İhap Hulusi Görey
İhap Hulusi Görey (28 Kasım 1898, Kahire – 27 Mart 1986, İstanbul), Türk grafik tasarımcısı, illüstratör.
Görey, Türk grafik sanatının kurucusu ve reklamcılığın ilk büyük isimlerindendir. En çok bilinen işleri Türk markaları için yaptığı tasarımlardır. Birçok devlet kurumununun kurumsal kimliğini oluşturmuş ve bunları yaparken aslında yeni kurulmuş Türkiye Cumhuriyeti’nin görsel kimliğinin oluşturulmasında katkı sağlamıştır.
Ender Merter’in İhap Hulusi Hakkındaki Yayınları
İhap Hulusi’nin şapkasından saatine, divitlerinden eskizlerine kadar pek çok şahsi eşyasını Ender Merter adlı koleksiyoner toplamıştır. Ender Meter tarafından İhap Hulusi hakkındaki yayımları şunlardır:
- Müsellesten Üçgene, (1998)
- 80. Yılında Cumhuriyeti Afişleyen Adam, (2003)
- Çizgi Dünyasına Yolculuk, (2005)
- İhap Hulusi Tasarımcının Bir Genç Sanatçı Olarak Portresi, (2007)
- Cumhuriyeti Afişleyen Adam 110 yaşında, 2.baskı (2008)
- Bir Sevda Serüveni Türkçe-Almanca, (2008)
Mesut Manioğlu
1927’de Osmanlı kültürünün egemen olduğu bir ailede, İstanbul’da dünyaya geldi.
1944 yılında Güzel Sanatlar Akademisi’nin “Süsleme Sanatları Bölümü Afiş Atölyesi” öğrencisi oldu. Akademi’nin kuruluş günü, geleneksel “3 Mart Balosu’nun afişlerini öğrenciliği süresince o yaptı. 1949’da aynı bölümden mezun oldu.
- Öğrencilik yıllarında hazırladığı 3 Mart Baloları ve Tariş (şarap) afişleri basılan ilk profesyonel işleriydi. Aynı yıllarda yaptığı ”Birleşmiş Milletler” afiş yarışmasında ödül aldı.
- Kendi ifadesiyle ”sokakta çalışmaya” başlaması 1949 yılında ”İstanbul Sergisi” için yaptığı afiş ve sergileme tasarımlarıyla gerçekleşti.
- 1951’de İzmir Beynelmilel fuarında Amerikan Pavyonu tasarımı ve bunu izleyen yıl Emlak Bankası Pavyonunun yeniden yapılanması işlerini gerçekleştirdi. Bu durum Emlak Bankası’yla 10 yıl sürecek çalışma sürecinin başlangıcı oldu.
- Emlak Bankası’nın çeşitli kentlerde inşa ettiği toplu konut projelerinin tanıtımında görev aldı, bunlardan en önemlisi Ataköy’de oluşturulan konutlardı.
- 1954’te dönemin hükümeti tarafından Türkiye’nin modernleşme sürecinin dört afişle yansıtılması görevi de ona verildi.
1968, 1970, 1976 yılında Varşova Afiş Sergisi, 1970 yılında Brno, 1976 yılında Listowel sergilerine katıldı, 1967’de Gebrauchghrafhik ve 1976’da Modern Publicity’de yapıtları yayımlandı. - Uzun yıllar İbrahim Ethem Ulugay Kimya Evi, Abdi İbrahim, Roche ve Pfizer firmaları için tasarımlar yaptı.
- 30 yıl Verem Savaş Derneği ve ona bağlı sağlık kurumlarına gönüllü tasarımcı olarak katkıda bulundu.
- Amerika İş Birliği konulu pul yarışmasında 1.lik ödülü kazandı.
- 1972’de sanat danışmanı olduğu Shell’in 20 yıl boyunca tüm tasarımlarını yaptı.
Garanti Bankası, Emlak Kredi Bankası, Eti gibi bankalar için logo tasarladı. Türk Hava Yolları için tasarladığı logoda birçok canlının nefes dahi alamadığı 9 bin metre yükseklikte kıtalar arası uçabilen bir kuş türü olan yaban kazı vardır, logoyu döndürdükçe T,H,Y harfleri çıkmaktadır.
