Google üzerinde kullanıcılar benden nasıl bahsediyor, işletmem hakkında nasıl yorum yapıyor ve bir trend hakkında nasıl içerikler paylaşıyor? Tüm bu sorular için güncel içerikleri takip etmek sizi zorluyor mu? Cevabınız evet ise Google Alerts ile tanışın.
Google Alerts Nedir?
Google Alerts, amacınıza ve isteğinize uygun arama terimleri hakkında Google’da indexlenen içeriklerin etkinliklerini kolayca takip etmenize yardımcı olan Google’ın ücretsiz hizmetidir. Örneğin adınız veya işletmeniz online kaynaklarda kullanıldığında Google Alerts üzerinden e-posta alarak kolayca bu kaynakları takip edebilirsiniz. Güncel içeriklerden hızlıca haberdar olmak online itibarınızı takip edip, hızlı bir strateji oluşturmanıza olanak sağlayacaktır. Stratejinizi belirlerken hedefler belirlemek, Google Alerts’i daha etkili kullanmanıza neden olacaktır.
Google Alerts kullanmadan önce belirlediğiniz hedefler; işletmeniz hakkında yapılan olumsuz yorumları takip etmek, rakipleriniz ve sektörünüz hakkında çıkan tüm güncel içeriklerden haberdar olmak ve sizinle ilgili trendleri takip etmek gibi hem kişisel hem de sektörel itibarınızı geliştirici sınıflandırmalar içerebilir.
Google Alerts’ in Avantajları Nelerdir?
Google Alerts pazarlamacılar, medya uzmanları, işletme sahipleri ve normal kullanıcılar için birçok avantaj sağlar. Bu nedenle Google Alerts’i yalnızca bir kelime izleme aracı olarak tanımlamak yetersiz olacaktır. Peki Google Alerts hangi alanlarda bize avantaj sağlar?
Anahtar Kelime İzleme Özelliği:
Basit anahtar kelime izleme özelliği ile belirlediğiniz kelime grupları için Google tarafından ilgili kelime grubu özelinde arama sonucuna düşen yeni yazıları anında tüm platformlar içinde takip edebilirsiniz.
Sektörel Rakiplerin Kolay Takibi:
Google Alerts ile birlikte rakipleriniz ile ilgili tüm detaylara hızlıca ulaşabilirsiniz. Bu sayede rakipleriniz hakkında en güncel içerikleri takip edebilir ve her zaman zirve yarışında avantaj elde etmeyi hedefleyebilirsiniz.
Kullanıcı Deneyimi Takibi:
Google Alerts sayesinde ürünleriniz veya verdiğiniz hizmetlerin kullanıcılar üzerinde etkilerine ve kullanıcıların yorumlarına güncel bir şekilde ulaşabilirsiniz. Bu sayede olumsuz tüm durumlar için alacağınız hızlı bir geri dönüş, kullanıcı için pozitif bir algı yaratırken, kullanıcı deneyimini de en üst seviyeye çıkaracaktır. İzlediğiniz anahtar kelimeleri aşağıdaki yapıda oluşturmanız kullanıcı deneyimi takibini markanız özelinde özelleştirmenizi sağlayacaktır;
“Marka Adı” + bozuk
“Marka Adı” + kötü
“Marka Adı” + hatalı
Yerel İçeriklerin Takibi:
Google Alerts yardımıyla takip ettiğiniz sorguları yerel kırılımda takip edebilirsiniz. Bu sayede yerel pazarda kullanıcıların ve rakiplerin siz ve işletmeniz özelinde ne tarz konulardan bahsettiğini güncel bir şekilde takip edebilirsiniz. Yerel arama takibi için anahtar kelime yapısı aşağıdaki gibi olmalıdır;
“Marka Adı” + konum
“İsminiz” + konum
“Anahtar Kelimeniz” + konum
Kopya İçeriklerin Engellenmesi:
Google Alerts, işletmenizin ve sizin sahip olduğunuz hizmet ve içerik yapısının kopyalanmasını engellemek için size büyük bir avantaj sağlayacaktır. Google Alerts, takip ettiğiniz içerik ve hizmetinizin bilginiz dışında bir başkası tarafından aynı şekilde paylaşılması durumunda sizi bilgilendirecektir. Bu sayede gerekli önlemleri en hızlı şekilde alabilirsiniz.
