
İnfografikler, yaklaşık 15 yıl önce grafik tasarım sahnesine çıkmalarından bu yana, sınıflardaki, iş yerlerindeki ve internetteki iletişimin başrolüne oturdu.
Ancak eğer tasarım dünyasında yeniyseniz infografik terimi sizce yabancı gelebilir.
Şunları merak ediyor olabilirsiniz…
- İnfografik nedir?
- İnfografik neden kullanılır?
- Nasıl infografik oluştururum?
- Farklı infografik türleri nelerdir?
Bugün, tüm bu sorulara ve daha fazlasına yanıt vermek için sizlere infografikler ve infografik tasarımı hakkında hızlandırılmış bilgiler vereceğim!
İnfografik nedir? İnfografiğin tanımı:
Oxford İngilizce Sözlüğü’ne göre bir infografik (ya da bilgi grafiği), “bilginin veya verinin görsel bir sunumu”dur.
Ancak infografiğin anlamı çok daha nettir.
Bir infografik, bir konuya anlaşılması kolay bir genel bakış sunan imgelerin, grafiklerin ve minimal metinlerin toplamıdır.
infografikler, bilgiyi kolayca ve açıkça paylaşmak için çarpıcı, ilgi çekici görselleri kullanır.
Görsel olarak en eşsiz, en yaratıcı infografikler sıklıkla en etkilileridir çünkü dikkatimizi çekerler ve onun peşini bırakmazlar.
Ancak infografiklerdeki görsellerin heyecanlandırmak ve ilgi çekmekten daha fazlasını yapması gerektiğini unutmamak çok önemlidir. İnfografiğin içeriğini anlamamıza ve aklımızda tutmamıza da yardımcı olmalıdırlar, tıpkı Jing Zhang’ın aşağıdaki el falı infografiğinde görüldüğü gibi:
İnfografik neden kullanılır?
İnfografikler karmaşık bir bilgiyi sindirmeyi kolaylaştırmak için harikadır. Şunları yapmak istediğiniz her an size yardımcı olabilirler:
- Bir konu için hızlı bir genel bakış sağlarlar
- Karmaşık bir süreci açıklarlar
- Araştırma bulgularını ya da anket verilerini gösterirler
- Uzun bir blog gönderisini veya raporu özetlerler
- Çoklu seçenekleri karşılaştırırlar ve kıyaslarlar
- Bir durum veya olay hakkındaki farkındalığı artırırlar
Birisine bir şey hakkında gerçekten hızlı ve kısa bir bilgi vermek istediğinizde, sadece kelimelerle açıklama yapmak zor olabilir, infografik kullanmak ise iyi bir yöntemdir.
Bu demek oluyor ki infografikler hemen hemen her sektörde kullanışlı olabilir.
- Pazarlamacılar infografikleri marka farkındalığını inşa etmek ve bağlılığı artırmak için kullanır.
- Danışmanlar proje zaman akışını görselleştirmek ve yeni/sektöre özel konuları müşterileri için basitleştirmek amacıyla zaman akışı infografiklerini kullanır:
- Devlet idarecileri, infografikleri istatistikleri ve sayım verilerini paylaşmak için kullanırlar.
- Eğitimciler, öğrencileri için daha akılda kalıcı içerikler üretmek amacıyla infografikleri kullanır
- kar amacı gütmeyen kuruluşlar infografikleri etkinliklerin tanıtımı yapmak ve savundukları amaçlar hakkındaki farkındalığı artırmak amacıyla kullanır…
Karmaşık bir süreci açıklamanız mı gerekiyor? Süreç infografiklerimiz hantal süreçleri görsel bir biçimde aktarmanıza yardımcı olurlar.
İnfografikler bilgiyi hızlıca ulaştırmak veya verileriniz ya da mesajınızla etki yaratmak istediğiniz her zaman kullanışlı olabilir.
İnfografik nasıl hazırlanır?
Her şey hayal gücünüzle başlar. Fikir olarak şahane olsa da bazen grafiğe döktüğünüzde pek parlak olmayabilir. Öncelikle amacınızı belirlemeniz gerekir; hayal ettiğiniz infografiğin amacı nedir, insanlara hangi mesaji vermek istiyorsunuz, kapsamı nedir…
