Vücutlarının en güzel renkli olan kısmı vücudun alt kısmındaki kuyruktan anüs bölgesine kadar devam eden koyu kahverengi bölgedir. Buradan başa kadar bir hat halinde karınla beraber gümüşi bir renk üstünde parlak mavi renkli bir şerit bulunur. Mavi rengin üst kısmında ise morumsu bir hat vardır. Karın altı anüsten kuyruğa kadar ise çok güzel parlak kırmızıdır. Kuyrukları şeffaf ve renksizdir.
Neon Tetra (Paracheirodon İnnesi), akvaryum balıkları içerisinde en bilinen ve en çok aranan türlerden birisidir. Küçük boyutlu olan bu balıklar, daha çok tropikal balıkların beslendiği akvaryumlar için tercih edilirler. Etkileyici renkleri ile dikkatleri üzerine çekmeyi başaran Neon Tetralar, sakin ve barışçıl bir yapıya sahiptirler. Bu nedenle de pek çok balık türü ile uyum içerisinde yaşarlar. Ayrıca etkileyici görünümleri ve uyumlu yapıları ile özellikle akvaryum hobisine yeni başlayanlar için ideal balıklardır. Farklı renk ve özelliklere sahip birçok Neon balığı türü bulunmaktadır. Bunlar arasında; Gold Neon Tetra, Siyah Neon Tetra, Diamond Head Neon Tetra, Green Neon Tetra ve Long-Fin Neon Tetra gibi türleri sayabiliriz. Neon balıkları, her ne kadar küçük bir yapıya sahip olsalar da oldukça dayanıklı canlılardır. Fakat yine de bakımları konusunda dikkatli olmak ve akvaryum içerisinde Neon Tetralar için uygun bir yaşam alanı oluşturmak gerekmektedir.
Neon Balığı Habitatı ve Genel Özellikleri
Neon balıklarının anavatanı Güneydoğu Kolombiya ve Batı Brezilya olarak bilinmektedir. Genel olarak Neon Tetra olarak ifade edilen bu balıkların Latince adları ise “Paracheirodon İnnesi”dir. Doğada sürü olarak hareket eden Neon Tetra balıklarının sürüleri bazı dönemlerde aşırı kalabalıklaşabilir ve bunun temel nedeni üremedir. Üreme zamanlarında sayıları o kadar artar ki, sudaki görüş oranının arttığı dönemlerde görsel bir şölen izlemek mümkündür.
Neon balıklarının anavatanlarının dışında da popüler hale gelmeleri ise yerel halk sayesinde olmuştur. Çünkü halk, nehirlerden yakaladıkları balıkları para ya da başka herhangi bir şey karşılığında balık satıcılarına vermişlerdir. Bu sayede Neon balığı ithalatı yapılmaya başlanmış ve bir süre sonra dünya çapında bilinen ve popüler bir tatlı su balığı haline gelmişlerdir.
Daha önce de değindiğimiz üzere Neon balığı türleri küçük yapılı canlılardır ve ulaşabilecekleri maksimum uzunluk 3 – 4 cm. arasındadır. Ancak bu doğal yaşam ortamları için geçerlidir. Akvaryum koşullarında beslenen Neon Tetralar ise ortalama olarak 2 cm’ye kadar uzamaktadır. Yine bu balıklar düşük mineralli sulara sahip nehirlerde yaşarlar ve bu nehirler genellikle yağmur suları ile beslenirler. En belirgin fiziksel özellikleri ise parlak ve ışıklı şerit çizgilerinin bulunmasıdır. Bu çizgi dinlenme zamanlarında kaybolabilir. Hatta akvaryumlarında Neon Tetra’ya yer verenler akvaryum ışıklarını kapattıklarında bir süre sonra balıklarının parlak renginin azaldığını fark edebilirler.
Bunların yanı sıra Neon Tetra balıklarının ömrü ise akvaryumlarda ortalama 5 ile 10 yıl arasındadır. Ayrıca sağlıklı ve uzun ömürlü olmaları için akvaryumlarında bitkilerin bulunması tavsiye edilmektedir.
Neon Balığı İçin Uygun Akvaryum Koşulları
Neon Tetralar barışçıl balıklardır. Bu nedenle de diğer uyumlu balık türleri ile birlikte beslenebilirler. Ancak istenirse tek tür olarak da beslenmeleri mümkündür. Fakat unutulmamalıdır ki, Neon Tetra türleri doğada sürüler halinde yaşarlar ve en ideali akvaryum içerisinde diğer uyumlu türler ile birlikte olmalarıdır. Aksi halde yalnız balıklar strese girebilir ve günün önemli bir bölümünü saklanarak geçirebilirler. Neon Tetra akvaryumu içinde en az dört balıktan meydana gelen grupların oluşturulması önerilmektedir. Neon balığı ile yaşayan balık türlerinin başında Lepistes gelmektedir. Ayrıca moli, kılıçkuyruk, kırmızı kiraz karides, hayalet karides, rasbora ve kardinal tetra gibi türler de Neon balıkları için iyi birer akvaryum arkadaşıdır.
