Malatya Büyükşehir Belediyesi tarafından, iki katlı ahşap bir evde açılan Fotoğraf Makinesi Müzesi; en eskisi 1876 yılına en yenisi ise 2010 yılına ait binden fazla fotoğraf makinesine ev sahipliği yapıyor.29 yılda koleksiyonerler tarafından bir araya getirilen 1965 fotoğraf makinesi, 3 bin 500 aksesuar ile birlikte sergileniyor. Fotoğraf makinelerinin yanı sıra film yıkama ve kart baskı laboratuvarları ile nostaljik sinema da ziyaretçiler tarafından yoğun ilgi görüyor.
Malatya Büyükşehir Belediyesi tarafından hizmete sunulan Türkiye’nin bu en büyük Fotoğraf Makinaları Müzesi’nde fotoğraf makinaları ve malzemelerinin gelişimini görebiliyorsunuz. Bunlar yüzyıllar öncesinin kullanılan malzemeleri değil, yakın geçmişimizin yaşanan gerçekleridir.
Şimdi cep telefonuyla renkli olarak istediği fotoğrafı herhangi bir ayara gerek görmeden çekebilen, anında büyüterek görebilen, beğenmediklerini silip atabilen nesil için yararlı ve öğretici bir mekan.
İlk bakışta bir fotoğraf makinasının ne gibi aksesuarı olur diye düşünenler, müzeyi gezdiklerinde, Fotoğraf makineleri ve fotoğrafçılık tarihi hakkında doyurucu bilgilere ulaşabiliyorlar.
Son model dijital çekim yapan makinalardan, şipşakçı diye tarif edilen ve sokaklarda vesikalık resim çeken körüklü makinalara kadar pek çok çeşitli makina müzede sergileniyor.
Şehit İbrahim Tanrıverdi Sanat Sokağı’nda bulunan müze, en eskisi 1876 yılına ait, en yenisi 2011 yapımı toplam 1.890 adet fotoğraf makinası, ayrıca 3.500 civarında fotoğraf makinalarına ait aksesuar, film yıkama ve kart baskı malzemelerini bünyesinde barındırıyor.
Ücretsiz olarak gezilen müzede nostaljik mini bir sinema salonu ile Malatya Hatırası fotoğraf çektirmeye yarayan bir köşesi de var.
Malatya Büyükşehir Belediye Başkanı Ahmet Çakır, diğer illerde de benzer müzeler olduğunu, ancak bu kapsamda bir müzenin Avrupa’da bile örneğinin olmadığını, Türkiye’de de sadece Malatya’da bulunduğunu belirterek, içerisindeki makina ve aksesuarlar göz önüne alındığında müzemiz Türkiye’nin en büyük fotoğraf makinası müzesi konumundadır, diyor.
Koleksiyonu toplayan Baki Tamer Selçuk
Koleksiyoner Baki Tamer Selçuk ise uzun yıllardır hayalini kurduğu bu müzeye Belediye Başkanı Çakır’ın sanata ve kültüre verdiği destek sayesinde kavuştuğunu söylüyor. Ziyaretçi akınına uğrayan müzede en fazla ilgiyi çeken parçalar, “dedektif” ve “casus” makinalar…
Müzeye her geçen gün yeni makinelerin eklendiğini de belirtikten sonra benimde ilgimi çeken makineler arasında, özel üretim ve dünyada sadece bin adet üretilmiş olan 24 ayar altın kaplama Hasselblad 2000FC modeli ile dünya genelinde üç yüz adet üretilmiş yine 24 ayar altın kaplama Mamiya RB 67 modelini burada görebilirsiniz.
Fotoğraf çekmeye, çektirmeye ilginiz varsa, en önemlisi de, geçmişte bu işlemler nasıl yapılıyormuş diye merak ediyorsanız, bu müzeyi gezmelisiniz. Bu belki de sizin şu an sahip olduğunuz şeylerin kıymetini daha iyi bilmenize yardımcı olacaktır.