SALVATOR MUNDI | LEONARDO DA VINCI | (1490-1519)
Şaşırtıcı olmayan bir şekilde, 2022 – 2023 itibariyle açık artırmada satılan dünyanın en pahalı tablosu Leonardo da Vinci tarafından yapılmıştır. 2017 yılında Salvator Mundi 450,3 milyon dolara satıldı.
Resim, İsa’yı Rönesans elbisesi içinde tasvir ediyor, bir eliyle haç işareti yapıyor ve diğer eliyle berrak, kristal bir küre tutuyor. Muhtemelen bilim ve inancın işbirliğine yönelik bir girişim olan tablonun, evrenin ve göklerin göksel alanlarını temsil ettiği biliniyor.
Salvator Mundi, Leonardo’nun öğrencileri ve diğerleri tarafından yaklaşık 12 bilinen örnekle en çok kopyalanan resimlerinden biridir.
Rönesans döneminde yaşayan ünlü İtalyan sanatçı Leonardo da Vinci’nin “Dünyanın Kurtarıcısı” (Salvator Mundi) adlı tablosu rekor fiyata satılmıştı. Ancak tablo satılmasıyla sırra kadem bastı.
Dünyanın en pahalı tablosu, Suudi Arabistan’da bir yerde, Veliaht Prens Muhammed bin Selman’ın emriyle kilit altında mı tutuluyor?
Sanat dünyasında kimse bunu bilmiyor.
Gözlemcilerin çoğu, tablonun Orta Doğu’da bir yerde saklandığını düşünüyor. Ancak Cenevre’de vergiden muaf bir alanda tutuluyor olabileceğini söyleyenler de var, bin Salman’ın özel yatında olduğunu da.
Da Vinci’ye atfedilen 20’den az bilinen tablodan biri, değeri üstel ve satış fiyatı bunu açıkça temsil ediyor. Garip bir şekilde, resmin şu anki yeri bilinmiyor ve tarihi merak uyandırıyor.
2005 yılında müzayedede bulunan tablo, aşırı boyanmıştı ve orijinal tabloya hiçbir şekilde benzemiyordu – ancak sanat tarihçileri, kopyaladığı uzun süredir kayıp olan da Vinci tablosu olduğunu umuyordu. Resim, Dianne Dwyer Modestini tarafından, üstteki boyayı çıkarmak için aseton kullanılarak dikkatlice restore edildi.
Da Vinci’ye akreditasyonu, Dwyer Modestini’nin dudakların başka hiçbir ressamın üretemeyeceği kadar ‘mükemmel’ olduğu iddiasından geldi, ancak bazı eleştirmenler bunun da Vinci’nin kendisine değil, yalnızca atölyeye atfedilmesi gerektiğini iddia ediyor.
2022’den bu yana satılan en pahalı tablonun etrafında pek çok gizem var. 1763 yılına kadar, kaybolmadan önce kraliyetden kraliyet’e sıçradı. 19. yüzyılın sonlarında yeniden ortaya çıktı ve 1958’de bir Sotheby’s sergisinde yanlış etiketlenene kadar bir daha görülmedi. Sadece 45 TL’ye satıldı.
47 yıl sonra, New York sanat satıcısı Alexander Parish’e 10.000 dolara satıldı.
2013 yılında, Alexander Parish onu satın aldıktan 8 yıl sonra, sanat eseri Leonardo Da Vinci olarak tanımlandı. Fiyat etiketi 75 milyon dolara, ardından 127.5 milyon dolara ve son olarak 2017’de 450,3 milyon dolara fırladı.
- Resim Ortamı — Ceviz Pano Üzeri Yağlıboya
- Sanat Eseri Boyutları — 45 x 65 cm
- Satış tarihi: 15 Kasım 2017
- Son fiyat: $ 450.3 milyon
- Satış detayları: Müzayede [Christie’s, New York]