Ana Sayfa Fotografçılık Makro Fotoğrafçılık İpuçları

Makro Fotoğrafçılık İpuçları

0
Makro Fotoğrafçılık İpuçları

Makro ve yakın çekim fotoğrafçılıkta en iyi sonuçları elde etmek için ipuçları

Neredeyse ilk kamerayı elime aldığım andan itibaren makro fotoğrafçılığa ilgi duydum. Makro fotoğrafçılık, doğada sonsuz olan ayrıntıları fotoğraflamamızı sağlar. Konularımıza daha da yaklaştıkça, bazen ilk kez gördüğümüz ve fotoğrafladığımız yeni bir dünya.

Gerçek makro fotoğrafçılığı elde etmek için, profesyonel makro görüntüler için 10x’e kadar büyütme elde etmek üzere optimize edilmiş belirli dijital kameralar (çoğunlukla DSLR’ler) için geniş bir makro lens yelpazesi mevcuttur. Ancak, doğru donanımla bile, kamera ayarlarınızı çekim gereksinimlerinize uyacak şekilde nasıl düzgün bir şekilde ayarlayacağınızı bilmeden veya deklanşöre basmadan önce daha uygun bir çekim ortamının nasıl oluşturulacağını bilmeden pro makro fotoğrafçılığı yapmak hala zor olabilir.

Makro çekim şimdi düşündüğünüzden daha karmaşık görünse de özellikle en iyi makro fotoğrafları çekmek için en iyi 10 ipucu yazımız size yeni görüşler sunabilir.

Makro Fotoğrafçılık için En İyi 10 İpucu

  1. İyi bir makro lens alın
  2. Uygun bir konu seçin
  3. Canlı nesneler için daha uzun bir odak uzaklığı kullanın
  4. Yardımcı aksesuarları dahil edin
  5. Arka planınızı özelleştirin
  6. Alan derinliğinize dikkat edin
  7. Daha iyi aydınlatma oluşturun
  8. Kamera içi kompozisyonunuzu geliştirin
  9. Odak noktanızı planlayın
  10. Sabırlı ol

Makro Fotoğrafçılığı İpucu 1: İyi bir makro lens alın

Günümüz kameraları menüde veya analog ayarlarda bir makro modu sunarken, 1:1 kadar büyütme sunmuyorlar. Dergi veya galeri kalitesinde makro resimler istiyorsanız , kameranız için özel bir makro lens satın almanız gerekir . Piyasada, Canon fotoğraf makineniz için 1:1 ve üzeri büyütme sunan çok çeşitli Canon makro lensleri bulunmaktadır. Dövizin engellenemez yükselişi ile fiyat etiketleri sizi şaşırtabilir, ancak fotoğrafçılıkta yatırıma değer olan en önemli şey kesinlikle kaliteli bir lense sahip olmaktır.

Bonus ipucu: Madeni para, pul gibi düz nesneler çekmeyi planlıyorsanız, uçtan uca keskinliği sağlamak için “düz alan” makro lens kullanın.

Makro Fotoğraf İpucu 2: Uygun bir konu seçin

Popüler inanışın aksine, her şey iyi bir makro nesne oluşturmaz. Yakından ve bağlam olmadan bakıldığında ayırt edilemeyen belirli konular vardır ve eğer izleyiciniz makro çekiminizi gördüklerinde neye baktıklarını anlayamıyorsa, bunu nasıl takdir edebilirler? Ama elbette, bunların hepsi bir tercih ve estetik meselesidir. Fotoğrafını çektiğiniz konu makroda kafa karıştırıcı görünüyorsa ancak yine de göze estetik olarak hoş geliyorsa, kesinlikle uygun bir konu olarak nitelendirilir.

Makro Fotoğrafçılık İpucu 3: Canlı nesneler için daha uzun bir odak uzaklığı kullanın

Lenslerden bahsetmişken, seçtiğiniz konuya bağlı olarak daha uzun odak uzunlukları sunan lensleri tercih edebilirsiniz. Bu, böcekleri ve nesneleri yakın plandan çekerken, onları rahatsız etmeden veya doğal ortamlarını bozmadan “dijital olarak” daha yakına (aslında yaklaşmak zorunda kalmadan) yaklaşmanıza olanak tanır. Bu tür durumlar için en iyi odak uzaklığı, 90 mm’nin üzerindeki herhangi bir şey olmalıdır .

