Akıllı telefonlardan profesyonel DSLR’lere kadar değişen günümüzün kamera yetenekleri ile makro fotoğrafçılık bir veya iki tuşa basarak kolayca gerçekleştirilebilir ve çok kapsamlı bir sanat formu haline geldi. Ancak sonuç her zaman istediğiniz gibi olmayabilir.

Makro fotoğrafçılığınızı bir sonraki seviyeye taşımayı öğrenmeden önce, makro fotoğrafçılığın ne olduğundan ve nasıl elde edildiğinden bahsedelim.

Makro fotoğrafçılık veya çok küçük nesneleri yakalayan gerçeküstü fotoğraflar, çevrenizdeki dünyanın ayrıntılarını keşfedebileceğiniz (ve harika görüntüler elde edebileceğiniz) büyüleyici ve sürükleyici bir fotoğrafçılık biçimidir. 

Ekipmana çok fazla yatırım gerektirdiği için eskiden pek çok insan için pratik değildi. Artık dijital SLR fotoğraf makinesine veya hatta dijital bas-çek fotoğraf makinesine sahip olan herkes makro fotoğrafçılığı kullanabilir. 

Mikro, Makro veya Yakın Çekim?

Mikro ve makro terimleri fotoğrafçılıkta çok yaygın olarak kullanılır. Gerçek anlamları zıt olmasına rağmen (mikro küçük, makro büyük anlamına gelir), ikisi de aynı şeyi ifade eder: Yapılan çekim ile küçük bir nesneyi büyük göstermek anlamında kullanılırlar.

Gerçek makro fotoğrafçılık, en az 1:1 büyütme oranına sahip özel bir makro (Canon ürünü) veya makro (Nikon ürünü) lens kullanılarak yapılır.

Yakın çekim fotoğrafçılığı, küçük nesnelerin büyük görünmesini sağladığı için makro fotoğrafçılığa benzer, ancak bu, nesneleri çok yakın mesafeden çekmek için standart bir makro olmayan lens kullanılarak elde edilir. Oluşturulan görüntüdeki temel fark, büyütme derecesi ve yakalanabilen ince detay seviyesidir.

Makro olmayan bir mercek kullanan yakın çekim fotoğraflar küçük nesneleri büyütür, ancak bir makro mercek büyütmeyi önemli ölçüde artırır ve en küçük ayrıntılar bile görülebilir.

Makro Fotoğrafçılık nedir?

Makro fotoğrafçılık, fotoğrafta gerçek boyutlu veya daha büyük görünmelerini sağlamak için küçük nesnelerin fotoğrafını çekmeyi içeren benzersiz bir fotoğrafçılık biçimidir.

* Makro (Yunanca: μακρος, makros) “büyük” veya “uzun” anlamında Yunanca kökenli kelime.

Makro fotoğrafçılık, çekilmek istenilen objeleri 1:1 ya da daha üstünde bir büyütme oranıyla fotoğraflama işlemidir. Diğer bir deyişle, çekilmek istenen nesnenin boyutu ne kadar ise film veya sensöre en az aynı şekilde yansımasıdır. Yani çok küçük nesneleri büyütmek anlamına gelir.

Makro fotoğraflar çekebilmek için makro özellikli özel lensler kullanılmaktadır. Gerçek makro lensler 1:1 ve üstünde büyütme yapabilen lenslerdir. 1:1 çekim yapıldığı zaman, çekimi yapılan objeler makinenin algılayıcısı üzerine gerçek boyutları ile düşerler. Lens üzerinde “macro” ibaresi yazan birçok lens bulunmaktadır. Ancak sadece 1:1 ve üstünde büyütme yapabilen lensler gerçek makro lensler olarak geçmektedir. Makro objektifler genelde kısa mesafeden çalıştığı için yüksek resim ölçekleri (1:1) almak mümkündür. Örneğin: 36 mm büyüklüğündeki bir örümcek, bire bir (1:1) resim ölçeğiyle tam boyut (36 mm×24 mm) algılayıcıyla çekilirse bütün kareyi doldurur. Mesela 5:1 resim ölçeğinde, resimdeki 5 mm gerçekte 1 mm demektir.