Gerçek Zamanlı Veri İletimi:
Google Alerts, takip ettiğiniz anahtar kelime özelinde yapılan tüm bahsetmeler için size anlık olarak bir e-posta bildirimi gönderecektir. Anlık bildirimler için ‘anında’ seçeneğini seçerken bildirim sıklığınızı günde veya haftada bir kez olarak değiştirebilirsiniz.
Özelleştirilebilen Yapı:
Google Alerts, bildirimlerin sıklığı, takip edilecek kaynakların belirlenmesi, dil ve bölge gibi dilediğiniz gibi takibinizi özelleştirebildiğiniz bir kullanıcı deneyimi sunar. Bu sayede size en uygun web takibini gerçekleştirebilirsiniz.
Backlink Fırsatlarının Yakalanması:
Sizden bahseden kişiler ve kurumlar özelinde yapacağınız çalışmalar ile bir backlink stratejisi oluşturabilirsiniz. Bu sayede sizinle ilgilenen ve kullanıcı açısından geri dönüşü yüksek olacak alanlarda yapacağınız backlink çalışmaları bireysel ve işletmesel olarak en yüksek faydayı görmenize katkı sağlayacaktır.
Adım Adım Google Alerts Nasıl Kurulur?
Adım 1:
Bir Google Alerts uyarısı oluşturmak için ilk olarak “ Google Alerts ” uzantısına gitmemiz gerekiyor.
Adım 2:
Google Alerts sayfasında amacınıza ve hedefinize uygun olarak dilediğiniz arama terimini yazarak uyarı oluşturmaya başlayabilirsiniz. Arama terimini yazdığınızda o kelime özelinde bir Google Alerts uyarı ön izlemesi göreceksiniz.
Arama terimi olarak “google” anahtar kelimesini belirledik bu sayede Google özelinde “ google” içeren bir içerik paylaşıldığında e-posta yoluyla bundan haberdar olmuş olacağız.
Adım 3:
Seçenekleri göster, seçeneği ile kelime takip sürecimizi özelleştirebiliriz.
“Ne sıklıkta? “ yapısını değiştirerek, e-posta ile gelecek bildirimi “anında”, “en fazla günde bir kez”, “en fazla haftada bir kez” sıklıklarında alabiliriz.
“Kaynak” yapısını değiştirerek takip etmek istediğiniz platformu seçebilirsiniz. Bu sayede daha özelleştirilmiş bildirimlere sahip olacaksınız. Tam olarak hangi platformu takip etmek istediğinizden emin değilseniz “otomatik” seçeneğini seçebilirsiniz.
“Dil” yapısını değiştirerek takip etmek istediğiniz kelimenin hangi dildeki içerikler içerisinde bulunduğunu özelleştirebiliriz.
“Bölge” yapısını değiştirerek takip etmek istediğiniz kelimenin hangi yerel bölge içeriklerinde takip edilmesini istediğinizi belirleyebilirsiniz.
“Kaç Tane?” yapısını değiştirerek takip etmek istediğiniz kelimenin hangi arama sonucu üzerinden bakılmasını istediğini özelleştirebilirsiniz.
Adım 4:
Son olarak bildirimin gelmesini istediğiniz e-posta adresinizi (eğer oturumunuz açıksa otomatik doldurur) yada RSS Özet akışını seçerek uyarıyı oluşturabilirsiniz.
Google Alerts Uyarısı Nasıl Silinir?
