
Muhtemelen basılı medya kampanyalarınızdan birinde bir QR Kodu kullanmayı planlıyorsunuz . İzleyicinin web sitenizi ziyaret etmesini sağlamak, vcard bilgilerinizi paylaşmak, indirimden yararlanmak veya sosyal medyada takip etmek gibi kullanım durumlarından herhangi biri.
Basılı medya materyaliniz için hangi QR Kod boyutu uygun olur? Merak etmeyin. Yalnız değilsin. Minimum boyut, QR Kodlarıyla çalışırken çoğu kişi için ortak bir sorundur. Kullanıcılar genellikle aşağıdaki gibi sorularla karşılaşır.
Giysi etiketine bir QR Kodu koyuyorum. Boyut ne kadar küçük olabilir? ‘
‘ Bir kartvizite koymak için bir QR Kodunun ideal boyutu nedir ?’
Ürünümün ambalajına bir QR Kodu eklemem gerekiyor. Kullanmam gereken minimum boyutta QR Kodu var mı? ‘
QR Kodumu test ettim ama dergim için bir kopya yazdırdığımda taramadı mı? Sorun ne?’
Bu makaleyi okuyorsanız, büyük olasılıkla benzer bir sorunuz var. Biz de bunun hakkında bir gönderi yazmaya ve büyük soruyu yanıtlamaya karar verdik: QR Kodunun ideal boyutu nedir?
Peki, bu sorunun doğru bir cevabı yok. Evet, QR Kodları için standart bir boyut yoktur. Doğru boyut, onları nasıl ve nerede kullanmayı planladığınıza bağlıdır.
Kullanım durumunuz için ideal QR boyutunu hesaplayın
Ve iyi haber şu ki, kullanım durumunuz için ideal boyutu yine de hesaplayabilirsiniz. Ancak öncelikle QR Kod boyutunun neden önemli olduğunu anlayalım.
A. QR Kod Boyutu
Bir QR Kodunun boyutu, iyi taraması için önemlidir. QR Kodlarının genellikle bir akıllı telefon kullanılarak tarandığını biliyorsunuz . Akıllı telefon kamerası, bir QR Kodunu çözebilmek için her bir veri modülünü okumak zorundadır ve kamera kalitesinin farklı akıllı telefonlarda büyük ölçüde değiştiğini biliyorsunuz. Bazıları çok iyidir ve çok küçük QR Kodlarını bile tarayabilir. Ancak diğerleri yapamaz. Bu nedenle, QR Kod boyutunuzun akıllı telefonların çoğu kullanılarak taranacak kadar büyük olduğundan emin olmalısınız.
Çoğu akıllı telefon kamerasının bir QR Kodu okuyabilmesi için boyutun genel bir değerlendirme ile en az 2,5 x 2,5 cm. Veya 115 x 115 piksel (genişlik ve yükseklik olarak) tavsiye ediliyor.
Artık QR Kod boyutunun neden önemli olduğunu bildiğinize göre, sonraki soru şudur:
B. QR Kodum için doğru boyutu nasıl hesaplarım
Kullanım durumunuz için doğru QR Kodu boyutunu hesaplamak için önce birkaç şey düşünmeniz gerekir:
1. Tarama Mesafesi
QR Kodunuzu nereye koyacağınızı düşünün. Ve yaklaşık olarak tarama mesafesi ne olacaktır.
Örneğin, kartvizitinize bir Vcard QR Kodu koymak istediğinizi varsayalım . Akıllı telefon kullanılarak tarandığında, kullanıcıları kişi bilgilerinize ve sizi kişi olarak kaydetme seçeneğine götürür.
Bu durumda, tarayıcı QR Kodundan sadece birkaç cm uzakta olacaktır.
Öte yandan, QR Kodunu büyük bir reklam panosuna eklemek istediğinizi varsayalım. Burada tarayıcı, QR Kod görüntüsünden metrelerce uzakta olacak.
Tarama mesafesine bağlı olarak, bu standart kuralı kullanarak QR Kod boyutunu hesaplayabilirsiniz:

Tarama mesafesinin QR Kodunun boyutuna oranı 10: 1’e yakın olmalıdır.
Örneğin, bir broşüre QR Kodu eklemek istediğinizi varsayalım. Bu broşür bir duyuru panosunda asılı olsun. Bu durumda QR Kodu ile akıllı telefon arasındaki mesafe yaklaşık 15 -30 cm arası olacağını düşünelim.
Verilen formülü kullanarak, bu kullanım durumunda QR Kodunun minimum boyutu 15 cm okutma mesafesi için 1,5 cm – 30 cm okutma mesafesi için 3 cm olacaktır.
Benzer şekilde, tarama mesafesini öğrendikten sonra, kullanım durumunuza uygun QR Kod boyutunu kolayca hesaplayabilirsiniz.
2. Kodlanacak veri miktarı
Verilerin bir QR Kodunun satırları ve sütunları boyunca kodlandığını biliyorsunuz. Bu nedenle, bir QR Kodu okuyucu, QR Kodunun kodunu çözmek için bu satırları ve sütunları tarar.