İşin grafik boyutundan önce anatomisini çözmek gerekir. Boş bir sayfada aşağı yukarı planlarınızı yazabilirlisiniz, bu size yardımcı olacaktır. Gelelim infografiği oluşturmaya… Artık amacınız belli, vermek istediğiniz mesaj da.
Tasarımın en önemli sebebinin sayfalarca süren bir içeriği sadeleştirmesi olduğunu unutmayın. O yüzden karmaşadan uzak durmaya çalışın. Veri kaynakları, istatistiksel bilgiler, içerikler ve görsel öğelere dikkat edin; koyduğunuz her bir öğenin hangi amaçla, hangi firmaya veya kişiye yapıldığını, ana temanın ne olduğunu göz önünde bulundurun.
İnfografik tasarım örnekleri
Aslında bu sistem Türkiye’de ilk olarak gazetelerde başladı daha sonra dergi ve websitelerinde de yer aldı. Rapor içeriklerinde, gazetelerde, ekonomi haberlerinde ve özellikle istatistiksel bilgi içeren aktarımlarda kullanıldı. Günümüzde posterler, reklamlar, broşürlerde de kullanılan İnforgrafikler CV’lerde bile kullanılıyor diyebiliriz. Online infografik tasarımları hazırlayabileceğiniz platformlardan en bilinenlerini şu şekilde sıralayabiliriz;
Canva; 10 milyonu aşkın kişi tarafından kullanılıyor. Tamamen ücretsiz. Site kendisini “olağanüstü kolay grafik tasarım yazılımı” olarak tanımlıyor. Mailinize üye olabilirsiniz.
Venngage; online ve ücretsiz infografik araçlarından biri. Diğerlerinden farkı, tasarımın başında sorduğu sorularla doğru şablonu bulmanıza yardımcı olması. Mail ile üye olabildiğiniz gibi FB ya da Google + hesabınızla da üye olabilirsiniz.
Easel.ly; adı gibi kolay bir program. Kolay ve pratik bir şekilde infografik oluşturmak için tasarlanmış online infografik araçlarından. Ücretsiz üye olabilirsiniz; arka planlar, şekiller, metinler, çizelgeler ve daha pek çok aracı da ücretsiz olarak sunuyor.
Piktochart; özelleştirebilir infografik özelliklerine sahip online bir araç. Sadece infografik değil rapor, banner ve sunum dosyaları da oluştuabilrisiniz. Programın ücretsiz olduğunu da belirtmeden geçmeyelim.
Infogr.am; en sık kullanılan araçlardan biri. Diğerlerinden ayıran özelliği özelde veri görselleştirme için tasarlanmış olması. Uygulama ücretsiz ancak ek özellikler isterseniz bir ödeme yapmanız gerekiyor. Bu arada hazırladığınız infografikleri png ya da pdf formatında bilgisayarınıza indirebilirsiniz.
Adobe Photoshop, illustrator vb. gibi programlarla kendi düzenlemelerinizi yapabileceğinizi söylememe zaten gerek yok…
Bir infografik şablonu seçerken, renkler, yazı tipleri, uzunluk, boyut ve her bir şablonun stilinin yanı sıra, bu etkenlerden her birinin içeriğinizle nasıl uyum sağlayacağı da dahil olmak üzere, göz önünde bulundurmanız gereken çok şey vardır.
Ancak en önemlisi, içeriğiniz için doğru infografik türü şablonunu seçmeniz gerekir.
Farklı infografik türleri nelerdir, diye mi sordunuz?
Farklı infografik türleri nelerdir?
Venngage’da infografik kütüphanemiz 9 farklı kategoriye ayrılır.
- Zaman Çizelgesi İnfografiği
- Bilgisel İnfografik
- Proses İnfografikleri
- Karşılaştırma İnfografiği
- Rakamsal İnfografik Tasarım
- Çizgisel Şema İnfografiği
- Pie Chart İnfografik Tasarım
- How-to İnfografik – Nasıl yapılır İnfografiği
- Özgeçmiş İnfografiği
Zaman Çizelgesi İnfografiği
Zaman çizelgesi türündeki infografikler, olayları veya eylemleri kronolojik sıraya göre gösterir. Genellikle bir ürünün gelişimini, tarihi bir eğilimi veya bir fikrin evrimini göstermek için kullanılırlar. Zaman çizelgesi ya da timeline infografik, noktayı ortaya koymak için simgeleri, görüntüleri ve grafik öğelerini kullanır.

