Profesyonel olma yolunda koşanlar için fotoğrafçılığınızı geliştirmenize yardımcı olacak en sevdiğimiz ipuçlarından bazıları!
1- Üçte Bir Kuralı Kullanın
Bu kural, en etkili kompozisyon kurallarından biridir ve göz alıcı fotoğraflar çekmenize yardımcı olur.
İçlerinde “vay” faktörü bulunan fotoğraflar çekmek istiyorsanız, yararlanmanız gereken kompozisyon sırrı Üçte Bir Kuralı!
Üçte bir kuralını kullanmak için, ikisi yatay olarak görüntü boyunca ve ikisi dikey olarak dokuz çift kare oluşturan dört çizgi hayal edin. Bazı görüntüler, odak noktası merkez karede olduğunda en iyi şekilde görünecektir, ancak nesneyi merkezin dışına, hayali çizgilerin kesişen noktalarından birine yerleştirmek genellikle daha estetik bir fotoğraf oluşturacaktır.
Üçte bir kuralı kullanılarak bir fotoğraf oluşturulduğunda gözler çerçevede dolaşacaktır. Üçte bir kuralı kullanılarak oluşturulmuş bir resim genellikle göze daha hoş gelir.
2- Kamera Sarsıntısından Kaçının
Kamera titremesi veya bulanıklığı, her an önlem alınmadığında başınıza gelecek hüzrana yol açacak olaylardan biridir.İşte bundan kaçınmanın bazı yolları.
Öncelikle kameranızı nasıl doğru tutacağınızı öğrenmeniz gerekir; Biri gövdenin etrafında ve diğeri lensin etrafında olmak üzere iki elinizi de kullanın ve destek için kamerayı vücudunuza yakın tutun.
Ayrıca, elde çekim için, etkin odak uzaklığına eşdeğer veya daha hızlı bir enstantane hızı kullandığınızdan emin olun. Deklanşör hızı çok yavaşsa, kameranın istem dışı herhangi bir hareketi tüm fotoğrafınızın bulanık çıkmasına neden olur.
Temel kural, bu sorunu en aza indirmek için odak uzaklığınızdan daha yavaş bir enstantane hızında çekim yapmamaktır:
Örnek olarak, 100 mm’lik bir lens kullanıyorsanız, deklanşör hızınız saniyenin 1 / 100’ünden daha düşük olmamalıdır.
Mümkün olduğunca bir tripod veya monopod kullanın.
3- Pozlama Üçgenini kullanmayı öğrenin
Fotoğraflarınızın en iyi şekilde görünmesini sağlamak için üç temel konuda uzmanlaşmanız gerekir: Diyafram, Deklanşör Hızı ve ISO.
Ayrıca bu üç kontrol arasındaki ilişkileri de anlamanız gerekir. Bunlardan birini ayarladığınızda, istenen sonuçları elde etmek için genellikle diğerlerinden en az birini dikkate almanız gerekir.
Otomatik Modu kullanmak bu kontrolleri halleder, ancak fotoğraflarınızı istediğiniz gibi göstermemenin ve odaklandığınız sonucu görememenin bedelini ödersiniz.
Diyafram öncelikli veya Enstantane öncelikli modların nasıl kullanılacağını öğrenmek ve nihayetinde Manuel modda çekim yapmak profesyonelliğe giden ilk adımlardan biridir.
4- Polarize Filtre Kullanın
Lensiniz için yalnızca bir filtre satın alabilecek bütçeye sahipseniz, alacağınız ilk filtre polerize filtresi olsun.
Dairesel bir polerize filtre seçin çünkü bunlar kameranızın otomatik pozlama gibi TTL (lens üzerinden) ölçümyapmasına izin verir.
Bu filtre metal ve camın yanı sıra sudan gelen yansımaları azaltmaya yardımcı olur; gökyüzünün ve yeşilliklerin renklerini iyileştirir
5- Derinlik Algısı Yaratın
Manzara fotoğrafları çekerken derinlik duygusu yaratmaya, başka bir deyişle izleyiciye oradaymış gibi hissettirmeye yardımcı olur.
Panoramik bir görünüm için geniş açılı bir mercek ve ön planı ve arka planı keskin tutmak için f / 16 veya daha küçük küçük bir diyafram açıklığı kullanın. Bir nesneyi veya kişiyi ön plana yerleştirmek, bir ölçek duygusu vermeye yardımcı olur ve mesafenin ne kadar uzakta olduğunu vurgular.
Eğer küçük bir diyafram açıklığı kullanacaksanız mümkünse bir tripod kullanın.
