Yeni bir çılgınlığa doğru!
METAVERSE NEDİR?
bu terim yazar Neal Stephenson tarafından 1992 tarihli Snow Crash adlı romanında kullanıldı. Ama artık bilim kurgu değil.
Karantina önlemleri ve evden çalışma politikaları, hem iş hem de eğlence için daha fazla insanı çevrimiçi hale getirdiğinden, konsept pandemi sırasında popülerlik kazandı.
Terim, işyeri araçlarından oyunlara ve topluluk platformlarına kadar tüm sanal dünyaların, artırılmış gerçeklik ve internetin toplamı da dahil olmak üzere, kolektif bir sanal paylaşılan alanı.
Özetle ana fikrini “internetin, insanların sadece kimi şeylere bakmakla yetinmeyip, içerisinde aktif olduğu üç boyutlu sanal bir evrene dönüştürülmesi” diye özetleyebileceğimiz bir tasarım
METAVERSE KELİME ANLAMI NEDİR?
İlk kez bilimkurguda kullanılan bir terim olan Metaverse, ötesinde anlamına gelen “meta” ve “evren” ön ekinin birleşimidir. Arazi, binalar, avatarlar ve hatta isimlerin alınıp satılabildiği, genellikle kripto para birimi kullanılarak paylaşılan sanal dünyaları ifade eder. Bu ortamlarda insanlar arkadaşlarıyla dolaşabilir, binaları ziyaret edebilir, mal ve hizmet satın alabilir ve etkinliklere katılabilir. Kullanım şekli olarak Pratikte, bir avatar seçersiniz ve onu çevrimiçi sanal alanlarda gezinmek, çalışmak, oynamak, satın almak, satmak ve takılmak için kullanırsınız. Bu sanal alanlar cep telefonunuzda, AR veya VR cihazlarında olabilir. AR ve VR, sanal alanları üç boyutlu yaptıkları için temel bileşenlerdir. Bu, dizüstü bilgisayarınızın masaüstündeki deneyimini, avatarınızın yaşadığı ve hareket ettiği bir yere dönüştürür.
Diğer önemli bileşen, birlikte çalışabilirlik ve NFT’lerdir. Örneğin; Second Life gibi çevrimiçi oyunlarda bir avatar oluşturabilir ve insanlarla etkileşime girebilirsiniz. Hatta arazi, kılıç ve araba alıp satabilirsiniz, ancak avatarınızı veya sahip olduğunuz şeyleri oyundan çıkaramazsınız. Second Life’ta sıkışıp kalırlar.
Metaverse, avatarınızın dijital dünyalar arasında yürümesini ve eşyalarınızı NFT olarak yanınızda götürmesini vaat ediyor. Bir an şirketinizin sanal ofisinde uzaktaki bir meslektaşınızla konuşurken, bir an sonra Facebook tarafından işletilen bir sanal kafede veya sanal bir müzayedede bir NFT sanat eseri satıyor olabilirsiniz.
METAVERSE’NİN GELECEĞİ
Metaverse’ün çalışması için sayısız yeni teknoloji, protokol, şirket, yenilik ve keşif gerekecek ve “Metaverse öncesi”, “Metaverse sonrası” gibi doğrudan var olmayacak. Bunun yerine, farklı ürünler, hizmetler ve yetenekler bütünleşip kaynaştıkça zaman içinde yavaş yavaş ortaya çıkacaktır, ancak yerine getirilmesi gereken birkaç temel unsuru düşünmek faydalı olacaktır.
Metaverse için şu anda var olmayan bir altyapı gerekiyor. Çünkü internet bu deneyime yakın bir şey için tasarlanmamıştı, dosyaları bir bilgisayardan diğerine paylaşmak için tasarlanmıştı.
Metaverse için video konferans ve video oyunların sunduğu olanaklardan daha fazlası ve yüksek düzeyde eş zamanlılığa sahip bir altyapı gereklidir. Çoğu görüntülü sohbet programı en fazla birkaç düzine kişinin karşılıklı görüşmesine imkan tanır. Yüzlerce kişiye ulaşan bir durum varsa, iki yönlü paylaşım yerine izleyicilere bir kaç kişinin canlı yayın görüntüsü ulaştırılır.
Gerçek hayatı tamamen kopyalayan gerçek bir metaverse’nin ne ölçüde mümkün olduğu veya geliştirilmesinin ne kadar süreceği belirsizdir.
İnternetin yeni bir yinelemesi üzerinde çalışılıyor ve bunun toplum için büyük etkileri olacak. Pazarlama, iletişim ve markalaşma profesyonelleri yeni zorluklarla birlikte yeni fırsatlarla da karşılaşacaklar. Metaverse’in bu yeni dönemi, inanılmaz yaratıcılığı açığa çıkaracak ve markalar ve işletmeler için yeni sınırlar ve ufuklar açacak.
Şimdi soru şu, siz nasıl hazırlanıyorsunuz?