Zaman çizelgesinin formatı dikey, yatay veya sarmal olabilir. Dikey ve sarmal zaman çizelgesi infografikleri genellikle okumak kolaydır. Yatay bir zaman çizelgesi infografiği, posterlerin, sunumların ve mekanın kısıtlayıcı olmadığı ortamlarda en iyi sonucu verir.
Timeline infografikler, genellikle geliştirilen bir konu hakkında bilgi verirken, bir konunun zaman içindeki gelişmesi veya ilerlemesini anlatırken ya da tarihsel bir konuyu anlatırken kullanılırlar.
Bilgisel İnfografik
Bilgi infografikleri, diğer infografik türleriyle karşılaştırıldığında, ortalamanın üzerinde metin kullanımıyla ayırt edilir. Tasarım, simgeler, şekiller, renkler ve diğer görsel öğelerle geliştirilebilir, ancak genel olarak vurgu kelimeler üzerindedir.

Amaç, kullanıcıya bilgi vermek ve konuyu daha detaylı anlatmak olduğu için, metinler şekillere göre daha fazladır. Bilgi infografikleri, yapılan bir çalışmayı anlatmak için, bir ögeyi tanıtmak için ya da bir konuda sosyal mesajlar vermek için kullanılabilir.
Proses İnfografikleri
Proses infografikleri, how-to grafiklerine benzerdir. Proses infografiklerin kilit noktası, süreci anlatırken karar verme aşamalarını da göstermesidir. Proses infografikleri, ayrıca karar verme ağaçları veya akış çizelgeleri olarak da adlandırılır. Her adım bir sonrakine çizgiler ve yön okları ile bağlanır. Proses infografikleri bir sürecin nasıl ilerlediğini tüm aşamaları ile anlatır. Örneğin, eğer bir işlemin sonucunda iki ayrı sonuç çıkıyorsa bunları tüm olasılıkları ile gösterir.

Bir proses infografiğinin uygulanabileceği durumlara, kişilik tipi belirleme, üretim hattı çizimi, yazılım programlama, proje planlama ve süreç denetimi gibi tasarımlar örnek verilebilir.
Karşılaştırma İnfografiği
Bir karşılaştırma infografiği, iki veya daha fazla ürün, konum, olay, eylem, fikir veya birey arasındaki benzerlik ve farklılıkları inceler. Bu tür infografiklerin çalışabileceği durumlara örnek olarak Yöneticiler – Liderler, Geçmiş Strateji ile Mevcut Strateji karşılaştırmaları gibi örnekler verilebilir. Karşılaştırma infografiklerinde her şeyi ele alabilirsiniz. Burada genel amaç, karşılaştırmak istediğiniz öğelerin aynı konulardaki farklılıkları ve benzerlikleri hakkında bilgi vermektir.

Karşılaştırma infografikleri bir kontrast yaratır ve bir öğenin artılarını ve eksilerini alternatif bağlamda tanımlamaya yardımcı olur. Grafik, karşılaştırılan öğe sayısına bağlı olarak genellikle iki veya daha fazla bölüme ayrılır.
Rakamsal İnfografik Tasarım
Rakamsal infografikler, sayılara yapılan vurgu ile tanınır. Belki çarpıcı rakamlarla israf edilen su ve yiyecekleri anlatmak, ya da kötü bir olayın etkilerine sadece rakamsal olarak dikkat çekmek, başarılan bir işin iyi sonuçlarını rakamlar ile vurgulamak ya da bir etkinliğin ardından verileri rakamlarla belirtmek iyi bir fikir olabilir. Bunun için de sayıların ön planda olduğu ve göze çarptığı infografikler kullanılır.