Makro Fotoğraf İpucu 4: Yardımcı aksesuarları dahil edin

Özel bir makro lens olmadan bile, makro kitinize dahil edilebilecek yardımcı aksesuarlarla iyi makro çekimler yapabilirsiniz. “Zavallı adamın makro merceği” olarak da bilinen diyoptri dedikleri bir şey var. Gerçek bir makro lens satın almak zorunda kalmadan makro büyütme elde etmek için normal lensinize veya herhangi bir köprü veya kompakt kameraya vidalanan temel olarak yakın çekim filtresi veya büyüteç.

Körükler veya tüpler, konunuz üzerinde ultra sıkı yakın çekimler elde etmenize yardımcı olan akordeon benzeri, genişletilebilir bir kamera parçasıdır. Ayrıca lensinizi tersine çevirmenize ve diyaframı manuel olarak kontrol etmenize olanak tanıyan lens adaptörleri de alabilirsiniz.

Makro Fotoğrafçılık İpucu 5: Arka planınızı özelleştirin

Konumlandırma, aydınlatma ve hatta arka planınız üzerinde tam kontrole sahip olabileceğiniz için cansız nesneleri çekmek oldukça kolaydır. Kompozisyonunuza bağlı olarak istediğiniz arka plana yerleştirin ve birbirleriyle çakışmadıklarından emin olun. Birçok fotoğrafçı, öznelerini özneden daha uzakta bulunan zıt bir arka planın önüne yerleştirerek bunu basit tutmayı tercih eder, bu nedenle güzel bir arka plan bulanıklığı olarak ortaya çıkar.

Açık havada spontane çekim yapıyorsanız, arka planınız üzerinde çok fazla kontrolünüz olmayabilir. Bununla birlikte, bakış açınızı değiştirebilir veya bir yaprak veya çiçek gibi nesnenizi başka bir açıdan bakacak şekilde konumlandırmayı deneyebilirsiniz.

Makro Fotoğraf İpucu 6: Alan derinliğinize dikkat edin

Çoğu kişi, alan derinliğinizi artırmanıza ve nesnenizin önemli kısımlarının net odakta olmasını sağlamaya yardımcı olacağından, daha küçük diyaframlar (daha büyük bir f-durağı sayısı) kullanmanızı tavsiye eder. Ancak, daha küçük bir diyafram kullanmanın sorunu, azaltılan ve kırılan ışığın görüntünüzün keskinliğini büyük ölçüde etkileyebilmesidir. Öte yandan, çok büyük bir diyafram kullanırsanız, daha az alan derinliği elde edersiniz, bu da konunuzun bazı bölümlerinin de bulanıklaşabileceği anlamına gelir.Ayrıca Çekiminizde büyük diyaframla çekim yaparken düzgün bir şekilde pozlamak için genellikle daha düşük deklanşör hızlarına ihtiyacınız olacağı anlamına gelir. Fotoğrafçıya bağlı olarak, çözüm, daha sabit bir çekim için bir tripod kullanmak veya sahneye daha fazla ışık eklemek için flaş kullanmak çözüm olabilir

Makro fotoğrafçılığın en zor kısımlarından biri, istenen netlik ve alan derinliği arasında doğru dengeyi sağlamaktır..

Alan derinliğini ve keskinliği dengeleme sorununa önerilen diğer bir çözüm, belirli sayıda kamerada yerleşik bir özellik olan odak istiflemedir. Bu özelliğe sahip değilseniz, Photoshop’ta da gerçekleştirilebilir. Daha fazla bilgi için: Odak Basamaklama, Odak İstifleme Nedir, Nasıl Yapılır? yazımızı okuyabilirsiniz.

