Son yıllarda popüler olan SSL sertifikası hemen her web sitesi artık kullanıyor. Kullanma zorunluluğuna iten sebep ise kuşkusuz Google’ın yapmış olduğu güncellemeler. Arama sonuçlarında SSL sertifikası olan sitelerin üst sıralar konumlanmasına +1 puan fayda sağlaması, Google chrome tarayıcısında kullanıcıların ziyaret ettiği sitelerde toolbar’da “Güvenli” veya “Güvenli Değil” uyarıları SSL kullanmaya sürükledi.
https://support.google.com/google-ads/answer/9020468?hl=trhttps://support.google.com/adwords/answer/2580401?hl=tr&visit_id=638012449323363772-605147356&rd=1
Google’ın SSL kullanmayan siteleri güvensiz site olarak işaretleyeceği açıklamasından sonra kat kat önem kazanan SSL sertifikalarının gerek kurulumunda, gerek ise kurulumundan sonra bazı teknik hatalara maruz kalabilirsiniz. Şimdi gelin SSL hataları, çözümleri ve gerektiğinde SSL sertifikasının nasıl kaldırılacağını açıklamaya çalışalım.
SSL Sertifikası Nedir ?
Secure Sockets Layer Certificate yani SSL sertifikaları, sunucu ile kullanıcı arasındaki veri akışını şifrelemeye yaramaktadır. Bu nedenle, Kredi kartı, telefon, kimlik numarası gibi önemli veri akışlarının gerçekleştiği e-ticaret sitesi gibi sitelerde kullanılması kritik önem taşır.
Ancak son zamanlarda SEO kriterleri arasında da adından bahsettirmesinden dolayı blog tarzı sitelerde de kullanılmaktadır. Özellikle makalemize girişte bahsettiğimiz Google açıklamasından sonra siz de kullanmayı düşünmelisiniz.
SSL Sertifikaları Nasıl Kurulur ?
Teknik detaylar ile uğraşmadan hosting firmanızın ticket bölümünden kurulumu rica edebilirsiniz. Zaten birçok Hosting firması Let’s Encrypt gibi firmalarla anlaşarak SSL sertifikasını ücretsiz olarak sağlamaktadır. Sunucuya kurulum yapıldıktan sonra kullandığınız sisteme entegre edilmesi gereklidir.
SSL Hataları ve Çözümleri
Şimdi asıl konumuza dönelim. Birçok teknik kurulumda olduğu gibi SSL sertifikaları da bazı teknik problemlere sebep olabiliyor.
1 ) Farklı Protokollere Tanımlı SSL Sertifikası
SSL sertifikanız kurulurken siteadi / com için kurulduysa ve sunucunuz da www siteadi / com için ayarlandı ise büyük ihtimalle SSL sertifikanız protokol uyuşmazlığı sebebi ile çalışmayabilir. .htaccess dosyasından hatalı yönlendirmeler de bu soruna yol açmaktadır.
Çözüm: SSL sertifikanızı sunucunuzun ayarlandığı adrese ve protokollere göre kurmalısınız, yönlendirmeyi de beraberinde aynı şekilde yapmalısınız. Günümüzde birçok SSL sertifikası www protokolünün varlığını veya yokluğunu önemsemeden çalışabiliyor ancak desteklemeyenler için kritik bir sorundur.
2 ) Süresi Biten SSL Sertifikaları
Kullandığınız SSL sertifikasının süresi bitince muhtemelen NET:: ERR_CERT_DATE_INVALID hata koduyla beraberinde ” Bu sitenin sertifikası güvenilir değil! ” hatasını alacaksınız. Bunun sebebi sertifikanızın süresinin bitmesi sebebiyle firma tarafından doğrulanmamanız.
Çözüm: Sertifikayı yenilemeniz veya başka bir sertifikaya geçmeniz yada gerekli düzenlemeleri yapmak şartı ile SSL Sertifikanızı silmek.
3 ) ” Sayfada Güvenilir Olmayan Bağlantılar Var ” / SSL Yeşil Bar Görünmüyor Hatası
SSL sertifikanızı kurdunuz, yönlendirmelerinizi yaptınız, her şey tamam sanıyorsunuz. Ama sitenize girince SSL sertifikasının çalışmasına rağmen ” Sayfada Güvenilir Olmayan Bağlantılar Var ” dipnotu ile karşılaştınız. Bunun sebebi o sayfadaki medya ve kaynak kodu ögelerinin http ile çekiliyor olmasıdır. Sitenizde SSL sertifikasını aktif ettiyseniz yeşil barın görünmesi için sitedeki her şeyin https ile çekilmesi gereklidir.
