InDesign Data Merge
Veri birleştirme ile harici veri kaynağı dosyasını .csv veya .txt dosya biçiminde bir dosyadan okuyarak, InDesign’da metin ve görüntüleri tasarımınız içinde birleştirebilirsiniz.
Veri birleştirmeyi kullanmak hiç de zor değil, ancak doğru bir şekilde yapmak için önceleri birkaç deneme yapmanızda yarar görüyorum. Bu yüzden atlamadan ve kendiniz denemeden önce, tüm öğreticiyi okumanızı ve daha sonra karşılaşabileceğiniz sınırlamalar ve hatalar hakkında ilk başta öğrenmenzi öneririm.
Bu derste size temel bilgileri göstereceğim ve sonra karşılaşabileceğiniz olası sorunları ve çözümlerini vurgulayacağım, böylece bu özelliği hemen öğrenebilirsiniz.
Giriş
Temel iş akışı:
- Veri kaynak dosyasını oluşturun; ilk satırda alanları adlandırın (resimler için alan adının önünde @ kullanın).
- Dosyayı virgülle ayrılmış .csv veya sekme ile ayrılmış .txt olarak kaydedin.
- InDesign belgesinde bir prototip oluşturun.
- Veri Birleştirme panelini kullanarak InDesign’da veri kaynağını seçin .
- Yer tutucuları belgenizdeki prototip tasarımına ekleyin.
- Sonuçtan emin olmak için bir önizleme çalıştırın.
- Birleştirilen belgeyi oluşturun.
Veri birleştirmeyi ne zaman kullanmalısınız?
Bir tabloda veya farklı verilerle sayfa başına bir kayıtta tekrarlanması gereken “prototip örneği” (tekrarlayan düzen) içeren bir belgeyi (veya belgenin bir bölümünü) yerleştirmeniz gerektiğinde veri birleştirme size zaman kazandırır ve böyle bir iş için harika sonuçlar oluşturur.
Bu tür belgeler şunlar olabilir:
- ürün katalogları
- zarflar
- sertifikalar
- kartvizitler
- vb.
InDesign dosyasının mizanpajını hazırlama
Veri birleştirme işleminde kullanmak istediğimiz düzenin InDesign’da bir prototip oluşturmamız gerekiyor. Benim Çalışmamda. Ürünün adı, ürün fotoğrafı, kısa bir açıklaması, fiyatı ve bir barkodu var.
Sizler hangi konuda çalışmak istiyorsanız, kartvizitler, el ilanları veya kataloglara kadar birçok farklı türde belgeyi otomatikleştirebilirsiniz.
Veri dosyasını içe aktarmaya hazırlayın (.csv veya .txt)
Veri kaynak dosyası bir .csv veya .txt dosyası olmalıdır. Excel, word, OpenOffice veya benzeri herhangi bir uygulamayla oluşturabilirsiniz.
Kaynak dosyanın ilk satırında mizanpajınızda kullanacağınız tüm alanları listelemeniz gerekir. Adlarını açıklayıcı (ve anlaşılabilir) hale getirin çünkü InDesign, arayüzündeki veri kümelerini belirtmek için bu adı kullanacaktır.
Metin verileri
Örneğini sizinle paylaştığım çalışmada ürün_adı
, ürün_açıklaması
ve fiyat sütunları
var. Bunların hepsi metinsel verilerdir. Bunları listelemek için belgenizin ilk satırlarına alan adını yazmanız ve kayıtları InDesign’ın içe aktarmasını istediğiniz verilerle doldurmanız yeterlidir.
Dosyanın gövdesinde boş hücreler olması sorun değil, ancak her sütunun başlık satırında bir açıklama olduğundan emin olun.
Görüntüler
Bu işlemi yapmak isteyenlerin en zorlandığı konu görüntüleri birleştirmeye çalışmaktır. Çoğu zaman, görüntüler veri birleştirmeden vazgeçmenizi sağlayan tek konudur. Ancak doğru yapılırsa, emin olun çokta basittir.
E-tablodaki alanı oluşturma
Görüntüleri listeleyen alanlar için alan adının önüne sadece bir “@“ sembolü koymanız yeterlidir. Alan adı, yazdığım örnekteki gibi görünebilir. : @ürün-fotoğrafları
Kaynak yolunu doğru yazın
Görüntülerinizin yolları, görüntülerin depolandığı işletim sisteminin kurallarına uymalıdır (yollar büyük / küçük harfe duyarlıdır).
Kaynak yolunu doğru yapmak
Hatalardan ve zaman kaybetmekten kaçınmak için hızlı bir yol var.
