Hem ücretsiz hem de ticari imaj lisansları hakkında bilmeniz gereken her şey
Projeniz için doğru görseli bulmak, özellikle yasal kısım söz konusu olduğunda gerçek bir baş ağrısı olabilir: İnternette bulduğunuz bir fotoğrafı kullanmak için, önce hangi lisansın olduğunu ve bu lisansın size neye izin verdiğini anlamanız gerekir.
Bu kılavuzu, farklı lisans türlerine genel bir bakış elde etmenize yardımcı olmak ve herhangi bir yasal tuzağa düşmenizi önlemek için yazdım. Bu açıklamalar esas olarak resim lisanslamanın altında yatan kelime dağarcığını anlamayı ve aynı zamanda dikkatli olmak gerektirdiğini hatırlatmaya yöneliktir. İnternetteki fotoğrafların büyük çoğunluğunu yasal olarak yeniden kullanamayacağınızın farkında olmalısınız. Lisansları anlamak ve bunları doğru şekilde kullanmak, aynı zamanda bir eseri oluşturan kişi/kurumlara saygı duymak ve kredinin verilmesi gereken yerde kredi (para!) Vermek anlamına gelir.
Gelin bir kaç telif hakkını birlikte inceleyelim.
Telif Hakkı Ücretsiz Görsel (Copyright Free Image License) Lisansı nedir?
Telif hakkı bulunmayan bir görselin, oluşturan tarafından telif hakkı olmaksızın yayınlandığı anlamına gelir. Bu, fotoğrafla her şeyi yapabileceğiniz ve kimseye atıfta bulunmanıza bile gerek olmadığı anlamına gelir.
Bu tam bir özgürlük.
Birçok içerik oluşturucu, çalışmalarını başka bir yerde kullanıldığını görmek için paylaşmayı sever ve bir lisans sahibi olarak bu, size telif ücreti ödemeden kaliteli görüntüler elde etme fırsatı verir. Olumsuz yanı, internette çok fazla telif hakkı bulunmayan görsel olmaması ve gerçekten harika olanları bulmanın zor olabilmesidir.
İlk önce yaygın bir yanlış anlamayı ele alalım: İnternette görebileceğiniz bir fotoğrafın telif hakkı bildirimi olmadığı için, bu bir telif hakkının geçerli olmadığı veya onu özgürce kullanabileceğiniz anlamına gelmez. Bir fotoğrafı her kullandığınızda, telif hakkına (lisans) sahip olup olmadığını kendiniz doğrulamanız gerekir. Ayrıca Telif hakkı olmayan bir görsel, Creative Commons lisansı kapsamındaki bir görselle karıştırılmamalıdır.
Telif hakkı bulunmayan görüntüleri paylaşma konusunda uzmanlaşmış bir dizi platform vardır. Katılan sanatçıların çoğu, teşhir kazanmak ve ardından müşterilerle kendi tarzlarını beğenen iletişim kurduklarında para kazanmak için çalışmalarını bu platformlarda paylaşıyor. Bu tür platformlardan biri, ürününü “Ücretsiz (ne isterseniz yapın) yüksek çözünürlüklü fotoğraflar” olarak tanımlayan Unsplash’tır .
Telif hakkı bulunmayan görseller herhangi bir kısıtlama taşımadığından, bunları ticari ve ticari olmayan amaçlarla özgürce kullanabilirsiniz. Ayrıca bunları değiştirebilir, yeniden düzenleyebilir ve hatta bu değişiklikleri kendi adınızla yeniden yayınlayabilirsiniz. Yine de, takdirinizi göstermek için resmi oluşturana teşekkür etmek güzel bir jest.
Creative Commons Görüntü Lisansı nedir?
Creative Commons lisansları, aynı adlı bir Amerikan kar amacı gütmeyen kuruluş tarafından oluşturulmuştur. Bir görüntüyü yeniden kullanmaktan onu değiştirmeye kadar her şeye izin verirler – sadece her bir türün (kodlarının) ne anlama geldiğini anlamanız gerekir.
İnternetteki en popüler lisanslardan biri olacak gibi görünüyor.