Çözüm: Sitenizdeki ” css dosyaları, js dosyaları, resimler vb. öğeleri ” tek tek elle https ile çekilmesi için çevirmeye uğraşabilirsiniz. Tabii ki bu eklenti ile uğraşmak veya eklenti kullanmak istemeyenlerin tercih edeceği bir yoldur. Eğer bir eklentiyle bunu da halledeyim diyorsanız WordPress için Really Simple SSL eklentisini kurabilirsiniz. Yönlendirmeleri ve bu tarz durumları halledebileceğiniz pratik bir eklentidir.
4 ) Sertifika Güvenilir Değil (certificate not trusted)
Bu hatayı almanızın en büyük sebebi SSL sertifikası kurulumunun tam olarak yapılamamış olmasıdır çünkü birtakım sertifikalar CA Bundle SSL sertifikasına ihtiyaç duyarlar.
Çözüm: Sertifikanızı sağlayan firmadan bu sertifikayı talep ederseniz sorunu büyük ihtimalle çözmüş olacaksınız.
5 ) Sitenin HTTP ve HTTPS Varyasyonlarında Farklı İçerik
Sitenizin HTTP ve HTTPS versiyonlarında farklı içerikler olması ikiliğe ve SEO açısından da yinelenmiş içerik sorununa yol açacaktır. ‘
Çözüm: Bu tarz problemleri hiç yaşamamak için sitenizin HTTP ve HTTPS versiyonlarında aynı içeriğin yer aldığından emin olmanız gerekiyor.
Makalemizin sonuna doğru yaklaşırken, sizlere tekrardan SSL sertifikası kullanmanın önemini hatırlatmak istiyoruz. Google tarafında güvensiz site olarak işaretlenmek sizin açınızdan pek iç açıcı sonuçlar doğurmayabilir. SSL hatalarını da çözümlemeniz, size sorunsuz çalışan bir SSL kazandırarak SEO’da sizi bir adım öne taşıyacaktır.
6 ) SSL Nasıl Silinir
Biz web sitesi yöneticileri de kurulum yaptıktan sonra farklı bir sunucuya taşınma veya farklı bir SSL yeniden kurmak isteyebilir. Bu sebepten bu konumuzda cPanel’de SSL nasıl silinir sizlere adım adım paylaşacağım.
WHM/cPanel kurulu sunucunuz da bulunan web sitenin SSL sertifikasını silip iptal etmek istiyorsanız aşağıdaki adımları takip ediniz. Adımları uygularken takıldığınız bir adım olur ise yorum alanından danışabilirsiniz.
- -WHM ‘e root olarak giriş yapın. (Web Host Manager)
- -Sol arama kısmına “Manage SSL Hosts” yazın ve çıkan sonuca tıklayın.
- -Bu adımda karşınıza sunucunuzun SSL yönetim ekranı gelecek ve SSL sertifikalı siteler listelenecek.
- -Bu listeden, SSL sertifikasını kaldırmak istediğiniz web sitesini seçip “Delete” butonuna tıklayın.
İşlem yaptığınız sitenin SSL sertifikası artık silinmiş oldu.
cPanel ‘den SSL Silme
- -Sitenizin cPanel’e giriş yapın.
- -Güvenlik alanından “SSL/TLS” giriş yapın.
- -Siteniz için SSL yükleyin ve yönetin (HTTPS) adımında “SSL sitelerini yönetin.” tıklayın.
- -Açılan sayfada “Yüklü SSL Web Sitelerini Yönet” alanında yüklü olan SSL listelenir. Oradan “Kurulumu Kaldır” tıklayarak işlemi tamamlayabilirsiniz.
Amaçları SSL Sertifikası satmak olduğundan bazı firmalar ücretsiz Let’s Encrypt gibi sertifikaların yüklenmesine müsaade etmiyor. Bu nedenle yukarıdaki silme işlemlerini yapabileceğiniz panellere de ulaşmanıza müsaade etmiyorlar. Sonuç olarak konu ile ilgili sonuca ulaşmak adına hosting firmanızdan yardım almanız gerekiyor. Bunun için Müşteri temsilcisi ile telefondan bilgi alışverişinde bulunmak yada SSL sertifikasının silinmesi için destek birimine yazmanız gerekir.