OPTİK VE ELEKTRONİK VİZÖRLER HAKINDA BİLMEN GEREKEN HER ŞEY…

Aynasız kameraların ortaya çıkmasıyla birlikte, artık Elektronik Vizörümüz (EVF) var. Ne olduklarını ve DSLR’lerde bulunan daha geleneksel Optik Vizörlerden (OVF) farkları nelerdir merak ediyorsanız yazımızın devamı tam size göre.

Yeni bir kamera satın almak isteyenler bu günlerde OVF ve EVF arasında kararsız kalmış durumda. Bu yeni teknolojilerin farklılıklarını anlamak seçim yapmada elimizi güçlendirecektir. Bu farkları başlıklar halinde inceleyelim.

TEMELLER

En basit anlatımı ile Vizör genellikle kameranın üst yarısında fotoğrafçının çekilen görüntüyü çekmeden önce görmesini sağlayan küçük bir delik veya açıklıktan ibarettir.

Tarihtesel gelişimini bir tarafa bırakarak iki vizör üzerinde duracağım Optik ve Elektronik vizörler. DSLR’lerde, değiştirilmemiş bir görüntüyü doğrudan lensin dışına yansıtan Optik Vizörler bulunur.  Aynasız fotoğraf makineleri ise vizör olarak elektronik bir ekran kullanır. 

Görevleri fotoğrafın kaydından önce sensör yada ayna üzerine düşen görüntüyü en doğru şekilde yansıtmaktan ibarettir ama hepsi bu kadar değil. Ayrıca, düşük ışık, sert iklim koşulları, hızlı nesneler çekme, yavaş deklanşör hızı kullanma, parlak ışıklar altında vb. Gibi birçok farklı durumda performans göstermelidir.

Tipik bir kamera vizörünün bu özelliklerini göz önünde bulundurarak, özellikle Optik ve Elektronik vizörlerin özelliklerine birlikte bakalım

YAPI VE MEKANİZMA

OVF:  Optik vizörler, sadece ışıkla çalışan basit bir mekanik tasarıma sahiptir. Sadece bir ayna ve gelen ışığı objektiften vizöre yönlendiren bir prizma mekanizmasından oluşuyor.

EVF:  Elektronik vizörler temelde küçük ekranlardır. Bunları cep telefonu ekranınız gibi düşünün, sadece çok daha küçük. Fotoğraf çekmek için telefonunuzdaki kamerayı kullandığınızda, tüm ekran kameranın “gördüklerini” gösterir. EVF de aynen bunu yapıyor. 

Bu teknolojide ayna veya prizma yoktur. Bu durumda gelen ışık doğrudan kamera sensörünün üzerine düşer. Sensör daha sonra bu görüntüyü EVF olan küçük ekrana yansıtır.

VİZÖRDE BİLGİ EKRANI

OVF:  Tasarım açısından çok basit olduklarından, OVF’lerin kaplamalar söz konusu olduğunda sunacak çok şeyleri yoktur. Çoğu DSLR kamera, kamera modu, diyafram değeri , deklanşör hızı , ISO , otomatik odaklama noktaları, ışık ölçer, birkaç ızgara vb.Gibi temel kamera ayarlarını gösterir.

EVF:  EVF’lerin ekranında tüm fotoğraf bilgisi özelliklerini izlemenize olanak sunar. Tipik bir OVF’nin sunduğu her şeye ek olarak Canlı histogramlar , zebralar, ses giriş seviyeleri, ufuk seviyesi… ..Temel olarak, fotoğraf bilgisi olarak aldığı tüm bilgileri, EVF’ye yansıtabilirsiniz.

ÇÖZÜNÜRLÜK VE DİNAMİK ARALIK

OVF : insan gözünün görebileceği ve algılayabileceği tüm çözünürlük ve dinamik aralığı içerir.

EVF: Günümüzde çoğu EVF, birkaç megapiksel çözünürlükle başlıyor. Bazı üst düzey kameralarda OLED ekranlarda kullanılıyor, ancak gözden milimetre uzağa yerleştirilmeleri gerektiğinden, çözünürlük ile ilgili hala yeterli kaliteye ulaşamadılar. Hala bir televizyona yakından bakıyormuş gibi piksel hatalarını görüyorsunuz. Görüntü hala  Dinamik aralığın da altında. Özellikle sahne aynı anda çok aydınlık ve karanlık alanlara sahip olduğunda, EVF bunu üretmek için gerçekten zorlanıyor ancak, eminim, gelecek bir kaç yıl içinde daha iyi teknolojiler ve ekranlar ile buna bir çözüm bulunacaktır.

