Amatör bir fotoğrafçı olduğum dönemlerde Makro fotoğraflardaki ve manzara fotoğraflarında bir çok kez karşıma çıkan, şaşırtıcı derecede her alanın netlik sağlaması ilk zamanlar bana şaşırtıcı gelmişti. Odak noktası dışında kalan alanların nasıl mükemmel bir netliğe sahip olabileceğini araştırdığımda karşıma iki terim çıktı. focus bracketing ve focus stacking.
Bu yazı Odak istifleyeceğiniz fotoğraflar çekerken ve birleştirirken en iyi sonuçları (her bölümü net fotoğraflar) elde etmek üzerine ipuçları sunar.
Bu yazımızda, Focus Bracketing (Odak basamaklama), Focus Stacking (Odak istifleme) Nedir, Nasıl Yapılıyor? öğreneceğiz!
Çoğu zaman sığ alan derinliğine sahip fotoğraflar çekmek görüntümüze hoş bir etki katıyor. Fakat asıl sorun tüm nesneyi yada alanı tam net çekmek istediğinizde ne yazık ki tek bir çekim yaparak her şeyi net ve odakta görememek mümkün. Bu sorun “odak istifleme” olarak adlandırılan bir yöntemle kolaylıkla çözülebiliyor aslında.
Alan derinliği (DOF) o kadar sığ olabilir ki, fotoğrafların büyük bir bölümünde keskinlik yoktur. DOF’yi artırmak için daha küçük bir diyafram açıklığı kullanılabilir, ancak açıklığı bir merceğin tatlı noktasından daha uzağa taşımak görüntüye mercek kırınımı getirerek yine biraz bulanıklığa neden olur. Ayrıca, kameranın diyafram açıklığı kapatıldıkça, deklanşör hızının artırılması gerekir. Sonuç olarak bulanık görüntüler ortaya çıkabilir. Ayrıca pozlamaya yardımcı olmak için ISO‘nun artırılması ise görüntüye dijital parazit katacaktır.
Peki, en iyi diyafram ve deklanşör hızı kombinasyonuyla nasıl çekim yapabilir ve bir görüntünün önünden arkasına net görüntüler nasıl elde edebiliriz? Bu sorunu çözmeye yardımcı olabilecek tekniklere Focus Bracketing (Odak basamaklama), Focus Stacking (Odak istifleme) adları veriliyor.
Bu sorunu çözmek için 2 aşama bulunur.
Birincisi, makine sabit olacak şekilde konunun farklı yerlerine odaklanmış bir dizi fotoğraf çekmek.
İşte bu focus bracketing. Yöntemi olarak anılıyor…
Neye ihtiyacın var
- Bir tripod.
- Manuel modda çekim yapabilen bir DSLR kamera.
- Photoshop veya başka bir odak istifleme yazılımı.
Odak istifleme nedir?
“Odak istifleme”, farklı odak konumlarında çekilmiş birçok fotoğrafı, artan alan derinliği ile tek bir görüntüde birleştirme işlemidir.
Odak İstifleme için Nasıl Çekim Yapılır
Dilimlere ayrılmış bir somun ekmek düşünün. Fotoğraf makinenizin yandaki şekilde görüldüğü gibi yalnızca ekmeğin bir dilimini odakta yakalayabildiğini varsayalım, bu durumda diğer dilimler bulanık çıkacaktır. Buradaki örnekte önden üçüncü sırada bulunan dilime netleme yapılmış.
Odak kaydırmalı çekim tekniği ile çekilen fotoğrafları odak istifleme ile birleştirdiğinizde, her dilimin net görüntüsünü alabilir ve sonra onları programların istifleme özelliklerinden yararlanarak tümü net olan bir somun ekmek haline getirebilirsiniz. (Bunun için öncelikle odaklanmaya en öndeki ekmek diliminden başlayarak, her çekimde odağı bir sonraki ekmek dilimine doğru konumlandırarak ve bu işlemi son ekmek dilimine ulaşıncaya kadar devam ettirerek yeteri kadar kare çekmelisiniz.)