Bu tür infografik tasarımlarında fazla yazı veya grafik yoktur, onun yerine ilk bakışta göze çarpan büyük rakamlar ve kısa açıklamaları yer alır genellikle.
Çizgisel Şema İnfografiği
Çizgisel infografiğinin, bilgi görselleştirmenin merkezini oluşturan bir grafiği vardır. Vurgu ve/veya açıklama için renkler, şekiller ve simgeler eklenebilir. Grafikler, öğelerin temel bir karşılaştırmasını yaparken en iyi sonucu verir.

Grafikler, infografiğin alakalı olacağı örnekler arasında çeşitli üniversitelerdeki öğrenci sayısı, farklı basketbol takımlarının Twitter takipçileri veya seçili şehirlerdeki nüfus sayıları baz alınarak yapılabilir.
Bu infografik türünde temelde belli öğelerin verilerce karşılaştırılması amaçlanır.
Pie Chart İnfografik Tasarım
Bir pie chart infografiği, odak nesnenin pasta grafiği ile anlatıldığı çeşitlerden bir tanesidir. Teknik olarak, pasta grafikleri infografiklerin alt kümesi olsa da, yaygın kullanımı göz önüne alındığında, ayrı bir kategoride de ele alınabilir.

Pasta grafikleri, bir öğenin farklı bileşenlerini veya bir değerin diğer birkaç değerle karşılaştırmasını göstermek için mükemmeldir. Pasta grafiklerinde karşılaştırmalar yapılabilir veya bir konu hakkında çoklu bileşenleri değerleri verilebilir. Görsel olarak daha derli toplu durduğu için kalabalık olan veri grupları için trcih edilebilir.
How-to İnfografik
How-to yani, nasıl yapılır infografikleri, belirli bir sonuca veya çıktıya ulaşmak için gereken adımları açıklar. How-to infografikleri ile, bir işlemin nasıl yapıldığı yada yapılışındaki adımları anlatılır tasarımlar ile tasvir edilir.

Bunlara, bir ürünün üretimi, profesyonel yeterlilik süreci, bir işin yapım aşamaları veya tıbbi prosedürlerin anlatımı örnek olarak sayılabilir. Bu tür infografiklerin tanımı doğal olarak, her bir adımın genellikle öncekilerin mantıklı bir sonucu olduğunu göstermesidir. How-to infografiklerinde, adımlar birbiri ile bağlantılı olmalıdır ve bir işlemin nasıl yapıldığı hakkında bilgi vermelidir.
Özgeçmiş İnfografiği
Son olarak, yeni bir çeşit olan özgeçmiş infografikleri… Son zamanlar iş başvurularında öne çıkmak ve cv’si ile dikkat çekmek isteyen kişiler özgeçmiş infografiklerine başvuruyor. Düz siyah beyaz cv’ler yerine, renkli, şemalı ve göze çarpan özgeçmişler geliyor. Bu akım gittikçe yaygınlaşmaya devam ediyor.

Özgeçmiş infografikleri, iş deneyimini, mesleki nitelikleri ve bir bireyin diğer kimlik bilgilerini görsel bir biçimde gösteren tasarımlardır. İş ilanlarının çoğunda puanları alacaktır, böylece özgeçmiş infografiği kendini diğer adaylardan ayırmanın yaratıcı bir yoludur. Özgeçmiş infografik, genellikle standart özgeçmişe eşlik eden bir özet olarak hazırlanırken, özellikle işverenin kısa bir CV’de ısrar ettiği durumlarda kurtarıcı olabilir. İş başvuruları hassastır, bu nedenle infografiklerin başvurulan işle orantılı bir profesyonellik seviyesine sahip olduğundan emin olmalısınız. Özgeçmiş için infografikleri trcih eden meslek grupları genellikle yaratıcı ve eğlenceli sektörlerde çalışan kişilere uygun olabiliyor. Örnek olarak, grafik tasarımcı, bilgisayar programlama veya fotoğrafçı gibi meslekler bu tür özgeçmişler ile daha uyumlu oluyor.
‘İnfografik nedir?’ sorusunu cevapladıktan sonra, infografiklerin nasıl yapıldığını ve türlerini inceledik. Günümüzde birçok alanda kullanılan infografikleri tanıyıp, sizde kullanmaya başlayabilirsiniz.