Lenssiz bir kamera bir fotoğrafçı için işe yaramaz. Objektif, vizörden gördüğünüz ışığı filminizin, DSLR’nizin veya aynasız fotoğraf makinenizin arkasındaki küçük (tipik olarak) 35 mm’lik bir noktaya odaklayan şeydir. Lensi kameranızdan çıkarırsanız, üretebileceğiniz tek görüntü türü beyaz ışıktır. Sonuç olarak, yüksek kaliteli bir lens, ucuz bir kamerayla bile harika fotoğraflar çekmenize yardımcı olabilirken, düşük kaliteli bir lens, en iyi kamerayı vasat ve sonuçta ortaya çıkan görüntü kalitesini düşük yapabilir.
Fotoğraf Mak. Lensi Nedir?
Lens, ışığı sabit bir odak noktasına getirmek için kullanılan bir araçtır. Bir film kamerasında lens, ışığı film şeridine gönderirken, dijital kamerada (DSLR’ler veya aynasız kameralar gibi) , lens ışığı dijital bir sensöre yönlendirir. Kamera lensleri, dışbükey (dışa doğru kıvrık) veya içbükey (içe doğru kıvrık) olan bir dizi cam plakadan oluşur.
Lenslerin Özellikleri
Tüm lensler, ışığı sensöre veya film şeridine doğru şekilde vuracak şekilde filtreler ve odaklar. Ancak, bir kamera merceğinin nihai fotoğrafın görünümünü ve kalitesini nasıl etkilediğini belirleyen çeşitli başka faktörler de vardır.
- Odak uzaklığı , lensinizin yakınsama noktası ile görüntüyü kaydeden sensör arasındaki mesafenin (milimetre cinsinden) ölçümüdür. Bir merceğin odak uzaklığı aralığı bir sayı ile ifade edilir ve bu sayı size kameranızın sahnenin ne kadarını yakalayabileceğini söyler. Daha küçük sayılar daha geniş bir görüş açısına sahiptir ve sahnenin daha fazlasını gösterir; daha büyük sayılar daha dar bir görüş açısına sahiptir ve daha azını gösterir.
- Diyafram , f-duraklarıyla ifade edilen, ışığın içeri girmesine izin veren açıklığın ne kadar büyük olduğudur. F-durakları mantık dışıdır, çünkü sayı ne kadar büyükse açıklık o kadar küçüktür. Örneğin, f/2.8, kameraya f4’e göre iki kat, f11’e göre 16 kat daha fazla ışık girmesine izin verir. Diyafram alan derinliğini etkiler : daha büyük açıklıklar daha sığ bir alan derinliği yaratırken daha küçük açıklıklar görüntünün daha fazla odakta olmasını sağlar.
- Maksimum Diyafram . Objektifler, çerçeve üzerinde bir objektif açıklığının açabileceği maksimum genişliği belirten bir maksimum açıklık listeler. Tipik olarak, daha geniş maksimum diyafram açıklığına sahip lenslerin maliyeti biraz daha fazladır. Geniş maksimum diyafram açıklığına sahip bir lens, düşük ışık koşulları için harikadır, bu nedenle gece fotoğrafçılığı düşünüyorsanız, yatırıma değer olabilir.
- Alan Derinliği . Odaklanan fotoğrafın miktarını kontrol etmek, fotoğrafçının, izleyicinin gözünü istediğiniz yere çekmesine yardımcı olacak en iyi araçlarından biridir. Örneğin, manzaralar tipik olarak her şey odakta olacak şekilde çekilir, bu nedenle fotoğrafçılar küçük diyafram açıklıklarında (örneğin f11 veya f16) çekim yapacaktır. Alan derinliği, maksimum diyafram açıklığı nedeniyle lens tipine göre değişir.
5 Temel Kamera Lens Türleri
Kamera lenslerinin iki temel kategorisi vardır:
- Prime lensler . Prime’ların sabit bir lens odak uzaklığı vardır, bu da onları daha hızlı ve daha keskin hale getirir. Prime lensler, sabit odak uzaklığı nedeniyle daha az esnek olmakla birlikte, hızlı ve hafif olduklarından seyahat etmeyi kolaylaştırır.
- Yakınlaştırma lensleri . Yakınlaştırmalar , tek bir mercekten farklı odak uzunluklarına izin vermek için bir dizi mercek kullanır, bu da onları daha esnek hale getirir, ancak o kadar hızlı değildir. Esnekliklerine yardımcı olan daha fazla cam içerirler, ancak aynı zamanda prime lenslerden daha büyük ve daha ağır olma eğilimindedirler.
Hem prime hem de zoom lens tiplerinde, tümü farklı odak uzunluklarına sahip çeşitli lensler vardır.
1. Makro Lensler
Bu tür kamera lensleri, çok yakın, makro fotoğraflar oluşturmak için kullanılır. Son derece yakın mesafede keskin görüntüler üretmelerini sağlayan benzersiz bir tasarıma sahiptirler. Bu lensler doğa fotoğrafçılığı için harikadır ve tek bir görüntüde muazzam miktarda ayrıntı yakalamanıza olanak tanır.