Odak istifleme, prensip olarak HDR fotoğrafçılığına benzer. Ancak, odak yığınlama ile görüntüler farklı odak noktalarıyla yakalanır ve daha sonra Photoshop’ta birleştirilir; bu, tek bir pozlamayla mümkün olandan daha fazla DOF’ye sahip bir görüntü oluşturmak içindir. Manzara ve makro fotoğrafçılık, bu prosedürü kullanmaktan en çok yararlanan iki fotoğraf türüdür.
Ancak bu çekim tekniğinde önemli olan: rüzgarsız bir ortam ve makul derecede sabit nesneler bir zorunluluktur.
Odak istiflemenin görüntüleri Photoshop’a yükleyerek başladığını söylesekte, odak istifleme aslında görüntülerin kendisiyle başlar ve fotoğrafların odak istifleme düşünülerek çekilmesi önemlidir.
Bu bir fotoğrafçılık eğitimi olmadığından, görüntüleri çok detaylı bir şekilde çekme sürecinden geçmeden, mümkün olan en iyi görüntüleri çekmenize yardımcı olacak birkaç basit ipucu verebilirim,
- Tripod kullanın. Kameranızı bir tripoda monte etmek sadece kamera sarsıntısını önlemekle kalmaz, aynı zamanda serideki her bir fotoğrafın daha sonra Photoshop’ta kolayca hizalanabilmeleri için aynı yükseklik, açı ve konumdan çekilmesini sağlar.
- Zamanlayıcı veya bir uzaktan kumanda kullanın. Fotoğraf makineniz bir tripoda monte edilmiş olsa bile, deklanşöre basmak fotoğraf makinesinin sallanmasına neden olabilir. Bundan kaçınmak için bir uzaktan kumanda kullanın veya mevcut bir tane yoksa, çekimi geciktirmek için kameranızdaki zamanlayıcıyı kullanın.
- Manuel odak kullanın. Odak noktalarını kameranın seçmesine izin vermemek daha iyi sonuçlar almanızı kolaylaştırır. manual odaklama konusuna hakimseniz lensinizi manuel odaklamaya ayarlayın (kendinizi hazır hissetmiyorsanız AF modu da işinizi görecektir.) ve ihtiyacınız olan en yakın odak noktasına odaklanarak başlayın (genellikle lensin minimum odaklanma mesafesi olacaktır). Serideki her art arda çekimde, alan derinliğini ön plandan arka plana doğru kademeli olarak netleyin.
- Bol bol fotoğraf çekin. Sahnedeki veya konunuzdaki her noktanın fotoğraflardan en az birinde odakta olması için yeterince çekim yaptığınızdan emin olun. İdeal olarak, alan derinliğinin bir görüntüden diğerine örtüşmesini istersiniz. Genel olarak, planınızın her bölümünü kapsayacak (makinanızı kıpırdatmadan her bölüme farklı odaklanarak) şekilde ne kadar çok fotoğraf çekerseniz, bekleyebileceğiniz sonuçlar o kadar iyi olur.
Ardından farklı odak uzaklıklarında çektiğiniz fotoğrafları bilgisayarınıza kopyalarsınız ve tümünü tek bir görüntüde birleştirmek için bir üçüncü parti odak istifleme / birleştirme yazılımı kullanırsınız. Biz bu yazımızda photoshop’u kullanacağız.
Not: Çekime başlamadan önce, merceğin en net görüntüsünü ürettiği diyafram açıklığı olarak tanımlanan merceğin tatlı noktasını bilmek her zaman yararlıdır . (Genellikle tam açıktan yaklaşık iki ila üç durak bulunur.)
Son Görüntülerin İşlenmesi
Buna da focus stacking deniyor.
Odak yığınlama veya odak karıştırma, her biri sahnenizin veya nesnenizin farklı bir bölümüne odaklanmış bir dizi görüntü çekmek ve bunları tüm sahnenizin veya nesnenizin odakta olduğu tek bir görüntüde birleştirmek anlamına gelir .
Başka bir deyişle, Photoshop yalnızca görüntüleri birbirine karıştırmaz ; her görüntüden alan derinliğini karıştırır. Serideki her fotoğraftan daha dar alan derinliğini alır ve bunları çok daha geniş bir alan derinliğinde birleştirir. Bu mükemmel işlem her alanı net bir fotoğraf haline getirir.
