Ana Sayfa Fotografçılık Nikon Lens Kısaltmaları Nelerdir?

Nikon Lens Kısaltmaları Nelerdir?

0
Nikon Lens Kısaltmaları Nelerdir?

F Mount: Nikonun 1959’dan beri kullandığı lens ağzıdır. Dolayısı ile 1960 yılında Nikon’un ürettiği lensler günümüz makinelerinde kullanılabilir.

AF: Automatik Focus: Nam-ı değer otomatik fokus. Lens üzerinde af motoru BULUNMAYAN ama gövdedeki netleme modu sayesinde otomatik netleme yapabilen lenslerdir.

AF-S: Üzerinde otomatik fokus motoru bulunan lensleri ifade eder. Her tür gövdede otomatik netleme yapar. Kısaltmadaki S, silent yani sessiz anlamına gelir. Netlemeyi hem hızlı hem sessiz yapan sistemdir.

AF-P: özellikle video çekimlerinde daha hızlı, sessiz ve yumuşak olmasıyla avantaj sağlayan netleme sistemi. 2016 yılında duyuruldu.

FX: Bir objektif kısaltması olmasa da yazma ihtiyacı duydum. Nikonun full frame gövdeler için kullandığı kısaltma türüdür.

Lens genel özellikleri için sayfayı ziyaret edin.

DX: Üzerinde bu yazı yazan lens sadece Aps-c gövdeler için üretilmiştir. Full frame gövdeye takılabilse de köşe kararması ve ayna çarpması yapar. FX lenslere göre daha hafif ve daha ucuzdurlar.

IF: internal Focus: Netleme yaparken boyutu değişmeyen (uzayıp-kısalmayan)  lensleri ifade eder. Aynı zamanda ön elemanlar da dönmez.

N: Nano kristal kaplamayı ifade eder.

ED: ExtraLow Dispersion: Ekstra düşük dağılımlı cam barındıran objektifleri simgeler. Parlamayı ve renk sapmalarını kontrol etmek için bu mercekler kullanılır.

VR: Vibration Reduction: Titreşim azaltma sisteminin Nikon’daki adıdır.

D: Üzeninde netleme motoru olmayan fakat gövde üzerinden netlenebilen lensleri ifade eder. Bayonette 5 adet pim bulunur. Diyafram kontrolü ise hem lensten hem de makineden sağlanabilir. Nispeten daha eski üretim lenslerdir.

G: Üzerinde netleme motoru olan lensler ifade der. Tamamen elektronik kontrol edilirler. Üzerinde diyafram halkası yoktur. Bayonet kısmında 8-10 adet pim bulunur. Yeni nesil üretim lenslerdir.

PC: Persvective Control: shift ve tilt-shift yani perspektif kontrolü ve alan derinliği sağlanabilen objektifler.

SWM: silent wave motor: Sessiz Dalga Motoru anlamına gelir. Nikon objektiflerde son derece doğru ve sessiz olan yüksek hızlı oto fokusu sağlar.

SIC: Super Integrated Coating: Süper Entegre Kaplama: Optik elemanların çok katmanlı kaplamaları için kullanılır.

HRI: Yüksek Kırılma İndeksi Objektifidir.  Hem alan eğriliğini hem de küresel sapmaları telafi eder.

FL:  Florür Mercek Elemanı: Hafif mono-kristal optik materyal olan florit (FL) den yapılmış camlar sayesinde optik özelliklere sahiptir ve dengeyi ve kullanımın iyileştirilmesi için toplam objektif ağırlığını düşürür, özellikle uzun odak uzaklığı lenslerinde faydalıdır.

E: Elektromanyetik Diyafram Mekanizması: Sürekli çekim sırasında otomatik pozlamayı kullanırken son derece hassas elektronik diyafram veya diyafram bıçağı kontrolü sağlar. Geleneksel D / G tipi lensler ile diyafram bıçakları mekanik bağlantı kollarıyla çalıştırılır.

Önceki İçerik TV’de UPSCALING “Geliştirme” Nedir ve Nasıl Çalışır?
Sonraki İçerik Canon Lens Kısaltmaları Nelerdir?
30 yılı aşmış bir çalışma temposu içinde masaüstü yayıncılık, grafik tasarım, matbaa, renk ayrımı alanlarında çalışmalar yürüttüm. Bir çok matbaaya, reklam ajansına, desinatörlere, şirketlere Adobe Programları, Baskı öncesi hazırlık, yayıncılık, ve pdf konulu eğitimler verdim. Kurucusu olduğum Kırmızı Tasarım Ltd. Şirketi bünyesinde yayın hayatını iki yıl boyunca devam ettiren ve minimum 80 sayfa hazırlanarak sadece yetkin ağızlardan sağlıkla ilgili bilgilere yer veren Kırmızı Çocuk Aile Sağlığı Dergisi’nin imtiyaz sahipliğini ve sanat yönetmenliğini yaptım. Halen Masaüstü yayıncılık, dijital medya ve fotoğrafçılık alanlarında freelance çalışmalar üstlendiğim gibi fotoğraf, tekstil ve grafik mesleği ile ilgili konulara ilişkin program eğitimleri vermekteyim.