İnsan yaratıcılığı , bir şeyler oluşturmayı asla bırakmayan tek makinedir. Ancak Yapay Zeka “Sanat Yapar” hale gelebilir mi?

“Hayal edebileceğiniz her şey gerçek” – Pablo Picasso

İngilizce Augmented intelligence (AI), intelligence augmentation (IA) ve cognitive augmentation kelimelerini kapsayan bu kavram, İnsan ve yapay zekanın, “insan odaklı” bir işbirliği sayesinde öğrenme, karar verme ve yeni deneyimler edinmeyi sağlayacak şekilde bilişsel performansın genişletilmesi olarak açıklanıyor. 

Yapay Zeka pek çok şeyi yapabilir, ancak “ YARATICI” hale gelebilir mi? İnsanların, insan olarak yaratıcılıklarını artırmak ve geliştirmek için yapay zekayı kullandığı açıktır, ancak kendime sorduğum soru, bu “insan-makine işbirliğinin” gerçekten değerli heyecan verici şeyler oluşturmak için var olup olmadığı.

Yapay zekanın rastgele bir şekilde yeni bir şey bulması kolaydır. Ancak yeni, beklenmedik ve faydalı bir şey bulmak çok zor.”

John Smith, IBM Research’te Multimedya ve Vizyon Yöneticisi

432.000 dolara satılan bir yapay zeka resmi olan Edmond de Belamy’nin portresi.

Bugünlerde yapay zekanın insan yaratıcılığının yerini tamamen aldığını düşünmek mantıklı değil. Böylesine güçlü iki “makineye” sahip olmak ve bunlardan birinden kaçınmak mutlak bir hata olur. Bunun yerine, ikisinin de sunduğu potansiyelin % ​​100’ünden yararlanmalıyız.

Gelin şimdi AI Sanattan, müzikten, danstan, yazıdan bahsedelim… “Yaratıcı olmak, hayata aşık olmak demektir” , kendiliğinden yeni fikirler veya kavramlar üretebilmektir.

AI bu alanlarda yer alıyor mu? Yoksa bu alanı sadece insanlar için mi ayırmalıyız?

RESİM

AI-DA

432.000 dolara satılan bir yapay zeka resmi olan Edmond de Belamy’nin portresi. Yaratıcısı mı? Bir algoritma, özellikle de çıktılarını bildirmek için altı yüzyılı kapsayan 15.000 portreden oluşan bir veri setiyle beslenen (GAN).

Ai-Da  “Dünyanın İlk Ultra Gerçekçi İnsansı AI Robot Sanatçısı”. Göz kameraları ve robotik kollarla donatılmış, Döngüdeki İnsan veya HITL adı verilen bir simülasyon modeli sayesinde resim yapabiliyor veya karşısındaki ile anlamlı cümleler kurarak konuşabiliyor.

İnsanların güzel ve yaratıcı olduğunu düşündüklerini alıp bunu bir algoritmaya yerleştirmeye çalışabilir miyiz? Uzun bir süre bunun mümkün olacağını sanmıyorum.”

– Jason Toy, CEO, Somatic

MÜZİK

AI müzik alanındaki ilerleme, son birkaç yılda hızlandı.

Geçmişe dönersek, 1951’de Alan Turing, laboratuvarın neredeyse tüm katını dolduran bir makineyi kullanarak bilgisayar tarafından üretilen müziği kaydeden ilk insandı.

Müzik alanında yapılan ilginç yapay zeka çalışmalarından ilk olarak Amper ’den bahsedelim.

Amper

Bir yapay zeka tarafından oluşturulan ve üretilen müzik albümü I AM AI Ağustos 2017 ‘de piyasaya çıktı. Amper yapay olarak zeki bir müzik bestecisi, yapımcısı ve sanatçısıdır.