Nasıl çalışır? Görüntüleri Photoshop’a üst üste istifleyen katmanlar halinde yükleyerek başlıyoruz. Ardından katmanları, her fotoğraftaki sahnemizin veya nesnemizin boyutu ve konumu eşleşecek şekilde hizalıyoruz. Photoshop daha sonra her görüntüye bakar ve hangi alanların odakta olduğunu anlar (evet, aslında bunu yapacak kadar akıllıdır) ve her bir görüntüden yalnızca odakta kalan alanları göstermek için otomatik olarak katman maskeleri oluşturur ve olmayan alanları gizler. odakta. Elde ettiğiniz şey , her şeyin odakta olduğu tek bir görüntüdür !
Odak istifleme, genellikle milimetre cinsinden ölçülen inanılmaz derecede dar alan derinliği nedeniyle tüm nesnenize odaklanmanın neredeyse imkansız olduğu makro fotoğrafçılık için mükemmeldir. Ancak, ışık miktarıyla sınırlı olduğunuz her durum için harikadır ve sizi alan derinliğinizi tekrar daraltan daha geniş bir diyafram açıklığı kullanmaya zorlar. Her biri sahnenin farklı bir bölümüne odaklanan bir dizi çekim yaparak ve ardından bunları Photoshop’ta karıştırarak, tüm sahneyi ön plandan arka plana keskin bir odak haline getirebilirsiniz! Bu oldukça şaşırtıcı geliyorsa, sonuç göründüğü kadar etkileyici olabilir.
Yığın Görüntüleri Odaklama
Adım 1: Görüntüleri Katmanlar Olarak Photoshop’a Yükleyin
Resimlerimizi aldıktan sonra, onları yığmaya odaklanmak için yapmamız gereken ilk şey onları katman olarak Photoshop’a yüklemektir . Bunları doğrudan Lightroom’dan veya Adobe Bridge’den Photoshop’a yükleyebilirsiniz, ancak bu eğitim için Photoshop’un içinden nasıl yapılacağını öğreneceğiz.
Photoshop ekranınızda açıkken, ekranın üst kısmındaki Menü Çubuğunda bulunan Dosya menüsüne gidin , Komut Dosyaları’nı seçin ve ardından Dosyaları Yığına Yükle’yi seçin :
Bu, Katmanları Yükle iletişim kutusunu açar ve burada Photoshop’a hangi dosyaları yüklemek istediğimizi söyleriz. Kullan seçeneğini Dosyalar olarak ayarlayın (varsayılan ayar), ardından Gözat’ı tıklayın :
Eğer raw formatında çekilen görüntüleri varsa, olabilir Photoshop raw dosyaları yükleyebilirsiniz. Ancak Raw dosyaların JPEG dosyalarından çok daha büyük olduğunu ve bu nedenle yüklenmelerinin çok daha uzun süreceğini unutmayın. Ayrıca, yığına odaklanması ve hizalanması daha uzun sürecektir. bunun yerine önce raw dosyaları JPEG’lere dönüştürmeyi düşünebilirsiniz, bu da işlemi büyük ölçüde hızlandıracaktır.
İletişim kutusunun altında, Kaynak Görüntüleri Otomatik Olarak Hizalamayı Deneme adlı bir seçenek göreceksiniz . Varsayılan olarak, işaretli değildir, Bu seçeneğe daha sonra geri döneceğiz çünkü onu seçmek bize zaman kazandıracak. Ancak öğrenme amacıyla şimdilik işaretlemeyin.
Bir Windows PC’de, bilgisayarınızda resimlerinizin depolandığı konuma gitmek için Dosya Gezgini’ni kullanarak tüm fotoğraflarınızı seçerek layera otomatik olarak getirin.
Görüntülerin sayısına ve dosya türlerine (ham veya JPEG) bağlı olarak yükleme işlemi biraz zaman alabilir. Ancak tamamlandığında, tüm resimleriniz Photoshop’a yüklenecek ve katmanlar panelinde görünecektir.
Adım 2: Katmanları Hizala
Artık görüntüler yüklendiğine göre, yapmamız gereken sonraki şey katmanları hizalamaktır, böylece her görüntüdeki sahnemiz veya öznemiz aynı hizaya gelir. Biraz önce baktığımız Katmanları Yükle iletişim kutusunda Kaynak Görüntüleri Otomatik Olarak Hizalamaya Çalış seçeneğini seçmiş olsaydık, Photoshop resimleri yüklerken bizim için otomatik olarak hizalamaya çalışırdı.
