Evcil Hayvan Sahipleri için Tarihçe, Bakım İpuçları ve Yararlı Bilgiler.

Malta, Akdeniz bölgesine, özellikle Malta’ya kadar binlerce yıl geriye götürülebilir. Cins, çok eski bir ırk olması nedeni ile antik Yunan çanak çömleklerinde bile görülmektedir. Filozof Aristoteles tarafından bile çok beğenildiği söylenir. 

Romalı aristokratlar Maltalıları statü sembolü olarak tuttular ve küçük köpekleri yanlarında taşıdılar. Birçok küçük köpek ırkının aksine, Maltalılar daha büyük köpeklerden türememiştir; her zaman küçük boyuna sahipti. 

Roma İmparatorluğu’nun çöküşünden sonra, Malta köpeklerinin sayıları azaldı. Ancak Çinli yetiştiriciler, cinsi canlı tuttular ve oyuncak ırkları ile çaprazlama yoluyla geliştirdiler. American Kennel Club, cinsi ilk olarak 1888’de tanıdı ve bu güne kadar popülerliğini korudu.

Malta Köpekleri, Akdeniz bölgesinden gelen ve büyük, kara gözlerini vurgulayan ipeksi, beyaz kürküyle tanınan küçük ve sevecen bir oyuncak köpek ırkıdır . Büyüleyici bir kucak köpeği olabilir, ancak yine de günlük egzersize ihtiyacı var. Malta, küçük boyutuna rağmen uyanık ve korkusuz bir bekçi köpeği de olabilir. Ayrıca, biraz bakım gerektirmesine rağmen, düşük tüylü bir köpek isteyenler için iyi bir seçenek olabilir.

Maltese Terrier Özellikleri

  • Yaşam Süresi: 12/15 yıl
  • Köken: Malta / Eski Çağlar
  • Aile: Barbichon, Su Köpeği
  • Ağırlık: 2-4,5 kg
  • Boy: 23-27 cm
  • Grup: Oyuncak
  • Hipoalerjenik : Evet

Maltese Terrier olarak bilinen köpeklerin diğer adı da Malta Köpeği’dir. Maltase Terrier köpeklerin küçük bir vücudu olsa da, bu minik vücutlarının altında güçlü, sağlam bir köpek bulunmaktadır. Alt kürkü yoktur ve tüyleri kıvırcık olmaz. Malta köpeklerinin tüylerinin toplam uzunluğı 22-23cm’a kadar ulaşabilir. Kulakları uzun ve aşağı doğru düşük bir haldedir. Kulakları ve kuyruğu da uzun beyaz tüyleriyle kaplıdır. Göz yapısı koyu renkli ve yuvarlaktır. Burun kısımlarının ucu hafif sivridir ve genellikle malta köpeklerinin burnu siyahtır. Alınları belirgindir. Maltese Terrier cinsi köpekler hiperaktif bir yapıya sahiptirler. Fakat yavru maltese terrier köpekler günde 18 ile 20 saat kadar uyuyabilirler. Büyümelerine orantılı olarak uyudukları süre de azalacaktır. Yetişkin maltese terrier köpekler ise günde 12 ile 14 saat uyurlar. Uykusunu alamayan bu köpekler huysuz olabilir, normale oranla daha çok havlayabilir.

Enerji DüzeyiÇok Yüksek
Egzersiz İhtiyacıOrta
OyunculukÇok Oyuncu
Başka Köpeklerle GeçinmeOrta
Başka Petlerle GeçinmeOrta
Çocuklarla AnlaşmaÇok İyi
Yabancılara DavranışIlımlı
KorumaDüşük
Eğitilebilirlik DüzeyiYüksek

Her köpek için olduğu gibi Maltese Terrier için de düzenli olarak diş fırçalama önerilir. Diş sorunlarına eğilimleri nedeniyle, köpekleri sadece yumuşak yiyeceklerle beslememek gerekir. Kuru ve yumuşak mama karışı bir beslenme planı önerilir. Yani ne çok set ne de çok yumuşak olmaması tavsiye edilir. 3 haftalıkken maltese terrier köpekleri süt dişleri çıkmaya başlar. 2 aylık olduklarında dişleri tamamen çıkar. 28 adet olan süt dişleri özenle fırçalanmalıdır. Bu işlemi yaparken muhakkak köpek diş fırçası ve köpek diş macunu kullanmalısınız. Aksi halde insanlar için üretilmiş olanlar köpeğinize ciddi zararlar verebilir.