Günümüzde, hem bas-çek kameralar hem de DSLR’lerde, kullanıcıların bir nesnenin gözlemlenebilir bir mesafeden önemli ölçüde daha yakın çekimlerini yakalamalarına yardımcı olan yerleşik bir makro modu bulunur. Kamera, lens elemanlarını otomatik olarak ayarlar ve ekstra lenslere veya makro tüplere ihtiyaç duymadan yakın odaklamaya en uygun olması için bunları sensöre yaklaştırır. Elbette bu gerçek makro olarak kabul edilemez, çünkü bunu başarmak için özel bir makro merceğe (veya kameranızın veya merceğinizin makro çekmesini sağlayacak bir aksesuara) ihtiyacınız olacaktır.

Ayrıca, konunuzun daha büyütülmüş görünmesini sağlamak için fotoğrafınızı kırparak bir makroyu “sahte” etme seçeneği de vardır. Ancak, çoğu kameradan alınan dijital çıktı (tam çerçeve sensörlü olanlar hariç) filmdeki kadar büyük olmadığından, bu tür önlemlere başvurmak genellikle görüntü kalitesinin düşmesine neden olur, bu nedenle kırpma istenen sonuçları vermez.

Gerçek makro fotoğrafçılığı elde etmek için, profesyonel makro görüntüler için 10x’e kadar büyütme elde etmek üzere optimize edilmiş belirli dijital kameralar (çoğunlukla DSLR’ler) için geniş bir makro lens yelpazesi mevcuttur. Ancak, doğru donanımla bile, kamera ayarlarınızı çekim gereksinimlerinize uyacak şekilde nasıl düzgün bir şekilde ayarlayacağınızı bilmeden veya deklanşöre basmadan önce daha uygun bir çekim ortamının nasıl oluşturulacağını bilmeden pro makro fotoğrafçılığı yapmak hala zor olabilir.

Makro Fotoğrafçılığın Kökenleri Nelerdir?

Bildiğimiz kadarıyla makro fotoğrafçılık 1900’lerin başında, F. Percy Smith’in bugün kullandığımız ekipmanların çoğunu kullanarak böcekleri fotoğraflamaya başladığı zaman başladı: körükler ve uzatma tüpleri. Bu cihazlar, merceği film negatifinden daha uzağa yerleştirdi, daha yakın bir odak noktası oluşturdu ve daha yakın çekim görüntülere izin verdi.

1950’lerde, fotoğrafçının vizörü kullanarak gerçek kamera merceğinden görmesini sağlayan SLR (Single Lens Reflex) film kamerasının icadı, makro fotoğrafçılığı daha yaygın olarak kullanılabilir hale getirdi ve amatör fotoğrafçılar için daha kolay kavranmasını sağladı. SLR kameralar makro fotoğrafçılıkta bir patlamaya yol açtı ve bu da ilk özel makro lensin icadına yol açtı.

Bugün, makro fotoğrafçılık üretimine yardımcı olacak çok çeşitli dijital kameralar, lensler ve diğer araçlar bulunmaktadır. İhtiyacınız olan en önemli ekipman parçası iyi bir makro lenstir.

3 Tip Makro Lens

Makro lens, 1:1 (gerçek boyutta) reprodüksiyonla özneye yakın odaklanmak için özel olarak tasarlanmış bir kamera lensi türüdür. Makro lensler , 35 mm’den 200 mm’ye kadar birçok farklı odak uzaklığına sahiptir .

  1. Kısa makro lensler (35 mm-60 mm) : Bu makro lensler hafif ve ucuzdur, ancak aynı zamanda öznenize çok yakın durmanızı gerektirir, bu da gölge oluşturabilir ve (daha kötüsü) öznenizi korkutup kaçırabilir.
  2. Orta seviye makro lensler (90mm-105mm) : Bu orta menzilli makro lensler daha uzun bir çalışma mesafesine sahiptir, ancak yine de bir tripoda başvurmadan kullanılabilecek kadar hafiftir.
  3. Uzun makro lensler (150mm-200mm) : Daha uzun odak uzaklığına sahip makro lensler, en uzun mesafeden en yüksek kalitede fotoğraflar üreterek böcekler gibi utangaç makro nesneler için idealdir. Ancak, aynı zamanda en ağır ve en pahalı makro lenslerdir.

