Süblimleşme: katı maddelerin ısıtılınca, ara bir hâl olan sıvı hâle geçmeden doğrudan gaz hâle geçmesi. Süblimleşme endotermik faz değişimidir. Süblimleşme’nin tersine ise kırağılaşma denir.

Sublime baskı olarak da bilinen süblimasyon baskı tekniği bir görüntüyü veya fotoğrafı transfer kağıdı aracılığıyla sıcak dereceye maruz bırakılarak bir alt zemine transfer etme işlemidir.

Sublimasyon baskı ısı uygulanarak boyanın katı halden gaz haline geçmesiyle baskı zeminine yapılan transfer işlemidir.

Süblimasyon baskı bilgisayardaki herhangi bir çizimi veya fotoğrafı , çok rahat çıktı alıp istediğiniz bir zemine basmanızı kolaylaştıran günümüzde neredeyse her yerde kullanılabilen bir sistemdir.

Süblimasyon baskı makinesi olarak adlandırılan yazıcılar masaüstü A4 yazıcı, a3 sublimasyon yazıcı ve 3d süblimasyon yazıcı veya büyük boyutlu tekstil süblime baskı plotter yazıcıları  gibi çeşitli baskı cihazıdır.

Tabiiki bu baskı tekniğini kullanırken yazıcıların boyasının süblimasyon mürekkep özellikli olması gerekir. Ayrıca basılacak kağıtlarında süblimasyon kağıdı olarak satılan özel kağıtlardan olması gerekmektedir.

Baskı yapılacak zeminde bu mürekkepleri emebilecek özelliğe sahip materyalde üretilmiş, kağıt, metal, plastik, kumaş, cam ve benzeri malzemeler olmalıdır.

Gerekli ekipmanları;

  • Bilgisayar
  • Süblimasyon yazıcı
  • Transfer kağıdı
  • Isı transfer presi 
  • Baskı yapılacak ürün 
  • olarak sıralayabiliriz.

Süblimasyon baskı sisteminde kamera, cep telefonu ya da tarayıcıdan aktarılan görüntü bilgisayara aktarılır. Bilgisayardan süblimasyon yazıcıya aktarılarak, çıktısı alınır. Alınan transfer kağıdı çıktısı pres cihazları yardımı ile kişiye özel ürüne aktarılır. Transfer kağıdı daha sonra kullanılan nesneden nazikçe çıkarılabilir. 

Süblimasyon Baskı Ürünleri Nelerdir?

Süblimasyon baskı son derece kaliteli ve kullanışlı bir baskı tekniğidir. Birçok kişiye özel ürün ve hediyelik malzeme süblimasyon baskı yöntemi ile oluşturulur. Bunlara; cam, metal, seramik, ahşap, taş, plastik materyallerden üretilmiş kupa bardak, plaket levhası, madalyon kolye, yaka kartı, puzzle çeşitleri, bardak altlığı, fayans çeşitleri, anahtarlık gibi ürünleri örnek gösterebiliriz. Tüm bunlara ek olarak kumaşa ve t-shirt üzerine de baskı yapılır. Bu ürünlerde de aynı baskı tekniği uygulanır. Diğer ürünlere göre farklı ise mürekkep kumaşın dokusuna işler ve kabartma olmaz, görüntü ele gelmez. Yıkamadan etkilenmez. Ancak süblimasyon baskı kumaşları polyester kumaş olmak durumundadır. Pamuklu kumaşlarda polyester maddesi olmayacağı için mürekkep kumaşın içine nüfus etmez.  

Süblimasyon Baskı Yapılırken Nelere Dikkat Etmeliyiz?

Süblimasyon baskı yapılırken hangi ürüne ne kadar ısı uygulanacağı iyi bilinmelidir. Aksi takdirde uygulama yapılan üründe yanmaya benzer renk değişimleri olacaktır. Hangi ürüne hangi pres ile baskı yapılacağı ve uygulamanın ne kadar süreceği bilinmelidir. Zaman ve maliyet kaybının önüne geçmek için toplu uygulamalar yapılmadan önce mutlaka deneme yapılmalıdır. Sert yüzeyler için ısıya dayanıklı bant kullanılması önemlidir. Ancak bandı görüntüden uzağa yapıştırmanız gerekmektedir. Görüntüyü nesneden daha büyük olarak çıktı almanız baskıda hata payınızı düşürecektir. 

