InDesign ile yayınınızdaki metin çerçevelerini nasıl organize edeceğinizi ve ihtiyacınız olan sonuçları nasıl elde edeceğinizi bilmek iyi bir fikirdir.

InDesign, yayınlarınızdaki metinler üzerinde size büyük bir kontrol sağlar. Metin çerçevesi seçeneklerini değiştirmek, metnin çerçeve içine yerleştirilme şeklini değiştirmenize olanak sağlar. 

Metin çerçevesi bağlam menüsü, metin çerçevesiyle çalışmak için birçok seçenek içerir. Bu menüyü, kopyala ve yapıştır gibi temel komutları gerçekleştirmek, metin çerçevesini yer tutucu metinle doldurmak, dönüştürmeler yapmak, kontur eklemek veya değiştirmek ve çerçeve türünü değiştirmek için kullanırsınız. 

Seçim aracıyla bir metin çerçevesini sağ tıklatarak (Windows) veya Control tuşuna basıp tıklatarak (Mac) metin çerçevesi bağlam menüsüne erişin. Bu seçeneklerin çoğunu Tür ve Nesne menülerinde de bulabilirsiniz.

Metin çerçevesi seçeneklerini değiştirme

Çerçeve içindeki metnin görünümünü kontrol eden metin çerçevesi seçeneklerini değiştirmek için şu adımları izleyin:

  1. Sayfada dikdörtgen bir metin çerçevesi oluşturun, çerçeveyi Seçim aracıyla seçin ve Nesne → Metin Çerçevesi Seçeneklerini seçin. Metin Çerçevesi Seçenekleri iletişim kutusunu açmak için Ctrl + B (Windows) veya ⌘ + B (Mac) tuşlarına da basabilir veya metin çerçevesinin bağlam menüsünü kullanabilirsiniz. Bir metin çerçevesinin, sınırlayıcı kutusunun etrafında tutamaçlar bulunduğunda seçildiğini anlayabilirsiniz. Seçilen metin çerçevesi için geçerli ayarları gösteren Metin Çerçevesi Seçenekleri iletişim kutusu görüntülenir.
  2. Güncellemeleri otomatik olarak görüntülemek için Önizleme onay kutusunu seçin. Artık iletişim kutusunda yaptığınız tüm değişiklikler anında sayfada güncellenir, böylece değişiklikleri yapabilir ve uygulamadan önce nasıl görüneceklerini görebilirsiniz.
  3. İletişim kutusunun İç Metin Aralığı alanında Üst, Alt, Sol ve Sağ değerlerini değiştirin. Bu değerler, metin çerçevesinin kenarlarından metin eklemek için kullanılır. Metin, ayarladığınız değer kadar çerçeve kenarının içine itilir. Tüm Ayarları Aynı Yap geçişi, zincir sembolü etkinleştirildiğinde, yalnızca dört metin kutusundan birine bir değer girmeniz gerekir. Metnin girintisini de artırabilirsiniz. Bu iletişim kutusunda metnin dikey olarak nasıl hizalanacağını seçebilirsiniz (Üst, Orta, Alt veya Yasla). Metni metin çerçevesinin üstüne veya altına hizalayabilir, çerçevede dikey olarak ortalayabilir veya çerçevedeki satırları yukarıdan aşağıya eşit aralıklarla (Yasla) aralıklarla yerleştirebilirsiniz.
  4. Bu iletişim kutusunda değişiklik yapmayı bitirdiğinizde, Tamam’ı tıklayın. Yaptığınız değişiklikler metin çerçevesine uygulanır.

Sütunları kullanma ve değiştirme

Yeni bir yayın oluşturduğunuzda, belgenin sayfada belirli sayıda sütun içerdiğini belirtebilirsiniz. Sütun kullanmak, sayfada düzgün aralıklarla yerleştirilmesi için yeni metin çerçevelerini sütunlara yapıştırmanıza olanak tanır. Sütunlar arasındaki boşluk olan oluk (gutter) boyutunu bile değiştirebilirsiniz .