Eti markasının logosu italik olarak yazılan ” E ” harfi ve harfin başındaki küçük bir güneş kursundan oluşmaktaydı. Eti’nin kendisiyle yaptığı görüşmede, önündeki kâğıda çizdiği Hitit Güneşi çok beğenildi ve eski logonun yerini almasına karar verildi. Uzun süre kullanılan logo küçük bir değişimle şimdi ki halini aldı.
Sayfa düzeni, kullanılan fotoğrafların büyük çoğunluğu ve resimlemeleri kendisine ait olan Zaman İçinde İstanbul Kitabı, İstanbul’dan beslenmiş bir grafik tasarımcının yaş kente vefa borcunun bir ürünü olarak düşünülebilir. Kitabın ön sözünde şöyle yazmıştır;
“İstanbul’da doğmuş bir sanatçı olarak yaşamış bir kişiden İstanbul için eser hazırlanması istenince, belgelerde ve görüntülerle resimlerle bir bakışla ‘Zaman İçinde İstanbul’u zor da olsa biraz anlatabilirsem çok mutlu olacağımı düşündüm. Bütün zamanların gönüllerimizde ki büyük ve güzel İstanbul’unu eserleriyle, havasıyla, tozu toprağıyla korumaya ve sevmeye devam edeceğiz.”
2001’de aramızdan ayrıldı.
Sait Maden
Sait Maden (d. 3 Mayıs 1931, Çorum – ö. 19 Haziran 2013, İstanbul) Türk şair, çevirmen, yayıncı, ressam, fotoğrafçı ve grafik tasarımcısı. Bazı kaynaklarda doğum tarihi 1932 olarak belirtilmiştir.
3 Mayıs 1931’de Çorum’da dünyaya gelen Sait Maden ilk ve orta öğrenimini Çorum’da tamamladı. 13 yaşındayken şiir yazmaya başladı, 18 yaşında Fransızca’dan çeviriler yapıyordu. Şiir ve resme olan tutkusu onu İstanbul’a getirdi. 1949–55 yılları arasında İstanbul Devlet Güzel Sanatlar Akademisi Resim Bölümü’nün “Bedri Rahmi Eyüboğlu Atölyesi”nden mezun oldu.
Charles Baudelaire’den ‘Moesta et Errabunda’ çevirisiyle Varlık dergisinin yarışmasında birincilik ödülünü kazandı. Federico García Lorca’yı doğrudan kendi dilinden çevirebilmek için İspanyolca öğrendi. Baudelaire’in ‘Kötülük Çiçekleri’, Lorca’nın bütün şiirleri, Pablo Neruda, Louis Aragon, Octavio Paz, Vladimir Mayakovski, Paul Éluard, Saint-John Perse’in bazı şiirlerini çevirdi. Maden’in şiirleri “İstanbul”, “Türkçe”, “Soyut”, “Yazko Edebiyat”, “Varlık”, “Gösteri” gibi önemli dergilerde yayımlandı. Birkaç kuşak onun çevirileriyle dünya şairlerini tanıdı. Şair Haydar Ergülen onun için “Bir şiir dervişi” demişti.
1950’li yıllarda grafik sanatlarına ilgisi artmaya başladı. 1955-1960 yılları arasında tiyatro dekorları ve sinema afişleri tasarladı, çizdi. 1960’tan sonra ilgisini tamamen grafiğe yoğunlaştırdı. 8 bin kitap ve dergi kapağı çizerek bu alanda bir rekora imza attı. Kitaplarında kullandığı fontların bazıları da kendi tasarımıdır. 500 kadar da logo, broşür, ambalaj ve etiket tasarımı yapan Maden siyasi partiler için seçim afişleri de tasarladı.
1958–1963 yılları arasındaki gazetecilik yaptı. 1964’te kendi atölyesini kurdu. 1968’de faaliyete geçen ‘Grafik Sanatçıları Derneği’nin kurucularından biri de oydu. Bir süre bu derneğin başkanlığını da üstlendi.
1979’da başladığı “Başlangıcından Bugüne Türk Grafik Sanatı” adlı kapsamlı kitap projesini sponsor bulamadığı için bir türlü tamamlayamadı. Ancak bu kitabın birinci bölümünü “Çevre” dergisinde yayımlatmayı başardı. Kitabın 19. yüzyıla ait başka bir bölümü de “Grafik Sanatı” dergisinde yayımlandı. Sait Maden logo tasarımlarını 1990’da “Simgeler” adlı bir kitapta topladı.
