Son zamanlarda fazlasıyla duymakta olduğumuz ve ülkemizde de yaygınlaşan Influencer kavramını sizler de duymuşsunuzdur. Bu yazımızda sizlere Influencer nedir? sorusunun cevabını vereceğiz ve ince detaylarına kadar açıklamaya çalışacağım.

Günümüzün en çok ses getiren ve en çok merak edilen mesleklerinden biri olan Influencer’lık, Türkiye’de de uzun zamandır varlığını sürdürüyor. Aslında meslek olarak görmeseniz bile sosyal medyada gezerken farkında olmadan birçok Influencer’a rastlayabiliyorsunuz.

Özellikle sosyal medyanın ve dijital medyanın gücünün her geçen gün artması beraberinde birçok teriminde ortaya çıkmasına neden olmaktadır.

Peki nedir bu Influencer kavramı? 

Sahip oldukları sosyal medya ve dijital kanalları aracılığı ile herhangi bir ürün ya da servis hakkındaki yaşadıklarını, deneyimlerini takipçileri ile paylaşmaları yoluyla tanıtım ve pazarlama aktiviteleri yapan, belirli bir topluluğu etkileme ve yönlendirme gücüne sahip kişi, kişiler ve gruplara influencer denir. Daha doğrusu Dijital Influencer!

Influencer Marketing, ünlülerin veya tanınmış kişilerin, çeşitli markaların ürünlerini tanıtmaları adına daha önceden de kullanılan bir yöntemdi. Tek farkı dijital değil konvansiyonel kanalların kullanılması idi. Bu kişiler yani fenomenler hatta diğer deyişle influencerlar aslında hepinizin çok ama çok yakından tanıdığı, toplumda kabul görmüş ünlü bir sanatçı, sporcu, şarkıcı, müzisyen, iş adamı veya politik bir kişilikti aslında.

Yani influencer kavramı yıllardır aramızda geziniyor. Tabi günümüze geldiğimizde ise sistem biraz değişti. Gelişti ve kendini güncelledi. Günümüzde internetin ve sosyal ağların yaygınlaşması yeni internet ünlülerinin yani sosyal medyayı iyi kullanarak trafik çeken ve kanaat önderi haline gelenlerin ortaya çıkmasına neden olmuştur.

Bugün toplumda kabul görmüş ünlü kişilere ek olarak bilgisayar oyunlarını çok iyi oynayan bir lise öğrencisi, harika yemek tarifleri hazırlayan bir ev hanımı veya gezdiği yerlerin video ve fotoğraflarını paylaşan bir gezgin internetteki sosyal medya hesapları sayesinde çok hızlı bir şekilde milyonlarca takipçiye ulaşıp, dünyaca ünlü bir internet ünlüsü haline gelebilmektedir. Kısacası influencer olmak için TV’lere çıkmaya artık ihtiyacınız yok.

Takipçi sayısına göre Influencer türleri:

Mega-Influencer’lar

Mega-Influencer olarak adlandırılan bu kesim, takipçi sayıları en yüksek olan Influencer’lardır. Takipçi tipi arasında herhangi bir kural olmayan bu Influencer’ların en az bir sosyal medya platformunda 1 milyonu aşkın takipçisi bulunmaktadır. Daha fazla kişiye ulaştıkları için Mega-Influencer sınıfına girerler.

Birçok Mega-Influencer genellikle film yıldızı, sporcu, müzisyen veya daha önce televizyonda bir program yapmış kişilerdir ve çevrimdışı ortamlarda ünlü olmuşlardır. Ancak bu sosyal medyada ünlü olan kişilerin Mega-Influencer sınıfına giremeyeceği anlamına gelmiyor zira bazı Mega-Influencer’lar da sosyal medya sayesinde farklı yöntemlerle takipçi elde etmişlerdir.

