Kartvizit Nedir?

Kartvizit nedir? sorusu en yalın haliyle; kişilerin ve kurumların kendini tanıtmak amacıyla hazırlanan ufak ve kreatif kartlardır şeklinde yanıtlanabilir.

Bu bilgi ışığında diyebiliriz ki kartvizit; üzerinde tanıtıcı bilgilerin yer aldığı, önemli bir kurumsal kimlik öğesidir. Bu arada firmalar/kişiler arasındaki kartvizit alışverişi, kurumsal kültürün bir gereğidir. Ayrıca kartvizitteki bilgiler sayesinde iletişim, sürdürülebilir hale gelir.

Günümüzde kartvizitlerin baskısında genellikle bristol, kuşe yada tuale (fantazi) , kraft adı verilen kağıtlar kullanılmaktadır.

Kartvizitte Hangi Bilgiler Olmalıdır?

  • Şirket logosu / adı
  • Kişinin adı – soyadı
  • Kişinin unvanı / pozisyonu
  • Sabit ve/veya gsm numarası
  • Faks (Günümüzde kullanımı azalmıştır.)
  • Adres
  • Kurumsal web site adresi
  • Kurumsal e-mail adresi

Tüm bunlar ortalama bir kartvizitte olması gereken bilgilerdir. İsteğe bağlı olarak bazı bilgiler yazılmayabilir. Yine isteğe bağlı olarak kartvizite QR kod eklenebilir.

Kartvizit Nasıl Olmalı?

Kartvizit hazırlanırken kartvizitin hangi boyutta olacağı büyük önem taşır. Kartvizitin taşınabilirliğini artırmak ve unutulmasını engellemek istiyorsanız ortalama bir cüzdana sığacak boyutta hazırlamanızda yarar var. En sık kullanılan 4 kartvizit boyutunu sizler için derledik. Bunlar;

  • Standart Kartvizit
  • Kare Kartvizit
  • İnce (Mikro) Kartvizit
  • Katlamalı Kartvizit

Şimdi kağıt ölçüleri odağında kartvizit çeşitlerini inceleyelim.

Standart Kartvizit

Türkiye’ de kullanılmakta olan standart kartvizit ölçüleri bulunmaktadır. Bu ölçüler şu şekildedir;

Standart kartvizit ölçüleri: 84 x 52 mm ya da 85 x 55 mm’ dir.

Standart ölçülerin dışında sıklıkla tercih edilen ölçüler: 45 x 85 mm, 50 x 85 mm, 50 x 90 mm, 55 x 90 mm

Kare Kartvizit

Ölçüleri genellikle 5.2 x 5. 2 cm şeklindedir. Standart dışı bir boyut ve şekil olduğu için tasarımlarla ilgi çekici bir hale getirilebilir. Bu sayede diğer firmalardan farklılaşılabilir.

İnce (Mikro) Kartvizit

Ölçüleri 2.5 x 8.5 cm veya 3.5 x 8.5 cm şeklindedir. Çok fazla tercih edilen bir kartvizit boyutu değildir. Yine de bilmekte yarar var.

Katlamalı Kartvizit

Ölçüleri 8.4 x 10.4 cm şeklindedir. Yine nadiren de olsa tercih edilen bir kartvizit türüdür. Birden fazla markayı ön plana çıkarmak için ve daha çok bilgi aktarmak amacıyla genelde katlamalı kartvizit tercih edilir.

Genelde standart kartvizit ölçülerinde tasarımlar tercih edilse de farklılık yaratmak ve değişik tasarımlarla öne çıkmak için farklı ölçülerde kartvizitler tercih edilebilir. Böylece akılca kalıcılık artırılır.

Kartvizitte yer alması gereken bilgilerin dışında bir de bu bilgilerin doğru zemin rengi, doğru yazı rengi, doğru font, ve doğru yazı boyutu ile aktarılması gerekir. Böylece tanıştığınız kişi ya da kişiler veya müşteriler kartvizitteki bilgileri rahatça okuyacaktır.

Not: Toplu kartvizit yapılan yerlerde tasarım öncesi kartvizit ölçüsünü baskı yapılacak matbaa ile görüşünüz. (toplu kartvizit baskısının kaliteyi olumsuz etkileyeceğini unutmayın)

Kartvizit Çeşitleri Nelerdir? 

Kartvizit, kullanılan kağıt türüne ve uygulamasına göre çeşitlere ayrılır. Kartvizitte sıklıkla tercih edilen 4 çeşit kağıt türü vardır.

Bunlar;

  • Kuşe Kağıt
  • Amerikan Bristol Kağıt
  • Japon Bristol Kağıt
  • Tuale Kağıt.

Şimdi kağıt türleri odağında kartvizit çeşitlerini inceleyelim.