Bu köpek cinsinin gözlerinden akan sıvının dikkatli bir şekilde temizlenmesi gerekir. Aksi halde göz ve çevresinde lekeler oluşur. Hem görüntü olarak hem de köpeğinizin sağlığı açısından hoş olmaz. Bu göz temizliğini yapmak için adım adım şunları yapmalısınız.

Maltese Terrier Karakteri

Maltese köpeklerde lekelerin oluşumunu engellemek ve geçmesi için gözleri günlük olarak ılık su ile temizleyin ve çapakları steril bir pamukla silin.Maltese Terrier köpekelr hazır su içmeye alıştırın. Mineral içeriği yüksek olan su lekelenmeye sebebiyet yarattığından köpeğiniz için arıtılmış, şişelenmiş su alabilirsiniz. Köpeğinizi plastik kapta değil paslanmaz seramik veya camdan yapılmış bir mama ve su kabında besleyin. Köpeğinizin mama ve su kaplarını düzenli olarak temizlemeyi unutmayın. Kullanılan kabın temizliği ve yenilen köpek mamasının temizliği göz rahatsızlığını etkileyen enfeksiyonların köpeğinize bulaşmasını etkiler.

Genel Boyutları

Maltese Terrier köpeklerin uzun ve ipeksi tüyleri vardır. Tüyleri beyaz olmakla beraber sarımtırak veya kahverengi lekeleri de olabilir. Günlük tüy bakımlarını yapmak oldukça önemlidir. Göz sıvısından oluşan lekelenmeleri engellemek için günlük göz temizliği ve tüy bakımı gereklidir. Bu bakımı köpek tarağı ile yapmalısınız. Maltese Terrier köpeklerinin saçının dökülmesi beslenmelerinden kaynaklı olabilir. Yüksek kaliteli köpek mamaları ve köpek vitaminlerini kullanmak bu sorunu çözecektir.

Beğenilen Kürk Renkleri

Eğer köpeklerin saçında aşırı bir dökülme varsa Alopesiden kaynaklanabilir. Bu köpek hastalığı vücuttaki tüylerin dairesel şekilde dökülmesi olarak görülür. Hormonlardan kaynaklanan bir hastalık olabileceği gibi başka nedenlerden de kaynaklanabilir. Bu hastalığın birçok nedeni olabileceğinden köpeğinizi bir veterinere götürerek doğru tespiti sağlayabilir ve gerekli tedavi için önerileri edinebilirsiniz.

Ruh Hali Nasıldır?

Uzun süreli yalnız bırakmalarda fazlasıyla sıkılacağı için evde bulunan eşyalara zarar verme gibi bir huyu vardır. Sıkkın durumlarda koltuklarınızın ve halılarınızın kenarlarını kemirerek size maddi zarar vereceklerdir. Onları bu duruma getirmemek adına kesinlikle uzun süreli yalnız bırakmamanız gerekiyor. Eğer bir Maltese Terrier sahiplenecekseniz kesinlikle bu kurallara uymanız gerekmektedir. Sadece size zarar vermesi bakımından değil duygusal bir köpek oldukları için yalnızlık onların psikolojisine de zarar verecektir.

Kürk Yapısının Olumlu ve Olumsuz Yönleri

Bu türün kürk yapısı sizi üzmeyecek kadar tüy dökme özelliği taşımaktadır. Eğer tüyleri için yapılması gereken günlük bakımı yaptığınız taktirde bu durumla asla karşılaşmazsınız. Tüy yapısı bebeklik dönemini bitirdikten sonra kalınlaşmaya başlar. Bu kalınlaşma köpeğin tüylerinin görüntüsünü asla ve asla bozmaz. Beyaz kürklü hayvan olmaları ve bunun yanında çok hareketli bir yapıya sahip olmaları sebebiyle tüyleri kirlenmeye çok müsaittir. Islak ve leke bırakacak bir yemek yedirdikten sonra ağız çevresini mutlaka ıslak bir mendille silmelisiniz. Tüy yapısının rengiyle ilgili sorunlar yaşamamak için önerilerimizi mutlaka dikkate almanız gerekiyor.