Uzatma Tüpleri Nedir ve Makro Fotoğrafçılıkta Nasıl Yararlıdır?

Bir makro lense paranız yetmiyorsa, uzatma tüpleri lenssiz yakın çekim fotoğraflar çekmenize yardımcı olabilir.

  • Uzatma tüpleri, odak uzunluğunu uzatmak için mevcut lensinize taktığınız esasen içi boş tüplerdir.
  • Uzatma tüpleri tipik olarak duruma göre karıştırılabilen ve eşleştirilebilen setler halinde satılır.
  • Bir başlangıç ​​uzatma tüpleri seti genellikle 150-200 dolar civarındadır.
  • Uzatma tüplerini seçerken biraz daha fazla para harcayın ve lensiniz ile kamera arasında elektrik bağlantıları sunan ve diyafram ve odak gibi ayarlarla daha fazla kontrol sağlayan bir uzatma tüpü satın alın.

Uzatma tüplerinin dezavantajları yoktur. Örneğin, lens ve kamera sensörü arasına daha fazla mesafe koydukları için uzatma tüpleri sensöre çarpan ışık miktarını azaltır. Sonuç olarak, telafi etmek için diyafram açıklığı ve deklanşör hızı gibi kamera ayarlarını yapmanız gerekecektir. Uzatma tüplerinin yalnızca takılı oldukları lens kadar iyi olduğunu da unutmayın. En başından iyi bir lense yatırım yapın, fotoğraflarınız daha iyi çıkacaktır.

Makro Filtreler Nelerdir?

Close-Up_lens

Mevcut lensinizle makro efektler elde etmek için başka bir seçenek olan yakın çekim filtreleri, yakın netleme mesafeleri sağlayarak makro fotoğrafçılığı taklit eder. Yakın plan filtre, lensinizin ön tarafına vidalanır ve esasen bir büyüteç görevi görür.

Yakın plan filtreler, makro fotoğraf çekmenin en ucuz yoludur ve taşıması çok kolaydır. Ancak, genellikle düşük kaliteli camdan üretilirler ve görüntü kalitesini önemli ölçüde azaltabilirler.

Makro Fotoğrafçılıkta Diyafram ve Alan Derinliği Nasıl Çalışır?

Makro lensler, özellikle en yakın netleme mesafelerinde çok sığ bir alan derinliği sunar. Bu, tüm makro fotoğrafçılığı konunuzu keskin bir şekilde odaklamanızı çok zorlaştırabilir. Diyafram ayarlarınızı f/16’ya düşürmek , kullanılabilir alan derinliğini artırarak odaklamayı kolaylaştırır.

Makro lenslerin büyütme etkilerinin pozlama ve alan derinliği ile birleştiğinde kameranızın etkin diyaframını değiştirebileceğini de belirtmekte fayda var . Örneğin, teknik olarak f/11 f-stop’ta makro çekerken, yukarıdaki faktörler fotoğraf makinenizin “fonksiyonel diyaframının” f/22’ye daha yakın olduğu anlamına gelir. (Sony veya Nikon gibi bazı kamera markaları bu çalışan diyaframı göstermeyi telafi ederken, Canon gibi diğerleri bunu yapmaz.)

Ters lens Şeması

Macro çekimlerinde yöntemlerden biride ters lens bağlantısı ile çekimler yapmaktır.

5 Makro Fotoğraf Tekniği

Makro fotoğrafçılık için uygun kamera ayarlarını bulmak, zor bir bilim olmaktan çok bir deneme veya deneme yanılma sürecidir, ancak akılda tutulması gereken bazı temel şeyler vardır.

