Logo nedir?, bir logo tasarımı nasıl olmalıdır?, tasarım çeşitleri nelerdir?

Amblem (Fransızca: emblème) (imlekbelirtke), bir fikri veya bir kurumu temsil eden görsel simgedir.

Logo, bir markayı diğer işletmelerden ayıran, firmanın imajını ifade eden, markanın varlığını harf, simge veya görsel kullanılarak oluşturulan özgün çizim modeline denir.

Simge ile neredeyse eş anlamlı olarak kullanılsa da, daha kesin kurallarla belirlenmiş ve neyi temsil ettiği kesin olarak bilinir. 20. yüzyılın sonlarından itibaren Türkçede görülen İngilizceleşme eğilimiyle, “logo” sözcüğü de amblem yerine sıklıkla kullanılır oldu.

Logolar üçe ayrılır;

  1. Harflerden oluşan amblemler
  2. Biçimleriyle firma hakkında bilgi veren amblemler
  3. Harf ve resimsel biçimlerin kullanıldığı amblemler.

Bir işletmenin mekan, ürün, eleman ihtiyacı kadar işletmenin belirlediği hedefler doğrultusunda bir logo tasarımına ihtiyaç duyar.

Ticaretin var olduğu günden bu yana bir markayı rakiplerinden ayırmak için kullanılan en önemli faktördür. Okuryazarın az olduğu, eğitim seviyesi düşük olduğu dönemlerde ürünleri diğer markalardan veya işletmelerden ayırmak için yapılan işaretlemeler veya simgeler, günümüzde modernleşerek şu anki halini almıştır.

Farklı renk, imge, çizgi veya yazı karakterlerinden oluşan logo tasarımları işletmelerin kurumsal kimliğini yansıtmaktadır. Kurumsal kimliklerde en önemli aşama logo tasarım aşamasıdır ve bu doğrultuda yapılan tasarım kurumsal firmanın bir parçası olarak, firma imajına uygun izler taşır. Logo, işletmenin hedef kitlesine iletmek istediği mesajı veren en temel ve stratejik çalışmadır.

LOGO TASARIMI NASIL OLMALIDIR?

Sadece bir logo değil, aynı zamanda etkileyici ve dikkat çekici ve heryerde kullanılabilecek nitelikte bir logo tasarımı yapmak istiyorsanız mutlaka dikkat etmeniz gereken hususlar var.

Logonun her çeşit baskı ve kesim tekniğinde aynı kalitede görünmesi, çok küçük basıldığında yazıların ve simgelerin kaybolmaması, çok büyük basıldığında da dağınık olduğu izlenimi vermemesi, dolayısıyla her yüzeyde ve her boyutta açıkça okunabilir olması, ayrıca renk itibarıyla de değişik baskı teknikleri kullanıldığında firma açısından çok da maliyetli olmaması gerekir.

Bu nedenle, logo tasarlanırken, günümüzde vektörel çizim teknikleri kullanılmalıdır. Vektörel çizimlerde küçültme, büyültme yapılası durumunda ve baskı kalitesi açısından kayıplar,bozulmalar oluşmaz, detaylar kaybolmaz.

Logo tasarlanırken dikkat edilmesi gereken bir diğer konu da; zaman zaman logonun siyah-beyaz renklerde de kullanılması gerekeceğidir. Logodaki renkler, siyah-beyaz baskı yapıldığında da göze hoş görünmesi gerekir. ve çoğunlukla farklı bir istek gelmemiş ise logoda en fazla 3 renk kullanılması ve her baskıda aynı renkleri yakalamak için pantone kataloğundan seçilerek belirlenmesi spot baskıya da uygun olarak hazırlanması daha doğru olacaktır.

Logo tasarımına geçmeden önce firmanın ihtiyaçları ve istekleri değerlendirilerek, logo tasarımında bir ana fikir oluşturulur ve projelendirme aşamasına geçilir. Bir süre sonra hazırlanan örnekler, firmaya sunularak değerlendirilmesi için müşteriye iletilir. Müşterinin beğendiği logo üzerinde duruş açısı, alternatif düzenlemeler veya hizalamalar gibi çeşitli tasarım alternatifleri oluşturulur ve tekrar müşteriye iletilir. Son rötuşlar yapıldıktan sonra logo çalışması tamamlanır.

Bu işlemlerin akabinde şayet talep ediliyor ise kurumsal kimlik çalışması aşamasına geçilebilir.

Gelin bir de türleri hakkında kısa bilgiler verelim.

Logo Tasarım Çeşitleri ve Türleri Nelerdir?

01. Harf İşaretleri veya Monogram Logolar

Adından da anlaşılacağı gibi bunlar markanın adından oluşan logolardır. HBO, CNN, IBM, NASA ve HP isimlerinde olduğu gibi. İsimler uzun tam biçimlerinden ziyade ilk harfleri kullanılarak oluşturulan logolardır. Şirketler uzun isimlerini kullanmak yerine Şirket ismini oluşturan kelimelerin ilk harflerini kullanmayı seçebilirler.

Birkaç harf kullanan tipografi tabanlı bir logo tasarımıdır . Bu tür bir logo tamamen minimalizm ile ilgilidir. Harf işareti logoları, normalden daha uzun bir adı olan herhangi bir markayı düzene koymak için mükemmeldir. 

Pazara yeni giren firmalar için ilk zamanlar markalaşma için işletmenin tam adını logonun hemen altına eklemek akılcı bir uygulama olacaktır.