Creative Commons lisansları, 2001 yılında Creative Commons organizasyonu tarafından tasarlandı ve bunu yeni lisans türlerinden biri haline getirdi. Piyasaya sürülmeleri, daha hızlı internet hızıyla ve bunun sonucunda internette zengin medyanın yaygınlaşmasıyla aynı zamana denk geldi, bu nedenle Creative Commons lisansları web’de oldukça popüler. Bu Lisansı yalnızca görüntülerde değil, diğer sanat eserlerinde, müzikte, sözlü seslerde, makalelerde veya yazılımlarda da görebilirsiniz.
Bir Creative Commons lisansı, normal telif hakkı kurallarına ek olarak kullanılmak üzere tasarlanmıştır – bir içerik oluşturucu bunları kullanarak telif hakkından vazgeçmez, ancak çalışmalarının nasıl kullanılacağını belirleyebilir.
Her biri lisans adıyla belirtilen birkaç tür Creative Commons lisansı vardır. İsim iki veya üç kısaltmadan oluşur. Bir Creative Commons Lisansı olduğunu belirtmek için “CC” ile başlar. Bunu, kullanım koşullarını belirten basit bir kod izler. Hadi daha yakından bakalım.
CC-BY: “Yazar”, eserin yalnızca bir atıfla, örneğin üretenin adı ile kullanılabileceğini belirtir. Creative Commons lisansları arasında bir standarttır.CC-BY neredeyse hiç başka kısıtlamaya sahip değildir: Eser ücretsiz olarak kullanılabilir, değiştirilebilir veya ticari olarak kullanılabilir.
CC-BY-SA: Atıfın yanı sıra, bu lisans çalışmanın “benzer paylaş” olarak yeniden yayınlanması gerektiğini belirtir, yani aynı lisansın orijinal görüntüye dayalı olarak sonuçta ortaya çıkan çalışmaya eklenmesi gerektiği anlamına gelir. Bunun yanı sıra, çalışmayı istediğiniz şekilde “kopyalayabilir, dağıtabilir, görüntüleyebilir, gerçekleştirebilir ve değiştirebilirsiniz”.
CC-BY-ND: “ND” türevleri temsil etmez, yani eser ücretsiz olarak kullanılabilirken, oluşturan kişiden izin almadığınız sürece üzerinde değişiklik yapılmasına izin verilmez.
CC-BY-NC: Bu lisansı Creative Commons çalışmaları arasında çokça bulacaksınız ve aynı zamanda daha kısıtlayıcı olanlardan biridir: NC ticari olmayan anlamına gelir, bu nedenle çalışmayı ticari amaçlarla kullanmanıza izin verilmez – . Yine de ticari olark kullanmak isterseniz izin almak için iletişime geçmeniz ve alınan izin onayı ile kullanmanız gerekecektir.
Creative Commons lisansı altında bir fotoğraf kullanırken, onu doğru şekilde belirtmeyi unutmayın. İşte bunun nasıl yapılacağına dair kullanışlı bir kılavuz .
Farklı Creative Commons lisans türleri hakkında daha fazla bilgi için , Creative Commons vakfının web sitesini ziyaret edebilirsiniz.
Royalty Free Görsel Lisansı nedir?
Royalty free, telif hakkıyla korunan bir çalışmanın tek seferlik bir ücret ödemesinin ardından birçok farklı bağlamda kullanılabileceği anlamına gelir. Royalty-free, stok fotoğrafçılığında yaygın bir lisans türüdür.
Bir eserin tamamen ücretsiz olarak kullanılabileceği anlamına gelmez.
İlk önce telifsiz isimlendirmeye geçelim. Diğer taraflar bu eseri kar elde etmek, reklamını yapmak veya ticari olarak istihdam etmek için kullanmak istediğinde, telif hakkı alınmış bir eserin üreticisine veya sahibine telif ücreti ödenir. Telif hakkı, eser sahibinin eseri için tazminat ödemesi anlamına gelir.
Bu anlamda, telifsiz terimi biraz yanıltıcı görünebilir: Telif hakkı olmayan bir görsel lisansının, çalışmanın tamamen ödeme veya lisans ücreti olmaksızın kullanılabileceği anlamına geldiği düşünülebilir. Ancak bu, terimin ima ettiği şey değildir. Bunun yerine telifsiz görsel lisansının anlamı, bir çalışmanın ilk lisans ödendikten sonra kısıtlama olmaksızın kullanılabilmesidir.