Neon balıkları için en uygun su sıcaklığı ise 22 – 24 santigrat derece aralığındadır. Yine sağlıklı bir yaşam sürmeleri adına suyun pH seviyesinin 6,5 ile 7,5 arasında tutulması oldukça önemlidir. Doğal hayatta yağmur suları ile beslenen nehirlerde yaşadıkları için akvaryum suyunun haftada bir değiştirilmesi gerekmektedir. Yine haftada bir kez %20 – %30 su değişimi bu balıklar için yeterli olacaktır. Ancak su değişimi direkt olarak çeşme suyundan yapılacaksa bu durumdan diğer akvaryum balıkları olumsuz etkilenebilir. Çünkü çeşme suyundaki klor ve ağır metaller tehlikeli olabilir. Bu yüzden su, mümkün olduğunca dinlendirilmeli ve ardından değişime gidilmelidir. Yine Neon Tetra balıkları yumuşak suyu sevdikleri için akvaryum içerisindeki dekor malzemelerine de dikkat edilmelidir. Çünkü bazı taş ve kaya gibi akvaryum aksesuarları suyu sertleştirebilir. Ayrıca mangrow kökü gibi sarartıcı etki gösteren aksesuarlar ise bu balıkların hoşuna gidecektir.
Neon balıklarının boyutunun küçük olması akvaryumlarının da küçük olacağı anlamına gelmez. Neon balıkları mümkünse büyük hacimli akvaryumlarda beslenmelidir. Çünkü bu tür akvaryumlarda kendileri için daha geniş alanlar belirleyebilir ve daha güvende hissederler. Yine bu tür için akvaryum içinde yapılacak aydınlatmanın çok yüksek olmaması gerekir. Zeminin biraz üzerinde yaşayan bu balıklar için ortamın loş olması yeterlidir. Zaten en hoş hallerini de gündüz akvaryum ışıklarını kapattığımızda görme imkanı buluruz.
Neon Tetra Balığı Beslenmesi
Neon balıkları yem konusunda pek seçici davranmazlar. Ağızlarına sığacak büyüklükteki pek çok yemi tüketebilirler. Bu doğrultuda kuru pul yemler ya da granül yemler ile sabah ve akşam olmak üzere günde iki kez beslenmeleri yeterlidir. Ancak bu balıkların diyetlerinde sürekli olarak yüksek protein içeren balık yemlerine ağırlık vermek doğru değildir. Sabah saatlerinde protein ağırlıklı, akşam saatlerinde ise bitkisel katkılı yemler ile beslenmeleri oldukça idealdir.
Neon balığı beslenmesi için kuru balık yemlerinin yanı sıra haftada 1 – 2 kez canlı yem kullanılması faydalı olacaktır. Bu anlamda canlı balık yemi olarak artemia, su piresi ve kan kurdu verilebilir. Fakat tüm balık türlerinde olduğu gibi Neon balıklarına da tüketebilecekleri kadar yem verilmelidir. Bu, hem balıkların sağlığı hem de akvaryum suyunun değerlerinin korunması bakımından önem taşımaktadır.
Neon Tetra Balığı Üretimi
Bu balıkların akvaryum koşullarında üretilmeleri oldukça zahmetli bir iştir. Ancak Neon Tetra üretimi için uygun bir ortam yaratmak adına mango kökü gibi ürünlerin kullanılması gerektiği bilinmektedir. Bu ürünlerin yanı sıra humik asit bakımından zengin suya, 6,5 seviyesinde pH seviyesine ve 24 santigrat derece su sıcaklığına ihtiyaç vardır. Ayrıca üreme için yaşını doldurmuş balıklardan çok daha iyi verim alınmaktadır.
Balıkların üremesi için yumurtlamaya hazır olan balıklar uygun değerlerin oluşturulduğu akvaryuma alınır. Yine bu akvaryum içerisinde geniş yapraklı akvaryum bitkilerinin bulunması gerekir. Pipo filtre yardımı ile uygun oksijen ve debi sağlanmalıdır. Ancak yumurtlama sırasında debinin azaltılması ve ardından yavru balıklar çıkana kadar artırılması konusuna dikkat edilmelidir. Yavruların çıkması ile birlikte ise debi yeniden azaltılmalıdır.