Güzel sanatlardan, mimariden, grafik tasarımdan, yaşam tarzına kadar, minimalizmin etkisinden kaçabilen kalmadı. Kökleri 18. yüzyıl Zen felsefesi değer ve prensiplerine kadar izlenebilse de, Minimalizm 1960 yıllarda bir akım olarak kendini göstermiştir.. Aslında bu akım bizlere “less is more” felsefesini hatırlatıyor yani “az, çoktur.” Akımın temel noktasında, merkezinde sadelik bulunuyor. İlk olarak modern sanat ve müzikte başlamış bu akım ve devamında günümüze kadar gelmiştir. büyük ölçekli etkisi hala dikkat çekicidir. Dünyanın dört bir yanındaki grafik tasarımcılar bu trendi son on yılda tamamen benimsedi ve sonuçlar cesaret verici olmaktan daha fazlası oldu. Temiz, zarif web sitelerine, şık instagram içeriklerine ve basit ve etkili UI / UX arayüzlerine mobilyalardan, kılık kıyafete, müzikten yaşam biçimine kısacası hayatın her alanında karşımıza çıkabiliyor. Peki nedir bu minimalizm? Minimalizm kısaca sadecilik diyebiliriz. Sade olmanın ön planda tutulduğu bir akımdır minimalizm.

Alman sanat okulu “Bauhaus” öğretisi olan “az, çoktur” felsefesini, perakende sektörü ambalajlarına daha sık görmeye başladığımız günlerdeyiz.

Günümüzde bir çok tasarımcının savunduğu sadelik ve basitlik, artık tüm global markalar ve yöneticileri için kabul görmeye başladı. Bu konuda markaları ikna etmekte, pazarlamanın ve satış stratejisinin çok büyük bir rolü olduğu kesin.

Tasarımda, Sadelik Kazanacak. Nereden mi çıktı bu konu?

Karmaşık olanı akılda tutmaktansa, basit olan bir şeyin akılda kalıcılığı ve anlatılmak istenileni çok daha az çabayla gösterme sanatını çok iyi şekilde kullanan markaların, pazarlama konusunda çok daha önde oldukları açık. Günümüzde reklam mecralarının çoğalması, markaların da satış stratejisi gereği bu mecraların her birinde yer alma isteği, markayı oluşturulurken bunları göz önünde bulundurarak bir kurumsal kimlik kazandırılması gereğini doğuruyor. Günümüzde markanın kurumsal kimliği ve konsepti her türlü mecraya uyarlanabilir ve uygulaması basit olacak şekilde tasarlanmalı.

Yalın Tasarım – Minimalist tasarım nasıl olmalıdır?

Sadelik: İlk önemli noktamız tasarımda sadelik olmasıdır. Ancak bahsettiğimiz sadelik, kolaylık yada basitlik olarak algılanmamalıdır. Öyleki bir tasarımı görsel açıdan tatmin edici bir sadeliğe minimal düzene getirebilmek için çok daha yaratıcı olmak gerekir.

Anlam (Anlaşılır Olma): Minimalizm son zamanların oldukça popüler bir akım yarattığını hepimiz görüyoruz. Ancak dikkat edilmesi gereken en önemli noktalardan biri minimal tasarımının amacına uygun olarak hazırlandığı ve anlamını yitirmemesi olmamalıdır.  Öncelikle tasarımın hedef kitlesi göz önünde bulundurulmalı ve mesaj olabildiğince anlaşılır olması tasarımın başarısı açısından oldukça önemlidir.

Renk Bütünlüğü: Minimalizm de sadelik kuralını uygularken en önemli noktalardan biri tasarımda kullanılan renk uyumlarıdır. Renklerin doğru kullanımı tasarımınızı ön plana çıkarmada bir hayli etkili olacaktır.