Metin Çerçevesi Seçenekleri iletişim kutusunu kullanarak tek bir metin çerçevesi içinde de sütunlar oluşturabilirsiniz. Tek bir metin çerçevesine 40’a kadar sütun ekleyebilirsiniz. Zaten bir çerçevede metniniz varsa, eklediğiniz sütunlara otomatik olarak bölünür. InDesign’ı kullanarak metin içeren bir mizanpaj oluştururken üç tür sütun arasından seçim yapabilirsiniz:

  • Bir metin çerçevesinde tam olarak kaç sütun görünmesini istediğinizi bildiğinizde Sabit Sayı kullanın .
  • Bir metin çerçevesinde görünecek sütunların tam genişliğini bildiğinizde Sabit Genişliği kullanın . Metin çerçevesi büyür veya küçülürse, sütun sayısı artabilir veya azalabilir.
  • Sütunların genişliğinin metin çerçevesinin boyutuna bağlı olarak değişmesini istiyorsanız Esnek Genişlik’i kullanın . Esnek Genişlik ile InDesign, metin çerçevesinin genişliğine bağlı olarak sütun sayısını gerektiği gibi ekler veya azaltır.

Aşağıdaki adımlar, bir sayfadaki metin çerçevesine nasıl sütun ekleyeceğinizi gösterir:

  1. Sayfada dikdörtgen bir metin çerçevesi oluşturun.Metin çerçevesini oluşturmak için Metin veya Çerçeve aracını kullanın. Sayfaya çizilen dikdörtgen, oval ve hatta serbest şekiller olan metin çerçevelerinde sütunlar oluşturabilirsiniz.
  2. Metin çerçevesini oluşturduktan sonra, imleç otomatik olarak çerçevenin içine yerleştirilir ve şimdi bir metin girebilirsiniz.Bir metin yazabilir, başka bir belgeden kopyalanan metni yapıştırabilir veya Tür → Yer Tutucu Metinle Doldur’u seçerek yer tutucu metin ekleyebilirsiniz.
  3. Metin çerçevesi seçiliyken Nesne → Metin Çerçevesi Seçenekleri’ni seçin.Açılan Metin Çerçevesi Seçenekleri iletişim kutusunda, ayarlarınızın sayfadaki çerçevede yaptığı değişiklikleri hemen görüntülemek için Önizleme onay kutusunu seçmek isteyebilirsiniz.
  4. Sütunlar bölümünde, Sayı metin alanındaki değeri değiştirin.Bu alana 2 girerseniz, seçilen metin çerçevesi, çerçevedeki metni iki sütuna böler. Önizleme onay kutusunu seçtiyseniz, iletişim kutusunda farklı bir metin alanını tıklattığınızda, sayfadaki metin çerçevesi yeni değer ayarını yansıtacak şekilde güncellenir.
  5. Genişlik metin alanına yeni bir değer girerek sütunların genişliğini değiştirin.Sütunların genişliği, oluşturduğunuz metin çerçevesinin genişliğine bağlı olarak otomatik olarak ayarlanır. Metin çerçevesi, bu sütunda ayarladığınız genişliğe bağlı olarak boyut değiştirir.
  6. Cilt payı metin alanındaki değeri değiştirin. Oluk (gutter) değeri, sütunlar arasındaki boşluk miktarını kontrol eder. Cilt payı çok genişse, Cilt payı metin alanındaki değeri daha düşük bir sayıyla değiştirin.
  7. Bitirdiğinizde, değişiklikleri uygulamak için Tamam’ı tıklayın.Değişiklikler, değiştirdiğiniz metin çerçevesine uygulanır.

Bir metin çerçevesinde sütunlar oluşturduktan sonra, sınırlayıcı kutusundaki tutamaçları kullanarak çerçeveyi yeniden boyutlandırabilirsiniz. Sütunlar, metin çerçevesini Metin Çerçevesi Seçenekleri iletişim kutusunda belirttiğiniz sütun sayısına bölmek için gerektiği şekilde yeniden boyutlandırılır. Açılır menüden Sabit Sütun Genişliği seçeneğini belirlerseniz, metin çerçevesini nasıl yeniden boyutlandırdığınız önemli değil, metin çerçeveleriniz her zaman belirttiğiniz genişlikte olur. Metin çerçevesini yeniden boyutlandırdığınızda, çerçeve belirlenen sabit genişliğe yaslanır.