Profesyonel müzisyenler ve teknoloji uzmanlarından oluşan bir ekip tarafından geliştirilmiştir ve tüm bir müzik albümünü oluşturan ve üreten ilk yapay zeka olma özelliği taşımaktadır. Bunu yaparken on binlerce şarkıdan oluşan geniş bir veri tabanını tarayan Amper, bu sayede beste yapma yeteneğine sahip olmuş. Amper ‘in sözlerini yazdığı ve bestelediği bir parçayı buradan dinleyebilirsiniz.

Tüm bir müzik albümünü oluşturan ve üreten ilk yapay zeka: Amper

Müzik sanatında yapay zeka çalışmaları yapan, Google proje ekibi Magenta ‘ya değinelim.

Magenta

Magenta, makine öğrenmenin sanat ve müzik yaratma sürecindeki rolünü araştıran Google ’a ait açık kaynak bir araştırma projesidir.

İçerisinde Python kütüphaneleri barındıran ve bu kütüphaneler ile kaynak verilerini değiştirerek öncelikle yapay zeka algoritmaları ile müzik üretme amacıyla makine öğrenme modellerini eğitmek için bu verileri kullanmak ve son olarak bu modellerden yeni içerik üretmek için yardımcı programları içerir.

Geliştirdikleri derin öğrenme ve pekiştirmeli öğrenme algoritmalarıyla yeni besteler ve resimler üretmek için çalışıyorlar. Daha çok müzik konusundaki çalışmaları ile bilinen ekibin ürettiği besteler şimdilik bir bütünlükten yoksun olsa da, kısa parçalar halinde dinlendiğinde kulağa hoş gelecek müzikler yapabiliyorlar.

Magenta tarafından üretilen, gerçekten de dinlediğinizde iyi bir DJ ‘den çıkmışçasına güzel bir örneğe buradan ulaşabilirsiniz.

Şimdi ise müzik alanındaki yapay zeka çalışmalarına çok ilginç bir örnekle devam edelim. DeepBach

DeepBach

18. yüzyıl Almanya ‘sında yaşayan Johann Sebastian Bach, bestelerinin eşsiz güzelliği ve armonideki teknik yetkinliği ile barok dönemi müziğin en önemli temsilcilerindendir.

Bach ‘ın eserlerinden yola çıkarak müzik alanında yapılan yapay zeka çalışmalarından biri olan DeepBachSony Bilgisayar Laboratuvarlarında ortaya çıkmış ve geliştirilmiştir.

Müzik bilgimiz her ne kadar sığ kalsa da, DeepBach yapay zeka çalışmalarından bahsetmeden önce Bach ‘ın eserlerinin özelliklerine göz atmamız gerekir.

Çünkü DeepBach yapay zeka algoritması, Johann Sebastian Bach 300 ‘den fazla kısa koral kompozisyon (polifonik ilahi) eserini ayrıntılı bir şekilde analiz etmiştir. Bach ‘ın eserleri Lutheran metinlere dayanır ve 1 melodi-3 armoniden oluşur.

Bach’ ın eserlerinin bu basit ancak kendine has mantıksal yapısı, yıllardır araştırmacıların ilgisini çekmiş ve DeepBach ‘ın yapay zeka çalışmasına konu olmuştur. Algoritmanın görevi kendisine bir soprano melodi verildiğinde Bach tarzında armoniler oluşturmaktı.

Çalışmanın sonuçları, %25 ‘ini profesyonel müzisyenlerin ve müzik öğrencilerinin oluşturduğu 1200 ‘den fazla kişi üzerinde denendi. Katılımcılara farklı farklı armoniler dinletildi ve dinledikleri armoninin Bach ‘a mı yoksa bir yapay zekaya mı ait olduğu soruldu. Çeşitli yapay zeka algoritmalarının ürettiği armonilerin de dahil edildiği çalışmada en yüksek puanı DeepBach aldı.

DeepBach ‘ın Bach tarzında ürettiği bir eserin nasıl olduğunu merak ediyorsanız buradan dinleyebilirsiniz.

Aiva hakkında daha önce duyumu olanlar var mı? “Duygusal film müziğini oluşturan yapay zeka”, “Yaratıcı İnsanlar için Yaratıcı Asistan” olarak bilinir ve farklı tarzlara veya etkilere dayalı müzikler oluşturmanıza olanak tanır: modern sinematik, elektronik, pop, rock, fantezi ve diğerleri .

