Bu yazımda Adobe Illustrator CC 2022, 2021, 2020 , 2019, vb.’de Urduca Arapça ve Farsça nasıl yazılır konusunda size açıklama yapmaya çalışacağım.
Eğer batı dilleri için uygun bir illustrator yüklediyseniz Illustrator’da arapça vb. dillerde yazmak varsayılan olarak devre dışıdır. Bu kılavuzda Urduca, Farsça ve Arapça gibi dilleri nasıl etkinleştireceğinizi ve Illustrator CC’nize nasıl ekleyeceğinizi öğreneceksiniz.
1. Seçenek – Hızlı Giriş
- Düzenle > Tercihler > Type’a gidin
- “Hint Seçeneklerini Göster”i işaretleyin, ardından (Doğrulayın) Tamam butonuna basın
- Metninizi seçin, ardından Paragraf panelinde, açılır menüden “Orta Doğu ve Güney Asya Bestecisi”ni seçin (ihtiyacınıza göre Tek veya Çoklu Satır)
- Yeni bir paragraf stili oluşturun ve gelişmiş karakter formatı seçeneklerinde RTL dilinizi seçin (örn. Arapça)
- Bu Paragraf stilini metninize uygulayın.
2- Seçenek (Resimli Anlatım)
Adobe Illustrator CC’de Urduca Arapça ve Farsça Ekleme ve Yazma Adımları
Adım 1. Urduca, Arapça ve Farsça(Farsça) gibi diller eklemek için Adobe Illustrator’ı açmanız gerekir. Ardından Düzen (Edit) menüsüne dokunun, ardından Tercihler (Preferences) olan son seçeneğe gidin ve ardından Tür (Type) dokunun .
Adım 2. Şimdi, yeni bir pencere açılacak ve ardından dil seçeneğini seçmeniz ve Hint Seçeneklerini Göster’i (show indic options) seçmeniz ve ardından Tamam’a dokunmanız gerekiyor .
Adım 3. Ardından, pencere (window) menüsüne dokunun, ardından Tür (Type) seçeneğini seçin, bundan sonra paragraf (Paragraph) seçeneğini belirleyebilirsiniz.
Adım 4. Son olarak, bir paragraf diyalog kutusu göreceksiniz, panelin üst sağda bulunan seçenekler simgesine dokunun ve ardından Orta Doğu ve Güney Asya Her Satır Oluşturucusu’nu (Middle Eastern & South Asian Every-line Composer) seçin .
Bu kadar! Adobe Illustrator CC’de Urduca Arapça ve Farsça ekleme ve yazma işlemlerini bu şekilde yapabilirsiniz.
Artık hazırsınız. (Arapça Urduca ve farsça yazabilmek için klavyenizi gerekli dil için değiştirdiğinizden emin olun.) Metin aracınızı seçin ve Ardından Arapça, Farsça veya Urduca yazmak istediğiniz her şeyi tasarlamaya başlayın ve yazın. Tüm bu diller herhangi bir sorun olmadan harika çalışacaktır.
Eğer word gibi bir programda hazır bir metniniz varsa buradan kopyalayarak illustratordaki seçili metin bloğunuz içine yapıştırın.
Önemli Not : Paragraf Style seçenekleri penceresinden gerekli ayarlamaları (Basic Character format> Font Family > Adobe Arabic Font, Advenced Character format > Language > Arabic, İndent and Speacing > Alignment > Right vb…) yaparak yazı alanınız için geçerli olacak style tanımlamanız sizin için daha yararlı olacaktır.
3. Biraz Daha Bilgi
Adobe Asya Oluşturucular
Adobe Asya oluşturucular, Orta Doğu ve Güney Asya dillerinde içerik oluşturmanıza olanak tanır. Arapça, İbranice, İngilizce ve diğer dillerde yazabilir ve bu dilleri karma şekilde kullanabilirsiniz.
