Hangi tasarım projesine başlarsanız başlayın ilk yapmanız gereken şey en uygun grafik tasarım stilini seçmek. Hangi stili seviyorsunuz, hangi stilde iyisiniz ve hepsinden önemlisi hangi stilleri biliyorsunuz. 1830 ve 2021 yılları arasında etki yaratmış çok fazla grafik tasarım stili var ve hepsi birazdan bu yazıda.
Tek bir imaj, bir web sitesi yada bir şirketin grafik tasarım dilini baştan mı tasarlayacaksınız, hepsi seçiminizi etkileyecek önemli unsurlar.
Seçtiğiniz stil markanın ya da ürünün mesajını yansıtacak nitelikte olmalı. Tabii sadece marka değil seçeceğiniz stil bir tasarımcı olarak sizi ve vizyonunuzu da yansıtacak. Geleneksel misiniz, zarif, minimalist misiniz, cesur musunuz…
Uygulayacağınız grafik tasarım stilini seçmeden önce gelin hep beraber şu stillerin üzerinden bir geçelim.
Victorian Style Graphic Design:
İngiltere’nin Viktorya dönemi, Kraliçe Victoria’nın 1837’den 1901’e kadar süren saltanatı dönemiydi ve güçlü ahlaki ve dini inançların zamanıydı. Victorialılar karmaşık ve süslü nesneleri severdi ve bu etki mimari, mobilya, iç mekanlar, moda, tipografi ve ticari sanat dahil olmak üzere tasarımın tüm alanlarına süzüldü.
Viktorya tarzı, geçmişten gelen nesneler için nostaljilerinden derinden etkilendi. Viktorya dönemi tasarım stili neredeyse her zaman tüm sayfayı görseller ve yazılarla doldurmuştur. Erken Viktorya tarzının tipik tasarım öğeleri, dış dekoratif sınırların ve ayrıntılı tipografinin kullanılmasıydı. Simetri, düzen ve tasarımda da yoğun olarak kullanıldı.
Daha sonra Viktorya tarzı, dekoratif kenarlıkları daha az kullanma eğilimindeydi, ancak yine de süslü tip ve romantik görüntüler kullandı. Viktorya dönemi boyunca tipografi genellikle bir eğri veya dalga halinde ortaya çıktı ve genellikle bir afişle kaplandı.
Özetlemek gerekirse, Viktorya dönemi grafik tasarım stilinin temel özellikleri şunlardır:
- dekoratif dış kenarlıklar
- ayrıntılı tipografi
- simetri
- son derece süslü ve ‘meşgul’ görüntüler
- çok az düz çizgi veya kenar
Arts & Crafts Style Graphic Design:
Arts and Crafts hareketi, İngiltere’de başlayan ve daha sonra 1880 ile 1910 arasında Avrupa ve Kuzey Amerika’da gelişen , daha sonra 1920’lerde Japonya’da yeniden ortaya çıkan dekoratif ve güzel sanatlarda uluslararası bir hareketti . Basit formlar kullanan geleneksel işçiliği temsil ediyordu ve genellikle yoğun doku kullanımı ve resimli baş harflerle ortaçağ, romantik veya halk dekorasyon tarzları içeriyordu.
Arts & Crafts, ekonomik ve sosyal reformu savundu ve esasen sanayi karşıtıydı. 1930’larda Modernizm tarafından yerinden edilmeden önce Art Nouveau ve Art Deco ile değiştirilene kadar Avrupa’daki sanatlar üzerinde güçlü bir etkisi oldu.
Özetlemek gerekirse, Arts & Crafts grafik tasarım stilinin temel özellikleri şunlardır:
- yeniden kullanılan geleneksel/eski stil özellikleri
- basit formlar
- resimli tipografi
- birçok doku
Art Nouveau Style Graphic Design:
Art Nouveau, Batı Avrupa ve ABD’de yaklaşık 1890’dan 1920’ye kadar öne çıkan bir dekoratif sanat, mimari ve tasarım stilidir ve karmaşık doğrusal tasarımlar ve doğal formlara ve “toprak” bir renk paletine dayanan akıcı eğrilerle karakterize edilmiştir .
Bu tanımlanabilir düz, ana hatlarıyla çizilmiş çizimler ve elle çizilmiş yazı tipleri, Art Nouveau’nun bazen Art Deco ile karıştırılmasına yol açar, ancak ikisi arasında net bir ayrım vardır. Art Nouveau elle çizilmiş gibi görünür ve Art Deco stilini tanımlayan son derece geometrik şekillere doğal çizgileri ve şekilleri tercih eder.
