Dünyada en yaygın kullanılan 3D yazıcı teknolojilerinden biri olan ve masaüstünde de rahatlıkla kullanılabilen Reçineli 3D yazıcı aslında FDM 3D yazıcılardan daha önce geliştirilmiş ve kullanıma başlanmıştır. 3D yazıcı teknolojileri arasında ilk icat edilen 3D baskı teknolojisi Reçineli 3D baskı teknolojisidir.
Özellikle yüksek yüzey kalitesinin önemli olan modellerin basılmasında kullanılması gereken Reçineli 3D yazıcılar hakkında ayrıntılı bilgiyi bu yazıda bulabilirsiniz.
Reçineli 3D Yazıcı Nedir?
İlk reçineli 3D yazıcı olan SLA 3D yazıcı 1988 yılında Charles Hull tarafından geliştirilmiştir. Reçineli 3D yazıcılar baskı malzemesi olarak ışığa duyarlı fotopolimer reçine kullanılır. Yazıcıdaki ışık kaynağından gelen ışık, yazıcının baskı haznesine dökülen ışığa duyarlı reçineyi, reçinenin molekül zincirlerini birbirine bağlayarak kürler ve reçinenin sertleşmesiyle 3D model oluşur. Model moleküler bazda oluşturulduğu için ince detaylar bu baskı teknolojisiyle rahatlıkla basılabilir ve yüksek yüzey kalitesi sağlanabilir.
Malzeme olarak reçine kullanan 3D yazıcılar SLA, DLP ya da LCD 3D baskı teknolojisini kullanan 3D yazıcılardır. Bu yazıcıları birbirinden farklılaştıran şey reçineyi kürlemek için kullandıkları ışık kaynağıdır.
SLA (Stereolithography) 3D Yazıcı
SLA 3D yazıcıda reçineyi kürleyecek ışık kaynağı lazerdir. Baskı işlemi başladığında, lazer baskının ilk katmanını ışığa duyarlı reçineye “çeker”. Lazerin vurduğu her yerde reçine katılaşır. Lazer, bilgisayar kontrollü bir ayna ile uygun koordinatlara yönlendirilir.
İlk katmandan sonra platform, katman kalınlığına (tipik olarak yaklaşık 0.1 mm) göre yükseltilir ve ilave reçinenin, önceden basılmış kısmın altına akmasına izin verilir. Lazer daha sonra bir sonraki kesiti katılaştırır ve işlem tüm parça tamamlanana kadar tekrarlanır. Lazerin temas etmediği reçine baskı haznesinde kalır ve tekrar kullanılabilir.
Baskı işleminden sonra oluşan model yıkanır ve daha kararlı bir hale gelmesi için UV fırınında son kürleme işlemine tabi tutulur.
DLP (Digital Light Processing) 3D Yazıcı
Çalışma mantığı SLA 3D yazıcı ile aynı olan DLP 3D Yazıcıda temel fark baskı işlemi için kullanılan ışık kaynağıdır. SLA 3D yazıcıda ışık kaynağı lazer iken DLP 3D yazıcıda ışık kaynağı dijital ışık projektörü kullanır. DLP tüm platformdaki her katmanın tek bir görüntüsünü flaşlamak için dijital projektör ekranı kullandığından her katman kare piksellerden oluşacaktır. Bu nedenle SLA 3D yazıcıda her katman lazer nokta boyutunda oluşurken, DLP 3D yazıcılarda pikselin 3D karşılığı olan voksellerden oluşur.
DLP 3D yazıcıda bütün katmanın sertleşmesi için dijital ışık projektörünün bir kere yanıp sönmesi yeterli olacağı için DLP 3D yazıcı SLA 3D yazıcıya göre daha hızlıdır.
LCD 3D Yazıcı
LCD 3D yazıcı teknolojisi DLP 3D yazıcı teknolojisiyle aynı şekilde çalışır. Tek farkı ışık kaynağı olarak lcd led kullanır.
Reçineli 3D Yazıcı ile Üretimin Avantajları
- SLA, piyasadaki en hassas 3D baskı tekniklerinden biridir.
- Prototipler, son derece yüksek kalitede, ince ayrıntılı özelliklere (ince duvarlar, keskin köşeler vb.) Ve karmaşık geometrik şekillerle oluşturulabilir. Katman kalınlıkları 25 μm kadar düşük, minimum özellik boyutları 50 ila 250 μm arasında yapılabilir.
- SLA, herhangi bir hızlı prototipleme veya katkı maddesi üretim teknolojisinin en dar boyutsal toleranslarını sağlar: ilk inç için +/- 0.005 ″ (0.127 mm) ve her ek inç için ek 0.002 ″.
- Reçineli 3D yazıcılarla yüksek yüzey kalitesine sahip parçalar üretilebilir.
Tabi bu kadar hassas bir 3D baskı için baskı sürecinin diğer 3D yazıcılara göre nispeten daha yavaş ve daha maliyetli olacağını göz önünde bulundurmanız gerekiyor.
Reçineli 3D Yazıcı Kullanım Alanları
Reçineli 3D yazıcılar özellikle yüksek yüzey çözünürlüğüne ve ince detaylı modellere ihtiyaç duyulan sektörlerde kullanılıyor.
Kuyumculukta kuyum kalıp üretiminde, medikal alanda, diş hekimliği uygulamalarında, estetik prototiplerde ve karmaşık fonksiyonel prototiplerin üretiminde kullanılır.
Reçinelerle çalışırken akılda tutulması gereken birkaç şey vardır:
Reçinenin cildinizle doğrudan temas etmesini önlemek için eldiven giyininiz.Basit bir solunum cihazı kullanmanız önerilir. Mutlaka çocukların ve evcil hayvanların erişemeyeceği yerlerde saklamalısınız.Her kullanımdan önce yaklaşık 10 saniye boyunca şişeyi iyice çalkalamanız gereklidir. (bunu yapmadan önce kapağın iyice sıkıldığından emin olunmalıdır.)
Reçinenin cilt / gözlerle temas etmesi durumunda su ve sabunla yıkanması önerilir. Cilt temasından sonra kaşıntı veya herhangi bir rahatsızlık hissedersen kullanıcıların tıbbi yardıma başvurması gerekir.Işıktan uzak tutmalı, opak şişelerde saklanması önerilir.Oda sıcaklığında (18 ° -32 ° C) tutmalı, daha düşük sıcaklık reçinenin viskozitesini değiştirir çok dikkat edilmelidir. Tozlu alanlarda saklamayın reçine duman üretir ve baskı sırasında odanın havalandırılması gereklidir. Bazı insanlar reçinelere alerjik olabilir, herhangi bir rahatsızlık (kaşıntı, döküntü) yaşarsanız, makineyi kullanmayı bırakın ve bir doktora başvurulmalıdır.
Reçine şişelerini (boş veya dolu) normal atıklara atmayın! Sıvı reçineler tehlikeli kimyasallar olarak ele alınmalı ve ülkemizde tehlikeli kimyasalların atılması ile ilgili yasalarına uymalısınız. Benzin istasyonlarının yakınında bulunan halk için genellikle özel konteynerler (örneğin yağlı atık kutuları) bulunur.