(1895 – 1953)
Öncü nitelikteki grafik tasarımcılarımızdan biri olan Kenan Temizan 1920’li yıllarda Berlin Güzel Sanatlar Akademisini bitiren, aynı yıllarda Süsleme Sanatları Okulunda çalışan Kenan Temizan Almanya’da büyük film şirketlerinde (Ufa ve Tobis) afişler yaptı.
1943 yılında Türkiye’ye dönerek, Akademide dekorasyon ve tekstil alanında çalışmaya başladı. Kenan Temizan, afişlerini foto-grafik tekniklerle ve figüratif yaklaşımlarla üretti. Hızla gelişen basım teknolojisi tasarımcıya yeni olanaklar sundu.
“Giderek teknik olanakların artışını değerlendirmeyi başaran grafik sanatçılarının ülkede önemli bir meslek kuruluşu oluşturacak ölçüde etkinlik sağladıkları görülecek ve bu gelişmelerde Kuzey Avrupa grafik estetiğini uygulayan Kenan Temizan’ın öncü rolü anımsanacaktır.” (Tansuğ, 2003: 237)
Kenan Temizan, güçlü deseni, renkçi yaklaşımı, seçkin kompozisyon anlayışı, ritmik, akıcı tipografi kullanımıyla çalışmalarında çağdaş dili yansıtmayı başardı. 1945 yılında Paris, 1950 yılında da Marsilya’da yer alan Türkiye pavyonlarını düzenlemekle görevlendirildi. 1950’de “Marshall Yardım Planı” kapsamında düzenlenen Birleşmiş Milletler Afiş Yarışması’nın Türkiye aşamasında birinci oldu. Paris’teki uluslararası aşamada da 12 bin afiş arasından beşinci olarak Türkiye adına önemli bir ödül kazandı. 1951 yılında NATO’nun açtığı uluslararası afiş yarışmasında ise üçüncü oldu.
Temizan, Almanya’daki uygulamalarının kazandırdığı ustalıkla ülkemizde yaşanan tipografi sıkıntılarını aşılmasında belki de en büyük katkıyı sağladı.