Kırmızı; enerjiyi harekete geçiren, samimiyeti sağlayan, gücü simgeleyen ve iştah açıcı bir etkiye sahiptir. Markakari dikkatleri üstüne çekmek istediklerinde tereddütsüz kırmızıyı kullanırlar. Kırmızının bir özelliği de kullanıldığında o objeyi, markayı, işletmeyi, logoyu, tabelayı ön plana çıkarır. Böyle dikkat çekici diğer bir ifadeyle karizmatik bir etkisi vardır.
Kırmızı ayrıca kan basıncını arttırıcı ve enerji veren özelliklerine de sahiptir. Çocuk eşyalarında kullanıldığında çocukların aşırı hiperaktif olmasına neden olabilir. Gül kurusu ve bordo tonları ise çocukları eğlenceye davet etmesinin yanında sevgi hissi uyandırması açısından önemlidir. Ayrıca psikolojide ruh halini dengelerken bir yandan da tedavi edici özelliği vardır.
Kırmızı, cesaretin de simgesidir. Başkaldırının ve devrimin rengidir. Örneğin Rus , Çin ve Fransız Devrimleri’nde ön saflarda kırmızı renkte bayraklar, flamalar görülür. Türk Bayrağı‘nın renginin kırmızı ağırlıklı olması da baskıyı kabul etmediğimiz anlamına geldiği gibi özgürlüğü de simgeler. Ayrıca bayraktaki kırmızı renk toplumdaki coşkuyu diri tutar. Bu nedenle kırmızı, Türk insanı tarafından içselleştirilen, gönül bağı yüksek bir renktir.
Şimdi biraz da marka – pazarlama odağında kırmızıya değineceğim. Öncelikle kırmızı, “sektörde en büyük benim” diyebilen lider markaların rengidir. Bunu uygulamak içinse stratejik davranmanın yanında uzun vadeli sektör analizleri de gerekir. Kısacası bir karar sürecine ihtiyaç vardır.
Çekici, tahrik edici ve uyarıcı etkisi olan kırmızı her şeyden öte tutkuyu simgeleyen bir renktir. Kırmızı; ateşi ve kanı çağrıştırmanın yanında aşkın ve arzunun sembolüdür. Global markaların ve Türkiye’ deki şirketlerin logoları incelendiğinde en çok tercih edilen renkler arasında kırmızının olduğu görülür. ,
Bu rengin aşırı pozitifliği içermesinin yanında uzun süre maruz kalındığında tam tersi etki yapabilmektedir. Bir süre sonra kırmızı; yorgunluk, nefes sıkışması, kan basıncını düşürmesi ve kalp çarpıntısı gibi etkilere neden olur. Kısacası kırmızı bir yandan da insanların gergin olmasına neden olan negatif bir etkiye de sahiptir.
Kırmızı; uyarıcı ve tehlikeyi anımsatan renk olarak da karşımıza çıkmaktadır. Ayrıca ilginin dış dünyaya yönelik harekete geçirici etkisi vardır. Bu renk kişiyi dışa dönük, enerjik ve harekete geçiren bir psikolojiye hazırlar. Bu rengin detaylarında inanç ve mutluluk gibi duygular vurgulanır. Güç, cesaret ve onaylama anlamalarına da gelir.
Kırmızı iştah açıcı özelliğe sahiptir . Yiyecek sektöründeki pek çok firma bu sebeple logolarında kırmızı renge yer vermektedir.
Albenisi yüksek olan kırmızının fast-food sektöründeki şirketler tarafından çokça tercih edildiği bilinmektedir. Örneğin Coca Cola, Pizza Hut, MC Donald’s, Burger King’in logolarını incelediğimizde bu durum karşımıza çıkmaktadır. Genellikle yiyecek sektöründeki firmaların logolarında kullanılan bir renk gibi görülse de kırmızı sektör fark etmeksizin tercih edilir. İçecek, otomotiv ve banka gibi birçok sektörlerde genel olarak kırmızı kullanılmaktadır.
Günümüzde işletmeler tarafından müşteri odaklı pazarlama anlayışı benimseniyor. Müşterilerle yakın, sıcak, onu anlayan bir pazarlama politikası izlemek için kırmızı akıllıca bir tercihtir. Bu anlamda kırmızıda, diğer renklerde bulunmayan enerji ve güç vardır.
Kırmızı renk, barındırdığı dinamizmi sayesinde raflarda da dikkat çekmeyi başarmaktadır. Az önce belirttiğim gibi farklı sektörlerden kırmızıyı logosunda kullanan birçok marka mevcuttur.
Kırmızı Logolu Markalardan birkaçı
Elbette ki kırmızıyı birçok sektörden birçok marka kullanmaktadır. Kırmızı logolu firmalardan ilk akla gelenleri şu şekilde sıralayabiliriz;
- YouTube
- Canon
- Netflix
- Lego
- CNN
- H&M,
- Adobe
- Puma
- KFC
- Coca Cola
- HSBC
- Lays
- Toshiba