Özetlemek gerekirse, Art Nouveau grafik tasarım stilinin temel özellikleri şunlardır:
- karmaşık elle çizilmiş stil
- lineer tabanlı tasarımlar
- doğal formların kullanımı
- düzenli olarak kadın formuna sahiptir
Futurism Style Graphic Design:
Fütürizm sadece bir sanat hareketi değil, aynı zamanda 20. yüzyılın başlarında İtalya’da gelişen bir toplumsal hareketti . Büyük ölçüde bir İtalyan fenomeni olmasına rağmen, Rusya, İngiltere ve başka yerlerde paralel hareketler vardı. Hızı, teknolojiyi, gençliği ve şiddeti ve araba, uçak ve sanayi şehri gibi nesneleri vurguladı. Klasik antikitenin yalnızca belirli yönlerini değil, tamamen yeni olmayan her şeyi özellikle hor gören bir hareketti – Arts & Crafts’ın antitezi
Fütürizm ressamları özellikle başarılıydı ve genellikle ışığı ve rengi bölme adı verilen bir süreçle bir dizi nokta veya geometrik biçime böldüler. Fütürizm, 20. yüzyılın birçok modern sanat hareketini etkiledi ve bu da çağdaş grafik tasarımın gelişimini etkiledi.
Özetlemek gerekirse, Fütürizm grafik tasarım stilinin temel özellikleri şunlardır:
- eklektik tarz
- yeni teknolojiye sahip olmak veya kullanmak
- ofset metin
- bazı kübist etkiler
- geleneksel özellikler yok
Art Deco Style Graphic Design:
Art Deco 1920’lerde ve 30’larda en parlak dönemini yaşıyordu , ancak bir terim olarak 1925’e kadar ortaya çıkmadı. Art Deco keskin, aero-dinamik şekiller, Mısır zikzakları, hareket çizgileri ve daha modern zamanlarda airbrushed / grenli bir görünüm kullanır. . Art Deco grafik tasarım stilinin mükemmel örnekleri, dönem çizgi romanlarında, eski araba gösteri afişlerinde, kitap kapaklarında ve film afişlerinde bulunabilir.
Bu görüntüler geometrik şekiller, kalın eğriler, güçlü dikey çizgiler, aerodinamik formlar, hareket çizgileri, airbrushing ve güneş patlamaları ile tanımlanır Erken Modern tarzın aksine Art Deco, günlük nesnelerin illüstrasyonlarını ve grafik temsillerini kullanma konusunda oldukça başarılıdır. Ancak bu özellikler, cesur, pozitif, endüstriyel ve genellikle fütürist olan ve 1. Dünya Savaşı’nın küllerinden doğan bir dünyadan doğan Art Deco tarzının ruhunun hakkını vermiyor.
Art Deco tarzının kendisi de son yıllarda yeniden doğuş gördü ve son on yılda giderek daha popüler hale geldi.
Özetlemek gerekirse, Art Deco grafik tasarım stilinin temel özellikleri şunlardır:
- cesur geometrik şekiller
- hareket çizgileri ve güneş ışınlarının kullanımı
- renklerde yüksek kontrast
- düz (derinlik açısından)
Heroic Realism Style Graphic Design:
Kahramanca gerçekçilik, propaganda olarak kullanılan sanat ve grafik tasarımı tanımlayan bir terimdir. Örnekler, Komünist rejimlerle ilişkilendirilen Sosyalist gerçekçilik stilini ve Faşizm ile ilişkilendirilen çok benzer sanat stilini içerir. Özellikleri adından kolayca anlaşılabilir; gerçekçilik ve figürlerin ideal tipler, kahramanlar veya semboller olarak tasviri, genellikle modernizmin açık bir şekilde reddedilmesi.
Lenin’in zamanında Sovyetler Birliği’nde devrimi yaymak için kahramanca gerçekçilik tasarımları kullanıldı. Hem sosyalist hem de Nazi sanatına açıkça kahramanca ve romantik olmaları emredildi ve sonuç olarak biçim ve üslup açısından gerçekçi olmaktan çok idealistti.
Özetlemek gerekirse, Kahramanca Gerçekçilik grafik tasarım stilinin temel özellikleri şunlardır:
- gerçekçi görüntü
- genellikle bir kişiyi içeren
- bir ideali teşvik etmek
- metinde güçlü mesaj
- net, kalın yazı tipi
Early Modern Style Graphic Design:
Erken modernizm, sanatçıların ve tasarımcıların, dünyadaki tüm sanatçıları ve tasarımcıları etkileyecek yeni bir tasarım stili yaratmak için gelenekten koptuğu bir dönemdi. Erken modern sanatçılar, diğerlerinin tasarım ve sanata bakışını değiştirdikleri için yeni veya deneysel olarak tanımlandı.
