Kafamda Davut’a dair bir görüntü oluşturdum ve Davut’a ait olmayan her şeyi mermerden kazıyıp attım.” Michelangelo

Bu yazıda Michelangelo’nun belki de en bilinen eseri Davut Heykeli‘yle ilgileneceğiz.

Yapımı iki yıl süren bu heybetli heykel 5 metre boyunda ve 5660 kg ağırlığında…

Michelangelo, 1501 yılında henüz 26 yaşındaydı fakat o yaşında dahi en bilinen heykeltıraşlardandı. O yıl Floransa’nın şehir yönetimi, Floransa Katedrali‘nin çatı hattını heykellerle donatmaya karar vermişti. Michelangelo’yu da bir heykel yapmakla görevlendirdiler.

Michelangelo, bu eser için mermer tercihini oldukça ilginç bir bloktan yana kullandı. Davut’u yapmak için kullandığı blok daha önce iki heykeltıraş tarafından kullanılmak istenmiş. Mermeri kullanmaya ilk olarak Agostino di Duccio niyetlense de mermeri 10 sene boyunca hiç kullanmamış. Daha sonra Antonio Rossellino mermeri devralıp üzerinde çalışmaya başlasa da işlemek için uygun olamadığını düşünerek vazgeçmiş.

Michelangelo, bu mermeri devraldığında mermer kullanılmış bir halde 40 yıldır içinden çıkacak hazine değerindeki eser için bekliyordu.

Heykel, ilk bakışta dini bir figüre tam olarak benzemese de sol omzunda tuttuğu sapanı, sağ elindeki taşı ve heykelin isminden yola çıkarak Michelangelo’nun işlediği konunun Davut’la dev Goliath’ın yüzleşmesi olduğunu anlayabiliyoruz.

Anatomik değerlendirmeler ışığında Davut’un sağ elinin orantısız şekilde büyük olduğu söyleniyor. Michelangelo’nun bunu, Davut’un lakabı manu fortis yani kuvvetli eli vurgulamak için bilinçli bir şekilde yaptığı düşünülüyor.

Michelangelo, Davut Heykeli’ni yaparken Roma İmparatorluğu’nda Flavius Hanedanı döneminde yapılmış, MS 69-96 olarak tarihlenebilen Herkül heykelinden esinlendiği özellikle duruşunun Davut’la büyük benzerlik arzettiği konuşulan konular arasında.

Michelangelo heykeli tamamladığında Floransa şehir yönetimi, heykeli Floransa Katedrali’nin çatı hattına koyma planından vazgeçti. Bu heykelin, herkesin rahatça görüp takdir edebileceği Floransa kentinin siyasi merkezi Piazza della Signoria‘ya konulması kararlaştırdı.

Heykel; 40 kişi tarafından Palazzo Vecchio’nun girişine, Donatello’ya ait Judith ve Holofernes heykelinin yerine yerleştirildi.

Heykel ilk sergilendiği yıl ve 1527’de olmak üzere olmak üzere saldırılarak zarar gördü. 1527’de ki saldırıda Davut’un sol kolu üç parçaya ayrıldı.

Hava koşullarından kötü etkilenmesi nedeni ile 1873 yılında Galleria dell’Accademia’ya taşındı fakat bir kopyası halen Palazzo Vecchio’nun girişinde sergilenmektedir.

Ne yazık ki Davut Heykeli buraya taşındıktan sonra da saldırıya uğradı. 14 Eylül 1991’de Piero Cannata adlı İtalyan, yanında getirdiği küçük bir çekiçle Davut’un sol ayak parmaklarından birini kırdı.

Davut Heykeli’nin her yıl 8 milyondan fazla kişi tarafından ziyaret ediyor olması onun ünü hakkında bir ipucu veriyor diye düşünüyorum.

Dipnot: Michelangelo’nun heykelleri genellikle anatomik olarak çok doğrudur ancak Davut’un küçük bir kusuru var: Omurgasıyla sağ kürek kemiği arasında eksik bir kas bulunuyor. Heykeltıraş, mermer blokta olan bir kusur nedeniyle kasın olduğu bölüme fazla müdahale etmeden bırakmış olduğu düşünülüyor.

BONUS: David gerçek hayatta yaşıyor olsaydı nasıl görünürdü?