Ana Sayfa Genel Ücretsiz SSL Sertifikası

Ücretsiz SSL Sertifikası

0
Ücretsiz SSL Sertifikası

Güvenli Soket Katmanı anlamına gelen SSL (Secure Socket Layer), web siteniz ve ziyaretçileriniz arasındaki iletişimin şifrelenmiş bir bağlantı üzerinden gerçekleştirilmesini amaçlar. Dayandığı fikir “daha güvenli ve gizliliğe saygılı bir internet ortamı oluşturmak”tır. Şifreleme yöntemi açısından, SSL sertifikası ile ücretli SSL sertifikaları arasında fark yoktur. Ancak, doğrulama düzeyi bakımından ücretli SSL sertifikaları ile rekabet edemez.

SSL; sunucu ve internet tarayıcısı arasındaki işlemleri şifreleyerek veri akışının güvenli transferini sağlar.

2018 itibariyle, Google Chrome gibi popüler tarayıcıların, SSL sertifikası olmayan web sitelerini “güvenli değil” şeklinde etiketlemeye başlamasıyla; SSL kullanımı yaygınlaşmıştır.

Hassas bilgi iletilmeyen web sitelerine sahip küçük işletmeler dahi sırf bu uyarıyı önlemek adına SSL sertifikası yükleme eğilimindedir.

Ayrıca Google için SSL sertifikası bir sıralama kriteri olduğundan, arama sonuçlarında üst sıralarda yer almak isteyen web siteleri için SSL kullanımı kaçınılmaz olmuştur.

Ücretsiz SSL’in Özellikleri

  • Web sitenize girenler adres çubuğunda kilit ikonu ve https göstergelerini görür. Bunlar “bu web sitesinin kime ait olduğu doğrulanmıştır” anlamına gelen SSL göstergeleridir.
  • Ziyaretçilerin, TC kimlik no ve kredi kartı numarası gibi hassas bilgileri paylaşmak zorunda olmadığı küçük çaplı web siteleri ve bloglar için uygundur.
  • Başvuru yapıldıktan sonra bir kaç dakika gibi çok kısa bir süre zarfında alınabilir.
  • En fazla 90 gün geçerli olabilen ücretsiz SSL sertifikalarının, süre dolduğunda tekrar alınması gerekir.
  • Şifreleme düzeyi söz konusu olduğunda, ücretsiz bir SSL sertifikası ücretli olanlarla aynı şifreleme düzeyini sağlar.
  • Ücretsiz SSL sertifikalarının türü; domain doğrulama (DV – Domain Validation) denen SSL türüdür. Yani ücretsiz SSL’e sahip bir web sitesinin yalnızca alan adının (domain) geçerliliği doğrulanmıştır.
  • Ücretsiz SSL ile ilgili bir soruna dair yardıma ihtiyacınız olursa, herhangi bir destek birimi söz konusu olmadığından forumlarda paylaşılan bilgiler ışığında çözüme ulaşmak zorunda kalırsınız.
  • Birden fazla alan adı ve Wildcard denen alt alan adları için de ücretsiz SSL alınabilir.

Ücretsiz SSL’nin Dezavantajları

  • Ücretsiz SSL Sertifikası, sadece alan adının geçerliliğini doğrular.
  • Ücretsiz SSL ile bilgiler şifrelenir fakat başvuru sahibinin şirket bilgileri kontrol edilmediğinden, verileri kimin şifrelediği doğrulanmamış olur. Bu nedenle en basit araştırma düzeyine sahip SSL türüdür.
  • Ücretsiz SSL yenilenmediğinde, Google sitenizi “Güvenli Değil” olarak işaretler.
  • Ücretsiz SSL’in kurulum, kullanım ya da yenileme işlemi sırasında sorunlarla karşılaşırsanız teknik destek alma imkanınız yoktur.
  • Ücretsiz SSL sertifikalarında sigortalama yoktur.

Ücretli SSL sertifikalarının web sitesinin ait olduğu işletmenin doğrulanmasını gerektiren iki farklı türü vardır:

Ücretsiz SSL ve Ücretli SSL Arasındaki Farklar

ÜCRETSİZ SSLÜCRETLİ SSL
Yalnızca domain doğrulamasıDomain, kurulum ve genişletilmiş doğrulama
30 -90 günlük geçerlilik süresi1-2 yıl geçerlilik süresi
Https ve kilit ikonuhttps, kilit ikonu, şirket adı ve ev SSL türü için bunlara ek yeşil bar
Garanti teminatı yokSigorta Kapsamında
Doğrulalama düzeyi nedeniyle daha az güvenilirDerinlemesine doğrulama nedeni ile daha güvenilir
Teknik destek birimi yokSSL sertifikasını aldığınız firmedan teknik destek alabilirsiniz.
Kişisel web siteleri ve bloglar için uygunHassas veri transferi yapılan her tür satış sitesi için gerekli SEO ve pestiji önemseyen tüm kurumsal web siteleri için uygun

Ücretli SSL’in Özellikleri

  • OV SSL (Organizational Validation) – Kurum Doğrulaması: Bir web sitesinin hangi kuruma ait olduğunun doğrulanmasını içerir. Şirketinizin adının adres çubuğunda görünmesini sağlar.
  • EV SSL (Extended Validation) – Genişletilmiş Doğrulama: Bir web sitesinin vergi levhası, imza beyannamesi, faaliyet belgesi gibi evraklarının incelenerek kurumun resmi geçerliliğinin doğrulanması anlamına gelir. Https, kilit ikonu, kurum adı ve adres çubuğunun yeşile dönmesi şeklinde tüm SSL göstergelerinin adres çubuğunda görünmesini ve ziyaretçilerin işletmelere ait resmi ve orijinal web sitesini ziyaret ettiklerinden emin olmalarını sağlar.

Ayrıca ücretli SSL sertifikaları birden fazla alan adını ve Wildcard denen alt alan adlarını kapsayan türlere de sahiptir.

SSL Sertifikası Nasıl Alınır?

Ücretsiz SSL sertifikası, Let’s Encrypt, SSL for free, CAcert, Sectigo gibi web sitesi ve kuruluşlardan alınmaktadır ayrıca son zamanlarda bazı hosting firmaları da ücretsiz SSL hizmeti sunmaya başlamıştır.

Ücretli SSL sertifikaları ise hosting firmaları tarafından sağlanmaktadır. Sitenizin ihtiyaçlarına göre hazırlanmış farklı özellikteki SSL paketlerimizi inceleyerek sitenize ve bütçenize en uygun SSL paketini satın alabilirsiniz.

Özet

Sonuç olarak, SSL sertifikalarının; HTTPS dünyasına adım atmak isteyen blog ya da kişisel web sitelerinin çoğu için ideal olduğunu söyleyebiliriz.

Ancak, kurumsal düzeydeki siteler, özellikle TC kimlik no, adres, banka kartı bilgileri gibi hassas verileri işleyen siteler için, müşteri verilerinin korunması çok önemlidir. Bu tip web siteleri için ancak ücretli SSL sertifikaları kapsamlı güvenilirliği sağlayacaktır.