6- Basit Arka Planlar Kullanın
Basit yaklaşım genellikle dijital fotoğrafçılıkta en iyisidir ve dikkat dağıtıcı hiçbir şeyi dahil etmeden çekimi en yalın hale getirmek en iyisidir.
Mümkünse düz bir arka plan seçin – başka bir deyişle, nötr renkler ve basit desenler. Gözün arka planda bir renk parçası veya garip bir bina yerine görüntünün odak noktasına çekilmesini kolaylaştırır.
7- Flash’ı İç Mekanda Dikkatli Kullanın
Flaş, özellikle iç mekan portrelerinde sert ve doğal görünmeyebilir. Bu nedenle, iç mekanlarda flaşa başvurmadan fotoğraf çekmenin çeşitli yolları vardır.
İlk olarak, ISO’yu yukarı itin – genellikle ISO 800 ila 1600, seçebileceğiniz enstantane hızı için büyük bir fark yaratır. Mümkün olan en geniş diyafram açıklığını kullanın – bu şekilde sensöre daha fazla ışık ulaşacak ve güzel bulanık bir arka plana sahip olacaksınız. Tripod veya IS (Görüntü Sabitleme) lens kullanmak da bulanıklığı önlemek için harika bir yoldur.
Kesinlikle flaş kullanmanız gerekiyorsa, hareketli (döndürülebilen) bir flaş kullanın ve ışığı tavana belirli bir açıyla doğrultun.
8- Doğru ISO’yu Seçin
ISO ayarı, kameranızın ışığa ne kadar duyarlı olduğunu ve ayrıca görüntünüzün greninin ne kadar ince olduğunu belirler.
Seçtiğimiz ISO duruma göre değişir – karanlık olduğunda ISO’yu daha yüksek bir sayıya çıkarmamız gerekir, 400 – 3200 arasında herhangi bir değer girebilirsiniz, çünkü bu kamerayı ışığa daha duyarlı hale getirecek ve sonra bulanıklığı önleyebiliriz.
Güneşli günlerde, çalışacak daha fazla ışığımız olduğundan ISO 100 veya Otomatik ayarını da seçebiliriz.
9- Hareket Oluşturmak için Kaydırın
Hareket halindeki bir özneyi yakalamak istiyorsanız, kaydırma tekniğini kullanın. Bunu yapmak için, gerekenden iki adım daha düşük bir deklanşör hızı seçin – bu nedenle 1/250 için 1 / 60’ı seçeriz. Odağı kilitlemek için parmağınızı deklanşöre yarıya kadar bastırarak kameranızı konu üzerinde tutun ve hazır olduğunuzda, hareketli objeyi/kişiyi takip ederek fotoğrafı çekin.
Kamera sarsıntısını önlemek ve net hareket çizgileri elde etmek için mümkünse bir tripod veya monopod kullanın.
10- Deklanşör Hızını Deneyin
İlginç efektler yaratmak için deklanşör hızıyla oynamaktan korkmayın.
Gece çekimi yaparken, bir tripod kullanın ve 4 saniyeye ayarlanmış deklanşör hızı ile çekim yapmayı deneyin. Nesnenin hareketinin bazı ışık izleriyle birlikte yakalandığını göreceksiniz.
Saniyenin 1 / 250’si kadar daha hızlı bir deklanşör hızı seçerseniz, izler o kadar uzun veya parlak olmayacaktır; bunun yerine eylemi dondurursunuz.
Bulanık hareketleri veya her şeyi zaman içinde keskin bir şekilde donduran enstantaneleri yakalamak için, sahilde dalgalar, yürüyen insan kalabalığı, işe gidip gelen arabalar gibi hareketli nesneler veya arka planlar içeren diğer kompozisyonları çekmeyi deneyin.
BONUS İPUCU: Öğrenmeye Daha Fazla Yatırım Yapın (ve Ekipmana Daha Az Yatırım Yapın)
Yeni kameralar ve lensler için binlerce harcama yapmayı düşünüyorsanız, iki kez düşünün.
Standart yakınlaştırma lensine sahip mütevazı bir dijital kamerayla bile gurur duyacağınız çarpıcı fotoğraflar çekebilirsiniz. Ancak temelleri sağlam bir şekilde anlamanız gerekir.
Bu nedenle, yeni teçhizata herhangi bir şey harcamadan önce kompozisyon ve ışık konusunda ustalaşmak çok önemli olduğunu aklınızdan çıkartmayın.
Foto-Kaynak : exposureguide.com