Eşi Ayten Maden çocuk kitapları yazarı ve çizeridir.
Sait Maden, 10 Mayıs 2013’te Altunizade Başkent Hastanesi’nde gerçekleştirilen koroner arter baypas ameliyatı sonrasında gelişen zatürreye bağlı olarak 19 Haziran 2013 Çarşamba günü saat 9:00’da hayatını kaybetti. Maden’in cenazesi, 21 Haziran Cuma günü Üsküdar’daki Şakirin Camii’nden, öğle namazının ardından kılınan cenaze namazı sonrasında Karacaahmet Mezarlığı’na defnedilmiştir.
Yurdaer Altıntaş
Yurdaer Altıntaş özellikle tiyatro ve sinema başta olmak üzere sanat afişleri düzenlemiş uluslararası üne sahip Türk grafik tasarımcısıdır.
Yurdaer Altıntaş 1935 yılında Kars’da doğmuştur. Annesi Polonya Krakov’dan Türkiye’ye göç eden bir aileden gelmektedir, babası ise Girit kökenli Bursalı Şeyh Cemil Efendi’nin oğludur. Tokat, Sivas, Malatya, Erzurum, Gelibolu gibi Anadolu’nun çeşitli kentlerinde geçen çocukluk yıllarında Anadolu kültürünü tanıma fırsatı bulmuştur.
Lise birinci sınıfta Güzel Sanatlar Akademisi’nin sınavlarına girip kazanmmış resim eğitimi almaya başlamıştır. 1952 yılında Güzel Sanatlar Akademisi Süsleme Sanatları Bölümüne, Afiş atölyelerinde eğitimini devam ettirir. Altıntaş, yüksek öğreniminin son yılında profesyonel olarak çalışmaya başlamıştır. Afiş Atölyesi’nin yüksek bölümünden 1957’de mezun olmuş, altı ay gibi kısa süren reklam ajansı deneyimlerinden sonra bağımsız çalışmayı tercih etmiştir.
Başarıları
1964’te Türk Alman Kültür Merkezi’nde açtığı ilk kişisel sergisi, Türkiye’de gerçekleştirilen ilk grafik tasarım sergisidir. 1965 yılında Almanya’da basılmakta olan Gebraucshgraphik dergisinde işlerinin yayımlanmasıyla bir dış yayında işleri yer alan ilk Türk grafik tasarımcı olmuştur. 1960’ların ikinci yarısından başlayarak, yurtdışında gerçekleştirilen çok sayıda grafik tasarım etkinliğine işleri kabul edilmiştir. Türkiye grafik tasarımının yurtdışında tanınırlığını sağlamak için girişimlerde bulunmuştur. 1968’de Grafik Sanatçılar Derneği’nin kurulmasına öncülük etmiştir. Yapmış olduğu Nasreddin Hoca resimlemeleri 1974 yılında İngiltere’de kitap haline getirilerek yayımlanmıştır. 1976’da İDGSA Uygulamalı Endüstri Sanatları Yüksek Okulu’ndaki (UESYO) öğretim görevliliğinden başlayarak 2002’de Mimar Sinan Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi Grafik Bölümü’nden emekliliğine kadar grafik tasarım eğitimi alanında farklı roller üstlenmiştir. 1987’den 1993’e kadar Grafikerler Meslek Kuruluşu’nun başkanlık görevini yürütmüştür. 1996 yılında 60. yaş günü nedeniyle uluslararası çağrılı afiş sergisi düzenledi. Halen grafik tasarım alanında ürün vermeye devam etmekte olan Altıntaş’ın çalışmaları dünyada çeşitli müze ve arşivlerde yer almaktadır. 2011 yılında altmış yıllık çalışmaları 21. Uluslararası İstanbul Sanat Fuarı’nda sergilenmiştir ve Sanatçı onur ödülü Altıntaş’a verilmiştir.
Tevfik Fikret Uçar
Prof. Dr. Tevfik Fikret Uçar (Doğum 28 Ocak 1966),
Anadolu Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi, Grafik Tasarım Bölümünde tam zamanlı profesördür. Ayrıca Anadolu Üniversitesi Uzaktan Öğretim kitaplarının tasarım danışmanlığı görevini de yürütmektedir.
