Kılıçkuyruk (Xiphophorus hellerii) ilk olarak 1848’de Heckel tarafından tarif edilmiştir. Yaşam alanları Kuzey Meksika ve Orta Amerika ile Güney Meksika’nın Atlantik yamaçlarından kuzeybatı Honduras’a kadar uzanır.

Doğal Habitatı

Vahşi doğada, vücudunun kenarları boyunca kırmızı, sarı, zeytin yeşili bir gövdeye sahiptir. Yüzgeçlerinde benekleri de bulunabilir. Bu renk yapısıyla yaygın olarak Yeşil Kılıç Kuyruk veya Kırmızı Kılıç Kuyruk olarak adlandırılır. Ancak, esaret altında seçici üretim ile birçok farklı türü ortaya çıkmıştır.

Kılıçkuyruk Özellikleri

Kılıç şeklindeki bu uzantıdan dolayı “Kılıçkuyruk” olarak adlandırıldığı düşünülse de erkeğin anal yüzgecinin kılıca benzeyen görünümü için bu isme layık görülmüştür. Bu özel anal yüzgeç, erkek balık olgunlaştıkça gelişir ve kılıç şeklini andıran bir hal alır. Özellikle üreme dönemindeki erkekler, tüm güzelliğini sergileme çabası içerisindedir.

Dişiler kuyrukları hariç olmak üzere 12 cm. uzunluğa, erkekler ise 10 cm. uzunluğa kadar büyüyebilmektedir. Aslında erkeğin “kılıç” kuyruğu, herhangi bir akvaryum balığında bulunmayan en çarpıcı ve ayırt edici fiziksel özelliklerden biridir. Doğada kuyrukları görkemli bir şekilde uzayabilir fakat esaret altında kuyruklar daha kısadır.

Kılıçkuyruk Balığı Cinsiyet Ayrımı

Kılıçkuyruk cinsiyet ayrımı yapılırken erkek ver dişi balıkların görsel farklılıklarına göre cinsiyet anlaşılır. Erkeklerde daha önce de belirttiğimiz gibi kılıcı andıran kuyruk uzantısı bulunmaktadır. Kuyruklarının sivri görünümü cinsiyetin tespitini kolaylaştırır. Bunun yanı sıra erkek balıkların anal yüzgeci sivri bir görünüme sahiptir. Erkek ve dişi balıkların fiziki farkılılıklarına bakarak kolaylıkla kılıçkuyruk balığı erkek dişi ayrımını yapabilirsiniz.

Uygun Tank Koşulları

Kılıçkuyruk akvaryumu nasıl olmalıdır? Akvaryum özellikleri ve su değerleri ele alındığında, akvaryumun en az 40 litre üzerinde bir hacme sahip olması önerilmektedir. Akvaryumdaki sıcaklığın 26 – 28 santigrat derece aralığında olması gerekmektedir. pH seviyesi olarak 6.0 – 8.0 aralığı yeterli olacaktır. Bu balıklar pH seviyesinde ciddi artış ve azalışlar söz konusu olmadıkça toleransı yüksek canlılardır.

Akvaryumda bitlilerin olması doğalarına yakın bir habitat oluşmasını sağlar. Ayrıca bitkilerin sağlayacağı saklanma alanları yavrular içinde korunaklı bir ortam oluşturur.

En az iki dişi, bir erkek olarak bakılması gerekir. Erkeklerin sayısı dişilere oranla fazla olduğunda erkekler arasında çatışmalar kaçınılmazdır. Bu sayının bir erkek dört ya da beş adet olarak planlanması idealdir. Çünkü dişi balık sayınız kısıtlı olduğunda, hamile ya da doğumu yaklaşan dişi balıkların erkek tarafından rahatsız edilmesini istemezsiniz. Erkek ve dişi sayısının uygun orana sahip olmasıyla üreme dönemlerindeki stresin engellenmesini sağlamış olursunuz.

Beslenme

Etçil ve otçul olarak karışık bir beslenme diyetiyle beslenebilirler. Fakat protein ihtiyacının giderilmesini sağlayarak, sağlıklı yavru gelişimine destek olmak ve balıkların beslenme amacıyla yavruları yemesini engellemek amacıyla haftada bir iki defa canlı yem verilmesi faydalı olacaktır.

Kılıçkuyruk balığı yemi nasıl olmalı? Kuru pul yemleri, ağız yapılarına uygun granül ve cips yemleri severek tüketeceklerdir. Sabah protein ağırlıklı akşam ise bitkisel ağırlıklı bir diyet uygulanabilir.

Canlı yem olarak kan kurdu, su piresi verilebileceği gibi dondurulmuş veya kurutulmuş canlı yemlerde tercih edilebilir.Balıklarınızın diyetini haftada bir-iki kez sebzelerle zenginleştirin. Orta kısmından yatay şekilde ince bir dilim olarak doğranmış salatalık, hafif haşlanmış ıspanak ya da yumuşayana kadar haşlanmış ince bir dilim havuç bu sebzelere örnektir.

Kılıçkuyruk Üretimi

Kılıçkuyruk balığı ne zaman doğurur?

Kılıçkuyruk  hamilelik süresi ortalama 35 ila 40 gün aralığındadır.

Kılıçkuyruk balığı doğum belirtileri nelerdir? 

Doğum yaklaştığında ise dişi balığın zeminde saklanmaya çalıştığını, durgun hareketler sergilediğini ya da akvaryumun yüzeyine yakın seviyelerde dolaştığını görebilirsiniz. Bu davranışlarına hızlı solungaç hareketleri eşlik ediyor ise doğum çok yakın demektir.

Yavru Bakımı

Kılıçkuyruk yavrusu, ebeveynlerinin bağımsız olarak yumurta kesesi ile dünyaya gelir. Yumurta keseleri bir süre  yavruların beslenmesini sağlar. Yumurta kesesi kaybolduktan sonra yavrular yiyecek aramaya başlarlar. Yumurta keseleri olan yavrulara yem verilmesine gerek yoktur.

Yavruların beslenmesi noktasında canlı artemia verilebileceği gibi kuru yavru yemleriyle de beslenebilirler. Gün aşırı canlı artemia verilmesi balıkların emsallerine göre daha hızlı gelişim göstermelerine katkı sağlayacaktır. Yavru gelişim sürecinde gelişimi desteklemek ve akvaryumdaki sağlıklı su değerlerini korumak amacıyla iki güne bir kısmi su değişimi (%10) yapmanız faydalı olacaktır.

Kılıçkuyruk yavruları ne zaman büyür? Erkekler 3-4 aylık olduklarında çiftleşme ve üreme iç güdüleri oluşmaya başlar. Dişiler ise ortalama 8-10 aylık olduklarında yavrulamaya hazır hale gelmektedir.