Normalde istediğimiz budur çünkü zaman kazandırır. Bu yazıyı okuduktan sonra, bu seçeneği seçmekten çekinmeyin ve bu ikinci adımı tamamen atlayın. Ancak, bu eğitim için, görüntüleri neden ilk etapta hizalamamız gerektiğini anlamamızın daha iyi olacağını düşündüm. Sonuçta, eğer kameranızı tripoda bağlayıp sarsıntısız çekimler yaptığınızı düşünseniz bile bir çok objektifin ortak sorunu olan odak solunumu olarak bilinen can sıkıcı ve kaçınılmaz küçük bir sorun ile karşı karşıya olabiliriz.”Odak solunumu” terimi, lensin odak noktasını ayarlarken, kameranın konumu değişmese bile sahnemizin ölçeğinin gerçekten değiştiği anlamına gelir.
Görüntüleri hizalamasaydık, odak istifleme işe yaramazdı çünkü konumuz her çekimde biraz farklı bir boyutta olurdu. Görüntüleri hizalamak, Photoshop’un görüntüleri mükemmel piksel hizalamasına gelene kadar gerektiği gibi yeniden boyutlandırmasına ve yeniden konumlandırmasına izin vererek bu sorunu telafi eder. Yine, bu öğreticinin üzerinden geçtikten sonra, Katmanları Yükle iletişim kutusundaki Kaynak Görüntüleri Otomatik Olarak Hizalamaya Çalış seçeneğini belirleyerek Photoshop’un görüntüleri katmanlara yüklenirken otomatik olarak hizalamasına izin verebilirsiniz .
Bu durumda bu seçeneği seçmedik, ancak yine de görüntüleri hizalayabiliriz. Bunu yapmak için önce tüm katmanlarımızı seçmemiz gerekiyor. Katmanlar panelinde üst katmana tıklayarak seçin. Ardından, Shift tuşunu basılı tutun ve alt katmanı tıklayın. Bu, tüm katmanları aynı anda seçecektir (hepsinin vurgulanmış olduğunu göreceksiniz):Üst katmanı tıklayın, ardından alt katmanı Shift tuşunu basılı tutarak tıklayın. Katmanlar seçiliyken ekranın üst kısmındaki Düzen menüsüne gidin ve Katmanları Otomatik Hizala’yı seçin :Düzen> Katmanları Otomatik Hizala seçeneğine gidin.
Bu, Katmanları Otomatik Hizala iletişim kutusunu açar. Burada hiçbir şeyi değiştirmeye gerek yok. Sol üst köşede Otomatik seçili bırakın ve Tamam’ı tıklayın:
Yine, katman sayısına ve ham dosyalarla veya JPEG’lerle çalışmanıza bağlı olarak Photoshop’un her şeyi hizalaması biraz zaman alabilir. Bir ilerleme çubuğu, beklerken size eşlik edecek.
Eğer lensinizde odak soluma problemi varsa görüntünün kenarlarına yakından bakarsanız, bir dizi soluk kenarlık veya çerçeveye benzeyen şeyleri görürsünüz. Bu, Photoshop’un odak soluma sorununu telafi etmek için her katmandaki görüntüyü yeniden boyutlandırmasının sonucudur.
3. Adım: Katmanları Otomatik Olarak Karıştırın
Görüntüleri Photoshop’a katman olarak yükledik ve her katmanda görüntüyü hizaladık. Şimdi tek yapmamız gereken, odaklanmak.
Öncelikle, tüm katmanlarınızın seçildiğinden emin olun.
Katmanlar seçiliyken ekranın üst kısmındaki Düzen menüsüne gidin ve bu sefer Katmanları Otomatik Karıştır’ı seçin :
Düzen> Katmanları Otomatik Karıştır’a gidin.
Bu, Photoshop’un iki ana seçeneğimiz olan Katmanları Otomatik Karıştır iletişim kutusunu açar. Görüntülerin bir panoramasını oluşturabilir veya onları yığmaya odaklayabiliriz. Görüntüleri Yığınla seçeneğini seçin . Ayrıca, Kesintisiz Tonlar ve Renkler’in seçili (işaretli) olduğundan emin olun .
