Son zamanlarda karşımıza sıklıkla çıkan sosyal medya içerik takvimi, platformda paylaşılacak olan fotoğraf, video, yazı gibi içeriklerin yayınlanma sürecini ve yayınlandıktan sonraki performans analizini kapsayan bir takvim örneğidir.
Bu takvim genel olarak sosyal medya üzerinden içerik yayınlayarak çalışmalarını yürüten şahıslar ya da firmalar tarafından kullanılmaktadır. Böylece paylaşımların ne sıklıkla yapılacağı ve yapılan paylaşımların ne kadar başarılı olduğu görülür.
Özellikle sosyal medya uzmanlarının ve içerik pazarlama uzmanlarının vazgeçilmezi olan sosyal medya içerik takvimi, içeriklerin hazırlanmasından yayınlanmasına kadar olan sürecin planlanmasına yardımcı olur. Kısaca;
- Planlama,
- Oluşturma süreci,
- Yayınlama süreci,
- Ölçümleme,
- İstatistik,
- Aksiyonların belirlenmesi gibi öğelerden oluşur ve oluşturulan bu takvim SEO çalışmaları içerisinde büyük bir öneme sahiptir.
Sosyal Medya İçerik Takvimi Nasıl Hazırlanır?
Etkili bir sosyal medya içerik takvimi örneği için belirli hususlara dikkat edilmesi gerekir. Öncelikle takvimin hangi sıklıkla hazırlanacağı planlanmalıdır. Örneğin bir içerik takvimi günlük, haftalık ya da aylık olarak hazırlanabilir.
Şayet güncel bilgilerin çok önemli olduğu bir hesapta günlük takvim uygulanırken, böyle bir kıstasın olmadığı platformlarda aylık olarak hazırlanması mümkündür.
Takvimin tarih aralıkları belirlendikten sonra bu aralıktaki her bir gün için kaç adet paylaşım yapılacağı, bu paylaşımların hangi saatlerde yayınlanacağı, paylaşımların içeriklerinde hangi mesajların verileceği, bu paylaşımların hangi amaçla paylaşılacağı, her bir paylaşımda kaç görsel kullanılacağı gibi konuların belirlenmesi gerekir.
Hedef Kitlenin Sosyal Medya İçerik Takvimine Etkisi Nedir?
Sosyal medya üzerinden yapılan paylaşımların amacı hedef kitleye istenen mesajın iletilmesidir. Bu nedenle sosyal medya içerik takvimi söz konusu olduğunda öncelikle hedef kitle belirlenmelidir. Ardından sosyal medya hesabından yayınlanan paylaşımların neden üretildiği, bu paylaşımlar ile yoğun bir trafiğin mi yoksa satışın mı hedeflendiği, hedef kitlenin beklentilerinin ne olduğu gibi sorulara cevap bulunmalıdır.
Bütün sorulara cevap verildikten sonra içeriğin vereceği mesaj belirlenir ve bu içeriklerin hangi sıklıklarla hangi saatlerde yayınlanacağı takvime eklenir. Böylece düzenli ve planlı bir şekilde içerik paylaşma işlemleri tamamlanır.
Bu içeriklerin;
- Planlama tarihi,
- Yayınlanma tarihi,
- Ölçümleme tarihi takvimde gösterilir.
Ayrıca sosyal medyada yayınlanacak olan içeriklerin türü takvimde belirtilir. Bunlar makale, görsel ya da video şeklinde olabilir.
Kısacası sosyal medya içerik takvimi ile paylaşılacak olan bütün içerikler belirli bir plana bağlı olarak gerçekleştirilir ve bu da SEO çalışmalarına büyük katkıda bulunur.
Sizin de kontrol listenizi(checklist) oluşturmakta fayda var. Bunları günlük, haftalık, aylık gibi daha planlı bir hale getirebilirsiniz. Hem nasıl alışırsak öyle gitmez mi? O zaman sizler için aşağıya örnek olacak sosyal medya yönetimi kontrol listesi bırakıyoruz.
Sosyal Medya Yönetimi Günlük Kontrol Listesi
- Gelen mesajları ve yorumları yanıtla.
- Hesabını yönettiğin marka ile iletişimde ol.
- Instagram’da, Facebook’ta, Twitter’da, Linkedin’de paylaşım yap.
- Düzenlediğin çekiliş/yarışma vs varsa takibini yap.
- Yönetim takvimini düzenli takip et.
- Yeni içeriklerle ilgili çalışmalar yap ve bunu marka/firma sahiplerine sun.
Sosyal Medya Yönetimi Haftalık Kontrol Listesi
- Ekibinle değerlendirme yap.
- Marka iletişim sorumlularıyla bir önceki haftanın değerlendirmesini yap.
- Ekip ile stratejileri gözden geçir, eksiklikler üzerinden yeni strateji oluştur.
- Sosyal medyadaki yenilikleri takip et.
- Sosyal medya analizlerini değerlendir.
- Planlanan içerikleri marka iletişim sorumlusuna ve ekibindeki ilgili birimlere bildir.
Sosyal Medya Yönetimi Aylık Kontrol Listesi
- Sosyal medya hesaplarını ve analizlerini gözden geçir.
- Ekibinle ve marka sorumlusuyla iletişime geçerek bir önceki ayın değerlendirmelerini ilet. Bu konuda bir toplantı düzenlemek gidişat açısından faydalı olacaktır.
- Planlamalarını yap, paylaşım ajandanı oluştur.
- Aylık hedef ve stratejiler üzerinde yoğunlaş.
- Özel gün vs takvimlerini takip et.
- Rakip analizi yap.