Paragraf paneli menüsünden (Pencereler > Paragraf > panel menüsü) kullanılabilir oluşturucular arasından seçim yapabilirsiniz. Örneğin, Orta Doğu ve Güney Asya Tek Satır Oluşturucusu‘nu veya Orta Doğu ve Güney Asya Tüm Satırlar Oluşturucusu‘nu kullanabilirsiniz.
Illustrator arayüzünde Orta Doğu yazı tipi seçeneklerini göstermek için Tercihler > Yazı Tipi > Hint Dilleri Seçeneklerini Göster öğesini seçin.
Dosyalarınızı Arapça ve İbranice adlarla da kaydedebilirsiniz.
Metin yönü
Arapça ve İbranice içerik oluşturmak için sağdan sola (RTL) metin yönünü varsayılan metin yönü olarak belirleyebilirsiniz. Bununla birlikte, soldan sağa (LTR) metinler içeren belgeler için artık bu iki yön arasında sorunsuzca geçiş yapabilirsiniz.
Paragraf panelinden paragraf yönünü seçin.
Aynı paragrafta karışık diller bulunuyorsa, karakter düzeyinde metin yönünü belirtebilirsiniz. Ayrıca tarihler veya sayılar eklemek için, karakter düzeyinde metin yönünü belirleyebilirsiniz.
Karakter paneli menüsünden istediğiniz karakter yönünü seçin.
Rakam türleri
Arapça veya İbranice dilinde çalışırken, kullanmak istediğiniz rakam türünü seçebilirsiniz. Ayrıca Arapça, Hintçe ve Farsça arasından seçim yapabilirsiniz.
Varsayılan olarak Arapçada Hintçe sürüm otomatik olarak seçilidir; İbranicede ise Arapça rakam türü seçilidir. Ancak gerekirse Arapça rakamlara geçiş yapabilirsiniz:
- Yazılan metinde rakamları seçin.
- Karakter panelinde (Ctrl + T), rakamların görüntüleneceği fontu seçmek için Rakamlar listesini kullanın.
Eski font desteği
Geleneksel olarak kullanılan fontlar (örneğin, AXT fontları), bu yazılım sürümünde kullanılmaya devam edebilir. Ancak metin tabanlı öğeler için daha yeni Open Type fontların kullanılması önerilir.
Eksik glif koruması, Illustrator’da varsayılan olarak etkindir. Kullandığınız fontta gliflerin mevcut olmaması durumunda metin otomatik olarak işlenir. Bu işlevi devre dışı bırakmak için Tercihler > Tür öğesini seçin ve Eksik Glif Korumasını Etkinleştir öğesinin seçimini kaldırın.
Varsayılan fontlar
Orta Doğu veya Kuzey Afrika sürümünü yüklediğinizde, varsayılan yazım fontu, varsayılan olarak yüklemeye özgü dile ayarlanır. Örneğin, İngilizce/Arapça etkin sürümü yüklediyseniz, varsayılan yazım fontu Adobe Arapça olarak ayarlanır. Örneğin, İngilizce/İbranice etkin sürümü yüklediyseniz varsayılan yazım fontu Adobe İbranice olarak ayarlanır.
Otomatik Keşide ekleme
Arapça’da metin, Keşideler eklenerek yaslanır. Keşideler, karakterlerin uzatılması için ilgili karakterlere eklenir. Beyaz boşluk değiştirilmez. Arapça metnin paragraflarını yaslamak için otomatik Keşide ekleme özelliğini kullanın.
Paragrafı seçin ve Paragraf panelinden (Pencere > Tür > Paragraf), Keşide Ekle açılır listesinden bir ayar seçin. Mevcut seçenekler şunlardır : Yok, Kısa, Orta, Uzun veya Biçimsel. Keşideler yalnızca paragraflar yaslandıysa eklenir. Bu ayar, hizalama ayarları olan paragraflar için geçerli değildir.
Keşideleri bir karakter grubuna uygulamak için karakterleri seçin ve Karakter paneli menüsünden Keşideler seçeneğini belirleyin.
Bitişik Harfler
Arapça karakter çiftlerine otomatik olarak bitişik harfler uygulayabilirsiniz. Bitişik harfler, belirli bir Open Type fontunda mevcutsa belirli harf çiftleri için tipografik değişim karakterleridir.
