Fotoğrafçılıkta temelde 4 tip filtre kullanılır. Bunlar UV, Polarize, ND ve Renk filtreleridir. Renk filtreleri artık neredeyse tamamen kullanımdan kalkmış durumda denebilir.

Günümüzde Photoshop ve benzeri yazılımlar ile fotoğraf üzerinde her türlü düzenleme işlemi yapılabiliyor olsa bile UV Polerize ve ND filtreler olmazsa olmaz denebilecek değerlerini korumaya devam ediyorlar. Bu yazımızın konusu ND Filtreler diğer filtre türlerinin özelliklerini ve kullanım alanlarını diğer yazılarımızda sizlerle paylaşacağız.

(ND) Neutral Density (Doğal Yoğunluk) Filtre

Türkçesi doğal yoğunluk filtresi olarak çevirilen (Neutral Density) yani ND Filtreler film yüzeyine düşen ışığın renk dengesini bozmadan sadece ışık şiddetini azaltır. Temelde pozlamayı kontrol etmek için kullanılır. Manzara fotoğraflarında sıklıkla karşılaştığımız akan suyun ipek gibi bir hal alması ve bulanık gözükmesini sağlayan fotoğraflar da çoğunlukla ND filtre kullanılarak ışığın etkisi azaltılmış ve uzun pozlanmıştır. Yani ND filtre ile gündüz uzun pozlama yapabiliriz. ND filtreleri renklerin dalga boylarına hiçbir etkisi bulunmamakla birlikte yoğunluklarına göre farklı numaralarda üretilirler. bunlar:

2x – 1 f stop 4x – 2 f stop 8x – 3 f stop
16x – 4 f stop 32x – 5 f stop 64x – 6 f stop
128x – 7 f stop 256x –8 f stop 512x – 9 f stop
1024 x – 10 f stop

Aslında yukarıda 2x,3x diye gidenler Hoya’nın sunduğu daha basit bir algoritma ile çalışıyor. Bazı ND filtrelerin üzerinde 0.3, 0.6 gibi ibareler görebilirsiniz. Bu da kısaca 0.3 için 1 stop ışık azalması, 0.6 için 2 f stop0.9 olan ise 3 f stop farklılığı ifade eder. 

ND Filtreler Nerelerde Kullanılır?

  • Gündüz vakti uzun pozlama yapmak
  • Hareketi göstermek
  • Doygun renkler elde etmek
  • Kar manzarası çekmek
  • Video çekmek başlıca kullanım alanlarıdır.

Geçişli Gradyant ND Filtreler

ND filtrelerin bir başka türü de geçişli olanlarıdır. Bunların yarısı şeffaf diğer yarısı ise gri renkli bir yapıdadır. Bu sayede özellikle gökyüzü ile zemin arasındaki ışık farkının çok fazla olduğu durumlarda pozlama dengesi sağlarlar.