Kartvizit Kağıt Türleri 

Kuşe Kağıt

Kartvizit basımlarında genel olarak tercih edilen kağıt türü kuşe kağıttır. Kuşe kağıdın iki tarafı da pürüzsüz ve düzdür. Sadece tek tarafına olacağı gibi iki tarafına da baskı yapılabilir. Kuşe kağıt, yenilikçi ve prestijli kurumlar tarafından daha çok tercih edilir. Kreatif tasarımlarla kuşe kağıdın albenisini artırabilir karşıdaki kişide etkinizi artırabilirsiniz.

Tual Kağıt

Dokusu pürüzlü bir yapıya sahiptir. Zemini genel olarak beyaz olarak kullanılır ancak isteğe göre farklı renk seçenekleri de kullanılabilir. Pürüzlü ve kabartılı bir dokuya sahip olduğundan Tual Kağıt türündeki kartvizitler daha klasik görünür.

Amerikan Bristol Kağıt

Bu kağıt türünün bir tarafı düz beyaz iken diğer tarafı ise kirli beyaz olarak görünür. Kağıdın dokusu kartona benzer. Baskı sadece tek yüzüne yapılır. Sadece tek yüze baskı yapıldığı için geniş bilgi verme alanı olmadığından günümüzde Amerikan Bristol Kağıt türünde kartvizit hazırlamak dezavantajdır. Daha çok küçük ölçekli kurumlar tarafından tercih edilmektedir. Prestij amacı yoktur. İletişim maksatlı kullanılır.

Japon Bristol Kağıt

Görünümü Amerikan Bristol Kağıda benzese de aralarında biraz fark vardır. Japon Bristol Kağıt türünün iki tarafı da beyazdır. Bu sayede çift yönlü baskı yapılabilir. Japon Bristol Kağıt türüyle hazırlanan kartvizitlerin hem ön hem de arka yüzüne baskı yapılması daha fazla bilgi verme imkanı sağlar.

Kartvizit Çeşitleri ve Özellikleri

Standart Kartvizit

Profesyonel yaşamın vazgeçilmezi olan kartvizitlerin standart modelleri tek veya çift taraflı olarak basılıyor. Kağıt gramajını seçtikten sonra kartvizitinizi selefonlu veya selefonsuz olarak özelleştirebilirsiniz. Standart kartvizitlerin fiyatı, adedine göre farklılık gösteriyor.

Kabartma / Laklı Kartvizit

Kartvizitinizin istediğiniz bir bölümünü kabartmalı olarak seçebileceğiniz Gofreli, Kabartma laklı kartvizitlerde kabarık olmasını istediğiniz bölüm/bölümler fiyatta farklılık oluşmasına neden oluyor. .

Sıvama Kartvizit

Daha dayanıklı ve daha karizmatik bir kartvizit bastırmak isterseniz tercihiniz mutlaka sıvamalı kartvizitten yana olmalı. En basit haliyle İki tane kart birbirine yapıştırılarak yapılan sıvamalı kartvizitler, normalden daha dayanıklı ve kalın olur. Sıvamalı kartvizitlerin fiyatları sipariş vermek istediğiniz adede göre farklılık gösteriyor. Sıvamalı kartvizitlerinizi kabartma laklı veya laksız olarak tercih edebilirsiniz.

Selefon Kaplamalı Kartvizit

Bunlara ek olarak kartvizite koruyucu bir özellik sağlayan ve mat / parlak selefon adı verilen kaplama kullanılması tavsiye edilir. (135 gramdan daha ince olanlara uygulanması tavsiye edilmez.) Çünkü selefonlu ürünlerde, baskı daha kaliteli, kalıcı olur. Bu sayede ürün yıpranmaz, yırtılmaz.

Her geçen gün gelişen teknoloji ve ürünler sayesinde yeni kartvizit seçenekleri ardı ardına gelmektedir. Kraft Kartvizit, PVC Kaplı Kartvizit, Yumuşak Dokulu Kartvizit vb.

Kartvizit Fiyatları Hangi Özelliklere Göre Değişir?

Artık dijital dünyada yaşadığımız gerçeği, kartvizitlerin fonksiyonları hakkındaki fikrimizi değiştirmiyor. İş kimliğinizi, profesyonelliğinizi ve markanızın imajını belirten kartvizitlerin fiyatları seçtiğiniz dokuya göre farklılık gösteriyor. Kabartma laklı kartvizitler, sıvamalı kartvizitler ve standart kartvizitler olarak üçe ayrılan model seçenekleri, kesimlere göre de farklı fiyatlarda karşımıza çıkabiliyor. Yeni dönemin modası olan oval kesim kartvizitlerle, normal kesim kartvizitler arasında fiyat farkı bulunuyor.

Ayrıca tek taraf veya çift taraf baskılı kartvizitlerin de arasında farklı fiyatlandırma yapılıyor. Çoğu insan bir tarafını Türkçe, diğer tarafını ise İngilizce tercih ediyor veya ön yüzde kişisel bilgiler yazarken, arka yüzde şirket logosu bulunuyor. Kartvizit fiyatlarında tasarım, doku, kesim ve çift taraf baskı, kartvizit fiyatlarını etkileyen etmenlerdir.