  1. Flaş kullanın . Diyaframı azaltmak, öznenizi odaklamak için ihtiyaç duyduğunuz alan derinliğini verirken, kameranıza daha az ışık girmesine de izin verir. Ayarınız yeterli doğal ışık sağlamıyorsa, kameranızın flaşını veya makro halka ışığını kullanmak bu sorunu gidermeye yardımcı olabilir. Ancak bir flaş konuyu ürkütebilir, bu nedenle ışığı yumuşatmak ve konunuzu rahatsız etmemek için bir flaş difüzörü kullanışlı olabilir.
  2. Manuel odaklamayı kullanın . Yüksek büyütme seviyelerinde, çoğu kameradaki otomatik odaklama özelliği otomatik olarak bir odak noktası bulamadığı için çalışmayı durdurur. Otomatik odaklama kullanmak yerine öznenize mümkün olduğunca yaklaşın ve kameranızdaki manuel odaklamayı kullanın. En uygun ayarı bulduğunuzda, görüntünün farklı kısımlarını odaklamak için vücudunuzu ileri geri sallayın. Konu her odakta olduğunda bir resim çekin. Tüm özneye odaklanamıyorsanız, öznenin farklı bölümlerine odaklanarak birden fazla çekim yapmayı deneyin.
  3. Tripod kullanın . Sığ alan derinliği, manuel odaklama ve hassas kamera konumlandırma arasında, kameranızı sabitlemek için bir tripod kullanmadan makro fotoğrafçılıkta en iyi sonuçları elde etmek son derece zordur. Tripod kurulumu, sabit nesnelerin makro fotoğrafları için idealdir, ancak böcekler gibi canlı nesneler için daha iyi sonuçlar elde etmek için de kullanılabilir. Tripod kullanmak, aşağıda özetlenen odak istifleme tekniği için çok önemli olan bir dizi neredeyse aynı fotoğraf çekmenize de yardımcı olabilir.
  4. Bol bol çekim yapın . Herhangi bir fotoğrafçılık yönteminde olduğu gibi, ne kadar çok fotoğraf çekerseniz, denemeniz için o kadar çok yeriniz olur ve mükemmel çekimi elde etmek için o kadar çok fırsatınız olur. Bu özellikle, konunuzla çok yakın ve kişisel olma şansınızın olmadığı makro fotoğrafçılık için geçerlidir.
  5. Fotoğrafları son işlemede yığın . Diyaframınızı değiştirmenin yanı sıra, makro fotoğrafçılık için daha fazla alan derinliği elde etmenin başka bir yöntemi de Adobe Photoshop gibi bir son işleme yazılımı kullanarak bir dizi fotoğrafı “yığmaktır”. Bu, aynı konunun farklı odak uzunluklarında birden fazla fotoğrafını çekmeyi ve ardından bunları yazılım kullanarak katmanlamayı içerir.

Makro Fotoğraf için 4 Konu

Makro fotoğrafçılık, çıplak gözün ayrıntılı olarak göremediği böcekleri ve bitkileri yakalamak için icat edildi. Makro fotoğrafçılık bugün de sineklerin, arıların, yusufçukların, kelebeklerin, solucanların, çiçeklerin, yaprakların, çimenlerin ve aklımıza gelecek canlı cansız her türlü maddenin yakın plan çekimlerini yapmanın harika bir yoludur.

1. Doğa . Makro fotoğrafçılık, bu canlıların, flora ve faunanın “gizli yaşamlarını” keşfetmenin harika bir yoludur. Fotoğraf çekilecek konuları bulmak için yerel parkınıza, hatta arka bahçenize gidebilirsiniz. Nereye gideceğinizden emin değilseniz, su olan bir yer deneyin; birçok bitki suya yakın büyür ve böcekler suya yakın olmayı sever.

2. Portreler . Böcekler ve bitkiler dışında makro ölçekte fotoğraflanacak başka birçok konu var. Makro fotoğrafçılık, diğer fotoğrafçılık yöntemlerinin kaçıracağı insan ayrıntılarını yakalamak için kişinin benzersiz bir portresini oluşturmanın harika bir yoludur . 

3. Yemek . Fast food zincirlerinden kaliteli yemek restoranlarına kadar yemek fotoğrafçıları , yiyecek ve içeceklerin renklerini, dokularını ve işçiliğini vurgulamak için makro fotoğrafçılığı kapsamlı bir şekilde kullanır.

4. Ürünler . Fotoğrafçılar, tüketici elektroniği, mücevher ve diğer lüks ürünler dahil olmak üzere farklı ürünlerin ayrıntılı çekimlerini oluşturmak için makro fotoğrafçılığı kullanır.

* https://tr.wikipedia.org/wiki/Makro_foto%C4%9Fraf%C3%A7%C4%B1l%C4%B1k