Faruk Ulay
1957, istanbul doğumlu grafik tasarımcı. 1982’den bu yana görsel ve yazınsal çalışmalarını Los Angeles’ta sürdürmektedir. 1988 yılında, sanatçının ilk öykü kitabı olan Kopuk Bağlantılar 1994’te, Yazılamamış Bir Tarih Kitabı İçin Dipnotlar, 1995’te ise ilk romanı olan İti yayımlandı.
Mengü Ertel
Mengü Ertel, (d. 1931, İstanbul – ö. 15 Mart 2000) bir grafik sanatçısıdır.
İstanbul Güzel Sanatlar Akademisi’ni bitiren Ertel, tiyatrolar için yaptığı dekorlarla, afişlerle tanındı. 1. İstanbul Festivali’nin afişini Mengü Ertel hazırlamıştı. Çok sayıda ödülü olan Ertel, 1998’de Devlet Sanatçısı unvanını aldı. Yurt içinde ve dışında çok sayıda sergi açan Mengü Ertel, ölümüne değin TRT-2 televizyonunda her hafta yayımlanan Cumhuriyete Kanat Gerenler adlı programın sunuculuğunu da yapıyordu.
Berk Tokay, (d. 20 Şubat 1980, İstanbul, Türkiye) Türk grafiker.
Berk Tokay
Ayazaga Işık Lisesi’ni bitirdi. Bilkent Üniversitesi Iletişim ve Tasarım bölümünden 2002 senesinde mezun oldu. Grafi2000’de flashberk isimli köşenin sahibidir. Grafi2000 prodüksiyon olarak başta “Koca Kafalar” ve “grafi2000 comedy” olmak üzere çeşitli televizyon projelerine imza atmışlardır. İlk yetişkin çizgi filmi “Pembe ve Mavi”nin Varol Yaşaroğlu’yla birlikte yazarlığını yapmıştır. Eserlerinin arasında bir zamanlar internet fenomeni olan Noel Dayı bulunmaktadır.
Uğur Erbaş
Uğur Erbaş (d. 7 Eylül 1977, Ankara), Türk animatör, grafik tasarımcı. Hacettepe Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi Grafik Bölümü mezunu.
Çalışmaları
- “Köçekçe” animasyon, 10′, 1999
- “Dünyanın Kapıları” animasyon, 06′, 2002
- “Güneş Yolu” animasyon, 11′, 2004
- “Cariyeler ve Geceler” animasyon klip (Can Atilla’nın aynı adlı albümü için), 03’52”, 2005
- “1453 Sultanlar Aşkına” animasyon klip (Can Atilla’nın aynı adlı albümü için), 04’10”, 2006
- “Aşk-ı Hürrem” animasyon klip (Can Atilla’nın aynı adlı albümü için), 05’05”, 2007
- “Mustafa” Görsel Efekt & Animasyon (Can Dündar’ın yönettiği belgesel sinema filmi için), 2008
- “International Inspiration” Animasyon (Sosyal sorumluluk projesi için tanıtım filmi), 2010
- “Mor Menekşeler” Görsel efekt-Animasyon (Dizi TRT1), 2011
- “Behzat Ç.” Jenerik (Dizi 2. Sezon, Star), 2011
- “Karaoğlan” Görsel efekt-Animasyon (Sinema Filmi), 2013
Mürşide İçmeli
Mürşide İçmeli (d. 1930 İstanbul – ö. Ankara, 10 Aralık 2014) Türk özgün baskı ve grafik sanatçısı.
