FDM Teknolojisi İngilizce’de Fused Deposition Modeling olarak, dilimizde ise Eriyik Yığma Modelleme olarak bilinmektedir. 1980 yılında Stratasys firmasının kurucusu olan Scott Crump’ın bulduğu ve Katmanlı Üretim Teknolojisi olarak da bilinen FDM teknolojisi, 3D yazıcılarda kullanılan baskı teknikleri arasında uygulanması bakımından kolay ve hızlı olmasının yanısıra yüksek çözünürlükte baskı çözümleri sunmaktadır. FDM teknolojisinin, 3D yazıcıların yaklaşık olarak %70’inde kullanıldığı tahmin edilmektedir. Masaüstü yazıcıların büyük çoğunluğunda da kullanılmaktadır.
FDM (Fused Deposition Modelling) veya FFF (Fused Filament Fabrication) , üç boyutlu baskı teknolojileri içerisinde ölçüsel doğruluğu ve tekrarlanabilirliği ile güçlü, dayanıklı ve boyutsal olarak stabil parçalar oluşturmak için kullanılan bir teknolojidir.
Termoplastiklerle birlikte çalışan katmanlı imalat teknolojisidir. Filament haline getirilmiş termoplastik parçaların eritilmesi ve katman katman üretim tablasına uygulanması prensibine dayanmaktadır.
FFF (Fused Filament Fabrication) olarak da bilinen Fused Deposition Modelling, aklınızdaki tüm geometrileri oluşturabilir. Bu nedenle bu teknoloji ile üretilmiş parçalarını uçak endüstrisinde son kullanım bileşenleri olarak, askeri endüstride veya otomotiv fabrikasında üretim araçları gibi her türlü prototip ihtiyaçlarınızı karşılamak için de kullanabilirsiniz.
FDM Teknolojisinin Faydaları:
Bu teknoloji temiz, kullanımı kolay ve ofis dostudur. FDM ve FFF teknolojisiyle üretilen üretim sınıfı termoplastikler mekanik ve çevresel olarak kararlıdır. Destek malzeme teknolojisi sayesinde, karmaşık geometriler ve boşluklar bu teknolojiye uygundur.
Fused Deposition Modelling Teknolojisi Nasıl Çalışır?
Bu teknoloji, sıcaklık kontrollü bir kafanın bir termoplastik malzeme tabakasını bir platform üzerinde tabaka halinde geçirdiği filament bazlı bir teknolojidir. Gereken durumlarda suda çözünebilen bir malzeme kullanılarak parçanın içine yerleştirilmiş bir destek yapısı oluşturulabilir
FDM Hangi Alanlarda Kullanılıyor?
FDM teknolojisi, dünya üzerinde kullanılan en yaygın 3 boyutlu baskı teknolojisidir. FDM teknolojisi ile üretilen parçalara boyama, kaplama ve parlatma gibi birçok ardıl işlem uygulanabilir. Otomotiv, beyaz eşya ve savunma sanayii başta olmak üzere birçok farklı sektörde birçok farklı ihtiyacı karşılayabilmek için yaygın olarak kullanılır.
FDM teknolojisinde kullanılabilen gerçek mühendislik malzemeleri ile termal, kimyasal ve mekanik testlerde kullanılabilecek prototipler üretilebilir. Ürün Geliştirme ve Ar-Ge süreçlerinizde parçalarınızı FDM teknolojisi ile üreterek değerlendirme sürecinizi hızlandırabilirsiniz. Ayrıca, FDM teknolojisinin alev almayan, kimyasal işlemlere ve yüksek sıcaklığa dayanıklı malzemeleri ile prototiplerinizde istediğiniz birçok farklı özellik sağlanabilir.
FDM Teknolojisinin Avantajları Nelerdir?
FDM teknolojisi ile fonksiyonel parçalarınızın üretimini geleneksel imalat yöntemlerine kıyasla hızlı bir şekilde gerçekleştirebilirsiniz. Farklı ihtiyaçlarınıza uygun geniş malzeme seçenekleri ile birçok prototip ihtiyacınıza daha hızlı ve uygun maliyetli çözümler sunar. Ayrıca, bazı FDM parçalarını ek bir işleme gerek duymadan son kullanıcı ürünü olarak da kullanabilirsiniz. FDM teknolojisi ile az adetli veya ön seri üretimlerinizi kalıp yatırımına ihtiyaç duymadan gerçekleştirebilirsiniz.
Az adetli üretimlerinizi 3D yazıcılardan baskı alarak gerçekleştirebilirsiniz. FDM teknolojisi, sizi kalıp maliyetinden kurtarır ve üretim sürecinizi kısaltır. Ayrıca, FDM teknolojisi ile birçok farklı boyutta ve yüksek doğrulukta parçalar üretebilirsiniz.
3D modellerinizi tek bir parça halinde üretmek istiyorsanız, FDM teknolojisinden yararlanabilirsiniz. FDM teknolojisi, geleneksel imalat yöntemlerinin tasarım kısıtlamalarını ortadan kaldırır ve montaj parçalarına duyulan ihtiyacı azaltır.
FDM teknolojisinde katman kalınlıklarını ihtiyacınızın hassasiyetine göre belirleyebilir ve tamamen esnek yapıda üretimler gerçekleştirebilirsiniz. İhtiyaç duyduğunuz durumlarda, iç doluluk oranlarını değiştirebilir ve ürün ağırlığını azaltabilirsiniz.