Yalıtım astarı olmadığı için cinsin aşırı sıcaklıkları iyi tolere etmediğini unutmayın. Soğuk havalarda açık havada egzersiz yapmayı kısa tutmak ve köpeğinize bir palto veya kazak vermek en iyisidir.

Tüy Bakımı Önerileri ve Tımar

  Laures / Getty Images

Maltese Terrier köpeklerin uzun ve ipeksi tüyleri vardır. Tüyleri beyaz olmakla beraber sarımtırak veya kahverengi lekeleri de olabilir. Günlük tüy bakımlarını yapmak oldukça önemlidir. Göz sıvısından oluşan lekelenmeleri engellemek için günlük göz temizliği ve tüy bakımı gereklidir. Bu bakımı köpek tarağı ile yapmalısınız. Maltese Terrier köpeklerinin tüyünün dökülmesi beslenmelerinden kaynaklı olabilir. Yüksek kaliteli köpek mamaları ve köpek vitaminlerini kullanmak bu sorunu çözecektir.

Malta’nın ipeksi tüyü sürekli büyür. Daha kolay bakım için, birçok kişi tüyleri kısa kesmeyi tercih ediyor ve bu nedenle tüyler dalgalı, kabarık bir hal alıyor. Her gün uzun bakım süreleri ayırabilen köpek dostları ise tüylerini üstteki fotoğraftaki gibi uzun bırakarak dostlarımızın gerçek güzelliklerini gözler önüne seriyorlar.

Bu palto tipi nedeniyle rutin  tımar  mutlak bir zorunluluktur. Maltese haftada iki ila üç kez ve kürk uzun süre tutuluyorsa günlük olarak fırçalanmalıdır. İstenilen kat uzunluğunu korumak için düzenli düzeltmeler de gerekli olacaktır.

Ayrıca, tüyleri temiz tutmak için üç haftada bir yada aylık banyolar gerekli olacaktır. Kulakların haftalık olarak temizlenmesi gerekip gerekmediğini kontrol edin ve köpeğinizin kabaca ayda bir kez tırnak törpüsüne ihtiyacı olup olmadığına bakın. Ek olarak, Maltalılar gözlerinin altında gözyaşı lekeleri göstermeye eğilimlidir. Evcil hayvan mağazalarında bu lekelerin çıkarılmasına yardımcı olacak ürünler bulunmaktadır. Ayrıca, bir Malta’da gördüğünüz sevimli fiyonklar veya üst düğümler, tahrişi önlemek için tüyleri köpeğin gözünden uzak tutma amacına hizmet eder.

Son olarak, bu cins diş ve diş eti problemlerini önlemek için diş hijyenine çok dikkat etmelidir. Köpeğinizin dişlerini günlük olarak fırçalamayı hedefleyin ve gerektiğinde profesyonel temizlik için yardım alın.

Egzersiz

Maltalılar ılımlı bir enerji seviyesine sahiptir. Hızlı yürüyüşler , yürüyüşler, getirme ve diğer oyunlarla günde en az yarım saat ila bir saat egzersiz yapmalıdırlar . Bulmaca oyuncakları ve hatta çeviklik gibi köpek sporları, zihinsel olarak da onlara meydan okumaya yardımcı olabilir. Küçük boyutları nedeniyle, iyi bir antrenman yapmak için çok fazla alana ihtiyaç duymazlar.

Yalıtım astarı olmadığı için cinsin aşırı sıcaklıkları iyi tolere etmediğini unutmayın. Soğuk havalarda açık havada egzersiz yapmayı kısa tutmak ve köpeğinize bir palto veya kazak vermek en iyisidir.

Eğitim

Tüm köpekler gibi, Maltalılar da mutlu ve uyumlu olmak için uygun eğitime  ve  sosyalleşmeye ihtiyaç duyar. Bu köpekler biraz dik başlı olabilir ve yüzyıllarca insanlarla yakın yaşamak onlara istediklerini nasıl elde edeceklerini öğretti. Bununla birlikte, ikramlar ve diğer olumlu pekiştirmeler sunulduğunda eğitime oldukça iyi yanıt verirler. 