Resim çalışmalarına 1947 yılında İstanbul Çapa Kız İlköğretmen Okulu resim seminerinde başladı. Yıl sonunda seminerin kapanmasıyla Bursa ve Konya Kız İlköğretmen Okularında öğrenimine devam etti. 1950 yılında yetenek sınavıyla girdiği Ankara Gazi Eğitim Enstitüsü Resim Bölümü’nden 1953 yılında resim-iş öğretmeni olarak mezun oldu. Bir süre Afyon Lisesi’nde resim-iş öğretmenliği yaptıktan sonra, 1959 yılında Ankara Gazi Eğitim enstitüsü’ne grafik asistanı olarak girdi. Hükümet bursu ile özgün baskıresim dalında araştırma, inceleme ve ihtisas yapmak üzere 1960 yılında Madrid’e gitti. Madrid Güzel Sanatlar Akademisi gravür atölyesi ve Güzel Sanatlar Milli Okulu litografi (taşbaskı) atölyelerine devam etti. Yurda döndükten bir yıl sonra 1962’de bu kez Grafik sanatlar dalında yetiştirilmek üzere Londra’ya gönderildi. Central School Art and Design’ın Grafik Sanatları Bölümünde İllüstrasyon dalında ihtisas yaptı. 1965 yılında yurda döndüğünde Gazi Eğitim Enstitüsü Resim-İş Bölümü Grafik Sanatları Öğretmeni olarak göreve başladı. 1986 yılına kadar bu görevine devam eden Mürşide İçmeli, ilk kişisel sergisini 1976’da gerçekleştirdi. Doktora’ya eşdeğer olan Sanatta yeterlik ünvanını 1985’te aldıktan hemen sonra 1986’da profesör olarak Bilkent Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi’nde Grafik Bölümü Öğretim Üyesi olarak çalışmaya başladı. Çok sayıda ödül alan ve Devlet Resim ve Heykel Sergileri seçici kurul üyeliği de yapan sanatçı, kendi isteği ile 1995 yılında emekli oldu.
Emekliliğinden bu yana kendi özel atölyesinde çalışmalarını sürdürmektedir.
Nevzat Akoral
Nevzat Akoral (d. 1926 Manisa Karaoğlanlı Köyü) Türk ressam.
İlk ve orta öğrenimini, doğum yeri olan Karaoğlanlı Köyü’nde okul olmadığı için, bağlı olduğu Turgutlu ilçesinde tamamladı.
Yetenek sınavını kazandığı Gazi Eğitim Enstitüsü Resim-İş Bölümü’nden mezun olduğu 1949 yılından 1962 yılına kadar; dönemin liselerinde ve öğretmen okullarında resim-iş öğretmenliği yaptı.
1962 yılında kazandığı bir bursla gittiği Amerika Birleşik Devletleri’nde Indiana Üniversitesi’nde grafik alanında çalışmalar yaptı. Yurda döndüğünde mezun olduğu okul olan Gazi Eğitim Enstitüsü’ne atandı. Grafik ve çukur baskı dalında, kendisi gibi uzman Mürşide İçmeli ve Muammer Bakır ile işbrliği içinde öğrenci yetiştiren sanatçı 1976’da emekli oldu.
Temelde yöre yorumcusu olarak, resme grafikle başlayan ve gerçekliği 1970 yılına kadar özgünbaskı ile Ankara Gecekondu’larını desen, çizgi ve leke gibi plastik ögeleri ön plana çıkarmaya çalışarak; grafik alanında eserler veren Nevzat Akoral, yetmişli yıllardan sonra, İç Anadolu insanının günlük yaşamını ve yöresel özelliklerini sağlam kompozisyonlarla yağlıboya ile yansıtmaya başladı.
Üç yıl Devlet Resim ve Heykel Sergisi’nde başarı ödülleri alan Akoral, 1981 yılında ise Atatürk’ün 100. Doğum Yılı Sergisi Ödülü’ne layık görüldü.
Sanatçının Devlet Resim ve Heykel Müzesi koleksiyonları ile özel ve resmi koleksiyonlarda yapıtları bulunmaktadır.
Melek Mazici
Melek Mazici (d. 25 Kasım 1956 İstanbul, Türkiye)Türk ressam ve grafiker. 1981’den beri Finlandiya’da yaşamakta ve çalışmaktadır.Mazici, 1975-1981 yılları arasında Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi’ndeki resim bölümünde okumuştur. 1985’ten 1989’a kadar da grafik sanatında uzmanlaştığı yer olan Helsinki Güzel Sanatlar Akademesi’nde eğitim görmüştür. Daha sonra Mazici, eğitimini bir akedemisyen olarak 1989’dan 1990’a kadar Stockholm’deki “Royal Güzel Sanatlar Üniversitesi” (Kungliga Akademien för de fria konsterna)’nde tamamlamıştır.