2. Telefoto Lensler
Telefoto lensler, birden fazla odak noktasına sahip bir tür yakınlaştırma lensidir. Bu tür lensler, uzaktaki bir nesneyi izole etmek için harikadır. Bununla birlikte, böyle büyük bir büyütme, daha dar bir görüş alanı pahasına gelir. Yıldızlara ve gezegenlere bakmak için bir teleskop kullandığınız gibi, uzaktaki nesnelere odaklanmak için bir telefoto lens kullanılır. Birçok spor fotoğrafçısı , saha kenarında veya tribünlerde dururken sahadaki nesnelerle (oyuncular) yakınlık duygusu sağlamak için telefoto lensler kullanır. Birçok farklı telefoto lens türü vardır ve bazıları oldukça büyük, ağır ve pahalı olabilir, bu nedenle doğru telefoto lensi seçmek için biraz zaman ayırın.
3. Geniş Açılı Lensler
Geniş açılı lensler, çerçevenize geniş bir alan sığdırmak için idealdir. Bu, özellikle manzara fotoğrafçılığı veya sokak fotoğrafçılığı için kullanışlıdır. Geniş açılı lenslerde, özneniz merceğe çok yakın olmadıkça neredeyse her şey odaktadır.
4. Standart Lensler
Standart lensler, çeşitli farklı fotoğrafçılık türleri için kullanılabilir. Odak uzunlukları ortada bir yerde, genellikle 35 mm ile 85 mm arasındadır. Bu aralıktaki bir zum lensi, daha geniş bir açı, tam çerçeve fotoğraf çekmek için alt uçta yeterince küçük bir odak uzaklığına ve üst uçta konulara yakınlaştırmak için yeterince büyük bir odak uzaklığına sahip olacaktır.
5. Özel Lensler
Son olarak, fotoğraflarınıza benzersiz bir görünüm ve his kazandırabilecek daha özel kamera lensleri vardır. Birkaç tür özel kamera lensi vardır, ancak en belirgin örneklerden birkaçı şunlardır:
- Balık gözü lensi . Balık gözü lens, etrafını tam 180 derecelik bir yarıçapı alabilen ultra geniş açılı bir lenstir. Balıkgözü lensler, bir görüntünün görüş alanını bozdukları ve evdeki bir odayı bile baloncuk gibi gösterdikleri için bu şekilde adlandırılmıştır.
- Eğim kaydırmalı lens . Eğim kaydırmalı mercek perspektifi bozar, nesneleri gerçekte olduğundan daha küçük gösterir – neredeyse oyuncakmış gibi.
- Kızılötesi mercek . Bu lensler, benzersiz bir görsel efekt için kızılötesi hariç tüm ışık dalgalarını filtreleyerek perspektiften ziyade ışıkla oynar.
Ortak Lens Boyutları ve Özellikleri
16mm Mercek
- Görüş açısı : Çok geniş
- Açıklama : Çok geniş bir dünya görüşü. Manzara fotoğrafçılığı için harika .
- Alan derinliği : Her şey odakta. Sığ bir alan derinliğine sahip olmak imkansız.
- Alanın bozulması : Nesnelerin gerçekte olduğundan daha uzak görünmesini sağlar. Kameraya çok yakın olan her şeyin boyutunu abartıyor.
35mm Mercek
- Görüş açısı : Geniş
- Açıklama : Kabaca bir cep telefonunun yakalayacağı şey. Sokak fotoğrafçılığı için harika .
- Alan derinliği : Konunuz kameraya çok yakın olmadıkça hemen hemen her şey odaktadır.
- Uzayın bozulması: Çok geniş bir mercekten daha az uzaysal bozulma, ancak yine de nesneleri gerçekte olduğundan daha uzak gösteriyor.
50mm Mercek
- Görüş açısı : Normal
- Açıklama : Kabaca insan gözünün dünyayı görme şekli. Hemen hemen her tür fotoğrafçılık için iyi.
- Alan derinliği : Diyafram aralığına bağlı olarak sığ veya derin alan derinliğine sahip olmak kolaydır.
- Boşluğun bozulması : Çok az veya hiç.
85mm Mercek
- Görüş açısı : Orta telefoto
- Açıklama : Bir özneyi arka plandan izole etmek için harika. Portre fotoğrafçılığı için iyi .
- Alan derinliği : Sığ bir alan derinliği elde etmek kolaydır.
- Alanın bozulması : Nesnelerin gerçekte olduğundan daha yakın görünmesini sağlar.
200mm Mercek
- Görüş açısı : Telefoto
- Açıklama : Teleskop gibi uzaktaki bir nesneyi seçmek için idealdir. Konunuzu ve arka planı sıkıştırmak için iyi.
- Alan derinliği : Çektiğiniz her şey çok uzakta olmadıkça, genellikle sığ bir alan derinliğine sahiptir.
- Alanın bozulması : Nesnelerin gerçekte olduğundan çok daha yakın görünmesini sağlar.