InDesign’a bağlayacağınız görüntülerden birini sayfaya yerleştirin. (görüntünün, veri birleştirme için görüntüleri depolayacağınız klasörün içinde olması işinizi kolaylaştıracaktır.).
InDesign’da görüntüyü seçin ve Link
panele gidin .
Sağ tıklayın ve Copy Info
ardından Copy Platform Style Path
öğesini seçin.
Artık doğru kaynak yoluna hatasız sahipsiniz. Bu teknik, mutlak yolu tahmin etmenin zor olabileceği bir sunucuda depolanan görüntüler için özellikle kullanışlıdır.
Veri kaynak dosyasını .csv veya .txt dosyasına kaydedin
Böylece, tasarımınızın şablonu artık tüm verilerle doldurulmuştur. Virgül dosya biçimiyle ayrılmış .csv biçiminde veya sekme dosya biçimiyle ayrılmış .txt biçiminde kaydetmelisiniz . Ben her zaman excelden save as komutunu kullanarak unicode text.txt ile dışarıya çıkartarak kullanıyorum.
Veri kaynak dosyasını içe aktarın
InDesign’da Data Merge
paneli Window
>Utility
>Data Merge
öğesine tıklayarak açın.
Gelen Data Merge
panelde, sağ üst köşedeki simgesine tıklayın ve seçin Select Data Source
.
Tıklayın Option
ve kontrol edin Show Import Options
. Dosyayı seçin n Open
ve tıklayı.
Karşılaşabileceğiniz herhangi bir hata için lütfen aşağıdaki “Hatalar” bölümünü okuyun . Hatayı orada (veya bağlantılı kaynaklarda) bulamazsanız, lütfen yorumlara yazın veya bana bir e-posta gönderin; sorunu anlamanıza yardımcı olmaya çalışacağım.
Set Delimiter
ve Encoding
.csv / .txt dosyasında kullanılan ve tıklayın OK
.
Benim içinde Data Merge
panelde, InDesign daha önce Excel içindeki elektronik tablonun başlığında adlı tüm “değişkenleri” yarattı. InDesign, metin tabanlı verileri ve görüntü tabanlı verileri farklı simgelerle belirtir.
Yer tutucuları yerleştirin
Bir sonraki adım, yer tutucuları oluşturduğumuz düzen prototipine yerleştirmektir.
InDesign mizanpaj prototipinde metni / resmi seçin (Ürünün adını seçiyorum).
Yer tutucuyu tıklayın (Örneğimde tıklıyorum product_name
). InDesign, prototipteki metni ile değiştirir <<field_name>>
.
“<“ Ve “>” karakterleri görünmüyor olabilir. Bu durumda, yazı tipinin bu glifleri içermemesi nedeniyle. Endişelenmeyin, veri birleştirme yine de çalışır.
Aynı işlemi tüm metin yer tutucuları için de (resimler için de) tekrarlayın.
Dosyam şimdi böyle görünüyor.
Veri kaynağını güncelleme
Bir alanı unutursanız veya bazı verileri değiştirmeniz gerekirse, veri kaynağınızı her zaman güncelleyebilirsiniz. Barkod yer tutucusunu eklemeliyim, bu yüzden e-tabloma geri dönüp ekleyip @barcode
veriyi dolduruyorum.
InDesign’da veri kaynağını hem Data Merge
panelden hem de Link
panelden güncelleyebilirsiniz.
- Veri Birleştirme panelinde, sağ üst köşedeki simgeyi tıklayın ve Veri Kaynağını Güncelle’yi seçin.
- Bağlantı panelinde veri kaynak dosyasını seçin ve Bağlantıyı Photoshop veya Illustrator’da düzenlediğiniz bir görüntü gibi Güncelle’ye tıklayın.
Sonucu önizleyin
Veri Birleştirme sonucunun önizlemesini görüntülemek için Preview
etkinleştirmeniz yeterlidir.
Birleştirme belgesi oluşturma
Gelen Data Merge
panelde, tıklayın Create Merge Document...
simgesi.
Bir “Tek Kayıt” belgesi veya “Birden Çok Kayıt” belgesi oluşturabilirsiniz.
“Tek Kayıt” belgesi
Sertifikalar, zarflar, harfler vb. Oluşturuyorsanız bu ayar muhtemelen doğru seçimdir. Bu ayarla InDesign, her sayfanın tek bir kayıt içerdiği bir belge oluşturur.
“Birden Çok Kayıt” belgesi
Ürün katalogları, fiyat listeleri ve daha fazlası için, genellikle bir düzen prototipinin birden fazla kaydını içeren sayfalara sahip belgeler için kullanmalısınız.