Mazici, kariyerine grafik sanatıyla başlamıştır. Bugünkü çalışmaları arasında tablolar da vardır. Mazici’nin eserleri Finlandiya başta olmak üzere ABD, Japonya, Fransa, İrlanda ve Türkiye gibi ülkelerin de dahil olduğu birçok ülkede sergilenmektedir. Onun sanat eserleri; Finlandiya Ulusal Galerisi, Helsinki Sanat Müzesi ve Pori Sanat Müzesi gibi yerlerin koleksiyonlarında yer almaktadır. Eserleri, Türkiye’de ise Galeri Nev İstanbul başta olmak üzere çeşitli yerlerde sergilenmektedir. Melek Mazici, Finlandiya Hükümetinin sanatçılara temin ettiği 5 yıllık hibeden 2000-2010 yılları arasında 2 kez faydalanmıştır.
Şener Demirkol
Şener Demirkol (d. 1949, Eskişehir), Türkressam, grafiker, animatör.
1949 yılında Eskişehir’in Hamidiye köyünde dünyaya geldi. Bu köydeki Yunusemre İlköğretmen Okulu’nu bitirdi. Bir süre İstanbul Resim Semineri’nde ressam Selahattin Taran’ın öğrencisi oldu. 1974 yılında Marmara Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi’nin Tatbiki Güzel Sanatlar Dekoratif Resim Bölümü’nden mezun oldu.
Serbest dekoratör olarak çalıştı. İstanbul, Ankara, İzmir, Adana ve Niğde illerinde duvar resmi uygulamaları yaptı. İlk kişisel sergisini İstanbul Şehir Galerisi’nde açtı.
1978 yılında, Eğitim Teknolojileri Genel Müdürlüğü Film Radyo Televizyonla Eğitim Merkezi’ne video grafiker ve Dekoratör olarak çalışmaya başladı. Televizyon dekorları hazırladı. Eğitim Teknolojileri Genel Müdürlüğü’nde Animasyon Şubesi’ni kurdu ve eğitici animasyon filmleri hazırladı. 2006 yılında Eğitim Teknolojileri Genel Müdürlüğü’nden emekli oldu.
Sanatçı, halen kendi atölyesinde resim çalışmalarına devam etmektedir.
Nilgün İrmikçi
Nilgün İrmikçi, (d. 1954 Gaziantep ö. 2007 İstanbul) Türk Ressam, Grafiker
1971 yılında İstanbul İlköğretmen Okulu Resim Seminerinden mezun oldu. Dört yıl ilkokul öğretmenliği yaptı. 1975 yılında sınavını kazandığı Devlet Tatbiki Güzel Sanatlar Yüksek Okulu ( Marmara Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi)’ni 1979 yılında bitirdi.
Devrimler Tarihi Ansiklopedisinin hazırlanışında grafik, sayfa düzeni ve düzelti ekibinde yer aldı. 01-11 Mart 2005 tarihinde Ankara Resim ve Heykel Müzesi’nde “Ulusal Atölye, Ulusal Galeri’ye İlk Adım” diye aralarında Bedri Rahmi Eyüpoğlu, Devrim Erbil, Eren Eyüboğlu,Faruk Cimok, Fikret Otyam, Mehmet Güleryüz ve Heykeltraş Zühtü Müridoğlu’nun da eserlerinin yeraldığı 250 ressam ve heykeltraşın Ankara Sergisi’nde “Seferberlik Sanatçıları” arasına girdi. Gerek suluboya gerekse yağlıboya resim çalışmalarında figüratif soyutlama eğilimi gösteren sanatçı “Bedenlerin Dili” ile özdeşleşmişti. Kabakçı koleksiyonunda eserleri bulunan Sanatçı 19 Temmuz 2007’de İstanbul’da öldü.
