Focus Peaking kelimesinin Türkçe karşılığı “odak boyama” yada “odak zirvesi” olarak geçiyor. Makinenizi el ile odaklamaya (manuel focus) aldığınızda devreye giriyor ve kullanıcıya büyük kolaylık sağlıyor.
Focus Peaking nedir? derseniz, manuel odaklama (netleme) sırasında odaklanmaya yardımcı olan bir kamera teknolojisidir . Görüntünüzün keskin bölgelerini (boyanan bölgelerde netlik) gerçek zamanlı olarak sahte bir renk ile kaplayarak ön izlemenizi sağlar.
Başlangıçta Video Çekimleri İçin Geliştirilmişti
Focus Peaking aslında Odaklanmayı kolaylaştırmak için video prodüksiyonlarında kullanmak üzere geliştirilmiş olsa da günümüzde gelişmiş bir çok fotoğraf makinesinde yerleşik hale geldi. ve telefon kameralarının vazgeçilmez özelliklerinden oldu bile.
Ne işe yarar?
Bir çok kullanıcı odaklamayı genelde makinelerin yapmasını kolaylık olarak benimsemiş olsa da; ürün çekimi, makro çekim, porte gibi hassas konularda makinemizi manuel modda elle (netleme yapmak) odaklamak daha doğrudur.
İşte bu durumlarda focus peaking aktif edilmişse odaklanan bölgeyi (en net olan alanlar) makineniz sizin belirlediğiniz renkler ile ön izlemenize olanak sağlıyor. Böylece en hassas şekilde, hata yapmadan, renklerin işaretlediği bölgelere bakarak doğru odaklamayı yapıyorsunuz.
Focus Peaking Nasıl Çalışır?
Algoritma, canlı görüntü beslemesini neredeyse çok az veya hiç gecikme olmadan analiz eder. Bir yüzey odaklandığında, keskin kenarlar görüntünün o alanında güçlü bir pozlama farkı yaratır. Bu nedenle, Focus Peaking yüksek kontrastlı, özellikle mikro kontrastlı alanları arıyor ve bu alanları sahte renk katmanıyla boyuyor.
Çoğu kamerada, bindirmenin rengini ayarlayabildiğiniz gibi (yeşil kırmızı, sarı…) ve algılamanın hassasiyetini (düşük, orta, yüksek) değiştirebiliyorsunuz.
Focus Peaking’i Ayarlama
Her makinede farklı olmakla birlikte Etkinleştirmek için kameranızın menüsüne gidin. genellikle Odak ayarları panelinin içinde yer almaktadır. Ayarlama yapacağınız bölümde en iyi sonuçlar için, bindirme rengini sahnede bulunmayacak bir renkle değiştirin. Bu şekilde sahnede ki renklerle karışmaz ve net bir şekilde görebilirsiniz.
En İyi Sonuçlar için Focus Peaking Nasıl Kullanılır
Focus Peaking , manuel lenslerle geleneksel canlı görüntü büyütme yönteminden çok daha hızlı odaklanmanızı sağlar. Fakat canlı görüntü büyütme ve focus peaking birlikte kullanıldığında sığ alan derinliği ile odaklanmak zorluğunu aşarak daha iyi bir netlik yakalanabileceğini aklınızda bulundurun.
Ne Zaman Kullanılmamalıdır?
Çok yararlı olsa da, Focus Peaking kullanılmasını önermediğimiz bazı durumlar vardır.
İnanılmaz derecede sığ bir alan derinliğine (yani tam çerçeve üzerinde 50 mm f / 1,2) sahip kamera lensleriyle bir sahne çekiyorsanız , kullanmayın. Odak alanı o kadar sığ olduğunda, en iyi algoritmalar bile en keskin alanları doğru bir şekilde gösteremez. Bu sorunla karşılaşırsanız, sahnenizi odaklamak için daha yavaş ancak biraz daha doğru sonuçlar verecek olan canlı görüntü büyütme tekniğini kullanın.
Not : Alan derinliği, görüntünün ne kadarının odakta sayıldığını belirler. Ne kadar yüksek ayarlarsanız, bindirilecek geniş alan derinliği o kadar geniş olur *Alan derinliği farklı adlarla da karşınıza çıkabilir bunlar; net alan derinliği, netlik derinliği, odak derinliği veya bazı yerli kaynaklarda DOF kısaltmasıyla tanımlanabilmektedir.. DOF İngilizce “alan derinliği” anlamına gelen Depth of Field‘den gelmektedir. DOF ile ilgili yazımıza buradan ulaşabilirsiniz.
Hangi Kameralarda Focus Peaking Var?
Temel olarak, son 5 yıl içinde piyasaya sürülen tüm MILC (Aynasız Değiştirilebilir Lensli Kamera), focus peaking’i destekliyor ve yazılımlarında yerleşik olarak bulunuyor.
Ayrıca Sony, Fujifilm ve Panasonic’in bazı eski modellerinde ve Nikon, Sony ve Pentax’ın çoğu yeni DSLR’lerinde de Focus Peaking bulunur, ancak yalnızca canlı görüntüleme modunda (live View mode) kullanılabilir.
Canon DSLR’lerde Focus Peaking özelliği malesef yok. Yinede Bazı modeller için geçerli olmak üzere Focus Peaking kullanmak isterseniz 3. taraf yazılımı olan Magic Lantern yükleyerek bu özelliği kameranıza kazandırabilirsiniz. (Bir çok canon modeli tarafından desteklenmediğini de belirtelim)