Yapay zeka robotlar artık medya alanında da görev almaya başlıyor. Dünyanın ilk İngilizce konuşan yapay zeka sunucusu, doğu Çin’in Zhejiang eyaletinin Wuzhen kasabasında beşincisi düzenlenen Dünya İnternet Konferansı’nda Kasım 2018 yılında görücüye çıktı
İlk haber sunuşunda kısaca yeni işe başladığını ve yılmadan, yorgunluk nedir bilmeden çalışacağını söylüyordu. İşte Çin’li sunucunun diğer TV sunucularından en büyük farkı bu. O değişmeyecek. Yaşlanmayacak. Ölmeyecek. O dünyanın ilk yapay zeka sunucusu. O bir yapay zeka programına bağlı robot…
Bu haberi ilk izlediğimde nobel ödüllü fizikçi Stephen Hawking, yapay zekanın insanlığın en büyük başarısı olduğunu belirterek, kontrolden çıkması halinde “yapay zeka insan ırkının son başarısı olur” dediği aklıma geldi. insanlığı bu konuda bekleyen en büyük tehlikenin ise yapay zekanın insan zekasını geçmesi olduğunu da sözlerine eklemişti.
ilk yapay zeka sunucusu haberini izleyip gelişme aşamasındaki diğer teknolojileri de biraz daha araştırınca aklıma bir kaç soru takılmadı değil. Mesela yeni teknolojiler doğrultusunda birisi bir kaç dakikalık ses kaydınızı ve video görüntülerinize ulaşarak bunları analizler yapabilen bir yapay zeka programı ile sizin hiç gitmediğiniz bir yerde gösterebilir ve hiç söylemediğiniz şeyleri size söyletebilir miydi?
Bu sorunun cevabı şimdiden EVET Bu tür sahte videoları hazırlamak şu anda saatler alıyor. Ama kısa sürede dakikalar içinde hatta gerçek zamanlı olarak böyle görüntüler üretmek mümkün hale gelecek. Ve tabi ki beraberinde pek çok hukuki ve etik tartışma da ardı sıra gelecek.
2016 yılından beri bir çok şirket gibi Adobe firması da Adobe Voco adını verdiği program ile bu yarışın içinde. Program henüz satışa çıkmamış olsa bile hız kesmeden geliştirmeye devam ediliyor.
Üniversitelerimizde de konu ile alakalı farklı projeler üzerinde çalışmalar olduğunu bilmekle birlikte 27 Şubat’ta okuduğum “vergi toplamada yapay zeka dönemi” başlıklı haberde ise Gelir İdaresi Başkanı Semi Okumuş vergi toplamada yapay zeka döneminin yakın olduğunu söylemiş. Okumuş, “büyük veri, yapay zeka ve makine öğrenmesi gibi tüm unsurları içeren yazılımları tamamladık ve pilot uygulamaları yaptık” diyor. Türkiye olarak yapay zeka ile ilgilenmek hangi konuda olursa olsun güzel.