QR Kodlarının ne olduğunu ve nasıl oluşturulacağını biliyorsunuz . Kir veya hasar olmasına rağmen bir QR Kodunun taranabilirliğini muhtemelen fark etmişsinizdir. Ayrıca logolu QR Kodlarını gördünüz . Bir hasar veya hata olmasına rağmen, kullanılan QR Kodu mükemmel bir şekilde tarıyor. Bunun nedeni QR Kodu hata düzeltme özelliğidir.

QR Kodları hata düzeltme özelliğine sahiptir. Bu, kod kirliyse veya zarar görmüşse verileri geri yükleyebilecekleri anlamına gelir. Bu nedenle, bir QR Kodu, bir parçası çıkarıldığında, hasar gördüğünde veya hatta parmakla kapatıldığında bile çalışmaya devam eder.

QR kodları nasıl çalışır?

Bu yazımıza QR kodlarının nasıl çalıştığını genel hatları ile inceleyelim (Tüm ayrıntılar için, standart ISO / IEC18004 spesifikasyonlarına bakın ).

QR kodunun üç köşesinde, okuyucunun kodu kabaca tanımlamak ve ardından hizalamak için kullandığı kare bloklar bulunur. Okuyucunun kod ile diğer herhangi bir arka plan görüntüsü arasındaki belirsizliği gidermesine yardımcı olmak için, doğru şekilde oluşturulmuş bir kodda ayrıca kodun her kenarında bir “Sessiz Bölge” (İdeal olarak, en az dört “piksel” genişliğinde) bulunur.

Yönlendirme öğelerinin kenarında bir boşluk boşluğu görünür ve bunun etrafında Biçim ve Sürümleme bilgileri bulunur.Farklı depolama formatları ve artıklık tanımlarına ek olarak, kodlamaya çeşitli maskeler uygulanabilir ve kullanılan maskenin özellikleri format bilgisinde saklanır.

Maskeler, kodun görünümünü değiştirir (aynı verileri temsil eden ancak farklı şekillerde işlenen kanonik sürümler yapmak için öğeleri geçiş yapar).

İdeal olarak, ‘ğ’ bir ortamda yeniden üretim veya okumada sorunlara neden olabilecek aynı renkteki büyük blokların görünümünü en aza indiren bir maske seçilir).Maske, bir XOR işlevi aracılığıyla uygulanır ve aynı Boole işlemini ikinci kez uygulayarak kaldırılabilir. Standartta uygulanabilen birden fazla maske bulunmaktadır. Küçük kodlarda dördüncü köşede ek bir hizalama bloğu görünür (daha büyük kodlarda, ızgarada birden fazla hizalama bloğu görünür). Bu hizalama blokları, çarpıklıkla başa çıkmanıza yardımcı olur. Son olarak, birbirini izleyen elemanlardan oluşan dikey yönlerde iki zamanlama şeridi vardır.

Aşağıda, birden çok hizalama bloğunu gösteren daha büyük formatlı bir QR kodu gösterilmektedir. Diğer tüm unsurlar aynı kalır.

Kod için yük (veri ve sağlama toplamı verileri) daha sonra kontrol öğelerinin etrafındaki ızgara boyunca zig-zag çizilir.

QR Kodu Hata Düzeltme nasıl çalışır?

Hata düzeltme, Reed-Solomon Kodunun uygulanmasıyla gerçekleşir. Özetle, yedekleme verilerini matematiksel olarak QR Koduna ekler.

Dört hata düzeltme düzeyi vardır:

  • 1. Seviye L:% 7’ye kadar hata düzeltme kapasitesi
  • 2. Seviye M:% 15’e kadar hata düzeltme kapasitesi
  • 3. Q Seviyesi:% 25’e kadar hata düzeltme kapasitesi
  • 4. Seviye H:% 30’a kadar hata düzeltme kapasitesi

Seviyenin yükseltilmesi, hata düzeltme yeteneğini geliştirir ve ayrıca QR Kodunu yoğunlaştırır. 

Belirli çevrimiçi QR Kodu oluşturucuları, kullanıcıların bir QR Kodu oluştururken hata düzeltme düzeyini seçmelerine olanak tanır. QR Kod Oluşturucunuzun bu özelliğe sahip olup olmadığını kontrol edin . 

QR Kodunu taranabilir hale getirmenin yanı sıra, hata düzeltme ayrıca yaratıcılık için bir alan yaratır. QR Kodlarınıza logo eklemenizi sağlayan hata düzeltmesidir . Bazı verileri QR Kodundan kaldırarak bir hata ortaya çıkarır. Ardından logo eklenir. Bu nedenle, logolu bir QR Kodu oluştururken her zaman daha yüksek bir hata düzeltme seviyesi seçilmelidir.

Hata düzeltme düzeyine nasıl karar verilir

Çalışma ortamı ve QR Kod boyutu gibi faktörler, hata düzeltme seviyesinin önemli belirleyicileridir.

  • QR Kodunun kirlenebileceği endüstriler gibi çevresel bir kurulum durumunda, Seviye Q veya H seçilebilir. Aşınmaya ve yıpranmaya rağmen taranabilirliği korumaya yardımcı olacaktır
  • Genel pazarlama amaçları için L ve M Düzeyi uygundur

Dövme yaptırmaya karar verirken yüksek düzeyde hata düzeltme de önerilir . Bunun nedeni, hata düzeltme seviyesinin yükselmesi, veri modüllerinin daha büyük olması ve dolayısıyla taranabilirliğin artmasıdır. QR Kodlarının oluşturulması, kullanılması ve çeşitli türlere sahip olması kolay olduğundan , popülerlikleri her geçen gün artıyor .

QR Kodu hata düzeltme özelliği hakkında bilmeniz gereken tek şey bu.