Herkese merhaba. Şu sıralar Yapay Zeka ile ilgili bir dizi makale hazırlarken kendimi yeniden Sanal Gerçeklik ve Arttırılmış Gerçeklik alanının tam ortasında buldum.

Merak edenler için AR-VR nedir farkları nelerdir ile ilgili yazım için :
VR – AR linkine göz atmanızı tavsiye ederim.

Yakın gelecekte Yapay Zeka’dan çok fazla yararlanacak olan bu alan, her zaman ilgimi çekiyor. Fakat Türkiye’de adından henüz “oyun platformları hariç” pek söz edilmeyen büyük kardeşleri var: Karma Gerçeklik. Mixed Reality

Karma Gerçeklik (Mixed Reality), benzeri olan Arıtılmış Gerçeklik / AR (Augmented Reality)’den farklı olarak sadece fiziksel ortamda bulunan objelerin üzerlerine çeşitli bilgisayar kaynaklı verilerin eklenmesi değil aynı zamanda bu sanal objelerin gerçek dünyanın bir parçasıymış gibi hareket edip kullanıcılar tarafından istenildiği şekilde değiştirebildiği bir deneyimi tanılamaktadır.

Öte yandan bu deneyim sadece sanal objelerin gerçek dünyada deneyimlendirilmesi değil, aynı zamanda gerçek dünyaya ait unsurların, kullanılan çeşitli algılayıcılar ve tarayıcılar yardımı ile, 3 Boyutlu Holografik suretlerinin yaratılması ve bu suretlerin başka gerçek ortamlarda veya yaratılmış sanal dünyalarda gerçek zamanlı olarak yer alabilmesini de kapsamaktadır.

Yani kısaca Karma Gerçeklik teknolojileri, gerçeklik ve sanallık bir bütün içerisinde iç içe geçmiş durumda bulunmakta ve bu teknolojileri kullanan kullanıcılara hayal güçlerinin ötesinde bir yaratıcılık imkânı sunmaktadır.

Artık salonunuzdaki duvar bir anda futbol maçlarını izlediğiniz devasa bir sanal TV’ye dönüşüp, futbolcular bu sanal penceren çıkıp bir anda 3 Boyutlu olarak çevrenizde koştururken, aynı anda yüzlerce km uzakta yaşayan arkadaşınızın 3 Boyutlu Holografik görüntüsünün oturma odanızın diğer köşesinde olduğunu ve sizinle maç hakkında canlı olarak sohbet ettiğini hayal edin.

Ya da firma içerisinde geliştirmekte olduğunuz yeni ürün prototipinin, 3 Boyutlu sanal modelinin ofisinizin ortasında belirdiğini ve yine fiziksel olarak orada olmayan iş arkadaşlarınızın 3 Boyutlu sanal suretleri ile tasarım üzerindeki son detayları, modele dokunarak ve değiştirerek yaptığınızı aklınıza getirin. İnanması güç değil mi? ama hayat akışımıza girdi bile ve her geçen gün geliştirilmeye devam ediyor.

Kısaca tekrarlamak gerekirse; Karma Gerçeklik (Mixed Reality) gerçek ve sanal dünyalara ait unsurların, kullanılan çeşitli donanımlar ve bilgisayarlar vasıtasıyla ile birleştirilmesi sonucunda oluşturulan, gerçek zamanlı ve etkileşimli bir tür deneyim türüdür.

Gelecekte kullanılan ekipmanların gelişmesi, küçülmesi ile günlük yaşamımıza daha çok girmesi ile teknik ve yaratıcı çalışmalara katkıda bulunabileceği, haberleşme, tanıtım ve çalışma hayatında yeni ufuklar açabileceğine kesin gözüyle bakılıyor.

https://www.microsoft.com/tr-tr/hololens/hardware#

Teknoloji ile ilgili bir çok konuda olduğu gibi bu konuda da malesef Türkçe bilimsel makale ve kaynağa ulaşmak sınırlı. Henüz bulamadım, bulduğumda yazıya ekleyeceğim.

Mixed Reality – Karışık Gerçeklik Örneği