Shared hosting yani paylaşımlı hosting, tek bir fiziksel sunucunun birden çok web sitesini barındırdığı bir web hosting türüdür. Hemen hemen her sağlayıcı tarafından sunulan en yaygın web hosting seçeneğidir.

Shared hosting, o sunucuda bulunan diğer kullanıcılarla paylaştığınız belirli miktarda kaynağa erişmenizi sağlar.

Kaynaklar aşağıdakileri içerir:

  • RAM 
  • CPU
  • Depolama 
  • Bant genişliği 

Birçok paylaşılan barındırma planı ayrıca aşağıdakiler gibi ek hizmetlerle birlikte gelir:

  • Ücretsiz alan adı
  • Ücretsiz SSL sertifikası
  • Güvenlik ve kötü amaçlı yazılımdan koruma taramaları
  • Kullanıcı dostu kontrol paneli (cPanel vb.)
  • Otomatik yedeklemeler

Paylaşımlı Hosting Nasıl Çalışır?

Paylaşımlı barındırma, birden çok web sitesini barındıran bir sunucuda, sizin web sitenize de depolama alanı sağlar. Bu sunucuda yüzlerce veya binlerce web sitesi olabilir. İşlem hızı, RAM ve sabit disk alanı vb. sunucu kaynakları, barındırılan tüm web siteleri arasında paylaşılır. Bu yüzden eğer web siteniz paylaşımlı bir hosting sunucusunda barındırılıyorsa, performansı, aynı sunucudaki başka bir web sitesinin performansından etkilenebilir. 

Paylaşımlı Barındırmanın Avantajları Ve Dezavantajları Nelerdir?

Paylaşımlı barındırmayı daha iyi anlayabilmeniz için aşağıdaki tabloda paylaşımlı barındırmanın avantajlarına ve dezavantajlarına dair bir karşılaştırma yaptık:

Paylaşımlı Hosting AvantajlarıPaylaşımlı Hosting Dezavantajları
En uygun maliyetli barındırma seçeneğidir.Daha yavaş sayfa yükleme süreleri sağlayabilir. Yani sunucuda bulunan bir site aşırı kaynak tükettiğinde, bu sorun diğer hesaplara da yansıyabilir.
Çoğu hosting şirketinde birden fazla paylaşımlı hosting planı vardır.Özelleştirme seçenekleri yoktur. 
Teknik bilgi gerektirmez. Yönetimi hosting firması tarafın yapılır.Dinamik/e-ticaret siteleri için ideal değildir.
Önceden yapılandırılmış sunucu ortamı sağlar.Genellikle yalnızca ASP ve PHP gibi belirli programlama dillerini ve ortamlarını destekler.

Paylaşımlı barındırma planlarında mevcut olan toplam kaynak miktarı, müşteriler aralarında paylaşır. Fakat bu paylaşım her zaman adil olmayabilir. Aynı sunucuda olduğunuz başka bir web sitesi sizin sitenizden daha fazla trafik alıyorsa, daha fazla kaynak kullanır. Bu da web sitenizin açılma sürelerinin yavaşlamasına neden olabilir. Fakat kaynakları paylaşmak, genellikle küçük işletmelerin çoğunluğu için bir sorun değildir. 

Bu yüzden paylaşımlı hosting planları, statik web siteleri veya portfolyo tarzı web siteleri için en ideal seçimdir. Bu tür web siteleri ziyaretçiye göre (dinamik olarak) değişmeyen sabit bir içeriğe sahiptir, e-ticaret veya daha büyük sosyal ağ web sitelerinde bulunan daha gelişmiş (etkileşimli) özelliklere sahip değillerdir. 

İlk blogunuzu veya tek sayfalık yeni bir web sitesi başlatmayı planlıyorsanız, muhtemelen sizin için doğru seçim olacaktır.

Paylaşımlı Hosting Kimler İçin Uygundur?

Yeni bir web sitesi kurduğunuzda, başlangıçta çok az bant genişliğine ve depolama alanına ihtiyacınız olabilir. Aşağıdaki durumlarda paylaşımlı hosting sizin için doğru seçimdir:

  • Bireysel bir web siteniz, blogunuz veya portföyünüz varsa,
  • Yeni kurulmuş, küçük veya orta ölçekli bir işletme için bir web siteniz varsa,
  • Uygun fiyatlı web hosting arıyorsanız,
  • Web hosting konusunda çok az deneyiminiz varsa,
  • Joomla, WordPress, Drupal veya benzeri yazılım çözümleri kullanıyorsanız, paylaşımlı hosting sizin için en ideal çözümdür.

