Türkiye’de bulunan en iyi müzeler hangileridir? diye kendimize sorduğumuzda isimleri literatürde mutlaka ilk sırada olan müzelerden bir kaçını sizler için derledik. Vaktiniz olduğunda gezmeniz ve izlenimlerinizi bizimle paylaşmanız dileklerimle…


Zeugma Mozaik Müzesi / Gaziantep

Yerli ve yabancı turistlerin yoğun ilgi gösterdiği müzede ünlü Çingene kızı, Mars heykeli, Roma dönemine ait çeşmeler ve 2 bin yıllık mozaikler var. Mozaiklerin kapladığı toplam alan 1700 metrekarelik. Bu açıdan dünyanın en büyüğü olarak kayıtlara geçti.


İstanbul Arkeoloji Müzeleri / İstanbul, Fatih

Bir milyonu aşkın eserle dünyanın en büyük müzelerinden. 1891’de İmparatorluk Müzesi olarak açıldı. Kuzey Afrika, Balkanlar, Mezopotamya, Anadolu ve Arap Yarımadası’ndan eserler sergileniyor.


Anadolu Medeniyetler Müzesi / Ankara, Ulus

Tarihi Mahmut Paşa Bedesteni ve Kurşunlu Han’da yer alıyor. Paleolitik Çağ’dan günümüze kadar eserler var.


Topkapı Sarayı / İstanbul, Fatih

Osmanlı’nın 400 yıl boyunca dünyaya hükmettiği yönetim merkezi.

Baksı Müzesi / Bayburt, Bayraktar Köyü

Prof. Dr. Hüsamettin Koçan tarafından yaptırıldı. 2014 Avrupa Konseyi Müze Ödülü’nü aldı. 160 sanatçının eserleri ile birlikte; halk resmi koleksiyonu, cam altı ve işleme koleksiyonu, yazı resimler, şifa tasları, alemler, taş baskılar, çömlekler , seramikler, ehram ve kilim dokumalar yer alıyor.

Antalya Arkeoloji Müzesi / Antalya, Konyaaltı

Antalya Müzesi, 1922 yılında öğretmen Süleyman Fikri Erten tarafından Birinci Dünya Savaşı’ndan sonra bölgeye gelen işgal güçlerinin yağmasından kurtarılan eserlerin korunması amacıyla kurulmuştur. İlk olarak Kaleiçi’nde bulunan Alaaddin Cami’de, daha donra Yivli Cami’de yer alan Müze 1972 yılında bugünkü binasına taşınmıştır. Antalya Müzesi bugün 30 bin metrekarelik bir alanda 14 sergi salonu ile heykel ve değişik eserlerin sergilendiği açık hava galerileri ve bahçeden oluşmaktadır. İ

Kent sadece deniz, kum ve güneşten ibaret değil. Heykellerle dolu müzede “Yorgun Herkül” ve “Dansöz figürü” öne çıkıyor. Mozaikler, lahitler, Tanrılar Salonu ve ikonalar…


Çorum Müzesi / Çorum, Merkez

1968 yılında açılan Çorum Müzesi, 2000 yılında yeni binasında hizmet vermeye başlamıştır. 1914 yılında hastane olarak yapılan ve günümüzde müze olarak hizmet veren binada, Arkeoloji ve Etnografya salonları birbirinden bağımsız olarak düzenlenmiştir. Arkeoloji salonu kronolojik ve tematik sergileme sistemine göre düzenlenmiştir. Kalkolitik Çağa tarihlenen Kuşsaray Höyüğü, Tunç Çağına ait Resuloğlu Höyük ve Alacahöyük eserleri kronolojik olarak sergilenmektedir. Aynı alandaki tematik sergide Alacahöyük mezarı ve bu mezara ait ölü gömme töreni interaktif olarak canlandırılmıştır.

https://corum-muzesi.business.site/


Ayasofya Müzesi / İstanbul, Fatih

Sanat ve mimarlık tarihi bakımından dünyanın en önemli yapılarından birisi olarak kabul edilen Ayasofya Müzesi (İngilizce Hagia Sophia), komşusu Topkapi Sarayı Müzesi ile birlikte, yerli ve yabancı turistler tarafından İstanbul’da en çok ziyaret edilen müzeler ve etkileyici mekanlar arasında ilk sırada gelmekte. 325 yılında kilise olarak yaptırılan Ayasofya Müzesi, 537 yılında yeniden inşa edilmiş ve İstanbul’un fethi sonrasında Fatih Sultan Mehmet tarafından camiye çevrilmiş. Dünyanın sekizinci harikası olarak gösterilen Ayasofya, günümüzde ise müze olarak hizmet vermekte.

İstanbul Modern / İstanbul, Karaköy

Istanbul Modern, modern art museum, Istanbul, Marmarameer, Türkei

Çağdaş ve modern sanat sergileri düzenlenen ilk müze. 2004’te kuruldu. Süreli ve sürekli sergi salonları, fotoğraf galerisi, kütüphane, restoran ve mağazalarıyla hizmet sunuyor.