Metin çerçevesini Seçim aracıyla seçtikten sonra veya Yazım aracını kullanırken Kontrol panelindeki paragraf seçeneklerini kullanarak Kontrol panelindeki sütun sayısını da değiştirebilirsiniz. Küçük bir ekranda çalışıyorsanız, ekranınızın çözünürlüğü nedeniyle kontrol paneli bu seçenekleri görüntülemeyebilir. Yine de Pencere → Yazım ve Tablolar → Paragraf’ı seçerek Paragraf kontrollerine erişebilirsiniz.


İlk taban çizgisi ofset seçenekleri

Ascent : Yazı tipindeki “d” karakterinin yüksekliği, metin çerçevesinin üst iç kısmının altına düşer.

Cap Height : Büyük harflerin üst kısmı metin çerçevesinin üst iç kısmına dokunur.

Leading : Metnin ilk satırının satır taban çizgisi ile çerçevenin üst eki arasındaki mesafe olarak metnin satır aralığı değerini kullanın.

X Height : Yazı tipindeki “x” karakterinin yüksekliği, çerçevenin üst iç kısmının altına düşer.

Fixed :Metnin ilk satırının satır taban çizgisi ile çerçevenin üst eki arasındaki mesafeyi belirtin.

Min :Taban çizgisi ofseti için bir minimum değer seçin. Örneğin, Satır Aralığı seçilirse ve minimum 1p değeri belirtirseniz, InDesign yalnızca 1 pika’dan büyük olduğunda satır aralığı değerini kullanır.

Not : Metin çerçevesinin üstünü bir ızgaraya yaslamak istiyorsanız, metin çerçevelerinde metnin ilk satır taban çizgisinin konumunu kontrol edebilmek için Satır Aralığı veya Sabit’i seçin.

InDesign’ın Metin Çerçevelerini Otomatik Boyutlandırın

Otomatik boyutlandırma özelliğini kullanarak InDesign metin çerçevelerinizin içerdikleri metindene göre otomatik ayarlamasını sağlayabilirsiniz. Metninizi yerleştirmek için çerçeveleri sürekli yeniden boyutlandırmaktan bıktıysanız, gerçekten bu özelliği kullanıyor olmalısınız.

Bir metin çerçevesini metni içeri sığdırmaya zorlamak için Nesne menüsünden Metin Çerçevesi Seçenekleri iletişim kutusunu açın. Üst kısımdaki üçüncü sekme olan “Otomatik Boyut”u seçin. Varsayılan olarak, Otomatik boyut kapalıdır. Açılır menüden seçeneklerden birini seçin. Metin eklendiğinde veya silindiğinde uygulanacak bir otomatik boyut seçeneği belirleyin:

  • Kapalı
  • Yalnızca yükseklik
  • Yalnızca genişlik
  • Yükseklik ve genişlik
  • Yükseklik ve Genişlik (Oranları koruyun)

Çerçevenin yükseklik, genişlik veya her ikisinde nasıl genişleyeceğini veya küçüleceğini kontrol edebilirsiniz.


Ardından, iletişim kutusunun ortasındaki bağlantı proxy’sinde doğru simgeyi seçerek başlangıç ​​noktasını seçin. Metin çerçeveniz için minimum yükseklik ve/veya genişlik ayarlamayı seçebilirsiniz. Bu ayar, tüm metninizi silseniz bile, kolayca görebileceğiniz ve seçebileceğiniz bir çerçeveye sahip olmanızı sağlar. 

Satır sonlarını kontrol etmek için son seçeneği seçebilirsiniz, ancak zaten bir çerçeve içinde metnim varsa sonuçların biraz tahmin edilemez olma eğiliminde olduğunu düşünüyorum.