Bu satırların, sütunların ve karakterlerin sayısı bir QR Kodunun taranabilirliğini etkiler. Nasıl?
Kodlanacak verileri artırırsanız, satır ve sütun sayısı da artar. Sonuç olarak, taranabilirlik azalır.
QR Kodlarının daha yüksek taranabilirliğini sağlamak için aşağıda verilen kuralı kullanın:

Kartvizitlerinizde bir Vcard QR Kodu kullanmak istediğinizi varsayalım. Burada, yaklaşık tarama mesafesi yaklaşık 15 cm olacağını düşünelim. Ve bir Vcard QR Kodundaki satır sayısı 57’dir.
Bu verileri verilen kurala uygulayarak, hiç sorunsuz okunabilecek minimum QR Kod boyutunun 3,42 cm. olması gerektiğini anlıyoruz. (Hızlı temel kurala göre okunmada zorlukla karşılaşılma olasılığı olsa da 1.5 cm’ye kadar kullanıldığı oluyor)
Satır ve sütun sayısı ne kadar azsa, QR Kodunun taranabilirliğinin de o kadar yüksek olduğunu unutmayın.
Bu nedenle, statik bir QR Kodu oluşturuyorsanız çok fazla veri eklememelisiniz . QR Kodunuzu yoğunlaştıracak ve taranabilirliğini azaltacaktır.
Aslında, bir web sitesi bağlantısı için statik bir QR Kodu oluşturmak istiyorsanız, Bit.ly gibi bir URL kısaltıcı aracı kullanabilirsiniz.
Karakter sayısını azaltacaktır veya diyebiliriz ki – QR Kodunda kodlanacak veriler. Bu, sonuç olarak, satır ve sütun sayısını ve dolayısıyla QR Kodunun boyutunu azaltacaktır.
Bununla birlikte, statik QR Kodlarının aksine, Dinamik QR Kodları daha az yoğundur. Bu nedenle, ayrıntılı içeriği kodlamak istiyorsanız, dinamik bir QR Kodu oluşturmanız gerekir .
Artık bir QR Kodunun boyutunu etkileyen faktörleri biliyorsunuz. Kartvizitinize eklenecek bir QR Kod boyutunun ne olması gerektiğini görelim.
Verilerin nasıl saklandığına bağlı olarak, bir kartvizit QR Kodu iki türde olabilir:
B. Statik Vcard QR Kodu
Statik QR Kodları verileri doğrudan depolar. Bu, kodladığınız verilerin doğrudan QR Koduna girdiği anlamına gelir.
Dolayısıyla doğada kalıcıdırlar. Bu, onları bir kez oluşturduğunuzda, kodlanmış bilgileri düzenleyemezsiniz.
Statik bir Vcard QR Kodu iletişim bilgilerinizi saklar. Adınız, cep telefonu numaranız, e-postanız, unvanınız ve web siteniz gibi herhangi bir şey olabilir.
Yukarıda bahsedildiği gibi, QR Kodunun statik doğası nedeniyle, bu ayrıntılar doğrudan QR Kodunda saklanacaktır.
Dolayısıyla, verileri artırmaya devam ettikçe, QR Kodundaki verilerin satır ve sütunlarının sayısı da artar. Bu, QR Kodunun sabit boyutu için her modülün boyutunun azalması anlamına gelir.
Statik bir Vcard QR Kodunun minimum boyutu nasıl hesaplanır
Yukarıdaki kodlanacak veri miktarına göre hesaplamada Tipik bir statik Vcard QR Kodunda aşağıda gösterildiği gibi 57 satır ve sütuna göre ve yaklaşık 15 cm uzaklığı baz alarak yaptığımız hesaplamaya göre, bir kartvizitteki minimum statik Vcard QR Kodu boyutu 3,42 x 3,42 cm olduğunu bulmuştuk.
Şimdi bir kartvizit için dinamik QR Kodunun boyutunun ne olması gerektiğini görelim.
C. Dinamik Vcard QR Kodu
Önce dinamik QR Kodunun ne olduğunu tartışalım . Statik QR Kodunun aksine, dinamik QR Kodu verileri doğrudan depolamaz.
Daha ziyade, sizi hedef içeriğe götüren kısa bir URL’ye (yeniden yönlendirme URL’si) yönlendirir. (bu web üzerinden hizmet aldığınız QR kod sağlayıcısının oluşturduğu) Bu nedenle, kodlanmış bilgileri istediğiniz zaman düzenleyebilirsiniz. Tamamen yeni bir QR Kodu oluşturmanıza gerek yok.
Dinamik bir Vcard QR kodu, istediğiniz kadar ayrıntı eklemenizi sağlar. Örneğin – profil resminiz, adınız, konum haritanız, şirketiniz, e-postanız, web siteniz, sosyal medya profil bağlantılarınız ve adresiniz. Yine de statik bir QR Kodu gibi dağınık hale gelmez.
