Facebook 30 Nisan 2019 itibari ile reklam alaka düzeyini aşağıda açıklayacağım etmenleri göz önünde bulundurarak hesaplama yöntemine dönmüştür. Gelin hep birlikte bu etmenler neler inceleyelim.

Peki nedir bu alaka düzeyi dediğinizi duyar gibiyim . Reklamınızı verdiniz ve reklam raporlarınıza baktığınızda alaka düzeyi diye bir alanın olduğunu görüntülediniz bu değer 1-10 arasında olup reklam alaka düzeyi ne kadar düşükse o kadar reklam performansınız da kötü olacaktır. İşte bu 1 ile 10 arasındaki değeri Facebook ölçümleme yaparken aşağıdaki 3 ana etmene bakmaktadır.

1)Kalite Sıralaması

Bir reklamın aynı kitleyle rekabet eden reklamlara kıyasla olan kalitesi

2)Katılım Oranı Sıralaması

Bir reklamın, aynı kitle için rekabet eden reklamlarla karşılaştırıldığında beklenen katılım oranının ölçümü

3)Dönüşüm Oranı Sıralaması

Bir reklamın, aynı optimizasyon hedefine sahip ve aynı kitle için rekabet eden reklamlarla karşılaştırıldığında beklenen dönüşüm oranı

Facebook yukarıdaki 3 ana etmene bakarak reklamlardaki alaka düzeyini belirlemektedir. Reklam anlamında kendini sürekli geliştiren Facebook bir güncellemede potansiyel erişim tahmini ayarında yapmıştır.

Bir reklamın kaç kişinin görebileceğini tahmin ederken, Facebook yalnızca son 30 gün içinde reklam görüntüleyenlere bakmaya başlamıştır. Önceden potansiyel erişimi, tahminini ağdaki toplam aylık aktif kullanıcı sayısına göre sunmaktaydı buda haliyle kullanıcının reklamı görüp görmeme tahmini olmayacağından yanlış bilgiye sebep olmaktaktaydı.

Reklam Alaka Düzeyi Tanıları Hakkında

Reklam alaka düzeyi puanının yerini reklam alaka düzeyi tanıları aldı.

İnsanlar kendileriyle alakalı reklamları görmeyi tercih eder. İşletmeler ise reklamlarını alakalı hedef kitlelere gösterdiğinde daha iyi sonuçlar alır. Bu nedenle bir reklamı bir kişiye göstermeden önce reklamın bu kişiyle ne kadar alakalı olduğunu değerlendirilir. Daha alakalı olan reklamlar daha az maliyetlidir ve daha fazla sonuç alınmasını sağlar. Bu da hem insanlar hem de işletmeler açısından daha iyi deneyimlere yol açar.

Reklam alaka düzeyi tanıları, yayınladığınız reklamların eriştiğiniz hedef kitleyle alakalı olup olmadığını tespit etmenize yardımcı olabilir.

Reklamlarınız reklam verme amaçlarınıza ulaşmanızı sağlamıyorsa, reklam alaka düzeyi tanılarıyla kreatif varlıklarınızda, tıklama sonrası deneyiminizde veya hedef kitlenizde değişiklikler yaparak performansı iyileştirip iyileştiremeyeceğinizi anlayabilirsiniz. Reklam alaka düzeyi tanılarının nasıl kullanılacağı hakkında daha fazla bilgi alın.

Reklam alaka düzeyi tanıları, seçtiğiniz tarih aralığına göre reklam açık artırmasındaki her bir reklamın geçmiş performansını değerlendirir. Bu tanılar şunlardır:

  • Kalite SıralamasıReklamınızın algılanan kalitesinin aynı hedef kitle için yarışan diğer reklamlara göre nasıl olduğu.
  • Etkileşim Oranı SıralamasıReklamınızın beklenen etkileşim oranının aynı hedef kitle için yarışan diğer reklamlara göre nasıl olduğu.
  • Dönüşüm Oranı Sıralaması: Reklamınızın beklenen dönüşüm oranının aynı hedef kitle için yarışan ve aynı optimizasyon hedefine sahip olan diğer reklamlara göre nasıl olduğu.

Reklam alaka düzeyi tanıları, Performans sütunu ön ayarında varsayılan sütunlardır ancak özel sütun ön ayarlarına manuel olarak eklenmeleri gerekir. İsabetli sonuçlar elde edebilmek için, reklam alaka düzeyi tanıları gösterim sayısı 500’den az olan reklamlar için kullanılmamaktadır.

Reklam alaka düzeyi tanıları, reklam açık artırmasında girdi olarak kullanılmamaktadır.

Facebook Reklam Alaka Düzeyi Puanı Sistemi Nasıl Çalışır?

Reklam alaka düzeyi puanı, reklam raporları kısmında bulunan bir ölçüm alanıdır. Reklam yaklaşık olarak 500 gösterim sayısına ulaştığı takdirde bu puan ilgili alanda görülebilmektedir. Sistem, reklamın hedef kitle ile alakalı olması durumuna göre 1 ile 10 arasında bir puanlama yapar. 10 puan, yayınlanan reklamın hedef kitleyle son derece alakalı olduğu tahmin edildiğinde; 1 puan, yayınlanan reklamın hedef kitle ile çok alakalı olmadığı tahmininde bulunulduğunda verilir.