İtalyan Fütüristlerin bazı ideallerini takip eden Bauhaus, yeni ve farklı bir şey tercih ederek bir tasarımın işlevini biçiminin önüne koyarak ve geleneğe isyan ederek yeni bir tasarım felsefesi yaratıyordu. Bu üslup “modern” olarak tanındı ve dünyanın diğer tüm sanat ve tasarım tarzlarını etkisi altına alan geleneklere başkaldırının başlangıcı oldu.
Özetlemek gerekirse, Erken Modern grafik tasarım stilinin temel özellikleri şunlardır:
- geometrik tabanlı
- minimalist yaklaşım
- temiz tip
- daha fazla fotoğraf, daha az illüstrasyon
American Kitsch Style Graphic Design:
Yuvarlak aerodinamik formların Art Deco etkisi ve modern fikirlere duyulan coşku, 1930’lardan sonra uzun yıllar her tür tasarıma ilham vermeye devam etti ve 1950’lerin Amerikan Kitsch tasarımı, dramatik eğriler ve uzay çağı formlarıyla fütüristik stilleri daha da ileri götürdü. Kitsch tasarımı aynı zamanda yazı tipleri, resmi olmayan şekiller ve karikatür benzeri çizimlerle karakterize edildi.
Kitsch, “kötü tada sahip” anlamına gelen Almanca bir kelimedir. Tasarımda kitsch, iddialı, kaba ve tam bir bilgi eksikliği sergileyen sanatı veya tasarımı tanımlamak için kullanılmıştır. Öte yandan, bir şeyin çok kötü olduğu ve iyi olduğu fikri, “kitsch”in bu stili kullanan Amerikalı tasarımcılar tarafından ironik bir şekilde benimsenen bir terim haline gelmesidir.
Özetlemek gerekirse, Amerikan Kitsch grafik tasarım stilinin temel özellikleri şunlardır:
- zıt görüntüler ve yazı tipleri
- cesur, canlı renkler
- aerodinamik şekiller
- dramatik pozlarda insanlar
Late Modern Style Graphic Design:
Geç modernizm, II. Dünya Savaşı sonrası ile 21. yüzyılın ilk yılları arasında yapılan en yeni sanat eserlerinin genel üretimini kapsar. 1950’lerden beri üretilen sanat eserleri için baskın terim Çağdaş Sanat iken, farklılıklar olsa da terminoloji genellikle geç modernizm ve post-modernizm arasındaki benzerliklere işaret eder .
Bilinen, çarpık geometrik şekiller ve resmi olmayan düzenler. Bu tarzın gayri resmi olmayan tek yönü, süslemeden yoksun tiptir.
Özetlemek gerekirse, Geç Modern grafik tasarım stilinin temel özellikleri şunlardır:
- çarpık geometrik şekiller
- resmi olmayan yapısal düzen
- sade, basit, dekoratif olmayan tip
Swiss/International Style Graphic Design:
Genellikle Uluslararası Tipografik Stil veya Uluslararası Stil olarak adlandırılan, 1940’larda İsviçre’de ortaya çıkan tasarım stili, 20. yüzyılın ortalarından sonlarınakadar grafik tasarımın gelişiminin çoğunun temeliydi . Zürih Sanat ve Kraft Okulu ve Basel Tasarım Okulu’ndaki tasarımcılar tarafından yönetilen stil, sadeliği, okunaklılığı ve nesnelliği tercih etti.
İki okuldan geliştirilecek birçok katkıdan biri, sans-serif tipografi, ızgaralar ve asimetrik düzenlerin kullanımıydı. Ayrıca, görsel iletişim aracı olarak tipografi ve fotoğrafın birleşimi de vurgulandı. Birincil etkili eserler, en etkili iletişim aracı olarak görülen afişler olarak geliştirilmiştir.
Özetlemek gerekirse, Uluslararası grafik tasarım stilinin temel özellikleri şunlardır:
- negatif alan kullanımı
- çok ‘temiz’ ve basit
- sans serif yazı tipleri tercih edildi
- asimetrik düzenler
Psychedelic Style Graphic Design:
Psikedelik hareket 1960’ların ortalarında başladı ve popüler kültürün birçok yönü üzerinde etkili oldu. Bu giyim tarzı, sanat, edebiyat ve felsefeyi içeriyordu. “Psikedelik” adı, zamanın gençlik kültürü ile popüler olan uyuşturucuları ifade eder. Rock konserleri için afişler, dışarı çıkma hissini görsel olarak ifade etmeye çalıştı. Saykodelik sanatın görsel motifleri arasında Art Nouveau’dan ilham alan eğrisel şekiller, okunaksız elle çizilmiş yazı tipi ve pop art hareketinden ilham alan yoğun optik renk titreşimi yer alıyor.