Dans

Peltarion , bir yapay zeka (AI) uzmanı ve dans koreografı dans AI uygulaması açık bir örneğiydi. Ekip, yalnızca belirli bir dans tarzını öğrenmeye dayalı bir çözüm üretmeyi başardı, aynı zamanda kendi koreografisini yaratmaya odaklandı. Nasıl başarıldığına gelirsek 5 saatlik çağdaş danstan +13.5 milyon farklı konumdan beslenen “chor-rnn” adlı tekrar eden bir neural network’den oluşuyordu ve sadece 48 saat içinde ilk sonuçlarına ulaştılar.

NVIDIA ayrıca müziğin ritimlerini takip ederek bir şarkının tarzına göre yeni dans hareketleri yaratabiliyordu. Ballet, Zumba ve Hip-Hop’tan farklı videolar toplayan bir MM-GAN (generative adversarial network) kullandılar. Bu çözüm sayesinde, toplam 71 saatlik yeni dans adımlarıyla 361.000 klip oluşturmayı başardılar.

Ve sonunda…

yazı

Son “yaratıcılık” alanımızda, verilerden “anlatı yazımı” yaratmaktan oluşan Natural Language Generation (NLG) dediğimiz şeyi bulabiliriz. Örneğin, Amerikan Associated Press şu anda binlerce spor raporu yazmak için AI kullanıyor.

Yeni bir makalenin tam bir taslağını oluşturmak için tek bir başlıktan “benzersiz” metin üreten yeni web siteleri de ortaya çıktı. Süreç çok basit: Bir konu veya başlık seçin, bir dakika bekleyin ve otomatik makale yazarının taslağını alın. İnanılmaz, sence de öyle değil mi?

Sırada ne var?

“İnsan yaratıcılığı” , bir şeyler üretmeyi asla bırakmayan tek makinedir.

“Bilişsel sistemlerden aradığım şey sadece başka bir bilgi işlem biçimi değil, aynı zamanda hayatımızda gerçekten bir varlık yaratan ve bu mevcudiyet aracılığıyla bize ilham verebilen bir şey.”

– Rob High, Başkan Yardımcısı ve CTO, IBM Watson

VGH isimli yapay zeka, Van Gogh eserlerini kusursuz, aslı ile ayırt edemeyeceğimiz şekilde resmetti. Hatta bu yapay zeka empresyonizm (izlenimcilik) akımına yeni bir soluk getirebileceği bile sanat dünyasında konuşuluyor.

Almanya ‘da BEET9 isimli bir yapay zeka robotu Beethoven ‘ın senfonilerinin devamı niteliğinde eşi, benzeri olmayan bir eser ortaya çıkardı. Yapay zekaların sanatın içerisinde bu kadar yaratıcı olmaları karşısında sanat dünyası şaşkın. Yapay zekalar sanatı elimizden mi alıyor?

Sanat Alanında Geliştirilen Yapay Zekaların Ürettikleri Sanat Mıdır?

Kim bilir belki bir gün yapay zeka algoritmaları tıpkı bir sanatçı gibi yukarıda verdiğim örneklere benzer şekilde hayal ederek ve daha önce öğrendiklerini birleştirerek resimler yapacak, ahenkli müzikler besteleyecekler ve belki de duygu yüklü şiirler yazacaklar.

Peki bu yapay zekaların bu alanlarda bir şeyler üretmesi onları gelecekte bir Claude MonetMozart ya da bir Nazım Hikmet yapabilecek mi?

Daha önce hiç hayal etmediğiniz, hatta hayal bile etmeyeceğiniz şeyleri oluşturmak için AI ile yeni işbirliğine başlayalım. Yapay zekanın bizim yerimize gelmesiyle ilgili değil. Bahane uydurmayı ve ondan korkmayı bırakalım artık yeni AI yeteneklerinden yararlanmaya başlamanın zamanı!