Tarandığında, son kullanıcıları tüm iletişim bilgilerinizin bulunduğu bir açılış sayfasına götürür. Ve sizi telefonlarında kişi olarak kaydetmek için bir düğme sunar.
Dinamik bir Vcard QR Kodunun boyutu nasıl hesaplanır

Dinamik bir Vcard QR Kodunda yaklaşık 33 satır ve veri sütunu bulunur. Bu, statik bir Vcard QR Kodundaki satırların ve sütunların yalnızca yarısı anlamına gelir.
Bir kartvizit için dinamik bir Vcard QR Kodu boyutunu elde etmek için, bu verileri yukarıda belirtilen formülde değiştirin.
Ardından, bir kartvizit için minimum dinamik Vcard QR Kodu boyutu 1,98 x 1,98 cm’dir.
Statik ve dinamik bir Vcard QR Kodu arasında bir karşılaştırma:

Static VCard QR CODE :sınırlı içerik, tarama izleme mümkün değil, düzenlenemez, düşük taranabilirlik – Dynamic VCard QR CODE : ayrıntılı içerik bağlantıları, tarama izleme ve analitik içeren ayrıntılı içerik, her zaman düzenlenebilir, yüksek taranabilirlik
Bağlantılar, tarama izleme ve analitik içeren ayrıntılı içerik, her zaman düzenlenebilir, yüksek taranabilirlik
3. QR Kod tasarımı
Promosyon kampanyalarınızdan biri için bir QR Kodu oluşturduğunuzu varsayalım. Mümkün olduğunca çok kişinin QR Kodunu taramasını istersiniz. Dolayısıyla ona bir tasarım eklemelisiniz. Neden?
Düz siyah-beyaz QR Kodlarına bakmak sıkıcı. Barkodlara benziyorlar ve insanlar onları genellikle ‘resmi kullanım için bazı barkodlar’ olarak algılıyor. Dolayısıyla izleyiciyi coşturmuyorlar.
Öte yandan, renkler ve görüntü ekleyerek özelleştirilen QR Kodları , maksimum tarama sayısını çekmek için etkileşim noktası görevi görür. Bu nedenle, birçok pazarlamacı artık markalarının logosunu ve renklerini ekleyerek QR Kodlarını özelleştiriyor.
Ve işte olay. Bu tür özelleştirilmiş QR Kodlarının taranabilir kalması için yüksek bir hata düzeltme seviyesine ihtiyacı vardır.
Hata düzeltmenin ne olduğundan emin değil misiniz? Ek satırlar ve sütunlar ekleyerek taranabilir kalmalarına yardımcı olan QR Kodlarının bir özelliğidir. Bu, kir veya hasara rağmen yüksek taranabilirlik sağlar.
Bu nedenle, QR Kodunuzu özelleştirirken, hata düzeltme düzeyini yüksek tutmanız önerilir. Ve yüksek hata düzeltmesi satır ve sütun sayısını artırdığından, QR Kod minimum boyutu da artar.
4. Baskı Gereklilikleri
Poster, reklam panosu afişi veya duvar gibi basılı medya için büyük boyutlu bir QR Koduna ihtiyacınız olduğunu varsayalım.
Bu tür durumlarda, QR Kodunu bir vektör formatında (SVG, EPS, PD veya PDF) dışa aktarmanız gerekir .
Bu formatlar kolaylıkla ölçeklenebilir. Ne kadar yakınlaştırırsanız yakınlaştırın, vektör formatındaki bir görüntü pikselleşmez.
Ayrıca, QR Kodunuz ile arka planı arasında her zaman yeterli renk kontrastı olduğundan emin olun.
Bu, QR Kodunuz koyu renkli ise (siyah gibi), arka plan için açık bir renk (örneğin beyaz) seçin anlamına gelir. Benzer şekilde, QR Kodunuz açık renkli ise arka planda koyu renkler kullanın.
Ve son olarak, QR Kodunuzun uygun kenar boşluğu genişliğine sahip olması gerekir. Bu genişlik yaklaşık dört veri modülüne eşit olmalıdır. Bu, tarayıcıların QR Kodunu iyi okumasına yardımcı olur.
Yukarıdaki kurallara uymak iyi bir uygulama olsa da, altın kural, toplu baskı için indirmeden önce QR Kodunuzu her zaman test etmektir.
Bu kadar. Artık QR Kod minimum boyutu hakkında her şeyi biliyorsunuz. Artık kullanım durumunuz için bir QR Kodu oluşturmaya devam edebilirsiniz. Bunu yapmak için bir QR Kod oluşturucusuna ihtiyacınız olacak.
Artık çevrimiçi olarak birçok QR Kodu oluşturucu var ve bir Google araması size sonuç sayfaları verecektir. Eğer çevrimiçi olarak oluşturmak istemezseniz. bunun için onlarca uygulama olduğunu hatırlatırız.
Referans : scanova.io