Alternatif Hosting Türleri Nelerdir?

Genel olarak, dört farklı hosting sunucu türü vardır: Paylaşımlı, Virtual Private Server (VPS), Dedicated ve Cloud Hosting.

Her tür sunucu, web siteniz için bir depolama merkezi görevi görecek olsa da; depolama kapasitesi, kontrol, teknik bilgi gereksinimi, sunucu hızı ve güvenilirlik açısından farklılık gösterir.

Yukarıda shared hosting ile ilgili detayları anlatmıştık. Şimdi de paylaşımlı hosting’e alternatif olarak kullanabileceğiniz hosting türlerine geçelim

1. Virtual Private Server (VPS) Hosting – Sanal Özel Sunucu 

Bir sanal özel sunucu, bir sanal sunucuyu bölümlere ayırır. Bu bölümler sayesinde her web sitesi kendi özel sunucusunda barındırılıyor gibidir, ancak aslında bir sunucuyu birkaç farklı kullanıcı paylaşır. Kullanıcılar, bu VPS ile kendi sanal alanlarına ve daha güvenli barındırma ortamına kök erişimine sahip olabilir.

Bir VPS ile her tür yazılımı çalıştırabilir ve ihtiyacınız olan herhangi bir programlama dilini kullanabilirsiniz (yalnızca WordPress için PHP değil). Ayrıca, depolama ve bant genişliği konusunda daha yüksek sınırlar elde edersiniz. Yani daha fazla web sitesi trafiğini barındırabilirsiniz.

VPS, paylaşımlı barındırma planlarından daha fazla özelleştirme ve ölçeklenebilirlik sağlar. Ancak, daha proaktif bakım ve yapılandırma gerektirir (yönetilmeyen bir çözümü seçerseniz).

Sunucu düzeyinde daha fazla kontrole ihtiyaç duyan, ancak özel bir sunucuya yatırım yapmak istemeyen web siteleri için ideal seçimdir.

Virtual Private Server Dezavantajları

VPS, sabit miktarda sunucu kaynağı sunar. Bu nedenle VPS ile barındırılan web siteleri, ani trafik artışlarını ele almakta sorun yaşayabilir.

2. Dedicated Server Hosting – Özel Sunucu Barındırma

Dedike bir sunucu, web sitenizin depolandığı web sunucusu üzerinde maksimum kontrol sunar, çünkü bu hosting türünde bir sunucunun tamamını kiralarsınız. Yani web siteniz/siteleriniz, sunucuda depolanan tek web sitesidir.

Dedicated Server Hosting Dezavantajları

Özel sunucular çok pahalıdır ve yalnızca maksimum kontrole ve daha iyi sunucu performansına ihtiyaç duyan web sitelerine önerilir. Sunucu yönetimi konusunda bilginiz yoksa, sunucu yönetim hizmeti alıp çözüm sağlayabilirsiniz.

3. Cloud Server Hosting

Cloud server yani bulut barındırma, yüksek trafik veya trafik artışlarını işlemek için sınırsız yetenek sunar. Bir sunucu ekibi (bulut olarak adlandırılır), bir grup web sitesini barındırmak için birlikte çalışır. Bu, herhangi bir web sitesi için yüksek trafik seviyelerini veya ani artışları yönetmek için ihtiyaca göre sunucu kapasitesini artırılır.

Bulut Barındırma Dezavantajları

Çoğu bulut barındırma kurulumu, kök erişimi sunmaz (sunucu ayarlarını değiştirmek ve bazı yazılımları yüklemek için gereklidir); bulut sunucularını yönetmek için uzman BT becerileri gerekir.

Sonuç olarak, ne tür bir web hosting türüne ihtiyacınız olduğunu ihtiyaçlarınıza göre belirleyebilirsiniz. Doğru hosting türünü seçmek, site performansınızı potansiyel olarak artırmanın yanı sıra zamandan ve paradan tasarruf etmenizi sağlayabilir.