Açılımı Mega Bits Per Second olan Mbps, saniyede aktarılan veri sayısının megabit cinsinden ifade edilişidir. İnternetin standart hız birimidir. Bizlere, 1 saniye içinde kaç mbps veri aktarıldığını gösterir. Megabit, “Mb” olarak da kısaltılır.

İnternet hızı ve indirme hızı kavramları birbirlerinden farklı olsa da sıkça karıştırılmaktadır. İnternet hızı, yukarıda da belirttiğimiz gibi genellikle Mbps olarak ifade edilirken, dosya boyutu ise KB/s ve MB/s şeklinde ifade edilmektedir.

Aşağıda internet hızlarına göre saniyede ne kadar büyüklükte dosya indirebileceğiniz bilgisini bulabilirsiniz. Ancak santrale olan uzaklık, alt yapı, server hızları da hesaba katıldığında teorik değerler de ciddi düşüşler yaşanabilmektedir.

Megabyte, Dosya boyutunu ifade eden teknik bir birimdir. Yani elimizdeki teknolojik cihazda (bilgisayar, tablet vs) bulunan dosyanın ne kadar yer kapladığını anlamamızı sağlar. Megabyte, “MB” olarak da kısaltılır ve genellikle gigabyte ile birlikte kullanılır.

Farklı internet hızlarında saniyede yapılabilen indirmeyi gösteren örnekler aşağıdaki gibidir;

8 Mbps’lik İnternet hızı ile saniyede 1 MB indirme yapmak mümkündür.

16 Mbps’lik İnternet hızı ile saniyede 2 MB indirme yapmak mümkündür.

24 Mbps’lik İnternet hızı ile saniyede 3 MB indirme yapmak mümkündür.

Megabyte (MB) ile Megabit (Mbps) Arasındaki Fark Nedir?

Sabit disk ve dosyalarda boyut, genellikle byte cinsinden hesaplanırken geniş bant hız verilerinde bu hesaplama, bit üzerinden sağlanır.

Megabyte birimini kısaltırken MB, Megabit birimini kısaltırken ise Mb yazılmaktadır. Her iki kısaltmada da aynı harfler kullanılıyor olsa da, harflerin büyük küçük yazılışı iki türün arasındaki farkı göstermektedir.

Megabit’in Mb olarak küçük b ile yazılmasının sebebi, megabyte’a göre daha küçük bir üniteye sahip olmasından kaynaklanmaktadır. Megabyte’ı oluşturmak için bir milyon kadar bit gerektiğinden ve bayt kavramı bit kavramından daha büyük olduğundan kısaltma bazında da bu harfler ile gösterilmektedir.

İdeal İnternet Hızı (ideal mbps) Ne Olmalı?

Evdeki internet kullanımımızın büyük çoğunluğu online olarak izlediğimiz videolar, diziler, filmler, dinlediğimiz şarkılar ve oynadığımız oyunlardan oluşmaktadır. Özellikle son zamanlarda iyice yaygınlaşan ve kullanımı artan online dizi ve film izleme platformları sayesinde insanların internet ihtiyaçları ve internet trafikleri de artmıştır.

Bu tarz bir internet kullanımında izlediğiniz videonun kalitesi, izleme süresi ve internet hızı izleme rahatlığını etkileyecektir.

İdeal internet hızınızı karar verirken aşağıdaki iki ana faktöre dikkat edilmelidir ;

1) Evinizde internet kullanan kişi sayısı,

2) İnternet kullanımı yapacak kişilerin ortalama internet kullanım ve download miktarları.

Video ve film izlemek dışında internet üzerinden düzenli olarak büyük indirmeler (download) de yapıyorsanız, internet hızınız genellikle indirme hızınızı da etkiler. Steam’den 5 Mbps hızda 10 GB’lik bir oyun indirmek yaklaşık 4 saat sürer, 100 Mbps hızındaki bir internet bağlantısında ise 15 dakika sürer.

Genel olarak, 8 Mbps gibi bağlantı hızında web’de gezinebilir ve mail atmak gibi günlük internet işlerinin çoğunu gerçekleştirebilirsiniz. Bu gibi işler için yüksek İnternet hızına ihtiyaç duyulmaz. Ancak video ile canlı yayın yapıyorsanız, büyük dosyalar indiriyorsanız, görüntülü konuşuyor ve internet üzerinden yoğun olarak video izliyorsanız daha hızlı internet paketine ihtiyaç duyarsınız.

Günümüzde, 16 Mbps – 50 Mbps hızları arasındaki internet paketleri ideal olarak görülmektedir.

Mbps Nasıl Hesaplanır?