Süblimasyon Baskının Artıları Ve Eksileri Nelerdir?

Süblimasyon Baskının Artıları:

Yazdırdığınız görüntünün boyutu, rengi ve diğer özellikleri ile rahatça oynayabilirsiniz. Dolayısıyla kişiselleştirme ve özelleştirme avantajı sağlar.Yapılış süresi kısadır, hızlıca yapılıp teslim edilir.Yazıcınıza bağlı olarak yüksek çözünürlüklü ürünler elde edebilirsiniz.Süblimasyon baskı ile üretilen ürünler uzun ömürlüdür. Solma ve soyulma yapmaz.

Süblimasyon Baskının Eksileri:

Süblimasyon baskının en büyük eksisi sadece polyester ve polyester karışımı ürünler için uygun olmasıdır diyebiliriz. Tasarımların daha net olması için açık renk zemin kullanılması gerekmektedir. Zaman zaman baskıda gölgelenme sorunu olabilir. Renk uyumsuzluğu sorunu ile karşılaşılabilir. Bilgisayar ekranınızdaki görüntü RBG renk skalasında iken yazıcınız CMYK olarak yazdıracaktır. Bu da bazı uygulamalarda renk uyumsuzluğu sorunu yaratabilir.

SÜBLİMASYON TRANSFER BASKININ DİĞER BASKI YÖNTEMLERİNE GÖRE AVANTAJLARI NELERDİR?

1)   Düşük yatırım maliyeti; Süblimasyon baskı dijital baskı sistemleri arasında yatırım maliyeti açısından en uygun olanıdır. Başta açıkladığımız gibi bir masaüstü Epson yazıcı ve 38×38 yada 40×50 bir presle hemen üretime başlayabilirsiniz. Ancak bir UV yazıcı ve direkt tişörte baskı yapan yazıcı gibi dijital baskı cihazlarının başlangıç yatırım maliyetleri ve bakım ile personel gibi işletim giderleri oldukça yüksektir,

2)    Yüksek kaliteli baskı sonucu; Süblimasyon baskı ile fotoğraf kalitesinde baskı sonucu elde etmek oldukça kolaydır. Ancak serigrafi gibi geleneksel baskı yöntemleri bu kalitede sonuç elde edilmesi mümkün değildir.

3)   Baskı yapılan ürünün kullanım ömrü; Süblimasyon baskıya uygun bir tişörte veya tekstil ürüne baskı yaptığınızda bir daha bu ürünü yıkayarak veya kullanarak baskıyı deforme etmek mümkün değildir. Kupa bardak gibi bazı ürünlerde ise 3500 kez bulaşık makinası ile yıkamaya uygun ürünler mevcuttur,

4)     Transfer yapılabilen ürün çeşitliliği; Süblimasyon transfer baskı kolye, ayna, tişört, çakmak, kristal plaket, metal etiket, mouse pad, kupa bardak, madalya, puzzle, şapka, magnet, yaka isimliği ve hatta gece lambasına varana kadar onlarca farlı ürüne baskı yapabilmenize olanak sağlayan bir sistemdir. Baskı yapılabilen ürün çeşidinin fazlalığı sayesinde geniş bir tüketici kitlesinin beğenisine hitap edebilirsiniz.  

5)      Süblimasyon baskı geleneksel baskı yöntemlerinde olduğu gibi bir kalıp sistemi kullanmaz. Dolayısıyla bir üründen kişiye özel ürün olarak bir adet üretmek mümkünken dilerseniz promosyon amaçlı bin adet dahi üretebilirsiniz. Bu işlem için hiçbir kalıp maliyetiniz oluşmaz,