IMAP ile POP arasındaki fark nedir? Eposta kuracağım IMAP mı? yoksa POP3’ü mü seçmeliyim? İşte bu merak edilen konulara bu başlık altında ışık tutacağız 🙂
POP3’u mu daha iyi yoksa IMAP mı? Her ikisi de eposta gönderip – almanıza yarayan, e-postalarınızı bilgisayarınıza veyahut diğer cihazlara yüklenmesini sağlayan iletişim protokollerinin adıdır. Bu yüzden iyi veya kötü olarak ayrıştıramayız, sizin ihtiyacınıza göre kullanışlı veya kullanışsız olarak ayır edebiliriz.
Gmail, hotmail, yahoo gibi email sağlayıcılarının yanı sıra birde şirketlere özel email adresleri vardır. Outlook kurarken hiç POP3 yada IMAP ile karşılaştınız mı? Hemen pop3 seçip devam ettiniz değil mi? Bu yazımızda ikisi arasındaki farkları avantaj ve dezavantajlarını tartışacağız.
POP3 NEDİR?
POP3 (Post office protocol), emailleri serverdan çekip lokal bilgisayarınızda(masaüstü, laptop vb.) saklamanıza olanak veren, çektiğiniz zaman serverda ki mailleri silmeye olanak veren, webmail ve diğer email sağlayıcıları tarafından başka bilgisayarladan erişim sağlamayan email protokolüdür. Sonunda ki 3 rakamı, protokolün sürüm numarasıdır. Pop3 mail serverlar tarafından oldukça popüler olmasının sebebi kolaylığı ve görevleri az hata oranıyla yerine getirebilmesidir. Günümüzde yaygın olarak kullanılan tüm email okuma programları Outllok, Eudora, Thunderbird, IOS Mail otomatik olarak POP3 protokolünü desteklemektedir. Genel olarak 110 nolu port email alımı için kullanılmaktadır.
“Post office protocol” 1984 yılında ilk versiyon POP olarak bizim hayatımıza girmesede ABD yaşayan insanların hayatına giriş yaptı. 1986 yılında ise şu anda kullandığımız POP3 halini aldı.
POP4 fikri ortaya atılsada şu ana kadar kendisi ile ilgili herhangi bir gelişme duymadık.
IMAP NEDİR?
1986 yılında geliştirilen IMAP (Internet Message Access Protocol), kullanıcılarına bir çok farklı email sunucusu üzerinde maillerinize kontrol imkanı sağlar. Mailler lokal bilgisayara indirilemez sadece server üzerinde saklanır. Yani günümüzde ki CLOUD sisteminin bir nevi özeti gibidir. POP protokolüne göre daha yeni bir sistemdir. POP3 ile arasında ki en büyük fark IMAP mailleri size server üzerinden gösterir. Yani lokal bilgisayarınızda saklama yapmaz. IMAP protokolünde maillerinizi kontrol ettiğinizde bilgisayarınızda hiç birşey saklanmaz, tüm veriler server üzerindedir.
IMAP’in tasarım amacı, bir mail kutusuna birden fazla istemciden erişim sağlana bilmesine olanak vermektir. IMAP server düz 143 nolu portu kullanırken, SSL kontrollü olarak port 993 ‘ü kullanır.
IMAP ve POP3 NASIL ÇALIŞIR?
POP 3 Örnek : Pop3 protokolü kullanan Microsoft Outlook programınızı açtınız. Gönder/Al tuşuna tıkladığınızda Outlook mail serverdan, serverdaki tüm mailleri, tüm içerikleriyle beraber kendi bilgisayarınıza atma emrini verir. Böylece mailler teker teker download edilip size sunulur. Internetiniz olmasa bile maillerinize ulaşabilir eski mailleri kontrol edebilirsiniz.
IMAP Örnek : IMAP protokolü kullanana Microsoft Outlook programınızı açtınız. Gönder/Al tuşuna tıladığınızda Outlook mail serverdan sadece e-postanın başlıklarını size gösterir. Maili aç’a tıkladığınızda ise içeriği download edip size sunar. Siz maili okumazsanız download etmez.
POP3Rahat, Yerleşik, Kolay | IMAPGüvenli, Hızlı, Güncel |
Tüm mailler download edilmeli. Outlook, thunderbird gibi bir programa ihtiyacınız var. | Birşey yüklemenize outlook, thunder birde ihtiyacınız yok… |
Mesaj içeriği ile birlikte bilgisayarınıza otomatik olarak kayıt edilir. | Sadece talep ettiğinizde mesaj download edilir. |
Sadece bir mail box yaratabilirsiniz.. | Çoklu mail box yaratabilirsiniz. |
Giden mailler sadece bilgisayarınızda saklanır. | Giden maillera her yerden ulaşabilirsiniz. |
Mailler PC üzerinden silinebilir. | Sadece servera girip silmeniz gerekir. |
Eğer POP mu? Yoksa IMAP mı?
Sorusunu sorarsanız verilebilecek en güzel cevap bana göre IMAP kullanmanız olacaktır. IMAP protokolü, Gmail gibi hesaplardan e-postaları alırken aynı anda sisteme bağlanan cep telefonu gibi aygıtlarınız arasında sorun yaşanmasını engellemektedir. IMAP erişimi POP’a göre, e-posta aldığınız cihaz arasında iki yönlü iletişim sunuyor. Bu sayede, webden bağlanırken, cepten senkronize yaparken, bilgisayardan da e-postaları indirirken oluşabilecek hataların önüne geçilir.
IMAP’ın en güzel özelliği bir e-postayı ABC isimli bir klasöre taşıdığınız zaman, aynı anda sisteme bağlı olan diğer cihazlarınızda da bu güncelleme yapılır. Yani akıllı telefonunuz ile bağlandığınızda, bu e-postanın ABC isimli klasöre taşındığını görebilirsiniz. Yapmış olduğunuz tüm değişiklikler akıllı telefonunuz ya da tabletiniz üzerinde de senkronize olur.
Günümüz teknolojilerine baktığımızda tüm içeriklerin çevrimiçi hesaplarda saklandığını hesaba katarsak IMAP sunucunun daha güncel bir teknoloji vaad ettiğini ve ileride daha fazla kullanılacağını öngörebiliriz.