Ana Sayfa Teknoloji Jitter (Titreme) Nedir?

Jitter (Titreme) Nedir?

0
Jitter (Titreme) Nedir?

Jitter, bir sinyalin olması gereken yerine hatalı dalga değeri vermesidir. Jitter (dalga bozulumu), genelde sinyal işleme konularında geçen bir terimdir. Bilgisayar bilimlerinde, ağ (networking), resim işleme (image processing) ya da çoklu ortam uygulamaları (multi media) gibi konularda geçer.

Jitter nedir ve ne işe yarar? İşte, merak edilen tüm detaylar.

Jitter kavramı, dalgalarda sürekli yaşanan bozulma yaşanmasından dolayı faz gürültüsü/bozulması (phase noise) şeklinde de tanımlanabilir. Dalganın anlık yaşanan gürültüden, bu manada farklıdır.

 Jitter Nedir ve Ne İşe Yarar?

 Jitter, Türkçeye titreşim olarak çevrilebilir ve internette tepki süreleri arasındaki farklılıklardır. Sinyalde yaşanan sürekli olan bozulmanın bir periyodundan ya da frekansından bahsedilebilir. Dalga bozulumu frekansı, (jitter frequency), dalgada yaşanan bozulmaların en büyük değerleri arasındaki bulunan mesafedir.

Dalga frekansı hesaplanırken, en büyük değerler arasında yer alan fark alınabileceği gibi en küçük değerler arasındaki fark da alınarak hesaplama yapılabilir.

Jitter En Çok Kaç Olmalıdır?

İyi bağlantılar, tutarlı ve güvenilir bir tepki süresine sahiptir. Bu da düşük bir titreşim puanı olduğunu gösterir. Titreşim puanı ne kadar yüksekse ortaya çıkan tutarsız bağlantı yanıt süreleri de o kadar çok olur.

Jitter sayısı ya da puanı ne kadar yüksek olursa videolarda, çevrimiçi oyunlarda, sesli görüşmelerde vb. internet bağlantısı tutarsızlaşır ve stabil olmaz.

Aynı zamanda bağlantının size ulaşma süresi uzar ve tepkime süresi uzar. Bu da internet hattında kalitenin düşmesi anlamına gelir. Jitter, özellikle de Multiplayer oyunlarda, video konferans ve IP telefon gibi gerçek zamanlı iletişimde sıkıntılı yaratan bir durumdur.

Jitter değerinin aslında 0 (sıfır) mili saniye (ms) olması gerekir. ülkemiz şartlarında ise fiber olmayan internet hatları için adsl hatlarda bu değerin en çok 5 (beş) mili saniye (ms), vdsl hatlarında da en çok 3 (üç) mili saniye (ms) olması kabul edilebilir değerler içinde yer alır.

Önceki İçerik Mbps Nedir? İdeal Mbps Ne Olmalı?
Sonraki İçerik Senaryo Nasıl Yazılır
30 yılı aşmış bir çalışma temposu içinde masaüstü yayıncılık, grafik tasarım, matbaa, renk ayrımı alanlarında çalışmalar yürüttüm. Bir çok matbaaya, reklam ajansına, desinatörlere, şirketlere Adobe Programları, Baskı öncesi hazırlık, yayıncılık, ve pdf konulu eğitimler verdim. Kurucusu olduğum Kırmızı Tasarım Ltd. Şirketi bünyesinde yayın hayatını iki yıl boyunca devam ettiren ve minimum 80 sayfa hazırlanarak sadece yetkin ağızlardan sağlıkla ilgili bilgilere yer veren Kırmızı Çocuk Aile Sağlığı Dergisi’nin imtiyaz sahipliğini ve sanat yönetmenliğini yaptım. Halen Masaüstü yayıncılık, dijital medya ve fotoğrafçılık alanlarında freelance çalışmalar üstlendiğim gibi fotoğraf, tekstil ve grafik mesleği ile ilgili konulara ilişkin program eğitimleri vermekteyim.