GECİKME

OVF : Doğası gereği optik olduğu ve ışığı merceğin içinden geldiği gibi yansıttığı için hiç gecikme yok. Her şeyi tam anlamıyla ışık hızında gösterir (evrendeki en hızlı şey). 

EVF : Çoğu aynasız fotoğraf makinesinde gecikmeler olsa da. Sensörün ışığı toplaması ve daha sonra yansıtması için vizördeki ekrana iletmesi zaman alır. Geçmiş yıllara kıyasla, EVF’lerin günümüzde son derece küçük gecikmeleri var (saniyeler içinde), ancak hala mükemmel değiller.Bun telefon kameranızda test edebilirsiniz. Telefonunuzu bir kol mesafesinde tutun ve bir yandan diğer yana sallayın. Bakmakta olduğu görüntüyü bildirirken ekranın biraz geç kaldığını göreceksiniz. Biz buna lag diyoruz.

KARE HIZLARI

OVF : Görüntü almak için fiziksel olarak hareket etmesi gereken mekanik parçalar sayesinde, OVF kurulu kameralar, aynasız meslektaşlardan daha düşük bir hıza sahiptir. Bu, seri çekim modundayken, fotoğraf makinesinin benzer bir aynasız kameradan saniyede nispeten daha az sayıda görüntü çektiği anlamına gelir.

EVF : Vizörleri için EVF’leri kullanan aynasız fotoğraf makinelerinin hepsinde saniye başına harika kare sayısı vardır. Bunun nedeni, aralarında hareketli parça bulunmaması ve kullandıkları elektronik obtüratörün çok hızlı olmasıdır. 

PİL ÖMRÜ

OVF : Çalışması için pil gerektirmezler. Aynen bir dürbün veya teleskopla bakmak gibidir. Lens ışığı toplar ve vizörden çıkarır. Kameranın açık veya kapalı olmasına bakılmaksızın, OVF her zaman çalışır. Bu, DSLR’lerin çalışması için sürekli pil gücüne ihtiyaç duyan aynasız fotoğraf makinelerine kıyasla çok daha iyi pil ömrüne sahip olma eğiliminin çok önemli bir nedenidir.

EVF : Diğer tüm ekranlar gibi EVF de tutarlı bir elektrik yüküne ihtiyaç duyar. Ayrıca, gelen ışık ilk önce doğrudan sensöre yansıtıldığından, ışığı toplamak ve bunları elektrik sinyallerine dönüştürmek ve EVF’ye göndermek için de açılması gerekir. 

GÖRÜNÜRLÜK

OVF:  Bir OVF”de çıplak gözünüzle ne görüyorsanız OVF ile de aynı şekilde görürsünüz. Ama çekimde kullanılan programlama sonrası oluşacak görüntüyü OVF ekranlarda ön izleyemezsiniz bunun için live view özelliğinizi açmanız ve ekranınızdan bu ön izlemeyi almanız gereklidir 

EVF:  Normal koşullar altında EVF gayet iyi bir performans sergiliyor. Baktığı sahnenin çok doğru bir temsilini sağlıyor ve fotoğrafçının “gerçek çekim sonucunu” görmesine yardımcı olur. Bununla birlikte, düşük ışık koşullarında yada doğrudan güneş ışığı altında ise sorunlar yaşanıyor ve EVF gerçek görüntüden bizi biraz olsun uzaklaştırıyor.

KAMERA BOYUTU

OVF:  Bir OVF tasarımı, işlev görebilmesi için aynaların ve prizmanın kamera gövdesi içine yerleştirilmesini gerektirecek şekildedir.  Aynanın yukarı ve aşağı hareket edebilmesi için alana ihtiyacı vardır ve ayrıca prizma içinde ekstra bir alan gereklidir bu nedenle günümüz EVF modellerine göre her zaman daha hantaldır.