Bu neden önemli bir fark? Bir görüntü lisansı satın almanın, görseli istediğiniz herhangi bir bağlamda kullanma hakkı verdiğine inanmak yaygın bir yanılgıdır. Çoğu zaman lisanslar, bir görüntünün dijital olarak mı yoksa basılı olarak mı kullanılabileceğini, kaç kez basılabileceğini veya nerede basılacağını belirleyen kısıtlamalarla gelir – örneğin bir dergi kapağına fotoğraf basma lisansı, aynı görüntüyü dergide basmak için bir lisanstan daha pahalı.
Royalty free lisans, belirli bir lisanstan daha pahalı olsa da, görüntüyü istediğiniz yerde ve istediğiniz şekilde kullanma özgürlüğü verir. Bu nedenle, telifsiz lisanslar, stok fotoğraf işinde popüler bir seçenektir: Stok fotoğraflar genellikle izleyici sayısının tahmin edilmesinin zor olduğu web sitelerinde veya bir fotoğrafı lisanslamanın mümkün olmadığı büyük sayıdaki basılı yayınlarda kullanılır. kopya sayısına göre.
Public Domain Image License nedir
Teknik olarak, ‘kamu malı’ bir görüntü lisansına atıfta bulunmaz, tam tersi: Bir fotoğraf kamu malı olduğunda, bu, sahibinin haklarının sona erdiği ve görüntünün daha geniş bir kitleye sunulduğu anlamına gelir. kullanım – ücretsiz ve oluşturana itibar etmek zorunda kalmadan. Ancak dikkatli olun: Bir görüntünün ne zaman kamusal alanın bir parçası olacağı konusunda evrensel bir standart yoktur, çünkü bu, ilk oluşturulduğu ülkeye bağlıdır.
Bu gerçekten bir lisans değil – daha ziyade bir telif hakkının sona ermesi.
Sözlükten “Public Domain” kısmına bakın ve size terimin “özellikle telif hakkı veya diğer yasal kısıtlamalara tabi olmamak suretiyle bir bütün olarak kamuya ait olma veya kamuya açık olma durumuna” atıfta bulunduğunu söyleyecektir. Bu, belirli malların veya eserlerin kamu mülkiyetini vurgulayan ve bir kavram olarak etrafta dolaşan Roma hukukundan türetilen bir kavramdır.
Bu, Kamusal Alan görsel lisansı diye bir şeyin olmadığı anlamına gelir: Bir görsel kamu malı haline geldiğinde, artık lisanslanması gerekmez ve herhangi bir amaç için oluşturucuya atıfta bulunmak zorunda kalmadan herkes tarafından kullanılabilir.
O halde soru, bir görüntü Kamusal Bilgi Alanında olduğunda ve nasıl bulduğunuzda olur. Buna cevap vermek biraz daha zor: Dünyada evrensel bir standart yok, her ülkenin kendi kuralları var. Bir görüntünün Kamusal Bilgi Alanında olup olmadığı, onu kimin oluşturduğuna ve hangi alanda kullanılacağına bağlıdır.
Çalışmaları otomatik olarak kamu alanına giren belirli eser sahipleri vardır: Örneğin, ABD hükümeti tarafından oluşturulan tüm eserler otomatik olarak kamu malı kapsamındadır. Bu nedenle resmi Beyaz Saray fotoğrafçılarının fotoğrafları medya tarafından kullanılabilir ya da Nasa tarafından çekilen fotoğraflar serbestçe yeniden kullanılabilir.
Münferit sanatçıların çalışmaları söz konusu olduğunda, kurallar yargı yetkisinden yargı alanına farklılık gösterir. Çoğu zaman telif hakkı, içerik oluşturucunun ölümünden 100 yıl sonra sona erer. Paul Cézanne tarafından 1885’te çizilen aşağıdaki resim, Cézanne 1906’da öldüğünden bu yana çoğu yerde kamu malıdır. Kendi ülkenizdeki kurallar hakkında daha fazla bilgi edinmek için bu kılavuzu inceleyin .
Kamu malı resimleri bulmak için popüler platformlar Wikimedia Commons , Flickr Commons veya Public Domain Review web sitesidir .