Eğer photoshop cc versiyonlarından birini kullanıyorsanız kullanıyorsanız Burada olduğum gibi, sen çok alt, yeni bir seçenek göreceksiniz İçerik Duyarlı Dolgu Şeffaf Alanları . Bu seçenek, Photoshop’un odak yığınlamasından sonra görüntünün kenarlarının çevresinde görünen saydam alanları doldurmaya çalışmasını sağlar. Resmi bittikten sonra yine de kırpacağız, bu nedenle bu seçeneği göz ardı edebilirsiniz.
İletişim kutusunu kapatmak ve Photoshop’un odak yığınlama işlemine başlamasına izin vermek için Tamam’ı tıklayın. Yine, görüntülerin sayısına ve dosya türüne bağlı olarak biraz zaman alabilir. Tamamlandığında, tüm konuyu (veya sahneyi) net bir halde görmüş olacaksınız…
Katmanlar paneline bakarsak neler olduğunu görürüz. Photoshop, görüntünün hangi kısmının odakta olduğunu anlamak için her katmandaki görüntüye baktı. Daha sonra her görüntü için katman maskeleri oluşturdu, böylece yalnızca odaktaki alanlar (netlenen alanlar) görünür durumda kaldı.
Katman maskesi küçük resmini , her katmanın önizleme minik resminin sağında görebiliriz . Maskenin üzerindeki siyah, görüntünün artık gizlenen alanıdır. Beyaz, görünür kalan alandır. Photoshop CC kullanıyorsanız, Photoshop’un tüm katmanlarınızı diğerlerinin üzerinde yeni bir katmanla birleştirdiğini fark edeceksiniz:Katmanlar paneli, Photoshop’un yalnızca odaktaki alanları görünür halde tutmak için oluşturduğu katman maskelerini gösterir.
Not: Photoshop CS6 veya önceki bir sürümünü kullanıyorsanız ve katmanlarınızın ayrı, birleştirilmiş bir kopyasını oluşturmak istiyorsanız, Katmanlar panelinde en üst katmanı tıklatıp seçin. Ardından klavyenizdeki Alt (Win) / Option (Mac) tuşunu basılı tutun . Tuş basılı tutularak ekranın üst kısmındaki Katman menüsüne gidin ve Görüneni Birleştir’i seçin . ve gerekli ise kenarlarda oluşabilecek sorunları yok etmek için resmi kırpın…
Kısaca…
Bu yazımız oldukça uzun bir anlatımla tamamlandı, bu yüzden Photoshop’ta yığın görüntülerine odaklanmak için ihtiyacınız olan adımların hızlı bir gözden geçirme ile bitirelim.
- Photoshop’ta Menü Çubuğundaki Dosya menüsüne gidin , Komut Dosyaları’nı seçin, sonra Dosyaları Yığına Yükle’yi seçin .
- Yük Katmanlar iletişim kutusunda, ayarlamak Kullanım için Dosyalar , ardından Gözat’ı . Bilgisayarınızdaki resimlerinize gidin, onları seçin ve Aç’a tıklayın .
- Katmanları Yükle iletişim kutusuna geri dönün, Kaynak Görüntüleri Otomatik Olarak Hizalamaya Çalış’ı seçin ve ardından Tamam’a tıklayın .
- Katmanlar panelinde, en üst katmanı tıklayın, ardından tüm katmanları seçmek için alt katmanı Shift tuşuna basarak tıklayın .
- Menü Çubuğundaki Düzen menüsüne gidin ve Katmanları Otomatik Karıştır’ı seçin .
- Kenarların etrafındaki sorunlu alanları gidermek için görüntüyü Kırpma Aracı ile kırpın .
Özet
Neredeyse her fotoğrafçının amacı mümkün olan en net görüntüleri yakalamaktır ve odak istifleme, bu hedefe ulaşmanıza yardımcı olacak başka bir araç olabilir. Tüm bu sürecin püf noktası, ön plandan arka plana odaklanan son bir fotoğraf oluşturmak için yeterli odaklanmış görüntüye ulaşmaktır.
Not: Focus Bracketing (Odak basamaklama), Focus Stacking (Odak istifleme) işlemlerinden birini hatta ikisini de üstlenerek bu işlemleri otomatik olarak yapan fotoğraf makinalarının artık kullanımda olduğunu aklınızda bulundurun…
Işığınız bol olsun.