Soyutlanmış eğrisel şekiller, çatışan renkler, okunması zor yazı tiplerinin kullanımı. Günümüz tasarımlarında nadiren kullanılan 60’ların trippy posterleri, Psychedelic tarzın en kolay fark edilen katkısıdır.
Özetlemek gerekirse, Psychedelic grafik tasarım stilinin temel özellikleri şunlardır:
- halüsinasyon ilaçlarının yaygınlığından etkilenir
- yoğun renkli soyut girdaplar içeren
- Art Nouveau’yu anımsatan eğrisel hat.
- yoğun optik renk titreşimi
Post-Modern Style Graphic Design:
1980’lerin ortalarına kadar post-modernizmin grafik tasarım üzerinde fazla bir etkisi olmadı . Başlangıçta, birçok tasarımcı bunun sadece disiplinsiz bir kendini beğenmişlik olduğunu düşündü. Birleştirici idealleri veya resmi sözlükleri olmayan, yeni lisansüstü programlarında öğrenciler tarafından hayal edilen karmakarışık stiller. Ama aslında bu, tasarım hakkında yeni bir düşünme biçimiydi, yeni bir tasarım biçimini başlatan bir yoldu. Bu karışık stil, eğik bir eksen, kolaj benzeri çizimler, üst üste binen figürler ve dürtüsel dekorasyon ile karakterizedir. Bu tarz, ilk kullanımlarından bu yana değişen derecelerde kullanılmıştır ve doğru kullanıldığında projelere benzersiz bir ifade kazandırabilir. 1970’lerde başlayan eserler yarattılarrasyonel düzene ve resmi organizasyona herhangi bir bağlılık olmadan. Okunabilirlik gibi geleneksel geleneklere de hiç dikkat etmemiş görünüyorlardı. Ancak post-modern tasarım, birleşik bir grafik stili içermese de, hareket, sisteme karşı daha fazla yol arayan tasarımcılar için etkileyici ve eğlenceli bir zamandı.
Özetlemek gerekirse, Post Modern grafik tasarım stilinin temel özellikleri şunlardır:
- kolaj gibi illüstrasyonlar
- örtüşen elemanlar
- dürtüsel ve eğlenceli
- eğik eksen
Grunge Style Graphic Design:
Yeni bir tasarım evrimi olan bu, milenyumdan sonra ortaya çıktı ve eskitilmiş dokuların, rafine edilmemiş kenarların kapsamlı kullanımı ve yerleşime görünüşte saçma bir yaklaşımla kolayca tanınıyor.
Bu tür grunge tasarımlarda kirli lekeler, yırtık görüntüler, ‘ kırık’ ikonlar ve kırışmış kağıt parçaları, elle çizilmiş öğeler ve kirli dokular kadar popülerdir. Elle çizilmiş öğelerin temel amacı, bir kişiliği ve bireysel bir notu iletme yeteneklerinde yatmaktadır. Kirli dokular genellikle gezinme menüleri, fotoğraflar ve genel düzenler için arka plan resimleri olarak kullanılır. Genellikle bu öğeler, herhangi bir parlak efekt olmadan gerçek formlarında çoğaltılan günlük hayatımızdan düzenli nesnelerdir.
Özetlemek gerekirse, Grunge grafik tasarım stilinin temel özellikleri şunlardır:
- Kirli dokular ve arka plan resimleri
- düzensiz çizgiler ve çerçeveler
- kahve halkaları, dökülen sıvılar ve kirli lekeler
- yırtık kağıt ve kirli kenarlar
- elle yazılmış öğeler
Flat Style Graphic Design:
Düz tasarım güncel bir tasarım stili ve trendidir, doğası gereği minimalisttir, başlangıçta web siteleri, web uygulamaları ve mobil uygulamalar gibi grafiksel kullanıcı arayüzlerinde kullanılmıştır. Düz tasarım stili, artık posterler, sanat eserleri, kılavuz belgeler, yayıncılık ürünleri gibi grafik materyallerde de yaygın olarak görülmektedir.
Düz tasarım öncelikle Uluslararası Tipografik Stil (İsviçre Stili olarak da bilinir), Metin Kullanıcı Arayüzü, Modernizm ve Bauhaus’tan çıkan stillerden etkilenir. Uluslararası Tipografik stil, genellikle düz tasarım üzerindeki en önemli etki olarak kabul edilir ve düz tasarımın başlangıç noktası olarak kabul edilir, ancak düz tasarım stilinin kendisi dijital çağın şafağına kadar ortaya çıkmayacaktır.
Özetlemek gerekirse, Flat grafik tasarım stilinin temel özellikleri şunlardır:
- minimalist
- derinlik yok
- nötr tonlar
- düz çizgiler
- negatif alan kullanımı