Hasip Pektaş
Hasip Pektaş (d. 20 Mart 1953, Ermenek, Karaman) Türk Öğretim Üyesi, Ekslibris Sanatçısı, Görsel İletişim Tasarımcısı
1971’de Akşehir İlköğretmen Okulu’ndan, 1974’de Gazi Eğitim Enstitüsü Resim Bölümü’nden mezun oldu. 1982 yılına kadar Öğretmen Okullarında ve Orta Öğretimde resim öğretmenligi yaptı. 1982-1987 yıllarında Samsun Ondokuzmayıs Üniversitesi Eğitim Fakültesi Resim Bölümü Grafik Anasanat Dalı’nda çalıştı. 1987-2007 yıllarında Hacettepe Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi Grafik Bölümü’nde öğretim üyesi olarak çalıştı. 1995’de Doçent, 2001’de Profesör oldu. 2001-2003 yıllarında HÜ GSF Dekan Yardımcılığı, 2003-2006 yıllarında HÜ GSF Dekanlığı yaptı. 2005-2007 yıllarında Hacettepe Sanat Müzesi Kurucu Müdürlüğü görevini yürüttü. Işık Üniversitesi, Güzel Sanatlar Fakültesi’nde öğretim üyesi, Görsel İletişim Tasarımı Bölümü Başkanı’dır.
Türkiye’de Ekslibris’in tanınması ve yaygınlaşması için yoğun çaba harçamaktadır. 1996’da “Ekslibris” hakkında bir kitap yazdı. Çalışmaları Danimarka, Belçika, Çin ve İtalya Ekslibris Müzelerine kabul edildi. Yirmi yedi kişisel sergi açtı, yurtiçi ve yurtdışı çeşitli yarışmalı ve karma sergilere katıldı. Ekslibris konusunda çok sayıda seminer verdi, workshop yaptı. ERASMUS programı çerçevesinde Belçika Gent Güzel Sanatlar Akademisi’nde dersler verdi. Amsterdam, Antwerp, Atina, Belgrad, Bonn, Brugge, Brüksel, Cenevre, Cezayir, Dolores Hidalgo, Edmonton, Ekaterinburg, Floransa, Gent, Gliwice, Guanajuato, Helsinki, Kiev, Köln, Lefkoşa, Liege, Liviv, Lizbon, Londra, Lozan, Lüksemburg, Maastrich, Madrid, Mexico City, Minsk, Moskova, New York, Nizhny Tagil, Nice, Nyon, Ohrid, Ortona, Ostend, Paris, Patras, Pekin, Perm, Porto, Prag, Priştina, Roma, Salzburg, San Miguel de Allende, Selanik, Sint-Niklaas, Sofya, St.Petersburg, Şikago, Tiran, Üsküp, Varşova, Venedik, Viyana, Wells, Yaroslavl sanat müzelerinde inceleme ve araştırma yaptı. 2003 ve 2007’de 1. ve 2. Uluslararası Ekslibris Yarışmalarını, 2008’de 1. Uluslararası Baskıresim Bienali’ni, 2010’da 33. FISAE Uluslararası Ekslibris Kongresi’ni ve Uluslararası Ekslibris Yarışması’nı organize etti. İstanbul Ekslibris Derneği Başkanı ve İstanbul Ekslibris Müzesi Müdürüdür.
Emrah Yücel
Emrah Yücel, Türk grafik tasarımcı. Hacettepe Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi Grafik Tasarımı 1989 yılı mezunu. Yüksek Lisansını Bilkent Üniversitesi Grafik Bölümünde tamamladı. Özellikle Hollywood sinemasının film posterlerini tasarlamasıyla tanınır. Annesi senaryo yazarı Sezer Yücel, babası ise film yönetmeni Hasan Yücel’dir.
Film afişi tasarımları
Emrah Yücel’in tasarladığı Hollywood filmlerinin afişleri arasında Desert Saints, The Rules of Attraction, Charlotte Gray, The Guest, Bringing Out the Dead, The Barber, Suddenly Naked, Spy Kids, Billabong Odyssey, 28 Days, Path to War, Onegin, On the Line, O, No Good Deed, Lantana, Kiss of the Dragon, Framed, Enigma, Time Machine, Dangerous Lives of Altar Boys, Real Women Have Curves, 24 Hours, The Four Feathers, Rabbit-Proof Fence, Jersey Girl, Dreamcatcher, Chicago, 007 James Bond, Frida, The Hours, Karşınızda Peter Sellers, The Big Bounce, Mindhunters, Iron Jawed Angels, Soğuk Dağ ve Kill Bill yer alıyor.
Türk sinemasında ise Mumya Firarda, Asmalı Konak ve Vizontele Tuuba filmlerinin afişlerini tasarladı.
Gıda sektörü tasarımları
Türk gıda sektöründe ise Cola Turka’nın yeni logosunu ve ambalajını tasarlamıştır.