Net fotoğraf çekmek neden önemli? Bir daha yakalama şansınızın olmayacağı bir fotoğraf karesi düşünün

Netlik konusunda tek bir istisnai durum söz konusudur. O da fotoğraf bir daha çekilemeyecekse, örneğin bir savaş fotoğrafı, bir o an fotoğrafı gibi çekim tekrarı mümkün değilse tekrarı mümkün olmayan fotoğraflarda netlik hatası yapmamalıyız.  Şimdi bunu mümkün kılabilecek bir kaç ipucunu sizlerle paylaşalım paylaşalım.

Net Fotoğraf Çekmek için sabit odaklı objektifler (prime) kullanın.

Zoom objektif kullanırsanız lensin içindeki element sayısı sabit lenslere göre fazla olacağı için isteseniz de istemeseniz de fotoğrafın netliğinde azalma olacaktır. Bu yüzden sabit odak uzaklığına sahip lensler her zaman daha iyi sonuç verir.

Net Fotoğraf Çekmek için Sağlam bir monopot yada tripod kullanın. Profesyoneller Monopodsuz, Tripodsuz çekim yapmaz.

Bunun amacı titreşimi minimuma indirmektir. Daha net fotoğraflar için gereken ekipmanların başında sağlam bir tripod gelmektedir. Sağlam kelimesini özellikle vurguladım çünkü çok hafif tripodlar rüzgarda bile sallanıyor.

Net Fotoğraf Çekmek için odak noktanıza dikkat edin.

Manzara gibi durağan sahneleri çektiğiniz fotoğraflarda genellikle diyafram aralığı f11 ve üzeriyken, makinenizi sahnenin 1/3’ü kadar derinlikteki bir noktaya odaklarsanız tüm fotoğrafı net bir şekilde çekmeyi garantilemiş olursunuz. Veya lensinizin hiperfokal odak uzaklığını bularak o noktaya netlerseniz fotoğrafınızın tamamına yakını net görünecektir. Fakat insan veya hayvan çekiyorsanız tek odaklamanız gereken yer gözleridir. Alnı, burnu, yanakları, kaşları, elleri, ayakları değil. Netliği kontrol etmek için %100 yakınlaştırarak fotoğraflarınızı kontrol edin ve yanlış odaklamadan dolayı eve döndüğünüzde hayal kırıklığı yaşamayın.

Otomatik netlemede dikkat

Hareketli bir sahne veya kişi çekmiyorsanız en iyisi live view özelliğini kullanarak otomatik odaklama yapmaktır. Live view’i açın, odak noktanızı seçin, makineniz o bölgedeki pikseller arasındaki kontrastı karşılaştırarak en sağlıklı odaklamayı yapacaktır. (Otomatik Netleme (Autofocus-AF) Nedir ? yazımıza linke tıklayarak ulaşabilirsiniz.)

Diyafram ayarının önemi ve lensin diyafram aralığını bilmek

Lensiniz için en iyi diyafram aralıklarını bulup bu aralıkların dışına çıkmamaya çalışın. Çok sık yapılan bir yanlışı belirtmek istiyorum: En kısık diyafram en net fotoğraf anlamına gelmez. Diyaframı f13 veya f16 değerinin altına kısarsanız ‘diffraction’dan dolayı bulanık fotoğraflar elde etmeye başlarsınız.

Net ve grensiz Fotoğraf Çekmek için ISO ayarını düşük seviyede tutmaya çalışarak fotoğraf çekin.

Böylelikle fotoğrafta oluşabilecek greni önlemiş olursunuz. Grensiz bir fotoğraf kesinlikle daha net bir fotoğraftır.

(ISO nedir? yazımızı da okumalısınız)

Net Fotoğraf Çekmek için uzaktan kumanda deklanşör kullanın.

Delanşöre bastığınız esnada makineyi istemeseniz de titretirsiniz. Bunun yerine tercihen kablolu ya da kablosuz deklanşör kullanın. Bunlar elinizde yoksa makinenizin zamanlayıcısını 3 ya da 5 saniye gibi kısa bir süreye ayarlayıp elinizle makineye dokunmadan çekmesini sağlayın.

Net Fotoğraf Çekmek için ayna kilitleme ve live-view kullanın.

SLR makinelerde ayna sistemi olduğu için bu ayna kalkıp inerken ufak da olsa bir titremeye sebep olur, bu da görüntü keskinliğini azaltır. Bu özellikleri kullanarak aynanın pozlamaya başlamadan kalkmasını ve pozlama bittikten sonra eski haline dönmesini sağlamış olursunuz. Bu da aynadan kaynaklanan titreşimi azaltmış olur.

Kaliteli Fotoğraf için Kaliteli Objektif

Her lens aynı kaliteyi sunmaz. Lensin yapıldığı cam, kullanılan kaplamalar, kullanılan materyal, element sayısı gibi hususlar lensin netliğini belirler. Burada marka belirtmek yanlış olur diye düşünüyorum, her markanın çok net veya net olmayan lensi olabilir. En bilimsel karşılaştırma için DxO mark sitesindeki puanları inceleyin.

Net Fotoğraf Çekmek için tüm yukarıdaki özellikleri kullanarak çekim yapıyorsanız objektifinizin titreşim önleme özelliğini (Nikon’larda VR / Canon’larda IS) kapatın.

Çünkü zaten net fotoğraf çekiyorsunuzdur ancak buna rağmen objektifiniz titreşim arayacak ve bulamadığı için zaten net olan fotoğrafı bozacaktır.

ISO/diyafram/enstantane hızı/pozlama telafisi ayarlarını doğru kullanın

Ancak iyi bir netlik için en önemli husus enstantane hızı olacaktır. Elde çekimler için kolay bir formül vardır. Odak uzaklığınız kaç ise enstantane hızınız da en az ona eşit veya daha hızlı olamalıdır. Örneğin 35 mm ile çekim yapıyorsanız 1/35 saniye seçmeniz gereken en küçük enstantane hızıdır. 85 mm ile çekim yaparken 1/85, 300mm ile çekim yaparken ise 1/300 saniyedir. Seri çekim moduna alarak peş peşe birkaç fotoğraf çekerseniz içlerinden birinin net çıkma olasılığı yükselecektir.

( En Basit Anlatımı ile ISO, Diyafram, Enstantane  yazımızı da okumalısınız)

Net Fotoğraf Çekmek için unutmamanız gereken en önemli husus ışıktır. Işık yetersiz olduğunda enstantane hızınız düşecek bu durumda çekeceğiniz fotoğraf da netlik problemlerine yol açabileceğini unutmayın.