Makro Fotoğrafçılık İpucu 7: Daha iyi aydınlatma yaratın

Fotoğrafçılıkta önemli bir bileşen ışıktır ve makro fotoğrafçılar iyi aydınlatma koşullarına sahip olmaktan açıkça büyük fayda sağlar. Çekimlerinizi sanatsal olarak geliştirmek için kullanmanın yanı sıra, geniş bir açık diyaframa sahip olmasına rağmen konu hala çok karanlık olduğunda olduğu gibi, poz ayarlarınızı desteklemek için ışık ekleyebilirsiniz.

Birçok makro fotoğrafçı, yeni başlayanlara, elde çekim ve hareketli nesneler için daha küçük diyafram açıklığının yanı sıra daha hızlı deklanşör hızlarının kullanılmasını sağlamak için halka flaş kullanmalarını tavsiye eder.

Halka flaşlar veya ikiz flaşlar, yerleşik açılır flaşlar kadar düz olmayan iyi bir 3D aydınlatma sunar.

Makro Fotoğrafçılık İpucu 8: Kamera içi kompozisyonunuzu iyileştirin

İster makro ister başka bir fotoğrafçılık stili çekiyor olun, bir fotoğrafçı kompozisyonlarını kamerada nasıl geliştireceğini öğrenmelidir. Bu, kompozisyonunuzu düzeltmek için son işlemeye güvenmek yerine deklanşöre tıklamadan önce nesnenizi düzgün bir şekilde çerçevelemek anlamına gelir. Bu, makro fotoğrafçılık için oldukça önemli olabilir, çünkü çekimlerinizi kırpmak fotoğraf çözünürlüğünü düşürür.

Daha büyük görünmesi için bir böceğin fotoğrafını kırpmak yerine, orijinal çözünürlüğünüzü korumak için çekim sırasında konu büyütme oranınızı artırın.

Makro Fotoğrafçılık İpucu 9: Odak noktanızı planlayın

Çekiminiz hazır ve tek yapmanız gereken öznenize odaklanmak ve deklanşöre basmak. Ancak bunu yapmadan önce, makro fotoğrafçılıkta odak noktanızın kompozisyonunuzu büyük ölçüde iyileştirebileceğini fark etmenize yardımcı olur.

Daha iyi makro fotoğraflar çekmenize yardımcı olabilecek şeylerden biri, çerçevenin farklı bölümlerine manuel olarak nasıl odaklanacağınızı öğrenmek ve farklı ve ilginç bakış açıları sağlamak için odağınızı değiştirmeye çalışmaktır.

Makro Fotoğrafçılık İpucu 10: Sabırlı olun

Makro fotoğrafçılık, birçok yeni başlayan için biraz karmaşık olmasına rağmen, çok faydalı bir fotoğrafçılık tarzı olabilir. İyi bir profesyonel makro çekim elde etmek için hatırlanması gereken pek çok şey olsa da, pratik yapmak bunu bir alışkanlık haline getirmeye yardımcı olur. Bir kez alıştığınızda, bir beceri haline gelir ve deklanşöre her tıklamayla çekimlerinizi geliştirme yolunda ilerlersiniz.

Önceki İçerik Türk Mitolojisi
Sonraki İçerik Metaverse Ne Demek?
30 yılı aşmış bir çalışma temposu içinde masaüstü yayıncılık, grafik tasarım, matbaa, renk ayrımı alanlarında çalışmalar yürüttüm. Bir çok matbaaya, reklam ajansına, desinatörlere, şirketlere Adobe Programları, Baskı öncesi hazırlık, yayıncılık, ve pdf konulu eğitimler verdim. Kurucusu olduğum Kırmızı Tasarım Ltd. Şirketi bünyesinde yayın hayatını iki yıl boyunca devam ettiren ve minimum 80 sayfa hazırlanarak sadece yetkin ağızlardan sağlıkla ilgili bilgilere yer veren Kırmızı Çocuk Aile Sağlığı Dergisi’nin imtiyaz sahipliğini ve sanat yönetmenliğini yaptım. Halen Masaüstü yayıncılık, dijital medya ve fotoğrafçılık alanlarında freelance çalışmalar üstlendiğim gibi fotoğraf, tekstil ve grafik mesleği ile ilgili konulara ilişkin program eğitimleri vermekteyim.