Marmara Üniversitesi ile porselen bezeme sanatçısı Yıldız Toksoy’un sosyal sorumluluk projesi olarak ortaklaşa gerçekleştirdiği “Geleceğe Miras” isimli porselen bezeme sergisi Türk ve İslam Eserleri Müzesi’nde açılıyor.
Sanatçı tarafından Marmara Üniversitesi öğrencilerine adanan “Geleceğe Miras” adını taşıyan sergi, sanatçının yaşamı boyunca ürettiği ve amacını “Kendi gençliğimden bugüne kadar hazırladığım eserleri geleceğimiz olan gençlere emanet etmek istedim” şeklinde özetlediği porselen eserleri 3 Ekim-16 Ekim tarihleri arasında Türk ve İslam Eserleri Müzesi’nde ziyarete açık olacak.
Yaşamayı, paylaşmayı, sevgi ve saygıyı, gülmeyi, hayata pozitif bakmayı seven sanatçının uzun yıllar boyunca bu duygularını yansıtarak, büyük bir hassasiyet, özen ve emekle ürettiği birbirinden farklı 100 porselen eserin yer aldığı sergi Marmara Üniversitesi’nin organizasyonu ile hazırlandı.
Porselen Bezeme Sanatı Nedir?
Bir saray sanatı olarak Çin’de ortaya çıktı. Porselenin Osmanlı saraylarındaki yeri, bugün sahip olduğumuz zengin porselen koleksiyonlarından anlaşılır. 18. yüzyılın başlarında Avrupa’da porselen üretimine geçilmesiyle porselen sanatı yeni bir boyut kazandı. Sayıları giderek artan porselen merkezlerinden Osmanlı Sultanlarının beğenisine hitap eden porselenler, hediye, sipariş ve satın alma yoluyla saraylarda yer aldı.
18. yüzyılda başlayan bu ticari ve kültürel hareket, 19. yüzyılda da devam edince, son dönem Osmanlı Saraylarının dekorasyonu, Avrupa’nın ünlü fabrikalarından getirtilmiş porselenlerle yeni bir anlam kazandı. Porselen dekorasyonu uzun ve zahmetli bir süreç olan porselen üretiminin son aşamasıdır. Dünyada üretilen porselenlerin sadece yüzde 1’i el ile dekorlanır. Ve bu el dekorlu ürünler yıllar geçtikçe değerlenerek antika olur.
Yazan : Turizm Muhabiri