Köpeğiniz yavruyken eğitime ve sosyalleşmeye başlamayı hedefleyin. Köpeğiniz yaş gereksinimini karşılar karşılamaz bir köpek yavrusu itaat sınıfına kaydolun. Ve onu farklı insanlara, diğer hayvanlara ve çeşitli durumlara maruz bırakın. Maltalılar, yabancıların yanında ve garip durumlarda koruyucu olabilir, potansiyel olarak çok havlayabilir veya ısırabilir. Bu nedenle, görgü kurallarının yanı sıra onlara rahatlık ve güven aşılamak önemlidir. 

Ayrıca, birçok Maltalı, uzun süre yalnız kaldıklarında ayrılık kaygısı sergiler. Sürekli havlayabilir ve yıkıcı davranışlarda bulunabilirler. Davranış eğitimi, bazı kaygıları azaltmaya yardımcı olabilir. Ancak, bir Maltalı için, günün çoğunda birinin evde olduğu bir evde yaşaması en iyisidir.

Ek olarak, narin küçük bir köpek olarak, Malta köpeği yaralanma riskinden dolayı küçük çocuklu bir evde tavsiye edilmez. Ama daha yumuşak başlı çocukları olan aileler için uygun bir seçim olabilir.

Maltese Terrier Sahiplenmeden Önce Bunları Mutlaka Bilmelisiniz

  • Kaniş köpekler çok kolay adapte olabilirler.
  • İnanılmaz derecede sevgi doludurlar.
  • Apartmanda beslemeye uygun köpeklerdir.
  • Kanişlerin havlamaya eğilimleri olabilir.
  • Kedilerle de anlaşabilirler.

İyi Uyumaz ise Huysuz Olacaktır

Kotaman Arşivi / 2021

Bu ırka sahip köpekler hiperaktif oluyor demiştik. Hiperaktif olmalarına rağmen bebek hallerinde günlerinin uzun bir süresini uyuyarak geçiriyorlar. Tabi ki ömrü boyunca uyku süreleri hiç değişmiyor diye bir şey de yok. Daha küçükken uyku süreleri yaklaşık olarak 18 – 20 saattir. Fakat yaş ilerledikçe ve gelişim devam ettikçe bu süre 14 saate kadar düşebiliyor. Her köpek gibi maltese terrier de uykusunu tam olarak alamadığında huysuz olacaktır. Bunun sonucunda süratsız ve sürekli havlayan bir karaktere bürünecektir. Böyle bir durum sizi rahatsız edecek ise köpeğinizin uykusunu alması için uygun ortamı yaratmanız gerekmektedir.

  • Kaniş köpek ırkı çocukları çok sever.
  • Oyun oynamaya bayılırlar.
  • Yabancılarla genellikle iyi anlaşırlar.
  • Yalnız kalmaktan hiç hoşlanmazlar.

Hangi Hastalıklar İle Karşılaşabilir

Oyuncak türü köpek olduğu için bazı durumlarda bedeni hastalıklara karşı koyamaz ve o küçücük beden hasta olup çıkar. Hastalığı durumunda veterinerden mutlaka destek almalısınız. Yaptığınız yanlış bir müdahale onun hayatını daha fazla riske atabilir. Size karşılaşabileceğiniz hastalık türlerinden bahsedelim.

  1. Patella lüx: Patella dizkapağı anlamına gelir. Luxasyon ise anatomik bir parçanın çıkması demektir. Patellaer luxasyonu, diz eklemi içeri girip çıkarak ağrıya neden olur.
  2. Portosistemik: Karaciğer rahatsızlığıdır. Bu hastalıkta kanın temizlenmediğinden şüphelenilir.
  3. Progresif Retine Atrofisi (PRA): Göz bozukluğu olarak bilinir. PRA’nın neden olduğu körlük, gözün arkasındaki foto reseptörlerin kaybından yaşanır. Veteriner hekimden yardım almalısınız.
  4. Beyaz Köpek Titreme Sendromu: Öncelikle beyaz köpekleri etkileyen bu hastalık tüm vücutta titreme, koordinasyon eksikliği ve gözlerde hızlı hareketleri gibi belirtiler gösterir.