Arizona Üniversitesi’ndeki araştırmacılar, evrenin sırlarını anlayabilmek için 2014 yılında Illustris adlı bir bilgisayar simülasyonunu kullanarak ilginç bir yöntemi test etmeye başladı. Evreni zamanda geriye giderek takip edemeyen araştırmacılar, milyonlarca sanal evren üreterek bu evrenlerdeki verilerle mevcut verileri karşılaştırdı.

Arizona Üniversitesi’ndeki araştırmacılar, okulda bulunan süper bilgisayarı bir ‘Evren Makinesi’ olarak kullandı ve milyonlarca evren simüle ederek bu evrenlerin gerçek evrenle nasıl örtüşeceğini araştırdı.

Illustris simülasyonu, Evrenimizin şimdiye kadar gerçekleştirilen en iddialı bilgisayar simülasyonudur. Hesaplama, evrenin genişlemesini, maddenin kendi üzerine çekimini, kozmik gazın hareketini, yıldızların ve kara deliklerin oluşumunu izliyor. Bu fiziksel bileşenler ve süreçlerin tümü, Büyük Patlama’dan 300.000 yıl sonra çok genç evrene benzeyen başlangıç ​​koşullarından başlayarak ve 13.8 milyar yıllık kozmik evrimi kapsayan günümüze kadar modellenmiştir. Simüle edilen hacim, çok çeşitli kütleleri, yıldız oluşum oranlarını, şekilleri, boyutları ve gerçek evrende gözlemlenen galaksi popülasyonu ile iyi uyuşan özellikleri kapsayan yüksek ayrıntıyla yakalanmış on binlerce galaksiyi içerir. Simülasyonlar Fransa, Almanya ve ABD’de süper bilgisayarlarda gerçekleştirildi. En büyüğü 8.192 işlem çekirdeği üzerinde çalıştırıldı ve 19 milyon CPU saati aldı. En son teknolojiye sahip tek bir masaüstü bilgisayarın bu hesaplamayı gerçekleştirmesi 2000 yıldan daha uzun bir süre gerektirir.

EVRENİN NASIL OLUŞTUĞUNU ANLAMAK İÇİN

Bugün 90 milyar ışık yılı çapında ve 13,78 milyar yaşında olan gözlemlenebilir evrende 2 ila 10 trilyon galaksi olduğu tahmin ediliyor. Evrenin nasıl oluştuğu ve günümüze nasıl geldiğini anlamak için bu galaksilerin son 13 milyar yıldaki hareketlerinin bilgisayar simülasyonunu yaparak anlamanın çabasında yeni bir adım olduğu söylenebilir.

Yayın: “Hidrodinamik simülasyonla çoğaltılan galaksilerin özellikleri”, Vogelsberger, Genel, Springel, Torrey, Sijacki, Xu, Snyder, Bird, Nelson, Hernquist, Nature 509, 177-182 (08 Mayıs 2014) doi: 10.1038 / nature13316 Müzik : moonbooter (http://www.moonbooter.de/Enstitüler: Massachusetts Institute of Technology, Harvard University, Heidelberg Institute for Theoretical Studies, University of Cambridge, Institute for Advanced Study Princeton, Space Telescope Science Institute

Makalenin tamamını okumak için Harvard-Smithsonian Astrofizik Merkezi’ni ziyaret edin.

Kaynak :