Takip ettiğiniz bir Google Alerts uyarısını kolayca kaldırabilirsiniz. Nasıl yapabileceğinize birlikte bakalım;
– Google Alerts sayfasını açın ve uyarılarım kısmına gidin.
– Silmek istediğiniz uyarının hemen yanında görünen “SİL” butonuna tıklayın.
– Ayrıca uyarı aldığınız e-posta üzerinden bildirim aboneliğinizi iptal edebilirsiniz.
Aynı zamanda uyarı oluşturduktan sonra uyarılarınızı tekrardan özelleştirebilirsiniz.
Google Alerts İpuçları !
- Markanız ve sizinle ilgili birden fazla Google uyarısı oluşturabilirsiniz.
kotaman internet,
kotaman internet data,
kotaman internet seo,
kotaman internet reklam,
kotaman internet performans….
- Kelime takibinizi intitle kullanarak özelleştirin bu sayede hedefinize uygun aramaları takip edebilirsiniz. [Adınız/Marka Adı] + intitle:”xx”
[kotaman internet] + nerede
[kotaman internet] + seo
[kotaman internet] + yönetici
*Bu sayede az önce belirttiğim gibi markanız ve sizinle ilgili birden fazla Google uyarısı oluşturabilirsiniz.
- Google Alerts sadece 1000’e kadar uyarı oluşturmanıza olanak sağlar.
- Arama teriminizin önünde bir tire (-) işareti kullanarak bir ifadeyi kolayca hariç tutabilirsiniz. Örneğin, arama kutusuna [- “Dijital Pazarlama”] eklemek, dijital pazarlama ifadesini içeren sonuçları hariç tutacaktır.
- Arama teriminin önünde bir gelgit (~) işareti size arama teriminizle ilgili eş anlamlılar ve benzer bulguları verecektir.
- Google Alerts ile birlikte sadece belirli domainler için uyarılar oluşturabilirsiniz. Tek yapmanız gereken, aramak istediğiniz site URL’sini ve tercih ettiğiniz anahtar kelimeyi yazmaktır. Örneğin “site:kotaman.com + blog”. Bu kotaman.com web sitesindeki blog ile ilgili olan tüm sonuçları izlemenize yardımcı olacaktır.
- Uyarı oluştururken çok fazla uyarı eklemekten kaçınmalıyız. Her bir takip ettiğimiz kelime için gelen uyarıların toplu halde aynı kaynaktan gönderilmesi, gelen uyarıların “Spam” olarak işaretlenmesine neden olabilir. Bu nedenle başlangıçta 5-10 civarında uyarı oluşturmak yeterli olacaktır.
- “Tüm sonuçlar” yerine “Yalnızca en iyi sonuçlar” seçeneğini belirleyerek istenmeyen postaları önleyebilirsiniz. Tüm sonuçlar düşük kaliteli sitelerden bilgi sağlar, bu nedenle en iyi sonuçları almak daha iyidir.
- Son olarak, e-postanızı filtreleyin veya Google Uyarıları için bir klasör oluşturun. Gelen kutunuzun dağınıklığını gidermek için tüm bilgilerinizi bu özel klasöre yönlendirin.
Google Alerts’ ten Bunları Bekleme
Google Alerts, işletmenizi ve sizin adınıza olan tüm bahsetmeleri takip etmek ve değerli bilgiler elde etmek için harika bir araçtır. Ancak Google Alerts’in de sınırları vardır. Google Alerts’ten bekleyemeyeceğiniz birkaç şey var:
Analiz ve Rapor : Google Alerts size herhangi bir analiz sağlamaz. Marka ve sizin adınıza online olarak ne zaman bahsedildiğini izlemenize yardımcı olur. Ancak, markanızın online ortamda ne sıklıkta bahsedildiğini size gösteremez.
Sosyal Medya Sonuçları : Google Alerts, sosyal medya sonuçlarını izlemek için ideal değildir. Sonuçları izlemek için farklı sosyal dinleme araçları kullanmanız gerekmektedir.