Sistem alaka ve ilgi durumunu bazı kıstasları baz alarak belirlemektedir. Örneğin, puanlamadaki olumlu görüşler; reklamı beğenme, tıklama, yorum yapma, video görüntüleme ve benzeri amaca ulaştıracak eylemlerin fazla olmasıdır. Olumsuz görüşler ise belirlenen hedef kitle içerisinde reklam ile karşılaşan kişilerin reklam alanında “bunu görmek istemiyorum”a tıklaması yani reklamdan rahatsız olduğunu hissettirmesidir.

Facebook Reklam Alaka Düzeyi Puanı Nasıl Yükseltilir?

Reklam alaka düzeyi puanı, reklamın hedef kitle ile yüksek oranda bağdaşması ile artacaktır. Bu bakımdan reklamın alaka düzeyi puanını yükseltmek için dikkat edilmesi gereken bazı durumlar vardır. Şimdi bu faktörleri inceleyelim.

Hedef Kitlenizi Optimize Edin

Reklam çalışmalarında hedef kitlenizi olabildiğince optimize ederek, daraltın. Hedef kitlenizi belirlerken amaçlarınıza uygun olarak; konum, yaş, cinsiyet, ilgi alanı, faaliyetler, davranışlar ve benzeri durumlara göre kendi özel hedef kitlenizi belirleyin. Bu şekilde yapılacak sınırlandırmalar doğru hedef kitleye ulaşmanız konusunda faydalı olacaktır.

Bu bahsedilenin aksine çok genel geçer bir özelliğe göre reklam yapılması gerçekten istenilen doğru hedef kitleye ulaşılmasını oldukça zorlaştıracaktır. Örneğin reklamınız için Bursa’da ikamet eden 25-45 yaş arası erkek ve kadın kullanıcıları hedef olarak seçmeniz, reklamın gösterileceği herkes için ilgi çekici bir reklam olmayacaktır. Bu da alaka düzeyi puanında düşüşe neden olacaktır.

Reklam İçeriklerini İyi Belirleyin

Hazırlanan reklam çalışması için kullanılacak olan reklam metnini, fotoğrafı ya da videoyu doğru belirleyin. Seçtiğiniz hedef kitlenin reklam mesajına ve görseline nasıl tepki vereceğini iyice düşünün. Reklam ilgisini çekecek mi? Yoksa görmezden mi gelecek? Burada da önceliğiniz reklam görselinin ayarlanması olsun. Çünkü bir görsel, metinden daha fazla ve daha önce dikkat çeker. Sonrasında ise reklam mesajının anlaşılır ve açık olduğundan, tanıtımı yapılan şeyle gerçekten ilgili olduğundan emin olun.

Reklamlarınızı Değiştirin ve Yenileyin

Reklam yayınının yapıldığı hedef kitle zamanla reklamınızdan sıkılabilir. Daha önceden reklama olumlu yanıt vermiş olsalar bile aynı şeyi görmek onları sıkabilir. Bunu hesap ederek ve böyle bir durum olduğunu anladığınız zaman, hedef kitleniz için yeni bir içerikle başka bir reklam yayını oluşturun.

Aynı Hedef Kitleye Farklı Reklamlar Gösterin

Reklam yayınlarında, seçtiğiniz hedef kitleye farklı reklamlar göstermeyi ya da aynı reklamları farklı hedef kitlelere göstermeyi deneyerek test edin. Bu nelerin daha iyi sonuçlar verdiğini anlamanız için size yardımcı olacaktır. Bu şekilde mevcut reklamlarınızı incelerken, hangi reklamların en yüksek alaka düzeyi puanına sahip olduğunu ve bu reklamların ortak noktalarının neler olduğunu görebileceksiniz.

Saldırgan ve Yanıltıcı İçerikler Kullanmayın

Oluşturulacak reklamlarda saldırgan ve yanıltıcı içeriklerin kullanılmasından kesinlikle kaçının.

Facebook Reklam Alaka Düzeyi Puanı nasıl görülür?

Reklam alaka düzeyi puanını görüntülemek için reklam yöneticisi alanına gidin. Güncellemek istediğinize göre tüm kampanyalar, tüm reklam setleri ya da tüm reklamlar seçeneklerine tıklayın. Ardından sütunlar açılır menüsüne tıklayın. Sütunları özelleştir seçeneğini seçin. Buradan alaka düzeyi puanını işaretleyin. Bu alandan daha fazla bilgi almak istiyorsanız; olumlu görüşler ve olumsuz görüşler seçeneklerini de işaretleyebilirsiniz. uygula butonuna basın.

Raporlar sayfasına geri dönerek “Düzey”e tıklayın ve “Reklam”ı seçin. Burada tüm yayınlama kırılımı seçeneklerinin işaretli olmadığından emin olun. Eğer herhangi bir yayınlama kırılımı seçeneği işaretli kalırsa puan görünmez. Son olarak reklam alaka düzeyi puanı sütununda 1 ile 10 arasında bir rakam gösterilecektir. Bu sizin puanınızı belli edecek. Olumlu ve olumsuz görüşler ise orta ve yüksek ibareleri şeklinde bir değerlendirme ile gösterilecektir.