EVF:  Modern EVF’li kameralarda böyle bir sınır yoktur. OVF gibi bir parça gerektirmediğinden, EVF’li bir kamera çok daha küçük ve daha hafif hale getirilebilir. Ve en büyük avantajları bu, boyut ve ağırlık. Cep telefonunuzdaki kameraya bakın. Pratik olarak aynasız bir kamera ile aynı prensibe göre çalışır.

GÖRÜNTÜ GÖSTERİMİ

OVF:  Her ne kadar sahne gösterimi (gözlerinizin fotoğraf makinasının ayarlarından bağımsız gösterimi) son derece iyi olsa da  Yaptığınız ayarlar sonucu sensör üzerine düşen görüntüyü nasıl görüneceğine dair neredeyse hiç bir ön izlemesi yoktur. Vizör yalnızca sahnenin fotoğraf makinesinin ayarlarından bağımsız olarak gerçekte nasıl göründüğünü gösterir.

EVF: Bu, ‘ Gördüğünüzü Aldığınız Şeydir’ (WYSIWYG) politikasını izler. EVF’ye bakmak aslında sahneye görüntü sensörünün gözlerinden bakıyorsunuz demektir. Kamera ayarlarında yaptığınız her değişiklik sonucu (* koşullar geçerlidir) sensörün üzerinde oluşan değişikliği de görüyorsunuz demektir.. Sonuç olarak, son görüntünün sahip olacağı alan derinliği miktarını görebilir ve ayrıca sadece EVF’ye bakarak pozlama hakkında oldukça iyi bir fikre sahip olabilirsiniz.

* Koşullar:  EVF’de çok uzun pozlamalama sonuçlarının (bugünün teknolojisinde geçerli olmak üzere) gösterimi mümkün değildir. Çoğu durumda bir enstantane hızını bir saniyeden fazla ayarlarsanız, EVF görüntüyü bu kadar uzun bir enstantane hızının etkisini hesaba katmadan gösterir. Temel olarak, bu kadar uzun süre poz verirseniz, son görüntünün sahip olacağı potansiyel sonuçları gösteremez.

KARARTMA

  • OVF:  Tasarım gereği, görüntü sensörünün önüne 45 dereceye yerleştirilen aynanın çevrilmesi gerekir, böylece ışık görüntüyü kaydetmek için arkasındaki sensöre ulaşabilir. Bir OVF mekanizmasında, bu bir “ya ya” durumudur. Objektiften gelen ışık ya vizör yada sensör tarafından alınır. İkisinin de ışığı aynı alması mümkün değildir.Bu tasarım sayesinde OVF’nin elektrik kesintileri vardır (aynanın çevrildiği ve ışığın vizöre ulaşma süresi). Obtüratör hızı arttıkça, aynanın daha uzun süre kalması ve karartmanın daha uzun olması gerekir. 30 saniye pozlama alırsanız , karartma da 30 saniye uzunluğunda olacaktır. Bu dönemde (uzun pozlamada) karanlıktan başka bir şey görmeyeceksiniz.
  • EVF: EVF’li kameraların çoğunda kesinti YOKTUR. Sensör her zaman açıktır ve vizör sürekli olarak sahneyi duruma göre yeniler, değiştirir. 

VİDEO ÇEKİMİ VE OYNATMA

OVF:  Video kaydetmek için görüntü sensörünün kayıt süresince sürekli ışık alması gerekir. Yukarıda belirtilen nedenlerden dolayı, video kaydetmek için OVF’nin tamamen kapatılması gerekir. OVF kullanarak video çekmek kesinlikle imkansızdır.

EVF: EVF  kullanarak video çekmek çok kolay. Kamerayı gözünüze dik tutabilir ve tıpkı fotoğraf çektiğiniz gibi çekim yapmaya devam edebilirsiniz. 

HANGİSİ DAHA İYİ

Bu gün için yaptığınız çekimlerin türüne göre hala DSLR veya aynasız modeller arasından seçimler yapma imkanınız var. Aynasız modeller geliştikçe şahsi görüşüm abileri SLR modeller gibi DSLR modellerde yavaş yavaş geçmişte kalacak, nostalji olacak gibi görünüyor.

Konu hakkında farklı görüşleriniz yada bilgileriniz varsa benimle paylaşmanızı rica ederim. Okuduklarınızı beğendiyseniz, paylaşarak daha çok kişiye ulaşmasını sağlayabilirsiniz. Paylaşımınız ve desteğiniz için şimdiden teşekkür ederim.