Ben seçmek “Multiple Records”
ve sonra taşımak Multiple Record Layout
sekmesi. Bu sekmede InDesign’ın kayıtları nasıl düzenlemesi gerektiğini seçebilirsiniz.
Spacing
Seçenekler kayıtlar arasında ne kadar alan ayarlamak için vardır. Boş yer istemiyorum, bu yüzden her iki seçenekte de 0 benim için iyi.
Preview Multiple Record Layout
Seçeneği etkinleştirelim .
InDesign bana bir önizleme gösteriyor. Neredeyse olmasını istediğim gibi, ama sayfanın altındaki tüm beyaz alanı sevmiyorum, bu yüzden Margins
istediğim sonucu elde edene kadar seçenekleri değiştireceğim .
Veri birleştirme ve fotoğraflar
Sekmenin altında Options
InDesign’a birkaç talimat verebilirsiniz. En önemlisi görüntü ayarlarıdır. Buradan Image Placement
görüntünün çerçeveye nasıl sığacağını seçebilirsiniz. Ben Content Aware Fit
seçtim. Link
Seçeneği etkinleştirdiğinizden eminim , çünkü onsuz InDesign görüntüleri gömecektir.
Veri birleştirmeyi başlat
Şimdi birleşmeyi başlatmaya hazırız. Tıklayın OK
. InDesign otomatik olarak veri kaynak dosyasını prototip mizanpaj belgesiyle birleştiren bir belge oluşturur.
InDesign’da Tablolar ve Veri Birleştirme
Ne yazık ki, veri birleştirme ile yalnızca metin verilerini içe aktarabilir ve görüntüleri bağlayabilirsiniz .
Tabii ki, yer tutucuları bir tabloya ekleyebilirsiniz ve InDesign bunları verilerinizle değiştirecektir.
Ancak, tablolar için veri birleştirme işleminden sonra tabloları içe aktarmak gerekiyor. InDesign’da tablo oluşturmanın en iyi yolu, bir Excel elektronik tablosunu InDesign’a bağlamaktır. Bunu nasıl yapacağınızı öğrenmek istiyorsanız, okumak için buraya tıklayın .
Aksi takdirde, tabloları daha sonra içe aktarmak için Veri Birleştirme’yi özel komut dosyalarıyla birleştirebilirsiniz.
Genel hatalar
Seçilen veri kaynağında bir veya daha fazla boş alan adı var
Bu hatayı almaya devam ederseniz: “Seçili veri kaynağında bir veya daha fazla boş alan adı var. Lütfen dosyayı düzeltin veya başka bir dosya seçin,” çünkü içe aktardığınız dosya (.csv / .txt) temiz değil. dosyada metin içeren bazı sütunlar olabilir ve bu bilgiler el ile silinir. Bunu, dosyayı (.csv / .txt) InDesign’ın içine metin olarak yerleştirip “Gizli Karakterleri Göster” i etkinleştirerek kontrol edebilirsiniz.
Bu sorunu çözmenin en hızlı yolu tüm sütunları yeni bir dosyaya kopyalamak veya Sublime Text veya TextWrangler gibi bir metin düzenleyicisi kullanmak ve dışa aktarılan dosyanın içeriğini temizlemektir.
Noktalı virgül “;” ile ayrılmış alanlar
Windows’ta Excel kullanıyorsanız, Windows bölgesel ayarlarınız liste ayırıcı sembolü olarak virgül yerine noktalı virgül kullanacak şekilde ayarlandığından, bu hata olabilir.
En kolay ve en hızlı çözüm, sekmeyle ayrılmış (.txt) bir dosyayı dışa aktarmak ve bunu veri birleştirme için kullanmaktır.
Ancak, bir CSV dosyası kullanmak istiyorsanız, OS listesi ayırıcısını “;” olarak değiştirebilirsiniz. Bu şekilde, Excel “;” CSV dosyanızı çıktılamak için. Bunu Regional Settings
> bölümünde yapabilirsiniz Customize
. Bu değişikliğin bilgisayarınızda çalıştırdığınız tüm uygulamaları etkileyeceğini unutmayın.
Sonuç
Veri birleştirme harika bir özelliktir. Size çok zaman kazandırabilir. Ancak bazen düzgün çalışmasını sağlamak zor olabilir. Bana aşağıya yorum bırakmaktan çekinmeyin.
Eğiticiyi beğendiyseniz ve faydalı bulduysanız, makaleyi paylaşarak diğerlerine bu harika özellik hakkında bilgi verin.