Makro-Influencer’lar

Makro-Influencer’lar, Mega-Influencer’lardan bir tık aşağıda bulunuyor ve genellikle Influencer Marketing denilen pazarlama olayını daha fazla gerçekleştiriyorlar. 40.000 ila 1 milyon arasında takipçisi bulunan kişiler bu sınıf içerisinde yer alıyor. Bu kişiler genellikle çok büyük rollerde oynamamış ünlüler ya da sosyal medyada yavaştan büyümeye başlamış kişilerdir.

Makro-Influencer’lar genellikle Influencer Marketing için en etkili olan kesimdir. Zira markaların bu kişilere ulaşma ihtimali daha fazladır ve bunun yanı sıra bu tür kişilerin daha çok doğal takipçileri olduğu için farkındalık artırma kabiliyetleri de daha yüksektir.

Mikro-Influencer’lar

Mikro-Influencer’lar, belirli bir konu hakkında bilgi sahibi olan ve genellikle düşük sayıda takipçi sayısına sahip olan kişilerdir. Bu kişilerin dikkat çekmesinin sebebi ne kadar fazla kişiye hitap ettikleri değil, onlara ne kadar etkili şekilde hitap ettikleriyle alakalıdır ve etkileşim türleriyle ilgi çekerler.

Mikro-Influencer’ların herhangi bir sosyal medya platformunda 1.000 ila 40.000 arasında takipçisi olması gerekmektedir.

İçerik tarzına göre Influencer tipleri

Bloggerlar

Bloggerlar ve sosyal medyadaki Influencer’lar, takipçileriyle en otantik ve en aktif ilişkiye sahip kesimdir. Markalar bunu geç de olsa fark etmeye başladılar ve bloggerlara da yatırım yapmaya başladılar. Influencer pazarlama sektörüne son zamanlarda dahil olan bloglar oldukça dikkat çekmeye başladı. Eğer bir marka popüler ve iyi bir blogger ile anlaşabilirse, bloggerı destekleyenler markanın ürününü denemek isteyeceklerdir.

Birçok blogger finans, sağlık, müzik, kişisel gelişim ve daha birçok sektörü kapsayan başlıklar altında yazılarını paylaşıyorlar. Bu tarz başarılı bloggerların başarısının altındaki sebep ise takipçilerine karşı olan saygıları. Bu şekilde takipçi kazanmakla kalmıyor, aynı zamanda onların güvenini de kazanıyorlar. Bu şekilde de onlarla daha iyi şekilde etkileşime geçip çok daha iyi şekilde etkileyebiliyorlar.

YouTuberlar

Ürettiği içeriklere göre ayırabileceğimiz Influencer tiplerinin bir diğeri de tahmin edilebileceği üzere YouTuberlar. Dünyanın her yerinde görülen ve Türkiye’de de oldukça yaygın olan YouTuberlık, markaların da gözdesi durumunda. Özellikle son yıllarda fazlasıyla kitle toplayan YouTube, markaların çok daha fazla kişiyle etkileşime geçebilmesini sağlıyor.

Sosyal medya paylaşımcıları

Bloggerlar, YouTuberlar ve farklı birçok Influencer, yeni takipçiler elde edebilmek ve daha fazla kişiye ulaşabilmek için sosyal medya platformlarını kullanıyorlar. Genellikle Instagram veya Twitter gibi sosyal medya platformlarını tercih eden bu tip Influencer’lar çok daha aktif bir şekilde takipçileriyle etkileşime geçiyor.

Bunun sebebi YouTube için bir video üretmek çok daha uzun zaman alabiliyor ancak Instagram’da bir hikaye atmak veya Twitter’da bir post paylaşmak çok daha hızlı şekilde yapılabiliyor.

Böylelikle bir yazımızın daha sonuna gelmiş olduk. Ama bilmeyenler için doğarcığımıza yeni sayılacak bir kelime daha katmış olduk.

Not: Influencer kelimesi bana göre aslında tam olarak Türkçedeki karşılığını bulamadı. Hala kabul görmüş benimsenmiş bir karşılığı yok. Çünkü; kanaat önderi, fenomen, etkili kişi, etkileyen kişi, etkileyici gibi kavramlarla da açıklanmaya çalışıldığını görüyorum.