İlk olarak konuyla alakalı bazı kavramlar üzerinde duralım

İnternet hızını ölçmek için kullanılan hız testleri var. Ancak bu testleri yapmadan önceden test sonucunda çıkacak ölçüm değerlerinin tanımları bilmelisiniz. İnternet hız testlerinde download, upload, ping değerleri karşınıza çıkar. Download veri indirme hızıdır.  Upload veri yükleme hızıdır. Ping bağlantının tepki süresidir.  Mbps ölçme işlemi yaparken indirme ve yükleme hızlarını göreceksiniz. Mbps sayısı ne kadar fazlaysa veriler cihazınıza o kadar hızlı ulaşır. Saniyede megabit ve saniyede megabayt ölçümlerini yapmak için her baytın 8 bit olduğunu bilmelisiniz.

Byte : Büyük (B) ile gösterilir. 1.024 Byte 1 Kilobyte’tır.

Bit : Küçük (b) ile gösterilir. 8 Bit 1 Byte yapar.

Gerçek indirme hızımızı hesaplamamız için Kilobit’i Kilobyte’a dönüştürmemiz gerekmektedir. Bu işlemi gerçekleştirmek için aşağıdaki adımların uygulanması gerekmektedir;

1. İnternet hız testini gerçekleştirin,

2. Hız testi sonucundaki indirme(download) hızınızı 8’e bölün. Bu şekilde gerçek indirme hızınızı hesaplamış olacaksınız.

*Hız testi yaparken sonuçların doğru olması için şu adımları uygulayıp internet hız testine başlayın.

  • Hız testi yapacağınız cihazı modeme network kablosu ile bağlama imkânınız varsa en sağlıklısı bu olacaktır. Eğer kablo bağlantısı yapmaz zor olacaksa kablosuz cihazınızın en son teknolojileri desteklediğinden ve sürücülerinin yüklendiğinden emin olmanız gerekmektedir.
  • Eğer bilgisayar üzerinden test yapacaksanız bilgisayarınızda internetinizi kullanacak diğer yazılımları kapatmanız daha sağlıklı sonuç almanızı sağlayacaktır.
  • Modem üzerinden internet bağlı başka cihazlar bağlıysa bu cihazların bağlantısı kesmek veya
  • internet kullanımını engelleyerek internet hız testi sonucunu etkileyecek kötü durumların önüne geçmiş olursunuz.
  • Tarayıcı geçmişinizi temizleyin,
  • Arka planda güncelleştirme yapılmadığından ve bir şeyler indirilmediğinden emin olun.

İnternet hızından, indirme yani Download hızı nasıl hesaplanır? Formülü nedir? Örnekleyelim…

1 Bayt, 8 bitten oluşur. Bu durumda hızınızı 8’e bölmeniz durumunda, maksimum indirme hızınızı bulmuş olursunuz. Örneğin sağlayıcınızdan aldığınız download hızı 16 mpbs olsun.

16/8=2 yani saniyede en fazla 2 MB’ indirme hızına ulaşabilirsiniz.

Yukarıda yazılanlara ek olarak ufak bir kolaylık söyleyeceğim. örneğin 50Mb/s ise saniyede 5mb dosya download edebilirsin.

Aşağı yukarı sonundan bir sıfır çıkardığında saniyedeki dosya indirmene ulaşırsın. 50de 5, 24de 2.4 gibi gibi tam olarak vermez ama basit bir hesaplama yöntemidir.

Biraz Daha Bilgi

Kullandığınız bilgisayar, telefon, tablet gibi cihazlara saniyede belli miktarda veri ulaşır. İndirme ve yükleme hızlarına referans olarak kullanım Mbps saniyede mega bit anlamına gelir.

İnternetten bir şarkı indirdiğinizi düşünün.  Bir siteyi ziyaret edersiniz ve seçtiğiniz şarkıyı indirmek için indirme sekmesine tıklarsınız. Şarkı dosyası cihazınıza indirilmeye başlar. Şarkının indirilme hızı bant genişliğine bağlıdır.

Bant genişliği de saniyede mega bit olarak ölçülür.  İnternetteki en küçük veri birimi bit olarak adlandırılır. 1 Mbps saniyede bir milyon aktarım hızını ifade eder.

İnternet sağlayıcınız size 16 Mbps hız vaat ediyorsa cihazınıza saniyede 16 milyon veri aktarabileceğinizi söylüyor demektir.

Genellikle Mbps ve MB terimleri birbirine karıştırılır. Mbps internetteki indirme yükleme hızlarını belirtmek için kullanılırken MB aktarılan veri miktarını dosya boyutunu tanımlamak için kullanılır. 

Ne kadar çok Mbps olursa internet o kadar hızlı olur. Şimdi aklınıza benim kadar Mbps hıza ihtiyacım var sorusu gelmiş olabilir. Günlük online etkinlikler için genel indirme hızı ihtiyacı şöyledir;

  • E-postaları kontrol etmek ve web’ e göz atmak: minimum 1-5 Mbps
  • HD içerik akışı: minimum 15-25 Mbps
  • 4K içerik akışı yapın ve çevrimiçi oyunlar oynamak: minimum 40-100 Mbps
  • 4K içerik yayın akışı yapmak, çevrimiçi oyunlar oynamak ve çok büyük dosyaları indirmek: minimum 100+ Mbps