02. Logotype veya Kelime İşaretleri

Bu tür bir logo, bir markanın baş harflerine değil, tam ismine odaklanır. Birçok büyük marka, örneğin – CocaCola, Pepsi, Google, FedEX, Disney ve daha fazlası gibi logo fikrini benimsemiştir.

Bir marka benzersiz, kolay ve çekici bir isme sahip olduğunda bir marka logosu işe yarar. İsim, akılda kalıcı tipografi ile birleştirildiğinde benzersiz bir marka kimliği oluşturur. Burada en önemli husus markanızın özünü yakalayan bir yazı tipi seçmeniz gerekir. 

03. Sembol Logo

Farklı logo türlerinden logo sembolleri oldukça ünlüdür. Grafik veya simge tabanlı bir logo. Bu tür logoları düşündüğünüzde aklınıza gelen bazı isimler Twitter, Apple, Target ve daha fazlasıdır. Bu markaların her birinin, kolayca tanımlanabilen sembolik bir logosu vardır.

Bir logo sembolüyle gitmeye karar verdiğinizde, en zor kısım bir sizi anlatan doğru simgeyi seçebilmektir.

04. Soyut Logolar

İşletmenizi sembolize etmek için herhangi bir soyut geometrik formda kullanmanız mümkün. Bu tür logo tasarımlarının en iyi örneklerinden bazıları Nike swoosh, Adidas çiçeği, Pepsi’nin bölünmüş çemberi ve benzerleridir.

Her logo tasarımında olduğu gibi, soyut logo da işinizi tek bir benzersiz akılda kalıcı soyut görsel ile sınırladığı için iyi bir alternatiftir.

Bu logo tasarımıyla ilgili en iyi şey, markanızın amacını sembolik olarak aktarabilmenizdir. Bir görüntünün kültürel önermesine güvenmenize gerek yok. Renk ve diğer unsurların yardımıyla, ona markanızın etrafında dönen belirli bir anlam verebilirsiniz. Nike’ın swoosh’una yüklediği özgürlüğü ve hareketi anlatan anlamı gibi

05. Maskot Logoları

Adından da anlaşılacağı gibi, maskot logoları, sembollerin aksine resimli veya antropomorfize karakterler içerir. Genellikle canlı, karikatürize ve eğlencelidirler. Markanızı temsil edecek benzersiz bir şey yaratmak istiyorsanız, maskot logoları en iyisidir.

Markaların ünlü maskotlarından bazıları – KFC’nin Albayı, Bay Peanut of Planter ve diğerleri. Markanızın etrafında harika bir atmosfer yaratmak istiyorsanız, maskot logoları mükemmeldir.

06. Kombinasyon İşaretleri

Markalaşma dünyasında, tek bir logo türüne bağlı kalmanıza gerek yok. Farklı logo fikirlerini birleştirerek bir tane oluşturabilirsiniz . Benzersiz bir şey yaratmak için bir sembolü harf logoları veya kelime işaretiyle birleştirin. Başkalarının arasından sıyrılmak için şekil ve metni birlikte kullanabilirsiniz.

Burger King, Dove, Lacoste, Doritos ve MailChimp’i düşünün. Bu markalar hem logoları hem de sembolleri bir arada kullanır.

Markanızın adı bir imaja sahip olacağından, logo tasarımı için çok yönlü bir seçim yapar. Ayrıca, insanların adınızı işletmenizin adıyla maskot veya sembolle hemen ilişkilendirmesine olanak tanır! Ayrıca, size yalnızca logo sembolüne güvenme ve yeterli görüntülenmeye sahip olduğunuda gerekirse adı hariç tutma esnekliği sağlar. Bu tür logolar farklı bir görüntü oluşturduğundan; marka konusunda sorun yaşamazsınız.

07. Harf formları

Bu tür logolar, monogram logoların minimalist versiyonlarıdır. Harf logoları olarak da bilinirler. 

Logo yalnızca bir harf içerdiğinden tasarımı çok önemli hale gelir. Benzersiz veya akılda kalıcı değilse, hiçbir faydası yoktur. Dramatik bir arka plan kullanabilir veya ona özel bir yazı tipi, heyecan verici renklerle birleştirebilirsiniz.
Harf logolarının en iyi örneklerinden bazıları Yahoo, McDonalds, WordPress ve Netflix’tir.

08. Amblemler

Bunlar en eski logo türleridir. Ancak bu logolara olan talep henüz azalmadı. Amblem logosu, mühürler, armalar ve rozetler içeren bir sembol veya simge içerir. Kuruluşlar, okullar veya devlet kurumları ve otomobil endüstrisi söz konusu olduğunda, amblem logoları ilk tercihtir.

Bazı şirketler marka özlerini geleneksel tasarımla yansıtmaktan çekinmezken, diğerleri geleneksel arma modern bir görünüm kazandırıyor. Starbucks’ın ikonik logosuna bir örnek verelim. Üzerinde adı yazılı bir deniz kızı amblemi içerir. Aynısı Harley Davidson’un ünlü arması logosu için de geçerli.

Bu tür logoların tasarımı karmaşık olabileceğinden Kartvizit vb gibi basılı materyaller için, amblem de dikkat edilmesi gereken küçüldüğünde okunmasını zorlaştırmayan bir tasarım yapabilmektir.

9. Bir Şeklin İçindeki Yazı Tipleri

Bu tür logoların genellikle kare, dikdörtgen, daire ve daha fazlası gibi çeşitli şekillerde tasvir edilen bir adı vardır. Levi’s, Ford, Samsung, MasterCard ve daha fazlası gibi bir şeklin içinde bir ad içeren birçok logo örneği bulabilirsiniz.