Bursa Kent Müzesi / Bursa, Osmangazi

Müze binası 1926 yılında adliye binası olarak yapılmıştır. Bina, 75 yıl boyunca Bursa Adliyesi olarak görevini sürdürmüştür. 2001 yılında Bursa Büyükşehir Belediyesi ile Adalet Bakanlığı arasında imzalanan bir protokolle bina Bursa Büyükşehir Belediyesi’ne devredilmiş, 14 Şubat 2004 tarihinde Bursa Kent Müzesi olarak ziyarete açılmıştır.

Müze üç kattan oluşmaktadır. Zemin katın ilk galerisi “Uygarlıklar Kenti Bursa” adını taşımaktadır. Kronolojik bir anlatım olan bu galeride Bursa ve çevresinde oluşan ilk uygarlıklardan, Osmanlı Dönemi’ne ve Kurtuluş Savaşı yıllarına uzanan Bursa tarihi ile ilgili bilgiler aktarılmaktadır. İkinci galeri ise  “Çağdaş Bursa” adını taşımaktadır. Bu galeride; Cumhuriyet Dönemi’nde yeniden biçimlenen kentin günümüze kadar geçirdiği evreler anlatılmaktadır.

1. kattaki “Yaşam ve Kültürüyle Bursa” isimli tematik galeride Bursa’ya damgasını vurmuş isimler, kentin unutulmuş ya da unutulmaya yüz tutmuş gelenek ve görenekleri, alışkanlıkları anlatılmaktadır.

Müzenin bodrum katında “El Sanatları Çarşısı, İpek Kenti Bursa ve Üreten Bursa” bölümleri yer almaktadır. El Sanatları Çarşısı’nda kumaşçı, arabacı, nalbant, saraç, semerci, yemenici gibi dükkanların özgün dekor ve canlandırmaları yer almaktadır.

Müzede ayrıca üç geçici sergi salonu bulunmaktadır. Bu salonlardaki sergiler farklı periyodlarla yenilenerek müze ziyaretçilerinin izlenimine sunulmaktadır.

Ayrıca, mini konferans ve film salonu olarak kullanılan 50 kişilik “Etkinlikler Salonu” ve atölyelerinin yapıldığı “Eğitim Atölyesi” bulunmaktadır

http://www.bursakentmuzesi.com/

Türk ve İslam Eserleri Müzesi, İstanbul

turk-islam-eserleri-muzesi

Türkiye’nin en iyi müzeleri arasındaki Türk ve İslam Eserleri Müzesi, Türk ve İslam sanatı eserlerinin bir araya getirildiği ilk Türk Müzesi unvanına sahip. 1914 yılında cami, mescit, tekke, zaviye ve türbelerden çalınıp yurt dışına kaçırılan eserlerin önüne geçmek için kurulan Evkaf-ı İslamiye Müzesi (İslam Vakıfları Müzesi), Cumhuriyetin ilanından sonra Türk ve İslam Eserleri Müzesi adını aldı.

1983’e kadar Süleymaniye İmaret Binasında bulunan müze ve içindeki eserler, daha sonra bugün içinde bulunduğu İbrahim Paşa Sarayı’na taşındı. Halı, el yazmaları, ahşap, taş, cam-maden-seramik ve etnografya bölümlerinde sergilenen muhteşem eserlere sahip olan Türk ve İslam Eserleri Müzesi’nin bir diğer önemli özelliği de Osmanlı İmparatorluğu Döneminde açılan son müze olması.

Kariye Müzesi

Türkiyenin En iyi müzeleri

Türkiye’nin en güzel müzeleri arasındaki Kariye Müzesi‘nin binası, 1453 yılında İstanbul’un fethinden sonra uzun bir süre daha kilise olarak kullanıldı. 1511 yılında Vezir Hadım Ali Paşa tarafından camiye dönüştürülen yapı, 1945 yılından bu yana da müze olarak hizmet veriyor. 14. yüzyıl Doğu Roma resim sanatının en başarılı mozaik ve fresklerini taşıyan bina, İstanbul’un görülmeye değer müzeleri arasında ilk sıralarda.

Mardin Müzesi

Süryani evlerinin arasında bölgenin arkeolojik ve etnografik dokusunu, tarihini ve kültürel zenginliğini yansıtan eserleriyle göz kamaştıran Mardin Müzesi‘nde, Eski Tunç, Asur, Urartu, Grek, Pers, Hellenistik, Roma, Bizans, Büyük Selçuklu, Artuklular ve Osmanlı devirlerinden kalma eserleri görebilirsiniz.

Mevlana Müzesi, Konya

Mevlana Celaleddin Rumi’nin dergahı olan yapı 1926’dan bu yana Konya Mevlana Müzesi olarak hizmet veriyor. ‘Ne olursan ol gel’ sözüyle hoşgörü felsefesinin temsilcisi olan Mevlana’nın dergahı ülkemizin en çok ziyaretçi ağırlayan müzelerinden biri.

Kubbe-i Harda (Yeşil Kubbe) olarak da anılan türbenin de yer aldığı müzede Mevlana Celaleddin Rumi’nin eşyaları, el yazmaları, sekiz telli kemanı, sabır taşları sergileniyor. Konya’nın sembol yapısını yurt içi ve yurt dışından binlerce kişi ziyaret ediyor.