Karakter paneli menüsünden veya Kontrol paneli menüsünden Bitişik Harfler’i seçtiğinizde, fontta tanımlanan bir standart bitişik harf üretilir.
- Metni seçin.
- Pencere > OpenType öğesini seçin ve panel menüsünden Standart Bitişik Harfler seçeneğini belirleyin.
Ancak bazı Open Type fontlar, İsteğe Bağlı Bitişik Harfler’i seçtiğinizde üretilebilecek daha süslü, isteğe bağlı bitişik harfler içerir. Bu bitişik harfleri uygulamak için OpenType panel menüsünden İsteğe Bağlı Bitişik Harfler öğesini seçin.
Microsoft Word’den kopyalayıp yapıştırma
Microsoft Word’den metin kopyalayıp doğrudan bir belgeye yapıştırabilirsiniz. Yapıştırılan metnin hizalaması ve yönü, otomatik olarak Arapça veya İbranice metnin hizalama ve yönüne ayarlanır.
Tireleme
Tek bir metin satırına sığamayacak kadar fazla kelime içeren cümleler otomatik olarak sonraki satıra kaydırılır. Kaydırma sırasında oluşan metin yaslaması türü bazen satırda estetik olarak güzel veya dilsel olarak doğru olmayan gereksiz boşlukların görünmesine neden olur. Tireleme, bir satırın sonundaki sözcüğü tire kullanarak bölmenize olanak sağlar. Bu bölme, cümlenin sonraki satıra daha düzgün şekilde kaydırılmasını sağlar.
Karışık metin: Keşide ekleme özelliği, karışık metinde tirelemenin nasıl oluştuğunu etkiler. Bu özellik etkinleştirildiğinde, gerekli yerlere Keşideler eklenir ve Arapça olmayan metin de tirelenir. Keşide özelliği devre dışı bırakıldığında, tireleme için sadece Arapça olmayan metin dikkate alınır.
Not: Karakter panelinde Dil olarak Arapça seçeneğini belirlediğinizde bu işlev devre dışı bırakılır.
İbranice metin: Tirelemeye izin verilir. Tireleme özelliğini etkinleştirmek ve ayarları özelleştirmek için Pencere > Tür > Paragraf > panel menüsü > Tireleme seçeneğini belirleyin.
Bulma ve değiştirme
Arapça ve İbranice kullanıcıları, tam metin bulma ve değiştirme işlemi gerçekleştirebilir. Basit metni arama ve değiştirme işlemlerine ek olarak, belirli özellikler içeren metni de arayabilir ve değiştirebilirsiniz. Bu özellikler arasında aksan işaretleri, Keşideler, özel karakterler (Elif gibi), farklı dillerdeki rakamlar (Hint rakamları gibi) yer alır.
Metin bulma ve değiştirme işlemi gerçekleştirmek için Düzenle > Bul Ve Değiştir öğesini seçin.
Aksan işaretleri
Arapça komut dosyasında aksan veya aksan işareti, sessiz harf uzunluğunu veya kısa sesli harfleri belirtmek için kullanılan bir gliftir. Aksan işareti, komut dosyasının yukarısına veya aşağısına yerleştirilir. Daha iyi metin stili veya belirli fontların daha iyi okunabilirliği için, aksan işaretlerinin dikey ya da yatay konumunu kontrol edebilirsiniz:
- Aksan işaretleri olan metni seçin
- Karakter panelinde, komut dosyasıyla göreli aksan işaretlerinin konumunu değiştirin. Değiştirebileceğiniz değerler şunlardır: Yatay Aksan Konumunu Ayarla ve Dikey Aksan Konumunu Ayarla.
Glifler
Arapça ve İbranice kullanıcıları varsayılan karakter setindeki glifleri uygulayabilirler. Ancak, varsayılan bir karakter setindeki ya da farklı bir dil grubundaki bir glifi aramak, seçmek ve uygulamak için Glifler panelini (Tür > Glifler) kullanın
Ref: Adobe